Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

H εγγραφή είναι δωρεάν και αυτόματη
Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

Μοχλευμένο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΜΟ.Χ.Α.) (Κάνε αυτό που θέλεις,αυτό είναι το σύνολο του νόμου)

Η εγγραφή στο forum είναι δωρεάν και αυτόματη

TV

TV - Ν.Οικ.

ΗΧΗΤΙΚΟ

HXHTIKO - Ν.Οικ.

VOTE

Vote-Σε πόσους μήνες θα έχουμε εκλογές ?

Το περιοδικό του ΣΕΔ,Τ.9,AYGOYSTOS 2016

- info Τ.9 ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕΔ

VIDEO

VIDEO -alexander περιγραφή κλειστής

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία - Ελεύθερο τόπικ

A- Energy Investments:11-12/5 2015 Divani Caravel

Ομιλία Εγγλέζος-Οικον/λος

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη 24/5

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΙΚ

Υπόθεση ΜΑΙΚ - Ν.Οικ.

  Άρθρα.....

  Μοιραστείτε
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 23/02/15, 10:22 pm

  Tα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

  Oι αποφάσεις

  Tα μέτρα που θα θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή είναι

  1. Aίρεται η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον OAEE. H εκτέλεση ποινών που επιβλήθηκαν ματαιώνεται και, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.

  2.Oι ασφαλισμένοι των Tαμείων Kύριας Aσφάλισης Aυτοαπασχολούμενων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία για δύο χρόνια. Yπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη διάταξη παρατεινόταν το δικαίωμα επιλογής μίας ή δύο κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών, για ασφαλισμένους που δεν έχουν οφειλές προς το ταμείο, ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρεών.

  3. Για το διάστημα από 1/1/2010 έως 31/12/2017, για όσους ασφαλισμένους των Tαμείων Kύριας Aσφάλισης Aυτοαπασχολούμενων υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις - πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις - επί των οφειλόμενων εισφορών και όσες έχουν καταλογισθεί, διαγράφονται. Eάν ήδη έχει καταβληθεί για το ως άνω χρονικό διάστημα υπερβάλλον ποσό, μέσω υπαγωγής σε ρυθμίσεις, αυτό συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές.

  4.Aναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε Tαμεία Kύριας Aσφάλισης Aυτοαπασχολούμενων.

  5.Δικαίωμα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δίδεται και στους ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ δύο μηνιαίες εισφορές ανά έτος. Tο δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Kλάδο Yγείας των Tαμείων Kύριας Aσφάλισης Aυτοαπασχολούμενων θα ισχύει για τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν δύο τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές ανά έτος.

  6.Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που προβλέπουν οι καταστατικές διατάξεις κάθε Tαμείου Kύριας Aσφάλισης Aυτοαπασχολούμενων, εάν το ποσό κύριας οφειλής δεν ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.

  7.Προς ολική ή μερική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών δύναται να συμψηφίζεται με συμφωνία του ασφαλισμένου έως και το 100% των ποσών συντάξεων που δικαιούται ο συνταξιούχος για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα υπάρχει συμψηφισμός του 75% της οφειλής με τα αναδρομικά των συντάξεων, καθώς εκτιμάται ότι η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης καθυστερεί , ενώ το υπόλοιπο 25% θα παρακρατείται μηνιαία από τη σύνταξη

  8.Tο υπόλοιπο της οφειλής συμψηφίζεται ή παρακρατείται από τα ποσά των μηνιαίων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60 (5 έτη). Tο επιπλέον των 50.000 ποσό κύριας οφειλής πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός των αμέσως επόμενων 12 μηνών ή σε 12 μηνιαίες δόσεις από την κοινοποίηση στον υποψήφιο συνταξιούχο του σχετικού εγγράφου της υπηρεσίας, άλλως θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής.

  Tι ζητάει ο Γ. Kαββαθάς

  Nα ανασταλεί το Kέντρο Eίσπραξης Aσφαλιστικών Eισφορών

  O Πρόεδρος των εμποροβιοτεχνών Γιώργος Kαββαθάς, ζητά από την κυβέρνηση να ανασταλεί η λειτουργία του Kέντρου Eίσπραξης Aσφαλιστικών Eισφορών και να σταματήσουν οι κατασχέσεις σε βάρος των οφειλετών. Eπίσης το τέλος επιτηδεύματος, όσο διαρκεί, να αποδίδεται ανταποδοτικά υπέρ του OAEE.  Όπως επισημαίνει «οι περισσότεροι από αυτούς αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους εξαιτίας της οικονομικής δυσμένειας στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα το Aσφαλιστικό τους Tαμείο (OAEE) μέσα από τη μειωμένη εισροή πόρων να μην μπορεί να λειτουργήσει αναδιανεμητικά».

  Kαι η EΣEE από την πλευρά της επιμένει στην αξιοποίηση των πόρων του Tαμείου Aλληλεγγύης για τον ειδικό σκοπό και αφορά την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 23/02/15, 10:50 pm

  «Αυγή»: Εδώ σε θέλω αριστερέ κάβουρα να περπατάς στα κυβερνητικά κάρβουνα...

  Πηγή: «Αυγή»: Εδώ σε θέλω αριστερέ κάβουρα να περπατάς στα κυβερνητικά κάρβουνα... | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/192912/aygi-edo-se-thelo-aristere-kavoyra-na-perpatas-sta-kyvernitika-karvoyna#ixzz3SbTR6ikc


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 09/03/15, 09:58 am


  Δέκα έξι παραδείγματα εταιρειών που άνοιξαν για τα καλά το ταμείο τους προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των μετόχων. Οι πέντε λόγοι που εξηγούν τη... γαλαντομία των διοικήσεων στη δύσκολη σημερινή συγκυρία. Ποιες είναι οι εκπλήξεις.
  ΧΑ: Ποιες εισηγμένες «χρυσώνουν» τους μετόχους–Τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου

  Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες που για διάφορους λόγους ανοίγουν «για τα καλά» το ταμείο τους, προκειμένου να προσφέρουν ρευστότητα στους μετόχους τους, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως η τρέχουσα.

  Το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται έντονα κατά τους τελευταίους μήνες, αποδίδεται σε έναν ή και περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

  Πρώτον, στην υπερεπάρκεια ρευστότητας από ορισμένες εταιρείες, οι διοικήσεις των οποίων δεν κρίνουν πως αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να επενδυθούν στο ορατό μέλλον.

  Δεύτερον, στις ταμειακές ανάγκες ορισμένων βασικών μετόχων (χάριν του βασιλικού, ποτίζεται... και η μειοψηφία).

  Τρίτον, στην ύπαρξη φόβου για πιθανή πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση στα μερίσματα.

  Τέταρτον, στην επιλογή ορισμένων διοικήσεων να μοιράσουν πλεονάζοντα κεφάλαια στους μετόχους τους, ενόψει της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί.

  Και πέμπτον, στην απόφαση ορισμένων εταιρειών να ανταμείψουν τους μετόχους τους, μετά από μια μακρά περίοδο επανεπένδυσης του συνόλου των κερδών.
  Δέκα έξι παραδείγματα

  Αν και λίγες σχετικά είναι εισηγμένες εταιρείες έχουν μέχρι σήμερα δημοσιεύσει τις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις για το 2014, υπάρχουν κάμποσες περιπτώσεις όπου οι διοικήσεις δείχνουν πρόθυμες να «χρυσώσουν» τους μετόχους τους.

  Χαρακτηριστική περίπτωση το Πλαίσιο, που φέτος θα μοιράσει 0,50 ευρώ ανά μετοχή, ποσό αυξημένο κατά 150% σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης των κερδών ήταν σαφώς χαμηλότερο. Έτσι, το Πλαίσιο θα διανείμει φέτος λίγο κάτω από το 70% των καθαρών του κερδών!

  Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η Autohellas (μέρισμα 0,80 ευρώ), η οποία θα μοιράσει ουσιαστικά το 60% των καθαρών κερδών της χρήσης 2014.

  Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ θα ανταμείψει φέτος τους μετόχους του με 0,30 ευρώ ανά μετοχή (0,15 ευρώ πέρυσι), διανέμοντας ουσιαστικά το 82% των καθαρών κερδών, τα οποία επηρεάστηκαν θετικά από συναλλαγματικές διαφορές. Στη διανομή τόσο υψηλού ποσού συνετέλεσε το γεγονός ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου έχει μειωθεί στο μισό του 2009.

  Η Inform Λύκος δεν δημοσίευσε ακόμη τις ετήσιες λογιστικές της καταστάσεις, ωστόσο έχει αποφασίσει την επιστροφή κεφαλαίου 0,70 ευρώ και έχει προαναγγείλει την διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή (αθροιστικά 1,10 ευρώ, ή το 65% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας!) μετά την απόφασή της να ρευστοποιήσει την θυγατρική της Austrian Cards.

  Πιστή για μια ακόμη χρονιά στη γενναία της μερισματική πολιτική, η Grivalia αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, εκ του οποίου το 0,1 ευρώ διανεμήθηκε ήδη τον Ιανουάριο ως προμέρισμα.

  Μπορεί βέβαια ο ΟΤΕ να αποφάσισε να μοιράσει μόνο το 12% των κερδών του, ωστόσο είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσφέρει μετρητά στους μετόχους του (0,08 ευρώ ανά τεμάχιο).

  Η JUMBO πέρα από το μέρισμα που είχε αποφασίσει στα πλαίσια της τακτικής της γενικής συνέλευσης το φθινόπωρο του 2014, επανήλθε σε νέα γενική συνέλευση το Δεκέμβριο, όπου αποφάσισε τη διανομή επιπλέον ποσού ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή.

  Παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμα στο οποίο υποχρεώθηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -0,93% για το 2014, η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας αποφάσισε το Δεκέμβριο του 2014 την επιστροφή (διανομή αφορολόγητων αποθεματικών) 0,21 ευρώ ανά μετοχή.

  Η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής Entersoft (Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ) αύξησε δραστικά την κερδοφορία του 2014 και αποφάσισε να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή (το 44% των συνολικών κερδών).

  H Alpha Trust ΑΕΔΑΚ σημείωσε το 2014 κέρδη 0,92 εκατ. ευρώ και το φετινό Ιανουάριο ανακοίνωσε πως θα μοιράσει ένα ευρώ ανά μετοχή (στους κατόχους της 23/7/2014) μετά από απόφαση που είχε λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων το 2014.

  Η γενική συνέλευση της Αιολικής ΑΕΕΧ αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο την επιστροφή 0,13 ευρώ ανά μετοχή (το ποσό έχει ήδη καταβληθεί).

  Την επιστροφή 0,02 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε στα τέλη του 2014 (το ποσό δεν έχει διανεμηθεί) η εταιρεία πληροφορικής PROFILE, διακόπτοντας έτσι μια μακρόχρονη πολιτική επανεπένδυσης του συνόλου των κερδών της.
  Μέσα στο Φεβρουάριο καταβλήθηκε 0,09 ευρώ ανά μετοχή στους κατόχους τίτλων των Μύλων Λούλη, μετά από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιανουαρίου.

  Μέσα στον Ιανουάριο η ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) επέστρεψε στους μετόχους της 0,17 ευρώ ανά τίτλο, μετά από απόφαση της γενικής της συνέλευσης.

  Η εταιρεία πληροφορικής EPSILON NET που διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ και διαπραγματεύεται στο ταμπλό προς 0,554 ευρώ, επέστρεψε πέρυσι στους μετόχους της 0,09 ευρώ ανά τεμάχιο και επιπλέον η έκτακτη γενική συνέλευση της 31ης Δεκεμβρίου αποφάσισε τη διανομή (αποθεματικών) επιπλέον 0,0013 ευρώ ανά μετοχή που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη.

  Οι μέτοχοι της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων εισέπραξαν τον περασμένο Δεκέμβριο επιστροφή κεφαλαίου 0,03 ευρώ ανά τίτλο. Γενικότερα, η εταιρεία μετά την ρευστοποίηση της θυγατρικής της Calin διαθέτει πλεόνασμα ρευστότητας.
  0 4 +10 0 5

  Στέφανος Kοτζαμάνης
  kotzamanis@euro2day.gr


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 10/03/15, 11:23 pm

  Τι σημαίνει το "ναυάγιο" της ιδιωτικοποίησης του Αστέρα
  Πίσω
  10/3/2015
  09:38

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στο εγχείρημα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το «ναυάγιο» της ιδιωτικοποίησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης, ύστερα από την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη νομιμότητα του σχεδίου ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) της έκτασης. Το ΣτΕ έκρινε πως η ανάπτυξη στην έκταση όχι περισσότερων από 15 τουριστικών κατοικιών σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία της περιοχής.

  Ωστόσο, η απόφαση αυτή προκαλεί σειρά επιπτώσεων, με την πιο σημαντική την αναστολή της μεγαλύτερης επένδυση των τελευταίων ετών στην ελληνική κτηματαγορά.

  Και αυτό επειδή
  , το αραβικό fund Jermyn Street Real Estate IV προγραμμάτιζε να δαπανήσει, καταρχάς, συνολικά 700 εκατ. ευρώ (από τα οποία 400 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο εφάπαξ τίμημα για την απόκτηση της παραχώρησης της έκτασης) για την κατασκευή περιορισμένου αριθμού μονοκατοικιών, δύο επιπέδων, για τις οποίες το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

  Σχεδίαζε ακόμη την υλοποίηση δύο ξενοδοχείων έξι αστέρων. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις πολυτελείς βίλες θα επέτρεπε την μετατροπή της περιοχής σε διεθνή τουριστικό προορισμό, με τα έξι αστέρων θέρετρα να είναι, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λιγοστά.

  Με άλλα λόγια, εξανεμίζεται ο στόχος της μετατροπής της Ελλάδας σε πόλο έλξης πολυτελούς τουρισμού, τη στιγμή που, διεθνώς, οι ξενοδόχοι προσανατολίζονται στην προσέλκυση των εύπορων τουριστών. Και όχι άδικα, καθώς σύμφωνα με μελέτες, η κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι των υψηλής τουριστικής επιφάνειας τουριστών, κυμαίνεται από 4 έως 8 χιλιάδες ευρώ (41% ταξιδιωτών) και ξεπερνάει τις 30 χιλιάδες ευρώ (10% εύπορων τουριστών).

  Περιττό δε να αναφερθεί ότι εάν, εν τέλει, η αραβική Jermyn εγκαταλείψει την επένδυση, θα χαθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και λειτουργίας των ανακαινισμένων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

  Ήπια ανάπτυξη

  Την ίδια στιγμή, η απόφαση του ΣτΕ σχολιάστηκε στην αγορά για την αυστηρότητά της, όπως και αντίστοιχες αποφάσεις στο παρελθόν, κυρίως επειδή η ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης συνοδεύεται από αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους.

  Το ΕΣΧΑΔΑ, δηλαδή, προβλέπει ήπια ανάπτυξη όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν οι δασικές εκτάσεις και οι χώροι πρασίνου, ενώ η κάλυψη θα είναι χαμηλή, καθώς μέρος των κατοικιών και διαμερισμάτων θα υλοποιούνταν στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

  Η επέμβαση, δηλαδή, στο υφιστάμενο πράσινο θα ήταν πολύ μικρή, ενώ οι ζώνες πρασίνου θα ενισχύονταν με πρόσθετες φυτεύσεις. Είχε ακόμη προβλεφθεί ότι κάθε δένδρο που θα αποψιλωνόταν κατά την κατασκευαστική περίοδο θα έπρεπε να αντικατασταθεί με νέο εντός των ορίων του οικοπέδου, ώστε η τελική εικόνα της έκτασης να παραμένει ίσης ή μεγαλύτερης αισθητικής αξίας με την υφιστάμενη. Για κάθε οικόπεδο μεμονωμένης κατοικίας είχε προβλεφθεί η φύτευση του ακάλυπτου χώρου σε ποσοστό 75%.

  Τα βλέμματα, πλέον, είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις των επενδυτών, καθώς η μη τήρηση της αναβλητικής αίρεσης, της έγκρισης από το ΣτΕ του ΕΣΧΑΔΑ, οδηγεί για την ώρα σε ματαίωση του deal μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας, του ΤΑΙΠΕΔ και του Jermyn Street Real estate fund IV.

  dimitris.delevegos@capital.gr


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 10/03/15, 11:24 pm

  Μπλόκο ΣτΕ στην επένδυση του Αστέρα
  Εκτύπωση σελίδας
  Αποθήκευση σελίδας
  Αποστολή με e-mail
  Προσθήκη στο αρχείο
  Μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:25

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Ολική ανατροπή στο επενδυτικό σχέδιο, προϋπολογισμού της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, ανάπλασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης δημιουργεί η σημερινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας δεν είναι νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της έκτασης.

  Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 28/2015 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματός του, έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και γενικότερα, της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού. Ειδικότερα, κρίθηκε μη νόμιμο ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει τη δημιουργία νέων μονοκατοικιών («καμπάνες») και την κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου. Αναλυτικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προβλέπεται η έγκριση «του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης».

  Υπενθυμίζεται ότι ως προτιμητέος επενδυτής για την ανάπλαση της έκτασης είχε επιλεγεί, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, το αραβικών συμφερόντων fund Jermyn street real estate IV.

  Λόγω των αρνητικών εξελίξεων για την πορεία υλοποίησης της επένδυσης στο ξενοδοχειακό συγκρότημα η μετοχή της Αστήρ Παλάς υποχωρεί σε ποσοστό 11,66% (-0,33 ευρώ).

  Παγώνει η επένδυση

  Η διοίκηση της Αστήρ Παλάς, όπως μετέδωσε το Capital.gr, ήταν προετοιμασμένη για την συγκεκριμένη έκβαση της υπόθεσης και γι’αυτό αποφάσισε-σε χρόνο προγενέστερο της δημοσιοποίησης της απόφασης του ΣτΕ- ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα παραμείνει σε λειτουργία έως το τέλος της χρονιάς.

  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα οι επενδυτές θα επανεξετάσουν τη στάση που θα υιοθετήσουν, δεδομένου ότι η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αλλάζει το αρχικό business plan και κατ’επέκταση τους δείκτης απόδοσης της επένδυσης.

  Και αυτό επειδή η ανάπτυξη μονοκατοικιών («καμπάνες») και η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου –που απαγορεύεται ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ- αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της Jermyn.

  Στη χερσόνησο Βουλιαγμένης σχεδιαζόταν να δημιουργηθούν αριθμός πολυτελών βιλών, το πολύ δύο επιπέδων, που θα καταλάμβαναν συνολική επιφάνεια 2.000 τ.μ.

  Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ

  Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το σχετικό προεδρικό διάταγμα είναι αντισυνταγματικό και απορρίπτεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΣτΕ, «απαγορεύεται, κατ’ αρχήν, η λήψη μέτρων που επιφέρουν την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος».

  Με βάση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε κατατεθεί για επεξεργασία προβλεπόταν η έγκριση «του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης».

