Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

H εγγραφή είναι δωρεάν και αυτόματη
Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

Μοχλευμένο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΜΟ.Χ.Α.) (Κάνε αυτό που θέλεις,αυτό είναι το σύνολο του νόμου)

Η εγγραφή στο forum είναι δωρεάν και αυτόματη

TV

TV - Ν.Οικ.

ΗΧΗΤΙΚΟ

HXHTIKO - Ν.Οικ.

VOTE

Vote-Σε πόσους μήνες θα έχουμε εκλογές ?

Το περιοδικό του ΣΕΔ,Τ.9,AYGOYSTOS 2016

- info Τ.9 ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕΔ

VIDEO

VIDEO -alexander περιγραφή κλειστής

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία - Ελεύθερο τόπικ

A- Energy Investments:11-12/5 2015 Divani Caravel

Ομιλία Εγγλέζος-Οικον/λος

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη 24/5

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΙΚ

Υπόθεση ΜΑΙΚ - Ν.Οικ.

  ΓΕΒΚΑ: Δεν είναι φθηνή;

  Μοιραστείτε
  avatar
  Investorblog.gr

  Αριθμός μηνυμάτων : 227
  Ημερομηνία εγγραφής : 30/05/2013

  ΓΕΒΚΑ: Δεν είναι φθηνή;

  Δημοσίευση από Investorblog.gr Την / Το 16/10/13, 12:14 pm

  Στο Investorblog.gr καταγράφω κυρίως τις απόψεις μου. Εντούτοις, θεωρώ πολύ χρήσιμο να δίνεται βήμα και σε άλλα άτομα που βλέπουν τις μετοχές από επενδυτική σκοπιά, αφού η ποικιλία αποτελεί πλούτο. Σήμερα, λοιπόν, αναρτάται ένα κείμενο του Πάνου Γήτα για τη μετοχή της ΓΕΒΚΑ.

  Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Α.Ε αποτελεί σημαντικό προμηθευτή βιομηχανικού και υδραυλικού εξοπλισμού στην Ελλάδα και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κοιτάξετε στo site http://www.geb.gr/

  Στο συγκεκριμένο κείμενο θα προσπαθήσω να εξετάσω αν η ΓΕΒΚΑ αποτελεί ευκαιρία επένδυσης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Έχει η ΓΕΒΚΑ καλή διοίκηση; Νομίζω πως μόνο ένας τυφλός δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί το καλό μάνατζμεντ. Όλα τα χρόνια της κρίσης η διοίκηση λειτούργησε υποδειγματικά. Με άλλα λόγια εξασφάλισε υψηλές ταμειακές ροές. Πως το κατάφερε αυτό; Φυσικά μειώνοντας αποθέματα και απαιτήσεις, μπήκαν λεφτά στα ταμεία με αποτέλεσμα να μειώσει κατά πολύ τον δανεισμό της κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο που η χρηματοδότηση δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.


  Για να δούμε όμως την ΓΕΒΚΑ του σήμερα. Όλη η εταιρία έχει αποτίμηση 9 εκατομμύρια. Η εταιρία κάθε χρόνο χάνει πωλήσεις διότι ο κλάδος της οικοδομής και των μεγάλων έργων έχει καταρρεύσει! Ενδεικτικά το 2012 ο κύκλος εργασιών ήταν 24 εκατομμύρια, το 2011 32εκατομμύρια, το 2010 28εκατομμύρια, το 2009 35εκατομμύρια, το 2008 43εκατομμύρια, το 2007 41εκατομμύρια. Όπως βλέπουμε από τα νούμερα σχεδόν ισχύει η φράση κάθε χρόνο και χειρότερα. Το εξάμηνο του 2013 ο κύκλος εργασιών είναι μόλις 9,3 εκατομμύρια! Πραγματική ισοπέδωση του κύκλου εργασιών. Όμως η εταιρία παρόλο το μικρό κύκλο εργασιών κατάφερε να βγάλει κέρδη 0,3 εκατομμύρια. Πως τα κατάφερε; Μείωσε τα λειτουργικά έξοδα και επίσης μείωσε τα διοικητικά έξοδα κάτι το οποίο δείχνει ότι η διοίκηση δεν κοιτάει μόνο την τσέπη της! Και σε αυτό το εξάμηνο κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε εταιρία που δραστηριοποιείται σε υφεσιακό κλάδο.. επίτευξη ταμειακών ροών και μείωση υποχρεώσεων!

