Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

H εγγραφή είναι δωρεάν και αυτόματη
Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

Μοχλευμένο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΜΟ.Χ.Α.) (Κάνε αυτό που θέλεις,αυτό είναι το σύνολο του νόμου)

Η εγγραφή στο forum είναι δωρεάν και αυτόματη

TV

TV - Ν.Οικ.

ΗΧΗΤΙΚΟ

HXHTIKO - Ν.Οικ.

VOTE

Vote-Σε πόσους μήνες θα έχουμε εκλογές ?

Το περιοδικό του ΣΕΔ,Τ.9,AYGOYSTOS 2016

- info Τ.9 ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕΔ

VIDEO

VIDEO -alexander περιγραφή κλειστής

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία - Ελεύθερο τόπικ

A- Energy Investments:11-12/5 2015 Divani Caravel

Ομιλία Εγγλέζος-Οικον/λος

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη 24/5

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΙΚ

Υπόθεση ΜΑΙΚ - Ν.Οικ.

  Φούσκα η ΤΕΝΕΡΓ; Απάντηση στον Horizons

  Μοιραστείτε
  avatar
  Investorblog.gr

  Αριθμός μηνυμάτων : 227
  Ημερομηνία εγγραφής : 30/05/2013

  Φούσκα η ΤΕΝΕΡΓ; Απάντηση στον Horizons

  Δημοσίευση από Investorblog.gr Την / Το 03/10/13, 09:40 am

  Πριν από αρκετές ημέρες ο χρήστης Horizons, από το forum του favlos, ζήτησε μια άποψη για μετοχές που αρχίζουν και ακριβαίνουν επικίνδυνα, όπως η ΚΟΥΑΛ και η ΤΕΝΕΡΓ. Για την πρώτη ήδη υπάρχει άρθρο εδώ.

  Δημητρη καλημερα. Δεν θα προτείνω κάποια υποτιμημένη μετοχή, αλλά αντίθετα θα σου ζητούσα όταν βρεις χρόνο όπως έκανες στον ζημιογόνο πλέον ΤΙΤΚ και στην ΕΥΡΩΒ όταν είχε γίνει «φούσκα» να παρουσιάσεις κάποιες πανάκριβες μετοχές του ΧΑΑ που λαμβάνουν χαρακτηριστικά “φούσκας’..ΤΕΝΕΡΓ αρχικά, αποτίμηση κοντά στα 350 εκ€ με κέρδη εξάμηνου 5 εκ. και μετά ΚΟΥΑΛ κεφ/ση 13 εκ και κέρδη 20 χιλ.

  Ευχαριστώ προκαταβολικά.

  Απάντηση:

  Γενικότερα, η αξία μιας επιχείρησης προσδιορίζεται από τα κέρδη που πρόκειται να παράγει στο μέλλον. Συνήθως, καθώς η τρέχουσα κερδοφορία αποτελεί βάση για τις επόμενες, ο πιο πολυχρησιμοποιημένους αριθμοδείκτης είναι το P/E, που συγκρίνει την χρηματιστηριακή αξία με τα κέρδη. Πολύ απλουστευμένα, όσο πιο ακριβά αγοράζεις τα κέρδη μιας εταιρείας, τόσο πιο ασύμφορη καταντά η κίνηση, με τα χρήματα που δίνεις να έχουν μικρότερο αντίκρισμα.

  Πολύ ορθά, λοιπόν, μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τα δύο μεγέθη στη λογική του “τι δίνω; τι παίρνω;”. Από την άλλη, ένας και μόνο δείκτης ποτέ δεν μπορεί να αποκαλύψει την πολύπλευρη αλήθεια. Έτσι, ας επιχειρήσουμε λίγο πιο διεξοδικά να εξετάσουμε το αν η Τέρνα Ενεργειακή αξίζει τα 3,2 €/μτχ που γράφει στο ταμπλό ή αλλιώς 350εκ. χρηματιστηριακής αξίας

  Η εισηγμένη δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά βάση επενδύει στην αιολική ενέργεια. Το 2012 εμφάνισε κύκλο εργασιών 124 εκ., εκ των οποίων τα 80εκ. περίπου αφορούσαν πωλήσεις ενέργειας, ενώ τα υπόλοιπα κατασκευαστική δραστηριότητα προς τρίτους. Τα κέρδη μετά φόρων που αντιστοιχούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν στα 14εκ. Με την πρώτη επιφανειακή ματιά, παρατηρούμε ενδείξεις υπερτίμησης, αφού το P/E διαμορφώνεται κοντά στο 25 και ο δείκτης πωλήσεων P/Sales στο 2,8.

  Την κακή πρώτη εντύπωση ενισχύει το γεγονός πως στα μόλις 350εκ. ιδίων κεφαλαίων, αντιστοιχούν συνολικές υποχρεώσεις 766εκ. Εδώ χρειάζεται πιο προσεκτική ανάγνωση, καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτών αποτελούν επιχορηγήσεις (285εκ), ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 108εκ., διαμορφώνοντας την καθαρή δανειακή θέση στα 274εκ. Αυτό πάλι δεν παύει να δείχνει πως ο δανεισμός είναι υψηλός.