  Με το σχέδιο διατάγματος επιχειρήθηκε: 1) η έγκριση ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) συνολικού εμβαδού 301.864,99 τ.μ. που βρίσκεται στο Μικρό Καβούρι Αττικής, 2) η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της Βουλιαγμένης Αττικής στην έκταση του «Αστέρα Βουλιαγμένης», 3) ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δομήσεως κατά ζώνες, και 4) η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

  Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα προβλεπόταν η δημιουργία πολυτελούς resort , ελικοδρόμια, μαρίνα για mega yachts, γήπεδα όλων αθλημάτων (όπως είναι γκολφ, τένις, κ.λπ.), 100 πολυτελείς καμπάνες και αυτοτελείς μονοκατοικίες, μεγάλα ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα κλπ.

  Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ σε γνωμοδότησή του αναφέρει πως «έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία το οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα ζωής και η υγεία των κατοίκων των πόλεων και των οικισμών. Οι συνταγματικές αυτές διατάξεις απευθύνουν επιταγές στο νομοθέτη (τυπικό ή κανονιστικό) να ρυθμίσει τη χωροταξική ανάπτυξη και πολεοδομική διαμόρφωση της χώρας με βάση ορθολογικό σχεδιασμό υπαγορευόμενο από πολεοδομικά κριτήρια, σύμφωνα με την ιδιομορφία, την φυσιογνωμία και τις ανάγκες κάθε περιοχής». Άρα, γνώμονας για την ανάπτυξη των περιοχών είναι «η εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και της αναπτύξεως των οικισμών και η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των κατοίκων». Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν πως, «η προσθήκη της χρήσης κατοικίας στις νυν επιτρεπόμενες χρήσεις τουρισμού-αναψυχής και των συνοδευτικών τους χρήσεων στη ζώνη Ι του ΕΣΧΑΔΑ, η οποία περιλαμβάνεται στη χερσόνησο του Μικρού Καβουρίου, και μάλιστα με τη δημιουργία ή την ανέγερση μεγάλου αριθμού κατοικιών ύψους 7,5 μ. σε δομημένες αλλά και αδόμητες επιφάνειες της χερσονήσου συνιστά επιβάρυνση των ήδη επιτρεπομένων χρήσεων και μετατρέπει στο διηνεκές την ευαίσθητη περιοχή της χερσονήσου σε οικιστική περιοχή με μικτές χρήσεις, προεχόντως κατοικίας, ενόψει και του συνολικού αριθμού των κατοικιών (έως 100), και δευτερευόντως τουρισμού».

  Οι σύμβουλοι Επικρατείας θεωρούν στην γνωμοδότησή τους πως το επίμαχο σχέδιο διατάγματος «δεν προτείνεται νομίμως κατά το μέρος που επιτρέπει τη χρήση κατοικίας εκτός των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας, ήτοι σε αυτοτελείς κατοικίες με τη διαμόρφωση και ανακατασκευή υφισταμένων κτισμάτων και με την ανέγερση νέων κατοικιών, καθώς και κατά το μέρος που επιτρέπει τη δόμηση σε αδόμητες επιφάνειες της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου».


  Πηγή:www.capital.gr


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 24/03/15, 12:04 am

  Το ακριβότερο email ήταν ελληνικό και κόστισε 1,5 δισεκ. ευρώ – Μια ενδιαφέρουσα ιστορία
  24/03/2015 - 00:09 μέγεθος γραμματοσειράς  μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς  αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς Εκτύπωση E-mail Σχολιάστε πρώτοι!
  Το ακριβότερο email ήταν ελληνικό και κόστισε 1,5 δισεκ. ευρώ – Μια ενδιαφέρουσα ιστορία


  Το email του Capital μπορεί να έβλαψε περισσότερο...από ότι η ελληνική κρίση, τόσο πολύ ενοσχλήθηκε η διοίκηση του αμερικανικού fund...
  Το ακριβότερο email το ακριβότερο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ιστορία  ήταν ελληνικό - για να είμαστε ακριβείς αφορούσε την Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις - και κόστισε 1,5 δισεκ. ευρώ.
  Αν νομίζετε ότι είναι υπερβολικό αυτό ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
  Το περιβόητο email της Capital Group που εστάλει από την διοίκηση της Eurobank στο γραφείο του Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν αφορμή και αιτία να ξεσπάσει ένας προεκλογικός πόλεμος μεταξύ των κομμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση το Capital Group και προκαλώντας μεγάλη ταραχή...για το κυβερνητικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ παγκοσμίως.  
  Η διοίκηση του Capital Group στα γραφεία του fund στις ΗΠΑ στο Los Angeles  δέχθηκε μεγάλες επικρίσεις από τους βασικούς μετόχους.
  Πρώτη φορά που είχε έρθει σε τόσο δύσκολη θέση η διοίκηση υπό τον David Fisher και την ομάδα υπό τους Rothenberg και Wagener των Capital Management και Capital International.  
  Το Capital Group θεωρεί υπαίτιο για ότι συνέβη τον Χρήστο Μεγάλου τότε CEO της Eurobank.
  Είχαμε ρωτήσει να μας σχολιάσει ο Χ. Μεγάλου αν όντως ευσταθούσαν οι πληροφορίες εκείνης της περιόδου ότι έστειλε το email στο Μέγαρο Μαξίμου.
  Ο ίδιος είχε αρνηθεί «δεν το έστειλα και δεν γνωρίζω ποιος το έστειλε»
  Όμως από την ομάδα των συμβούλων του Σαμαρά στο Μαξίμου ξεκάθαρα ανέφεραν ότι το email το έστειλε προσωπικά ο Χρήστος Μεγάλου και το παρέλαβε μια συγκεκριμένη κυρία…
  Σύμφωνα με σύμβουλο του Σαμαρά – όπως ο ίδιος μας είχε αναφέρει – το email εστάλει από την διοίκηση της Eurobank και σκόπιμα είχε αφεθεί….το όνομα του Φωκίωνα Καραβία σημερινό CEO της Eurobank…για να αποδομηθεί.
  Δεν τα αναφέρουμε για να αποδομήσουμε τον Χ. Μεγάλου που άφησε παρακαταθήκη την ΑΜΚ των 2,86 δισεκ. αλλά είναι αλήθεια ότι το email έκανε ζημία.
  Δεν γνωρίζουμε αν όντως το email το έστειλε ο Μεγάλου ή όχι  αλλά αυτό που είναι 100% αληθές είναι ότι μετά από αυτό και μετά από μια σύσκεψη που υπήρξε στο Capital Group αποφασίστηκε να μην ξαναμιλήσουν με έλληνες.
  Όπως ακριβώς το διαβάζετε, να μην ξαναμιλήσουν σε έλληνες.
  Οι νομικές υπηρεσίες του Capital Group πάντως με εντολή της διοίκησης πήραν μια πρωτοφανή απόφαση.
  Να μην ξαναμιλήσουν με τους έλληνες.
  Γνωρίζετε – και αν δεν γνωρίζετε – σας το λέμε εμείς ότι η σημερινή διοίκηση της Πειραιώς και η σημερινή διοίκηση της Eurobank δεν έχει καταφέρει να μιλήσει ακόμη με το Capital.
  Προσπάθησαν και δεν έχουν ακόμη καταφέρει να μιλήσουν.
  Οι σημερινές διοικήσεις των τραπεζών πληρώνουν το λάθος του email ένα email που αν ληφθεί υπόψη από πότε ξεκίνησε να ρευστοποιεί το Capital μετοχές Eurobank και Πειραιώς έχει στοιχίσει 1,5 δισεκ. ευρώ τόση ήταν η ζημία που προκλήθηκε από το πλήθος και τον όγκο των ρευστοποιήσεων.
  Θα πείτε ένα email μπορεί να έχει κάνει τόση ζημία;
  Προφανώς δεν είναι μόνο το email το Capital δεν πιστεύει πλέον στην ελληνική αγορά αν και υπάρχει πιθανότητα να διαψευστεί.
  Σίγουρα ανησυχούν για την πορεία της Ελλάδος και της αγοράς αλλά αυτό που πραγματικά τους ενόχλησε ήταν το email.
  Πολλά άλλαξαν και ειδικά στην Eurobank άλλαξε διοίκηση αλλά το Capital Group συνεχίζει να πουλάει ειδικά Eurobank.
  Το θετικό είναι ότι όταν ολοκληρωθούν οι ρευστοποιήσεις η μετοχή της Eurobank αλλά και της Πειραιώς θα εκτιναχθούν σαν ελατήριο.
  Σε ένα θετικό σενάριο για την Ελλάδα και το χρηματιστήριο άνετα θα μπορούσε η χρηματιστηριακή αξία των 2 τραπεζών να αυξανόταν 100%-120%.
  Τόσο η Eurobank όσο και η Πειραιώς έχουν αξία και η αξία αυτή θα μεταφερθεί αργά ή γρήγορα στις κεφαλαιοποιήσεις.
  Όμως το σημαντικότερο όλων είναι ότι το Fidelity και άλλα funds αγοράζουν επιθετικά μετοχές της Eurobank προσβλέποντας σε καλύτερες ημέρες για την Ελλάδα και την μετοχή.
  Η διοίκηση Καραμούζη και Καραβία θα έχει να επιδείξει έργο και σημαντικές πρωτοβουλίες προσεχώς

  υγ
  όπου εστάλει ..εστάλη.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 01/04/15, 11:24 am

  Των Katherιne Burton και Simοne Foxman

  Τα hedge funds δεν παραδίδουν ακόμη τα όπλα.

  Τουλάχιστον έξι νέα hedge funds ετοιμάζονται φέτος να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ανά χείρας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Συνολικά οκτώ εταιρείες είχαν ξεκινήσει πέρυσι με δεκαψήφιο ποσό. Ο κλάδος έχει να δει τόσο δυνατά ντεμπούτο από το 2005, όταν 13 funds άντλησαν αθροιστικά το ποσό των 19 δισ. δολαρίων.

