Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

H εγγραφή είναι δωρεάν και αυτόματη
Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

Μοχλευμένο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΜΟ.Χ.Α.) (Κάνε αυτό που θέλεις,αυτό είναι το σύνολο του νόμου)

Η εγγραφή στο forum είναι δωρεάν και αυτόματη

TV

TV - Ν.Οικ.

ΗΧΗΤΙΚΟ

HXHTIKO - Ν.Οικ.

VOTE

Vote-Σε πόσους μήνες θα έχουμε εκλογές ?

Το περιοδικό του ΣΕΔ,Τ.9,AYGOYSTOS 2016

- info Τ.9 ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕΔ

VIDEO

VIDEO -alexander περιγραφή κλειστής

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία - Ελεύθερο τόπικ

A- Energy Investments:11-12/5 2015 Divani Caravel

Ομιλία Εγγλέζος-Οικον/λος

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη 24/5

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΙΚ

Υπόθεση ΜΑΙΚ - Ν.Οικ.

  Το Groupon σαν παραμύθι…

  Μοιραστείτε
  avatar
  Investorblog.gr

  Αριθμός μηνυμάτων : 227
  Ημερομηνία εγγραφής : 30/05/2013

  Το Groupon σαν παραμύθι…

  Δημοσίευση από Investorblog.gr Την / Το 16/10/13, 12:16 pm

  Οι αναλύσεις και οι απόψεις επί μετοχών ενίοτε καταντούν κουραστικές. Οι μαθητευόμενοι και οι νεοεισερχόμενοι διψούν για νέα πληροφορία και γνώση, που όμως συνήθως οδηγεί σε σύγχυση, λόγω των διαφορετικών θεωριών που κυκλοφορούν και της αποσπασματικότητας που τις διακρίνει. Η αφήγηση αληθινών ιστοριών ενέχει την παραμυθένια της διάσταση που είναι πιο ξεκούραστη, κάνοντας πιο εύπεπτη την πληροφορία. Έχοντας αυτά κατά νου, σας παρουσιάζω ολοκληρωμένη την επιτυχημένη μου επενδυτική περιπέτεια που είχα προσφάτως με το Groupon.

  Η μετοχή είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο μόλις από τα τέλη του 2011 με τσουχτερή αποτίμηση, όπως συνήθως γίνεται στις νέες εισαγωγές. Το φαινόμενο των deal sites έκανε θραύση και οι προβλέψεις έδειχναν πως η εκρηκτική ανάπτυξή του κλάδου θα συνεχιζόταν για

  πολλά χρόνια ακόμα. Οι επενδυτές συνωστίσθηκαν να πάρουν θέση στο ανερχόμενο αστέρι, με τον ίδιο τρόπο που προσκυνούν σήμερα την Tesla ή το LinkedIn. Τα 30$/μτχ που έδιναν, αντιστοιχούσαν σε 20δις$ χρηματιστηριακής αξίας. Αυτή η αποτίμηση ήταν πέρα για πέρα παράλογη και δεν μπόρεσε να διατηρηθεί. Το ένα χαμηλό καταρριπτόταν από το επόμενο.

  Τον Ιούλιο του 2012 με τη μετοχή να έχει υποχωρήσει στα 7,5 δολάρια, άρχισα να σκέφτομαι μήπως τώρα η αγορά έχει φτάσει στο σημείο να την αδικεί. Βέβαια δεν αγνοούσα τον κίνδυνο η ανάπτυξη των μεγεθών να σταματήσει και η δίκαιη τιμή να είναι πολύ χαμηλότερη. Αναλυτικά, το σκεπτικό μου καταγράφηκε σε αυτό το άρθρο, που κατέληγε στο εξής:

  Το Groupon είναι μια μετοχή που καλό είναι να παρακολουθούμε από στενή απόσταση. Από τώρα θα μπορούσε κανείς να ανοίξει μικρή θέση, όντας όμως έτοιμος να εκμεταλλευτεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Όλα αυτά στα πλαίσια μιας γενικότερης στρατηγικής διασποράς του κινδύνου.

  Η ραγδαία πτώση της μετοχής συνεχίστηκε και οι πρώτες αγορές έγιναν κοντά στα 5,5$. Ο κατήφορος, όμως, ήταν ασταμάτητος διαπερνόντας ακόμα και τα 3$. Για μένα το σοβαρότερο που είχα να αντιμετωπίσω δεν ήταν οι ζημιές, ήταν το γεγονός ότι δεν επαληθεύτηκε το θετικό σενάριο. Τα μεγέθη του Groupon φρέναραν και ο σχετικός πανικός έφερε απόψεις για το τέλος των ηλεκτρονικών κουπονιών, πιθανά από τους ίδιους επενδυτές που πριν από μήνες εκτόξευαν διθυράμβους.

