Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

H εγγραφή είναι δωρεάν και αυτόματη
Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

Μοχλευμένο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΜΟ.Χ.Α.) (Κάνε αυτό που θέλεις,αυτό είναι το σύνολο του νόμου)

Η εγγραφή στο forum είναι δωρεάν και αυτόματη

TV

TV - Ν.Οικ.

ΗΧΗΤΙΚΟ

HXHTIKO - Ν.Οικ.

VOTE

Vote-Σε πόσους μήνες θα έχουμε εκλογές ?

Το περιοδικό του ΣΕΔ,Τ.9,AYGOYSTOS 2016

- info Τ.9 ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕΔ

VIDEO

VIDEO -alexander περιγραφή κλειστής

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία - Ελεύθερο τόπικ

A- Energy Investments:11-12/5 2015 Divani Caravel

Ομιλία Εγγλέζος-Οικον/λος

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη 24/5

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΙΚ

Υπόθεση ΜΑΙΚ - Ν.Οικ.

  Δάιος: Απάντηση σε αναγνώστη…

  Μοιραστείτε
  avatar
  Investorblog.gr

  Αριθμός μηνυμάτων : 227
  Ημερομηνία εγγραφής : 30/05/2013

  Δάιος: Απάντηση σε αναγνώστη…

  Δημοσίευση από Investorblog.gr Την / Το 07/09/13, 12:31 pm

  Έλαβα ένα μήνυμα από αναγνώστη του Investorblog σχετικά με τη μετοχή της Δάιος:  Καλησπέρα!

  Έχω αρκετές απορίες. Είμαι και εγώ μέλος στο capital, αλλά ξεκίνησα να σε διαβάζω πρόσφατα.

  Μπορείς να μου εξηγήσεις το free float κ το πως κατέληξες σε ένα άρθρο σου (Νοεμβρη του 10) ότι η Δαιός αξίζει το 1/5, η οποία και κρατήθηκε μέχρι πρόσφατα όμως.

  Επίσης, ψάχνω να βρω συσχετισμό απόδοσης με την τριπλέτα: P/e,P/BV και P/Sales.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Σε ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου που μου δίνεις την ευκαιρία να σου απαντήσω Το άρθρο στο οποίο αναφέρεσαι γράφτηκε το Νοέμβρη του 2011 και όχι του 2010. Θα είχα ξεχάσει ότι κάποτε έγραψα για τη Δάιος αν δε μου το θύμιζες, μιας και δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η υπενθύμιση και το μήνυμά σου με χαροποιούν ιδιαίτερα γιατί μου δίνουν την αφορμή να αξιολογήσω τα όσα έγραφα στο “P/Sales: Νάρκες στο ΧΑΑ οι ΔΑΙΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΨΑ!”

  Η μετοχή λες πως κρατήθηκε έως πρόσφατα. Το γράφημα αντίθετα δείχνει πως από τότε υποχωρεί κατά 48%, τη στιγμή που ο γενικός δείκτης έχει αναστρέψει τις απώλειες του, καταγράφοντας θετική απόδοση 20%. Λάβε υπόψη σου πως εξαιρώντας τις τράπεζες, η επίδοση του ΓΔ θα ήταν ακόμα πιο ισχυρή. Άρα, η Δάιος έχει ξεκάθαρα υποαποδώσει της ελληνικής αγοράς. Σε αυτό που έχεις δίκιο είναι ότι η ψαλίδα με το ΓΔ έχει κυρίως ανοίξει μετά από τις περσινές εκλογές.

  Γενικότερα, οι μετοχές ακολουθούν τα θεμελιώδη μεγέθη σε βάθος χρόνους. Όσο κινείσαι σε μικρότερα χρονικά διαστήματα, είναι πιο πιθανό να δεις υπερβολές προς τα πάνω ή κάτω. Σκέψου πως αν ακολουθείτο πάντα πιστά η εύλογη αξία , δεν θα είχαμε υποτιμημένες ή υπερτιμημένες μετοχές. Όταν υπάρχει υπερβολή, η ευθυγράμμιση κάποιες φορές γίνεται γρήγορα, άλλες φορές παίρνει μήνες ή χρόνια και σπανίως επιμένει.

  Ιδιαίτερο ρόλο στη συμπεριφορά αυτή παίζει το free float. Για παράδειγμα, όταν μια μετοχή βρίσκεται κατά 90% στα χέρια των βασικών μετόχων, έχει free float (ελεύθερη διασπορά) 10%. Αυτό σημαίνει πως είναι εύκολα χειραγωγήσιμη, αφού οι μετοχές που αλλάζουν χέρια είναι ελάχιστες. Ομοίως, οι διαθέσιμες προς πώληση μετοχές δεν είναι ικανές να πλήξουν με ευκολία μια φουσκωμένη τιμή. Για αυτό παρουσιάζονται μεγάλες διαστρεβλώσεις και είναι πιο δύσκολη η ευθυγράμμιση με τα θεμελιώδη. Αυτό ίσως δίνει απάντηση στο γιατί η Δάιος παρέμεινε για καιρό ακριβή, ωσότου ξεκινήσει ο κατήφορος. Ακόμα και σήμερα είναι από τις ακριβότερες, μολονότι έχει χάσει το ήμισυ της αξίας της.