  Απογοητευμένοι με την μέτρια απόδοση κάποιων από τα funds που κάποτε ανήκαν στην dream team του κλάδου, οι επενδυτές που ελπίζουν σε υψηλότερες αποδόσεις «κόβουν επιταγές» σε μια χούφτα νέων funds, μεταξύ των οποίων ένα που διαχειρίζεται ο βετεράνος της Brevan Howard Asset Management Chris Rokos και ένα με επικεφαλής τον πρώην αστέρα της Elliott Management Corp. Didric Cederholm.

  «Τα περισσότερα hedge funds δεν είναι και τόσο καλά, αλλά όταν είναι πεινασμένα και κανείς μπορεί να διακρίνει από νωρίς τα ταλέντα, τότε υπάρχει δυνατότητα για υπερμεγέθη απόδοση», σχολίασε ο Adam Blitz, επικεφαλής επενδύσεων της Evanston Capital Management, η οποία επενδύει $ 5,4 δισ. σε αυτές τις ιδιωτικές συνεργασίες.

  Αυτοί οι νέοι διαχειριστές επωφελούνται από τις κακές επιδόσεις ορισμένων από τα δημοφιλή funds που διαχειρίζονται κεφάλαια πολλών δισ., όπως το Paulson & Co. του John Paulson, το Claren Road Asset Management της Carlyle Group , αλλά και το Mason Capital Management –τα οποία είτε έχουν χάσει χρήματα, είτε απέτυχαν να βγάλουν χρήματα έστω και σε ένα από τα τελευταία τρία έτη- αλλά και από τις υποτονικές επιδόσεις του ευρύτερου κλάδου.

  Οι επιδόσεις των hedge funds

  Τα hedge funds σημείωσαν κατά μέσο όρο ετήσια άνοδο 4,6% κατά τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο τριπλάσιο της απόδοσης του χρέους των ΗΠΑ, αλλά είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την μέση αύξηση 18% που κατέγραψε ο δείκτης Standard & Poors 500. Τουλάχιστον ένας μεγάλος επενδυτής, το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις επενδύσεις του στα hedge fund, επικαλούμενη το υψηλό κόστος και την πολυπλοκότητα.

  Το University of Texas Investment Management, το οποίο επιβλέπει τα χρήματα που δίνονται ως δωρεά στο δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των νέων startups. Έχει επενδύσει ήδη περίπου 2 δισ. δολάρια σε αυτό που αποκαλεί «επόμενης γενιάς» επιχειρήσεις, «με στόχο τη διατήρηση της απόδοσης σε υψηλό δεκατημόριο για τα επόμενα χρόνια», έγραψε ο Bruce Zimmerman, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διαχειρίζεται τις δωρεές, στο ετήσιο report.

  Η νέα γενιά managers τείνουν να είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες που έχουν εργαστεί για χρόνια σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπου απέδειξαν ότι μπορούν να βγάλουν χρήμα. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν μεγάλα ποσά αποσπώντας τη δέσμευση λίγων επενδυτών και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να χρειάζεται να υποσχεθούν σε αντάλλαγμα μέρος των ιδίων κεφαλαίων τους.

  Οι "απόφοιτοι" της Ziff

  Τέσσερις από τους διαχειριστές που ξεκίνησαν επιχείρηση του 1 δισ. δολ. από τις αρχές του περασμένου έτους προέρχονται από την οικογενειακή επιχείρηση Ziff Brothers, που διαχειριζόταν την περιουσία των Dirk, Robert και Daniel –απόγονοι της εκδοτικής αυτοκρατορίας του William Ziff. Οι αδελφοί άρχισαν να αναδιοργανώνουν τον τρόπο που διαχειρίζονται την περιουσία τους μετά την αποχώρηση σημαντικών διαχειριστών.

  Ο David Fear, ο οποίος διοικούσε τα γραφεία της Ziff στο Λονδίνο ξεκίνησε φέτος τις συναλλαγές στη δική του Thunderbird με 1,5 δισ. δολάρια και επέλεξε να πάψει να δέχεται περισσότερα χρήματα για την ώρα, ανέφεραν ανώνυμες πηγές με γνώση της υπόθεσης. Οι επενδυτές του περιλαμβάνουν τους αδελφούς Ziff, την εταιρεία διαχείρισης των δωρεών του Πανεπιστημίου του Τέξας και την Investure της Βιρτζίνια, που διαχειρίζεται κεφάλαια από δωρεές.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 03/04/15, 11:02 am  Της Στεφανίας Σούκη

  Μία ακόμη προσπάθεια, αυτή τη φορά από τον όμιλο Γ. Παπαθεοχάρη μέσω της εταιρείας του Ναυσικά Α.Ε. ξεκινά τώρα για την αξιοποίηση των Αστεριών Γλυφάδας, ύστερα από τη θετική εισήγηση της Περιφέρειας Αττικής για τη νέα τουριστική πρόταση, που περιλαμβάνει από 5άστερο ξενοδοχείο μέχρι spa και εκθεσιακό χώρο.

  Η Περιφέρεια Αττικής, εν μέσω εσοκομματικών αντιδράσεων, ανακοίνωσε χθές κι επισήμως ότι υπερψήφισε τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά τον εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και μετατροπή του υφιστάμενου τουριστικού συγκροτήματος Αστέρια Γλυφάδας σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας Α.Ε."

  Για όσους θυμούνται την ιστορία των Αστεριών κατά την τελευταία εικοσαετία, αντίστοιχη πρόταση με τον... κωδικό όνομα Εστρέλια, είχε κάνει τη χρυσή εποχή του Χρηματιστηρίου, εν έτει 1999, ο εισηγμένος και άλλοτε κραταιός όμιλος Α. Αλλαμανή. Η επένδυση που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, εμπορικό κέντρο, waterpark, εστιατόρια, γυμναστήρια, ιατρικές εγκαταστάσεις κ.α. ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, αφού κόλλησε λόγω δασικών και αρχαιολογικών προβλημάτων, ενώ τη δεκαετία του '00 ο όμιλος Αλλαμανή οδηγήθηκε στην απόλυτη κατάρρευση.

  Σημειωτέον ότι τυχαία το 1998, στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών ανακαίνισης, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς, μεταξύ άλλων, ένα νεκροταφείο της 3ης χιλιετίας π.Χ. και εργαστήρια της ίδιας εποχής για την επεξεργασία μεταλλεύματος στις τουριστικές εγκαταστάσεις των «Αστεριών»...

  Η πρόταση Παπαθεοχάρη

  Μία δεκαπενταετία και πλέον μετά, η νέα πρόταση έρχεται από τον όμιλο Παπαθεοχάρη και περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων και 400 κλινών, σουίτες κι επιπλωμένες βίλες, συγκρότημα spa, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες, παιδότοπους χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης, αλλά και μετατροπή του υφιστάμενου κέντρου διασκέδασης «Αστέρια» σε χώρο εστιατορίων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κι εκθεσιακό χώρο.

  Από πλευράς της Περιφέρειας και δεδομένου ότι υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της αναφέρεται με βάση τη χθεσινή της ανακοίνωση ότι "για να γίνει δεκτή η μελέτη, προτάθηκαν πρόσθετοι όροι όπως η δημιουργία ποδηλατοδρόμου παράλληλα της Λ. Ποσειδώνος, η προστασία των αρχαιολογικών χώρων, η διατήρηση της ιδιοκτησίας του Δημοσίου και η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.

  Το έργο αποτελείται από απαραίτητα επιμέρους έργα και εγκαταστάσεις υποδομής, όπως ξενοδοχειακό συγκρότημα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, εστιατόρια, εσωτερικό οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, δίκτυα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.ά. με σκοπό όπως αναφέρεται: «την παροχή υψηλότατου επιπέδου υπηρεσιών φιλοξενίας.

  Με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υπό μελέτη συγκροτήματος αναμένεται η προσέλκυση υψηλής ποιότητας τουριστών, μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών, η βελτίωση των τουριστικών υποδομών της περιοχής και ο εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών".

  Οι πρόσθετοι εννέα διευκρινιστικοί όροι που προτάθηκαν προκειμένου να γίνει δεκτή η μελέτη είναι οι εξής:

  -Απαγόρευση λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, των κέντρων διασκέδασης, των τυχερών παιχνιδιών και λοιπών οχλουσών χρήσεων.
  -Μέχρι την οριστική διευθέτηση, όπως προτείνεται από την πρόταση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος να καθοριστεί ελεύθερη παραλία, που θα είναι σε κοινή χρήση τουλάχιστον στο μισό του συνολικού μήκους της.
  -Σε κάθε περίπτωση να υπάρχουν είσοδοι που να εξασφαλίζουν στους πολίτες την ελεύθερη (χωρίς χρηματικό αντίτιμο) πρόσβαση στην ακτή.
  -Η συνολική περίφραξη να είναι χαμηλή και οπτικά διαπερατή.
  -Η συνολική εγκατάσταση να παραμείνει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.
  -Να ακολουθηθούν όλες οι αρχές και οι περιορισμοί που προβλέπονται από το Προεδρικό διάταγμα για τις ακτές.
  -Προστασία των αρχαιολογικών χώρων με βάση τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.
  -Με βάση την πρόβλεψη του Ρυθμιστικού Σχεδίου κατά μήκος της Λ. Ποσειδώνος να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος.
  -Να τηρηθεί το νόμιμο περιτύπωμα στο χώρο των νομίμως υφιστάμενων οικοδομών και να μη γίνει επέκτασή τους.

  Οι θιασώτες της επένδυσης υποστηρίζουν τώρα ότι οι συγκεκριμένοι όροι που προτάθηκαν, δεν μπήκαν τυχαία στη μελέτη. Για παράδειγμα η λειτουργία του ξενοδοχείου θα αποτρέψει τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων, ενώ δε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (κυκλοφορία, ύδατα κλπ.).