  Με την κακή εμπειρία της Betanet να με κυνηγά, άρχισα να σκέφτομαι πολύ σοβαρά αν θα έπρεπε να προχωρήσω σε επαναγορά μετοχών ή να παραδεχτώ μια αποτυχημένη εκτίμηση. Αφιέρωσα στην ουσία δύο άρθρα, μοιράζοντας τις σκέψεις μου δημόσια. Ένα, μιλώντας γενικά για το πότε κανείς πρέπει να καταλήγει ή μη σε μουαγέν και ένα ακόμα μιλώντας ειδικότερα για τη μετοχή του Groupon.

  Εν συντομία, το σκεπτικό βασίστηκε στο ότι ναι μεν δεν επαληθεύτηκε το καλύτερο σενάριο, αλλά η μετοχή υποχωρούσε με ισχυρότερο τρόπο από ότι δικαιολογούσε η πραγματικότητα. Ίσως, να εκτιμούσα για δεύτερη φορά λάθος, αλλά πίστευα έχοντας κάποια εμπειρία με τον κλάδο των “ντιλάδικών” ο,τι το Groupon και το μοντέλο που έφερε στο προσκήνιο δεν θα θαβόταν στην ιστορία. Αν η εκτίμησή μου ήταν λανθασμένη για δεύτερη φορά, το εύρος της ζημιάς θα ήταν μεγαλύτερο. Αφού, όμως, το χαρτοφυλάκιό μου παρουσίαζε μεγάλη διασπορά, ήμουν έτοιμος να το αντιμετωπίσω. Κατέληξα πως άξιζε ο κόπος και πως το μουαγέν ήταν η σωστή απόφαση. Στις 21 Νοεμβρίου με τη μετοχή στο 3,37, περιέγραψα αναλυτικά το σκεπτικό μου στο “Groupon: Πως αντιμετωπίζω την πτώση της μετοχής;”

  Στη συνέχεια δεν άλλαξε κάτι δραματικά για το Groupon, απλά δεν επαληθεύτηκαν οι Κασσάνδρες. Έτσι, βοηθούσης της καλής πορείας του αμερικάνικου χρηματιστηρίoυ, η μετοχή άρχισε να τραβά την ανηφόρα. Εμφανώς ανακουφισμένος και ικανοποιημένος, μετά από μόλις ένα μήνα έγραφα για την ανάγκη κατοχύρωσης κερδών στο “Το μουαγέν στο Groupon βγήκε!”, με τη μετοχή κοντά στα 5$.

  -------------------------------------
  Τι κάνουμε τώρα; Η μετοχή μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, γιατί μάλλον αξίζει περισσότερα, αλλά τα αρχικά κομμάτια που έχουμε αγοράσει υψηλότερα αρκούν για να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Δεν είναι σωστό να συνεχίσουμε να έχουμε τόσο μεγάλη έκθεση όση είχαμε στα 3,37€. Οπότε, η πώληση των μετοχών που αγοράστηκαν στα χαμηλά είναι καλοδεχούμενη Αν κανείς είναι λιγότερο συντηρητικός ή πιστεύει πως η πραγματική κατάσταση για την Groupon έχει εξελιχθεί προς το καλύτερο, μπορεί να ρευστοποιήσει μόνο ένα μέρος τους. Ειδικά μετά από μουαγέν, η κατοχύρωση τόσο σημαντικών κερδών είναι επιβεβλημένη!
  -------------------------------------------------------------

  Σήμερα, πιστεύω πως το Groupon με 7,5δις κεφαλαιοποίσης στα 11.5$ αρχίζει και ακριβαίνει, ενώ οι προοπτικές είναι κουτσουρεμένες σε σχέση με την εποχή που πρωτοαγόραζα στα 5,5$. Ας φουσκώσει και στα 30$ πάλι! Τα άσφαλή κέρδη έρχονται από τις φθηνές αγορές και όχι από τις ακριβές πωλήσεις. Οπότε, δεν νομίζω ότι είναι καλή πρακτική να κρατά κανείς πλέον μετοχές του Groupon. Η πώληση και των υπολοίπων σε διπλάσια τιμή από την τιμή αγορά τους, τελειώνει την ιστορία εδώ.
  Η μεγάλη ανατροπή!

  Η μεγάλη ανατροπή!

  Τελικά, βοηθούσης της αγοράς, είδατε πως μια αρχικά ατυχής εκτίμηση με μεγάλες ζημιές, μετατράπηκε σε ένα πολύ κερδοφόρο αποτέλεσμα. Ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πάντα πρέπει να καταλήγουμε σε μουαγέν. Δεν έχουν όλα τα παραμύθια καλό τέλος!  *Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.


  _________________
  Investorblog - Blog για το χρηματιστήριο - Value Investing

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 13/12/18, 01:54 am