  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία μείον τις συνολικές υποχρεώσεις μας δίνουν σχεδόν 11εκατομμύρια ενώ η χρηματιστηριακή αξία είναι μόλις 9. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές εταιρίες όπου κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία – τις συνολικές υποχρεώσεις > κεφαλαιοποίηση.

  Ανακεφαλαιώνοντας, βλέπουμε ότι η ΓΕΒΚΑ έχει εξαιρετική διοίκηση και δεν κοιτάει μόνο την τσέπη της διότι έκανε μείωση των διοικητικών εξόδων. Ο κύκλος εργασιών έχει τεράστια πτώση παρόλα αυτά η εταιρία καταφέρνει και βγάζει 0,3εκατομμύρια κέρδη το εξάμηνο! Τι θα συμβεί αν αρχίσουν τα μεγάλα έργα ή αν ανέβει η οικοδομική δραστηριότητα;;

  Πάνος Γήτας – Βιολόγος


  Σχολιασμός Investorblog:

  Πάνο, κοιτώντας τα νούμερα, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω πως η μετοχή σερβίρεται με έκπτωση στο ΧΑΑ. Επίσης, πολύ ελκυστικό μου φαίνεται το ότι με την αγορά της μετοχής έχεις να προσδοκείς σε οφέλη από την ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας, χωρίς να εκτίθεσαι στους μεγαλύτερους κινδύνους των χρεωμένων και πιο ευαίσθητων ελληνικών κατασκευαστικών. Επέτρεψέ μου απλά ως αντίβαρο να αναφέρω και την άλλη όψη του νομίσματος που πάντα υπάρχει.


  Η μείωση των αποθεμάτων και των απαιτήσεων είναι σαφώς επιδιωκόμενη σε περιόδους κρίσης, αλλά είναι και επόμενο της φθίνουσας δραστηριότητας. Έπειτα, το ότι δεν είδαμε σοβαρές ζημιές παρόλη την πτώση των πωλήσεων πιθανά οφείλεται στο γεγονός πως τα σταθερά κόστη είναι λίγα στο σύνολο και πως το περιθώριο του μεικτού κέρδους δεν επηρεάστηκε σοβαρά. Δηλαδή, κυρίως φαίνεται να παίζει ρόλο η φύση της δραστηριότητας, παρά η μαγική διαχείριση της διοίκησης. Δεν αμφιβάλω πως η διοίκηση μπορεί να είναι καλή, αλλά δεν είναι τα παραπάνω που φτάνουν να μου το υποδείξουν. Επί τέτοιων θεμάτων, είναι δύσκολο να έχεις άποψη για τόσο μικρές εισηγμένες και αυτό είναι κάτι που πάντα το φοβάμαι σε αυτές. Εκτός αν κάποιος γνωρίζει κάτι από πρώτο χέρι. Τέλος, ενώ σαφώς είναι πολύ πιο ασφαλής από μια κατασκευαστική του ίδιου μεγέθους, σε περίπτωση που οι “μπουλντόζες πάρουν μπρος”, με τον ίδιο τρόπο που τα κέρδη είναι ανθεκτικά στην πτώση των πωλήσεων, φαντάζομαι θα είναι το ίδιο αργοκίνητα στην άνοδό τους.

  Σε ευχαριστούμε πολύ που κατά τα άλλα μας υπέδειξες μια από τις φθηνές του ΧΑΑ.

  Δημήτρης Κουτσουμπός

  * Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.


  _________________
  Investorblog - Blog για το χρηματιστήριο - Value Investing

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 13/12/18, 01:10 am