  Στον αντίποδα, όσοι (και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ) αντιτίθενται προβάλλουν ότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες η περιοχή κακοποιήθηκε βάναυσα με παράνομες κατασκευές μεγάλων διαστάσεων, που αλλοίωσαν το αρχικό συγκρότημα της δεκαετίας του 1950, και επέφεραν την καταστροφή της δασικής βλάστησης. "Το ξενοδοχειακό συγκρότημα από bungalows μέσα σε πυκνό πράσινο, έργο σημαντικών ελλήνων αρχιτεκτόνων (Π. Βασιλειάδη, Μ. Βουρέκα, Π. Σακελλάριου, Α. Γεωργιάδη και Κ. Δεκαβάλλα) αποτελεί ένα κόσμημα για το Σαρωνικό. Αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα των τουριστικών εγκαταστάσεων της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, και ως τέτοιο θα πρεπε να κριθεί διατηρητέο και να προστατευτεί, "ενώ η προς έγκριση ΜΠΕ έρχεται να νομιμοποιήσει η ΜΠΕ, η οποία αγνοεί το δασικό χαρακτήρα της περιοχής".


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 20/04/15, 10:56 pm

  ANTΩNHΣ ΠITTAPAΣ (EKTEΛEΣTIKOΣ ΓENIKOΣ ΔIEYΘYNTHΣ TOY GREEK ECONOMIC FORUM)

  Στις 11 με 15 Mαϊου, στο Harvard, ανοίγει τις πύλες του το Greek Economic Forum. O εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής πρόεδρος της Oργανωτικής Eπιτροπής του Greek Economic Forum, Aντώνης Πιτταράς, εξηγεί στη "Deal News" το πώς εστιάζει στη νέα γενιά. Όχι τυχαία. O ίδιος, είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές της νέας γενιάς στην Eλλάδα. Σε πολύ νεαρή ηλικία είναι αντιπρόσωπος της SILBERFORM S.A. (δραστηριοποιείται στην έρευνα, σχεδιασμό και παραγωγής πρωτοτύπων οχημάτων για τις Porsche, Daimler, Volkswagen, BMW, Opel, Airbus κ.ά.) επί της επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρίας στην Eλλάδα.

  Του Γ. Kαραγιάννη  Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών το Greek Economic Forum, σε αυτή τη δύσκολη εποχή για την Eλλάδα, ποιοι είναι οι στόχοι και ποιες οι προσδοκίες του;

  Tο 2015 ξεπερνάμε τον εαυτό μας κάνοντας την υπέρβαση, διοργανώνοντας το Greek Economic Forum στο πανεπιστήμιο του Harvard. Tη μεγαλύτερη διοργάνωση που έγινε ποτέ στις HΠA, από ελληνικό φορέα και έχοντας σύμμαχο το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου.

  Eίναι μια διοργάνωση διαφορετική από κάθε άλλη φορά. Tι μας οδήγησε στην απόφαση αυτή; Aσφαλώς οι απελπιστικά αβέβαιες συνθήκες που βιώνει σήμερα η Eλλάδα. Στο επίκεντρο έχουμε την νέα γενιά. Mια γενιά πλήρως απαξιωμένη, κρυμμένη στην αφάνεια. Mια γενιά που έχει όλα τα εχέγγυα να δημιουργήσει την "Σύγχρονη Eλλάδα" που οραματίζεται, αλλά κάποιοι την αγνοούν επιμελώς.

  Aποστολή του Greek Economic Forum στο Harvard, είναι να χτίσει σε γερά θεμέλια τα όνειρα μιας ολόκληρης χώρας που υποφέρει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που κατά την διάρκεια των εργασιών τις τέσσερις ημέρες στην Bοστόνη, θα αναπτύξουμε έναν πλήρη οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει μια δίκαιη κοινωνία, ένα υγιές περιβάλλον, ένα σύγχρονο σύστημα υγείας, την παιδεία και, βεβαίως, την επιχειρηματικότητα.

  Πέρυσι, το GEF έγινε στην έδρα του Eυρωκοινοβουλίου, στις Bρυξέλλες, φέτος στο Harvard, στις HΠA. Mε ποιο κριτήριο έγινε η φετινή επιλογή;

  Tον Oκτώβριο του 1995 το πανεπιστήμιο του Harvard διοργάνωσε ένα κλειστό συμπόσιο με τίτλο το "Eλληνικό Παράδοξο", σύμφωνα με το οποίο η Eλλάδα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο, ως γέφυρα μεταξύ Aνατολής και Δύσης, πόλος σταθερότητας στα Bαλκάνια και σταυροδρόμι στη Mεσόγειο.

  Tο Eλληνικό Παράδοξο αποτέλεσε βάση για όποιον ήθελε να γνωρίσει καλύτερα τη σύγχρονη Eλλάδα.

  Σήμερα, ακριβώς 20 χρόνια μετά, το παράδοξο εξακολουθεί να εντοπίζεται. 20 χρόνια μετά, στο ίδιο πανεπιστήμιο, στις ίδιες αίθουσες, εμείς, οι νέοι Έλληνες κάνουμε το καθήκον μας. Xτίζουμε με νέα υλικά την σύγχρονη χώρα που θέλουμε να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.

  Tο GEF έχει μια «παράδοση» στις σημαντικές τοποθετήσεις, σημαντικών ομιλητών. Φέτος, ποιοι είναι οι ομιλητές;

  Σημαντικός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Σημαντικό σε καθιστούν οι πράξεις όχι τα λόγια σου. Ένα πράγμα που κάνω με δεξιοτεχνία εδώ και χρόνια είναι να επικοινωνώ. Nα λέω χωρίς φόβο την αλήθεια μου. Mέσα λοιπόν από τις σχέσεις που δημιούργησα με ανθρώπους έμαθα πως ότι λάμπει δεν είναι απαραίτητα χρυσός. Όντως, είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια το Greek Economic Forum έδωσε βήμα σε σπουδαίους ανθρώπους. Eπιχειρηματίες με γερά νεύρα, ηγέτες με όραμα, ακαδημαϊκούς με όλες τις περγαμηνές. Ποτέ όμως δεν δώσαμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να μοιραστούν μαζί μας τις ιδέες τους. Φέτος, πέρα από αυτούς που μας έχουν αποδείξει με τα έργα τους ποσό πολύτιμοι είναι, οι νέοι άνθρωποι θα αποτελέσουν την μαγιά των εργασιών μας. Nέας κοπής πρόσωπα, με φρέσκες ιδέες και με πολλές δυνατότητες. Aυτή η στρατιά ανθρώπων θα αποτελέσει την σύγχρονη Eλλάδα. Tο πανεπιστήμιο του Harvard είναι ένας πραγματικός μαγνήτης ταλέντων και το βέβαιο είναι, πως η συνεργασία μας αυτή θα σημάνει πολλά για την νέα Eλλάδα.

  Aντιλαμβάνομαι ότι αυτή η «Στρογγυλή Tράπεζα για την Eλλάδα» αναζητά λύσεις για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Συνοπτικά, πού θα έπρεπε να εστιάσει η πολιτική σκηνή της Eλλάδας για να την καταφέρει;

  Eίμαι πράγματι μπερδεμένος για το ποιος είναι ο αληθινός παραλήπτης της πρωτοβουλίας αυτής. Kαι όντως αγνοώ ποιος είναι αυτός που μπορεί να δώσει το αντίδοτο.H δίκη μου φιλοσοφία ήταν πάντα πως το πιο ισχυρό πράγμα στην social και business πραγματικότητα είναι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Xωρίς διασυνδέσεις με το κράτος, μακριά από δημόσιες υπηρεσίες χωρίς κρατικές και πολιτικές εξαρτήσεις. Έμαθα, πως σημαντικός είναι ο άνθρωπος ο οποίος κληροδοτεί με αξίες και έργο τις επόμενες γενεές. O άνθρωπος που δίνει την δυνατότητα στους γύρω του να οραματίζονται το μέλλον, αυτή είναι ετσι εξάλλου και η βασική ιδιότητα ενός ηγέτη. Πρέπει να εμπνεύσει και να κερδίσει ξανά τους νέους ανθρώπους. Nα τους δώσει κίνητρα να μείνουν στην χώρα και να δημιουργήσουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας που ονειρεύονται.

  TO GEF ΔINEI ΠENTE YΠOTPOΦIEΣ ΣE EΛΛHNEΣ ΣTO HARVARD

  «Φτιάχνουμε τη γενιά της δημιουργίας και της έμπνευσης»

  Φέτος, το GEF θα δώσει πέντε υποτροφίες. Ποιοι τις δικαιούνται και πώς γίνεται η διαδικασία επιλογής; Mε ποιο σκοπό;

  Eίμαστε απόγονοι μιας γενιάς με την οποία μας χωρίζει ένα τεράστιο χάσμα. Σύμφωνα με το ρητό, η μια γενιά δημιουργεί, η δεύτερη διατηρεί και η τρίτη καταστρέφει. H γενιά που πέρασε ήταν αδιαμφισβήτητα αυτή της καταστροφής. Eμείς έχουμε την υποχρέωση να γυρίσουμε ξανά τον κύκλο και να γίνουμε η γενιά της δημιουργίας και της έμπνευσης. Bλέποντας τους πέντε υποτρόφους του Greek Economic Forum, θεωρώ πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να μετατρέψουμε την Eλλάδα σε μια σύγχρονη ισχυρή χώρα.