  Όμως, για να αρχίσουμε να βγάζουμε τα συμπεράσματα μας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την φύση των δραστηριοτήτων. Μιλάμε για έναν κλάδο όπου για να εγκαταστήσεις ισχύ ενός ΜW, πληρώνεις περίπου 1,3εκ. για να πουλάς ενέργεια αξίας μόλις 200χιλ. ετησίως. Επομένως, μεγάλες επενδύσεις, οδηγούν σε μικρό κύκλο εργασιών που έχει δυνατότητα να παράγει μεγάλο περιθώριο EBIDTA, που κατατρώγεται από αποσβέσεις και τόκους. Επομένως, είναι αναμενόμενο να παρατηρούμε μεγάλο δείκτη P/Sales, χωρίς να έχουμε να κάνουμε απαραίτητα με υπερτιμημένη μετοχή.

  Ο υψηλός δανεισμός, αν κάνουμε την παραδοχή πως το ρίσκο της δραστηριότητάς της είναι πολύ μικρό, είναι θεμιτός στην περίπτωσή της, γιατί επιτρέπει την επίτευξη μεγαλύτερης κερδοφορίας όταν το επιτόκιο της τράπεζας είναι μικρότερο από την απόδοση μιας αιολικής επένδυσης. Σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν αν αλλάξει το πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το μεγάλο έλλειμα στον ΛΑΓΗΕ είναι ανησυχητικό, αλλά θα είναι πέρα για πέρα άδικο αν επιβαρύνει τα αιολικά που δεν το έχουν δημιουργήσει. Να, όμως, που το Country Risk υπεισέρχεται και σε έναν από τους “εξασφαλισμένους” κλάδους, με αυτά που έχουν δει τα μάτια μας στη χώρα.

  Η διοίκηση προβλέπει πως στο τέλος του 2014 θα έχει εγκατεστημένα ή υπο εγκατάσταση 1000ΜW, κάτι που αν επαληθευτεί, δεν θα φαίνεται παράλογη η κερδοφορία των περίπου 50εκ.€ που προβλέπουν οι ελληνικές χρηματιστηριακές για το 2015. Με αυτό το σκεπτικό, η κεφαλαιοποίηση των 350εκ. που συμβαδίζει με τη λογιστική αξία, φαντάζει λογική στα μάτια μου.

  Τα καυτά ερωτήματα, λοιπόν, είναι: Θα υπάρξει αναταραχή λόγω ελλείματος ΛΑΓΗΕ ή άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων για τη χώρα; Θα είναι τότε το ίδιο πρόθυμες οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τέτοια project στο μέλλον. Συνυπολογίζοντας τους κινδύνους και το γεγονός πως στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν πιο φθηνές μετοχές, τα 350εκ. είναι κάπως απαιτητικά ως αποτίμηση.

  Η Τερνα Ενεργειακή, λοιπόν, είναι μια καλή εταιρεία που υπό αυτές τις συνθήκες και σε αυτή την τιμή δεν θα αγόραζα. Παρόλα αυτά, δεν θα έφτανα στο σημείο να τη χαρακτηρίσω ως φούσκα, όπως θα τη φωτογράφιζε μια πιο αποσπασματική εξέταση κάποιων αριθμοδεικτών.


  Υ. Γ. Λάβετε υπόψιν ότι το 2008 είχα συμπεριλάβει την εισηγμένη στις φούσκες του marida fund, αλλά τότε η τιμή ήταν διπλάσια από την σημερινή και τα μεγέθη για τα οποία κάνουμε λόγο τώρα ήταν πολύ πιο μακρινά και πιο αβέβαια.  *Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση αξιών.

  Υ.Γ.2 Συγχαρητήρια στον Horizons που κέρδισε το παιχνίδι αποδόσεων!


  _________________
  Investorblog - Blog για το χρηματιστήριο - Value Investing
  avatar
  Horizons

  Αριθμός μηνυμάτων : 699
  Ημερομηνία εγγραφής : 28/05/2013

  Απ: Φούσκα η ΤΕΝΕΡΓ; Απάντηση στον Horizons

  Δημοσίευση από Horizons Την / Το 03/10/13, 12:17 pm

  Πολυ καλη παρουσιαση, με μεστο και κυριως διαφωτιστικο τροπο για το μεσο επενδυτη.
  Παρουσιαση με πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια και για τον κλαδο δραστηριοποιησης της εταιρειας αλλα και για το πως το country risk την επηρεαζει.
  Προσεγγισεις σαν τις δικες σου φιλε Δημητρη ειναι απαραιτητες για τη χρηματιστηριακη παιδεια καθε επενδυτη δραστηριοποιουμενου στο ΧΑΑ. Περιμενω με ανυπομονησια την επομενη δημιουργικη "παρεμβαση" του Investorblog.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 13/12/18, 02:42 am