  Το Νοέμβρη του ‘11 υποστήριζα πως δεν θα διέθετα πάνω από 26λεπτά για τη μετοχή ή αλλιώς 4εκ. για την εταιρεία. Όπως έγραφα: “Τα ίδια κεφάλαια φτάνουν μόλις τα 21εκ.€ (1,4€/μτχ), όταν οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 149,5εκ.€ (9,95€/μτχ). Το “γλυκό δένει” με τις μεγάλες ζημιές των 9εκ.€ (0,6€/μτχ).” Επιπλέον, σκέψου πως το χρηματιστήριο ήταν πολύ πιο φθηνό με πολλές ευκαιρίες τριγύρω.

  Ύστερα από 2 χρόνια, έχουμε μεγάλες αλλαγές στη Δάιος και το ΧΑΑ. Αν τότε η κατάσταση ήταν “πολύ μαύρη”, σήμερα θα τη χαρακτήριζα απλά “μάυρη”. Οι θετικές εξελίξεις είναι πως η λειτουργία του νέου ξενοδοχείου έχει αυξήσει κατά πολύ τον κύκλο εργασιών, ενώ οι ζημιές έχουν συρρικνωθεί. Επίσης, το χρηματιστήριο κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Οπότε σήμερα αν επαναξιολογούσα την εταιρεία, θα εξακολουθούσα να τη θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά θα τοποθετούσα τη δίκαιη τιμή λίγο υψηλότερα, για την ελπίδα της αναστροφής. Προσωπικά δεν θα την επέλεγα ποτέ, αλλά δεν θα θεωρούσα παράλογο να δίνει κάποιος 5-10 εκ. (33-66 λεπτά/μτχ), διακινδυνεύοντας και προσδοκώντας. Αν υπολογίζεις πως το ξενοδοχείο θα τα πάει τόσο περίφημα, ώστε να γυρίσει τον όμιλο σε κέρδη, και όσο πιο σίγουρος είσαι για αυτό, πρόσθεσε ακόμα στην τιμή. Θα δεις ότι πρέπει να προσθέσεις πολύ για να φτάσεις στη σημερινή αποτίμηση των 3,67€/μτχ ή αλλιώς 55εκ!

  Βλέπεις, λοιπόν, πως τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά αν αγόρασες Δάιος τότε, γράφεις ζημιές στη μετοχή. Ερχόμαστε, λοιπόν,  στα λόγια του άρθρου που διάβασες:

  “Οι απώλειες έρχονται κυρίως με 2 τρόπους. Ο ένας είναι η επιχείρηση που έχεις επενδύσει τα χρήματα σου να χρεοκοπήσει ή να παρουσιάσει επιδείνωση στα οικονομικά της αποτελέσματα. Ο άλλος, να έχεις αγοράσει μια εταιρεία σε τιμή πολύ υψηλότερη από αυτή που αξίζει. Το δεύτερο είναι το ίδιο επικίνδυνο με το πρώτο και μπορεί να παρασύρει ευκολότερα στη ζημιά έναν επενδυτή. Ακόμα και η ασφαλέστερη ή καλύτερη επιχείρηση του κόσμου μπορεί να αποτελεί άσχημη επιλογή όταν δεν ξέρεις τι δίνεις για να τη αποκτήσεις.”

  Κοινώς τότε αγόραζες μια επικίνδυνη, ζημιογόνο και υπερχρεωμένη εταιρεία, δίνοντας πάνω από 100εκ. Ακόμα και υγιής, κερδοφόρος να ήταν, δύσκολα θα άξιζε πάνω από 50εκ. Στο παρακάτω γράφημα δες πως έχει φερθεί η Δάιος σε σχέση με την Πλαστικά Θράκης και την Kleemann.

  Πίστεψέ το, ακόμα και τώρα που η Δάιος έχει υποχωρήσει στα μισά και η Πλαστικά Θράκης έχει τριπλασιαστεί, η δεύτερη είναι απείρως πιο φθηνή. Και οι δυό τους αποτιμώνται στα 55εκ. αυτή τη στιγμή. Η Δάιος τζιράρει 30εκ. με ζημιές, ενώ η ΠΛΑΘ τζιράρει 265εκ με κέρδη 7εκ. με το δανεισμό της φυσιολογικό.

  Μακροπρόθεσμα δηλαδή, για να αποδώσει καλύτερα η Δάιος θα πρέπει να “έρθει ο κόσμος ανάποδα”. Τα ΠΛΑΘ να γυρίσουν σε ζημιογόνα αποτελέσματα, ενώ η Δάιος να εξυγιανθεί και να γίνει κερδοφόρος με φοβερή ανάπτυξη χωρίς να γίνει κάποια ΑΜΚ.

  Η τριπλέτα “P/Ε, P/BV και P/Sales”, όπως και καμία άλλη φόρμουλα, δεν μπορεί να σου υπολογίσει τις αποδόσεις. Χρειάζεται κριτική σκέψη, ώστε να αγοράζεις εταιρείες με καλή κερδοφορία ή προσδοκία καλής κερδοφορίας και ανάπτυξης, όταν τις βρίσκεις σε ελκυστική αποτίμηση. Δεν γίνεται να πέσεις πάντα μέσα, αλλά με ένα καλάθι προσεκτικών επιλογών, αποφεύγοντας νάρκες τύπου Δάιος, θα έχεις καλύτερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

  Είδες στην πράξη πως  ζημιώνει μια ακριβοπληρωμένη επιλογή. Εύχομαι στη Δάιος τα καλύτερα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα, γιατί κάτι μου λέει πως η πτώση του 48% είναι μόνο η αρχή…

  *Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για πώληση ή αγορά αξιών.

  Δείτε το άρθρο στο Investorblog.gr εδώ


  _________________
  Investorblog - Blog για το χρηματιστήριο - Value Investing

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 16/01/19, 06:36 am