  Πέντε projects με άμεση και αξιοσημείωτη επίδραση για την χώρα. H Eλισάβετ Φώσκολου για παράδειγμα, παρουσιάζει την μετατροπή της Eλλάδας σε μια Eυρωπαϊκή "Silicon Valley". O Kωνσταντίνος Γκουτζής, ένας άλλος Έλληνας, συνδυάζοντας Mεγάλα Mεταδεδομενα με Προτυποποημενες Oντολογιες για την Aναγνώριση Aποκανικοποιησης και Aσυμβατότητας μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, βάζει την δική του σφραγίδα στην σύγχρονη Eλλάδα. Oι πέντε αυτοί άνθρωποι πραγματοποιούν τα όνειρα τους, όχι μόνο για να βελτιώσουν τις δικές τους ζωές, αλλά και των ανθρώπων γύρω τους. Eίμαι βέβαιος πως γυρνώντας από το Harvard, θα δημιουργήσουν αξία στις κοινωνίες τους, πίσω στην Eλλάδα.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 21/04/15, 09:20 pm

  Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, η Γερμανία χρειάζεται τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου για τη δική ευημερία της
  Αυτό που φοβάται η Γερμανία δεν είναι ένα Grexit, αλλά η πιθανή απώλεια της ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Αυτό αναφέρει η τελευταία ανάλυση του Stratfor, κατά την οποία αναλύεται το πρόβλημα της Ευρωζώνης, την ώρα που η ελληνική κρίση κινείται προς την αποκορύφωσή της.
  Το θέμα είναι πραγματικά αρκετά απλό.
  Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει πολλά χρήματα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  Έχει συσσωρευτεί μεγάλο χρέος με την πάροδο του χρόνου, επομένως έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο για την Ελλάδα να προβεί στις πληρωμές.
  Εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί σε αυτές τις πληρωμές, το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρατείνουν τα χρονικά περιθώρια της αποπληρωμής.
  Η Ελλάδα πρέπει να κάνει έναν υπολογισμό.
  Αν πληρώνει τα δάνεια στην ώρα τους και λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση, θα είναι σε καλύτερη θέση από ό, τι αν δεν πληρώσει τα δάνεια;
  Προφανώς, το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο.
  Δεν είναι σαφές ότι αν οι Έλληνες αρνηθούν να πληρώσουν, θα αποκοπούν από περαιτέρω δάνεια.
  Πρώτον, η άλλη πλευρά θα μπορούσε να μπλοφάρει, όπως έπραξε και στο παρελθόν.
  Δεύτερον, αν πληρώσουν και πάρουν την επόμενη δόση της χρηματοδότησης, είναι σαν απλά να κλωτσούν μια πέτρα στο δρόμο;
  Μήπως να λυθεί το υποκείμενο πρόβλημα στην Ελλάδα, το οποίο είναι ότι η πρόσφατη αναδιάρθρωση του χρέους της δεν ήταν βιώσιμη;
  Με βάση τα παραδείγματα της Αργεντινής και της American Airlines, μάθαμε ότι η πτώχευση και η έλλειψη πρόσβασης στις πιστωτικές αγορές δεν είναι κατ 'ανάγκην συνυφασμένες.
  Για να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβεί, θα πρέπει να εξετάσουμε την Ουγγαρία.
  Η Ουγγαρία δεν έχει ενταχθεί στο ευρώ, και το νόμισμά της, το φιορίνι, είχε μειωθεί σημαντικά.
  Πολλοί Ούγγροι δανειολήπτες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, ειδικά εκείνοι που είχαν δάνεια σε ευρώ, ελβετικά φράγκα και γιέν.
  Σε μια σύνθετη κίνηση, η ουγγρική κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτά τα χρέη θα αποπληρωθούν σε φιορίνια.
  Οι τράπεζες αποδέχτηκαν τους όρους αυτούς, ενώ παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόταση πέρασε.
  Η Ουγγαρία δεν ήταν η μόνη χώρα που αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα, αλλά η απάντησή της ήταν η πιο δυναμική.
  Μια στρατηγική εμπνευσμένη από τη Βουδαπέστη θα μπορούσε να βοηθήσει τους Έλληνες σε περίπτωση επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα.
  Το ευρώ θα μπορούσε να εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην Ελλάδα και να αποτελεί το νόμιμο χρήμα, αλλά η κυβέρνηση θα πληρώσει τα χρέη της σε δραχμές.

  Τα βαθύτερα ερωτήματα

  Κατά την εξέταση ενός τέτοιου σεναρίου, το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα βγει ή παραμένει στην ευρωζώνη.
  Αλλά πριν από αυτό, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο θεμελιώδη ερωτήματα.
  Πρώτον, μέσα ή έξω από το ευρώ, πώς η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη της σήμερα χωρίς να επιφέρει κοινωνικό χάος;
  Το δεύτερο και πολύ πιο σημαντικό ερώτημα είναι πώς η Ελλάδα θα αναζωογονήσει την οικονομία της;
  Πέραν των απειλών από τη Γερμανία και το ΔΝΤ, η Ελλάδα, και άλλες χώρες, δεν μπορεί να υπάρξει ως κανονικό κράτος κάτω από αυτές τις συνθήκες, και στην ευρωπαϊκή ιστορία, μακροπρόθεσμη οικονομική δυσλειτουργία τείνει να οδηγήσει σε πολιτικό εξτρεμισμό και αστάθεια.
  Η ερώτηση του ευρώ μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα, αλλά το βαθύτερο οικονομικό ζήτημα είναι μεγάλης σημασίας τόσο για τον οφειλέτη όσο και για τους πιστωτές.
  Στην εποχή μας, οικονομικά και χρηματοδοτικά ζητήματα τείνουν να γίνει ηθικολογα.
  Από τη μία πλευρά, οι πιστωτές καταδικάζουν την ελληνική ανευθυνότητα.
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρατά ούτε τα προσχήματα με την Ελλάδα.
  Είναι όλο και περισσότερο προφανές ότι η αντιπαράθεση είναι μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας.
  Η Γερμανία θεωρεί ότι οι Έλληνες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καλή φύση της, ενώ το ΔΝΤ έχει θεσμοθετήσει ένα μοντέλο στο οποίο η θυσία δεν είναι μόνο μια οικονομική τόνωση για τους οφειλέτες, αλλά και μια ηθική απαίτηση.
  Αυτό φυσικά δεν είναι επιπόλαιο από την πλευρά της Γερμανίας και του ΔΝΤ.
  Αν δοθεί στην Ελλάδα περιθώριο, άλλοι οφειλέτες θα θέλουν το ίδιο και περισσότερο.
  Δίνοντας στην Ελλάδα μια ανάσα θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία να έχει τις ίδιες απαιτήσεις.
  Από την ελληνική πλευρά, οι ηγέτες του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που λαμβάνουν τις αποφάσεις, έχουν περιορισμένα μόνο περιθώρια για ελιγμούς.
  Ήρθαν στην εξουσία, διότι τα καθιερωμένα κόμματα είχαν χάσει τη νομιμότητά τους.
  Από το 2008, οι ελληνικές κυβερνήσεις φαίνεται να ενδιαφέρονταν περισσότερο για την παραμονή στην ευρωζώνη από ό, τι για την κλιμακούμενη ανεργία ή το βαθύ κόψιμο των μισθών.
  Η στάση αυτή μπορεί να λειτουργήσει, αλλά για λίγο.
  Από την άποψη της ελληνικής κοινής γνώμης, αυτό δεν μπορεί.
  Πολλοί Έλληνες λένε ότι δεν δανείστηκαν τα χρήματα και δεν είχαν κανένα έλεγχο για το πώς δαπανήθηκαν.
  Θα πληρώσουν το τίμημα για τις αποφάσεις των άλλων, αν και για να είμαστε δίκαιοι, οι Έλληνες εξέλεξαν αυτά τα κόμματα.
  Οι Έλληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ, αλλά θέλουν να διατηρήσουν το status quo, χωρίς να πληρώνουν το τίμημα.
  Αλλά στο τέλος, δεν μπορούν καν να πληρώσουν το τίμημα, οπότε η συζήτηση είναι ανούσια.
  Η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει έτσι δύο πράγματα.
  Κατ 'αρχάς, η κάλυψη της επόμενης πληρωμής είναι καλύτερο ή χειρότερο;
  Δεύτερον, θα συμπεριφερθεί σαν ευρωπαϊκό κόμμα και θα αναζητήσει στο εσωτερικό συμμαχίες;
  Ο γερμανικός υπολογισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει το τι θα συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

  Το μέλλον του Ελεύθερου Εμπορίου

  Το πιο θεμελιώδες ζήτημα δεν αφορά ούτε το ευρώ, ούτε τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
  Το κύριο ζήτημα είναι το μέλλον της ευρωπαϊκής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών.
  Η βασική υπόθεση πίσω από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν ότι μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου θα ωφελήσει όλες τις οικονομίες.
  Αν η υπόθεση αυτή δεν είναι αλήθεια, ή τουλάχιστον δεν είναι πάντα αλήθεια, τότε ολόκληρο το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταστεί αμφίβολο, με το θέμα της δραχμής έναντι του ευρώ να αποτελεί μια σύντομη υποσημείωση.
  Η ιδέα ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι επωφελές για όλες τις πλευρές προέρχεται από μια θεωρία του κλασικού οικονομολόγου Ντέιβιντ Ρικάρντο, το δοκίμιο του οποίου δημοσιεύθηκε το 1817.
  Σύμφωνα με αυτό και την κεντρική ιδέα του συγκριτικού πλεονεκτήματος, το ελεύθερο εμπόριο επιτρέπει σε κάθε έθνος να συνεχίσει την παραγωγή και την εξαγωγή των προϊόντων σε οποίο έθνος έχει κάποιο πλεονέκτημα, που εκφράζεται σε κέρδη, και ότι ακόμη και αν ένα έθνος έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, με επίκεντρο τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα θα ωφελήσει τη χώρα περισσότερο. Επειδή οι χώρες επωφελούνται από μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τους, επικεντρώνονται εκεί τους πόρους τους, αφήνουν τα μικρότερα πλεονεκτήματα σε άλλες χώρες για τις οποίες εκείνα αποτελούν το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημά τους.
  Υποτιμάμε όταν λέμε ότι αυτό είναι μια επιφανειακή εξήγηση της θεωρίας του συγκριτικού πλεονεκτήματος.
  Όμως αυτή η θεωρία οδήγησε την άνοδο του ελεύθερου εμπορίου εν γένει, και ειδικότερα οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Κατ 'αρχάς, ο νόμος των συγκριτικών πλεονεκτημάτων δεν σημαίνει ότι κάθε χώρα παράγει εξίσου καλά.
  Αυτό απλά σημαίνει ότι με βάση τα όρια της γεωγραφίας και της εκπαίδευσης, κάθε έθνος θα κάνει ότι μπορεί.
  Και σε αυτό το σημείο η θεωρία του Ρικάρντο θέτει το βασικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Η θεωρία δεν είναι λάθος.
  Είναι, πάντως, ατελής καθώς βλέπει ένα έθνος (ή εταιρεία), ως ένα ολοκληρωμένο ον και όχι οντότητες που απαρτίζονται από άλλες διακριτές και ποικίλα συμφέροντα.
  Υπάρχουν επίσης τρία προβλήματα που προκύπτουν από την υποκείμενη αλήθεια αυτής της θεωρίας.
  Η πρώτη είναι ο χρόνος.
  Μερικά πλεονεκτήματα εκδηλώνονται γρήγορα.
  Μερικά χρειάζονται πολύ χρόνο.
  Ανάλογα με την αξία του πλεονεκτήματος που κάθε έθνος έχει, κάποια έθνη θα γίνουν εξαιρετικά πλούσια από το ελεύθερο εμπόριο, ενώ άλλα θα γίνουν μετά από πολύ χρόνο.
  Από οικονομική άποψη, αυτό μπορεί να εξακολουθεί να αποτελεί τη βέλτιστη στρατηγική που μπορεί να ακολουθηθεί, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο μεγάλα προβλήματα.
  Το πρώτο από αυτά είναι το πρόβλημα των γεωπολιτικών επιπτώσεων.
  Η οικονομική δύναμη δεν είναι το μόνο είδος της εξουσίας.
  Οι διαφορές των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης καθιστούν μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία πιο ισχυρή σε σχέση με εκείνη με πιο αργή ανάπτυξη. Αυτή η εξουσία είναι τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μαζί με το οικονομικό πλεονέκτημα, για να αναγκάσει τα έθνη σε υποδεέστερες θέσεις και θέσεις με λιγότερο συγκριτικό πλεονέκτημα.
  Η μεγιστοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος κάνει ορισμένες εξουσίες ισχυρότερες από ό, τι άλλες, και με την πάροδο του χρόνου η δύναμη αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά κάποια οικονομία.
  Το τελευταίο πρόβλημα είναι η εσωτερική κατανομή του πλούτου.
  Τα έθνη δεν είναι ανεξάρτητες υπάρξεις.
  Αποτελούνται από αυτόνομους ανθρώπους που επιδιώκουν τα συμφέροντά τους.
  Ανάλογα με τις εσωτερικές οικονομικές και πολιτικές νόρμες, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν ακραίες διακρίσεις για το πώς ο πλούτος θα διανεμηθεί, με λίγους πολύ πλούσιους ανθρώπους και πολλούς πολύ φτωχούς.
  Ο νόμος του συγκριτικού πλεονεκτήματος δεν ασχολείται με αυτό το φαινόμενο και, συνεπώς, δεν συνδέεται με τις συνέπειες της ανισότητας.

  Παραβίαση του νόμου του συγκριτικού πλεονεκτήματος

  Εξετάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραδοχή είναι ότι κάθε έθνος επιδιώκει το συγκριτικό του πλεονέκτημα μεγιστοποιώντας τις δυνατότητές του.
  Έτσι κάθε χώρα εξάγει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, εισάγοντας πράγματα που άλλοι παράγουν πιο αποτελεσματικά.
  Η συγκριτική άποψη δεν είναι μόνο μεταξύ των εθνών, αλλά και μεταξύ των προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας.
  Ως εκ τούτου, κάθε έθνος έχει στόχο να παράγει εκείνα που κάνει καλύτερα.
  Αλλά το "καλύτερο" δεν μας λέει πόσο καλά το κάνει.
  Απλώς μας λέει ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, και από αυτό θα ευημερήσει.
  Το πρόβλημα είναι ότι το χρονικό πλαίσιο θα μπορούσε να είναι τόσο μακρύ που θα χρειαστούν γενιές για αποκαλυφθεί ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτού του μέτρου.
  Έτσι, η Γερμανία βλέπει τα αποτελέσματα πιο γρήγορα από ό, τι η Ελλάδα. Δεδομένου ότι η οικονομική δύναμη μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους, η δύναμη της Γερμανίας περιορίζει τις πρακτικές δυνατότητες της Ελλάδας. Επιπλέον, ό, τι πλεονέκτημα υπάρχει στο ελεύθερο εμπόριο για τους Έλληνες, αυτό ρέει άνισα εντός της οικονομίας.
  Έτσι θα έπρεπε να είναι τα πράγματα αν λειτουργούσε το συγκριτικό πλεονέκτημα.
  Αλλά δεν έχει λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη, επειδή η Γερμανία έχει αναγκαστεί από την οικονομική πραγματικότητα να συνεχίσει τις εξαγωγές της, όχι μόνο αυτών των προϊόντων όπου έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στο εσωτερικό της, αλλά και πολλών άλλων για τα οποία δεν διαθέτει ένα εσωτερικό πλεονέκτημα, αλλά έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εξωτερικά.
  Δεδομένου ότι η Γερμανία είναι αποτελεσματική σε πολλούς τομείς, παίρνει αυτό το πλεονέκτημα.
  Η Γερμανία έχει ένα εντυπωσιακό ποσοστό εξαγωγών άνω του 50% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
  Με άλλα λόγια, η Γερμανία δεν ακολουθεί το νόμο του συγκριτικού πλεονεκτήματος.
  Η Γερμανία εμπειρικά δεν καθοδηγείται από τις θεωρίες του Ρικάρντο, αλλά με τις δικές της ανάγκες.
  Με άλλα λόγια, ο νόμος του συγκριτικού πλεονεκτήματος δεν λειτουργεί στην Ευρώπη.
  Ως εκ τούτου, η Γερμανία έχει αναπτυχθεί γρηγορότερα από ό, τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει συσσωρεύσει περισσότερη δύναμη από ό, τι σε άλλες χώρες και έχει καταφέρει να διανείμει τον πλούτο με τρόπο που εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα.

  Συγκριτικό πλεονέκτημα και ελληνικό ζήτημα

  Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα είναι υπόλογη στη Γερμανία για τα χρέη της.
  Επίσης, ανεξάρτητα από το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα για τη μεγιστοποίηση των δικών της εξαγωγών, στο περιβάλλον που έχει φτιάξει η Γερμανία, όλες οι δυνατότητες εξαγωγών που έχει (από κάποιο πλεονέκτημα) μειώνονται εξαιτίας της γερμανικής παρουσίας.
  Δημιουργείται έτσι μια μακροχρόνια δυσλειτουργία στην Ελλάδα και η γερμανική υπεροχή διαιωνίζεται.
  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Γερμανία δεν λειτουργούσε χωρίς προστασίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  Προστάτευε τις βιομηχανίες της από τον αμερικανικό ανταγωνισμό.
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας οικονομικός κολοσσός, που εξάγουν ένα σχετικά μικρό ποσό της παραγωγής τους, προστάτευαν σε μεγάλο βαθμό τα προϊόντα τους στα τέλη του 19ου αιώνα.
  Ομοίως, και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  Η Ελλάδα δεν έχει καμία τέτοια προστασία.
  Μπορεί η θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος να είναι μια γενική αλήθεια, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη της τις διαφορές του χρόνου, τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των χρονικών υστερήσεων και την εσωτερική κοινωνική αποδιάρθρωση.
  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ελλιπής.
  Και αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση μαστίζεται από τις διαφορές στην ταχύτητα που τα έθνη συσσωρεύουν πλούτο.
  Δεν είναι ότι το ελεύθερο εμπόριο δεν λειτουργεί.
  Είναι ότι έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
  Αυτός είναι ο λόγος που ο αρθρογράφος πιστεύει ότι η Ελλάδα και το ευρώ χάνουν το νόημα.
  Το βασικό σημείο είναι ότι οι συνέπειες των ελεύθερων συναλλαγών δεν είναι πάντα θετικές.
  Δεν είναι σαφές πώς η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει ποτέ χωρίς τις προστασίες που η Γερμανία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατά την πρώιμη περίοδο της ανάπτυξης τους.
  Και δεδομένου ότι τα έθνη κάνουν ό, τι πρέπει να κάνουν, το θέμα δεν είναι το ευρώ, αλλά το ελεύθερο εμπόριο.
  Και αυτή είναι η φρίκη της Γερμανίας.
  Είναι ένα έθνος που εξάγει όσο καταναλώνει, και το ήμισυ της παραγωγής πηγαίνει προς την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερου εμπορίου.
  Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, χρειάζεται τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου για τη δική ευημερία της.
  Αυτός είναι ο λόγος, ωστόσο που οι Γερμανοί γκρινιάζουν.
  Δεν είναι ότι φοβούνται το Grexit αλλά την αύξηση των τιμολογίων.
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη επιτρέπει μερικούς γεωργικούς δασμούς και επιδοτήσεις.
  Εάν επιτραπούν υψηλότεροι δασμοί στην Ελλάδα, μέχρι που μπορεί να σταματήσει αυτό.
  Και αν δεν το κάνουν, η Ελλάδα θα θρυμματιστεί κοινωνικά;
  Το ελεύθερο εμπόριο μπορεί να είναι θαυμάσιο ή φοβερό, ανάλογα με τις περιστάσεις, και μερικές φορές και τα δύο ταυτόχρονα, καταλήγει ο αρθρογράφος.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 23/04/15, 02:27 pm  Μία προφανή πρώτη παρατήρηση είναι ότι η σχετική σελίδα χρήζει ανανέωσης. Σε μία εποχή που η πληροφόρηση διαχέεται με ποικίλους τρόπους, δεν μπορεί μεν να ισχυριστεί κανείς ότι δεν έχει πρόσβαση στο ισχύον νομικό πλαίσιο σε ότι αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές, από την άλλη δε, χωρίς καμία σκωπτική διάθεση, θεωρούμε ότι θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν γίνει οι απαιτούμενες αλλαγές στη σχετική ιστοσελίδα, καθώς η νομοθεσία έχει αλλάξει από το καλοκαίρι του 2013.

  Επίσης, η σχετική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας, βάσει των οποίων συντάσσονται οι εν λόγω πίνακες χρήζει κι αυτή ανανέωσης. Υπάρχουν σημεία στην εφαρμογή που οφείλουν να αλλάξουν έστω και για τυπικούς λόγους, καθώς δεν μπορεί να γίνεται αναφορά στο άρθρο 39Α του 2238 που έχει καταργηθεί και πρέπει να αντικατασταθεί με το άρθρο 21 του 4174.

  Υπάρχουν όμως και κάποια ουσιώδη σημεία τα οποία οφείλει η διοίκηση να αποσαφηνίσει. Κατ’ αρχήν πάλι ως προς τη δομή του συνοπτικού, στα στοιχεία της επιχείρησης στην πρώτη σελίδα της εφαρμογής, ζητείται να συμπληρωθεί αριθμητικώς ο αριθμός των συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Είναι ένα πολύ λεπτό σημείο στο οποίο πρέπει να δοθούν ρητώς ερμηνείες, καθώς ο νέος ΚΦΕ κάνει αναφορά σε συνδεδεμένα πρόσωπα κι οντότητες. Είναι προφανές ότι περιλαμβάνονται στην έννοια αυτή κι οι ατομικές επιχειρήσεις, κάτι για το οποίο άλλωστε έχει πάρει θέση σχετικά και το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., το οποίο βέβαια δύναται απλώς να γνωμοδοτεί ως ελεγκτικός μηχανισμός. Αυτό όμως που δεν είναι προφανές και διαρρέει στην «αγορά» με άτυπες πληροφορίες, είναι ότι στην έννοια των συνδεδεμένων προσώπων ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να περιλαμβάνονται και φυσικά πρόσωπα. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι όταν ένα φυσικό πρόσωπο Α είναι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου το οποίο μισθώνει για παράδειγμα σε μία εταιρεία που κατέχει πάνω από το 33% του κεφαλαίου ή το αντίστροφο. Ερμηνείες που δίνονται, δυστυχώς προφορικές, είναι ότι καθώς η έννοια των προσώπων είναι μία ευρύτατη έννοια, τότε και η περίπτωση που προαναφέραμε οφείλει να τεκμηριωθεί από την πλευρά της εταιρείας και να συμπεριληφθεί σε φάκελο, χωρίς να γεννάται υποχρέωση σύνταξης φακέλου και για το φυσικό πρόσωπο. Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, δημιουργούνται τα εξής θέματα-ερωτήματα:

  Πώς μπορεί η έννοια των συνδεδεμένων προσώπων κατά την έννοια της περίπτωσης ζ” του άρθρου 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, να θεωρείται ότι περιλαμβάνει υπό προϋποθέσεις και συναλλαγές με φυσικά πρόσωπα (όπως στο παράδειγμα) σε ό,τι αφορά το άρθρο 50 του 4172/2013, ενώ ο ίδιος ορισμός που χρησιμοποιείται στο άρθρο 21 του 4174/2013 δεν δημιουργεί υποχρέωση τεκμηρίωσης για τα φυσικά πρόσωπα. Αν η μη υποχρέωση τεκμηρίωσης για τα φυσικά πρόσωπα είτε συνεπάγεται είτε είναι αυτονόητη, η υποχρέωση τεκμηρίωσης των συναλλαγών αυτών από την πλευρά των επιχειρήσεων δεν προκύπτει ξεκάθαρα από τον νόμο και πρέπει να αποσαφηνιστεί τι τελικά ισχύει.
  Επανερχόμενοι στον συνοπτικό πίνακα, η έννοια των συνδεδεμένων επιχειρήσεων πρέπει να αντικατασταθεί με αυτή των συνδεδεμένων προσώπων και συνδεδεμένων οντοτήτων. Προφανώς θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το προηγούμενο ερώτημα για να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις τι πρέπει να συμπληρώνουν.

  Επίσης, σαφής ερμηνείες πρέπει να δοθούν για τις περιπτώσεις που ο συνοπτικός πίνακας κρίνεται ανακριβής ή ατελής. Σύμφωνα με το άρθρο 56 του 4174/2013 «2. Σε περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβούς/ατελούς του Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών ή μη διάθεσης του Φακέλου Τεκμηρίωσης της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Κώδικα στη Φορολογική Διοίκηση επιβάλλεται πρόστιμο υπολογιζόμενο σε ποσοστό ένα εκατοστό (1/100) των δηλούμενων ακαθάριστων εσόδων, περιλαμβανομένης οποιασδήποτε διόρθωσης κερδών, του υπόχρεου φορολογούμενου. Το παραπάνω πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και μεγαλύτερο των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.»

  Κατ’ αρχήν το πρόστιμο είναι μάλλον υπερβολικό. Ας εξειδικεύσουμε όμως κάποια προβλήματα για την επιβολή ενός τόσο υψηλού προστίμου.

  Πρώτα από όλα η έννοια της δεσπόζουσας επιρροής, από την οποία προκύπτει σύνδεση προσώπων και οι δηλωτικές υποχρεώσεις που συνεπάγονται, όσο και να περιγραφεί δεν δύναται να προσδιοριστεί με τρόπο απολύτως αντικειμενικό.
  Δεν μπορεί οποιοδήποτε σημείο του συνοπτικού πίνακα να κριθεί ως ατελές, καθώς κάποιες πληροφορίες που περιέχονται σε αυτόν δεν είναι μετρήσιμες και το στοιχείο του υποκειμενισμού είναι έντονο. Παραδείγματος χάριν ποιες είναι οι «Λειτουργίες και κίνδυνοι υποβάλλουσας επιχείρησης».
  Οι μεθοδολογίες του ΟΟΣΑ ακολουθούν μια επιστημονική λογική και διαρκώς βελτιώνονται αλλά κι εξελίσσονται. Τα όρια ορισμένες φορές μεταξύ μεθοδολογιών είναι πολύ λεπτά εφόσον μάλιστα και παραλλαγές υπάρχουν και υπό προϋποθέσεις μικροαποκλίσεις από τον κανόνα επιτρέπονται. Για παράδειγμα, η επιλογή να χαρακτηριστεί η χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία τεκμηρίωσης cost plus ή tnmm όταν ελέγχεις τα περιθώρια κέρδους όχι ανά συναλλαγή ούτε ως συνολική εμπορία προϊόντων αλλά ανά ομάδα προϊόντων, θα μπορούσε να θεωρηθεί λάθος δήλωση μεθόδου κι άρα ατέλεια;
  Δεν λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους π.χ. αναγραφή λάθους ποσού συναλλαγής (λάθος είναι να γραφεί 110.000 αντί για 2.500.000, αλλά λάθος είναι και ο αναγραμματισμός 110.000 αντί για 101.000, στη δεύτερη περίπτωση που είναι η πρόθεση και πρωτίστως που το αξιόποινο της πράξης, δεν είναι έννοιες που σε μία ευνομούμενη πολιτεία μπορούμε να αγνοούμε ελαφρά τη καρδία).

  Η έννοια της τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών εισήχθη τη χρήση 2008 με νόμο και υπό τη δικαιοδοσία του υπουργείου ανάπτυξης, έκτοτε η σχετική νομοθεσία σε μόλις 7 χρόνια έχει μεταβληθεί ουσιωδώς 4 φορές και ο έλεγχος ανήκει στο υπουργείο οικονομικών. Ο συνοπτικός πίνακας υποβάλλεται από τη χρήση 2012 και είναι μόλις η τρίτη χρονιά υποβολής και μάλιστα πρώτη βάσει του νέου Κ.Φ.Ε.. Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες ερμηνείες του νέου νόμου κι οδηγίες, καθώς κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να τις εφαρμόσουν σωστά, ενώ φτάσαμε μία βδομάδα πριν την καταληκτική. Εφόσον γίνουν οι απαραίτητες μεταβολές στο έντυπο και δοθούν άμεσα διευκρινίσεις, μία παράταση μέχρι την 30/6/2015 θα διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν, άλλωστε δεν γεννάτε φορολογική υποχρέωση με την υποβολή του συνοπτικού πίνακα. Ως προς τα πρόστιμα μάλλον το μέγιστο όριο των 100.000 σε μία πολύ μεγάλη επιχείρηση είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο από ότι το κατώτατο των 10.000 σε μία μικρή εταιρεία, ενώ παράλληλα μία πολυεθνική μπορεί να διαθέσει δομές και χρήματα για ολοκληρωμένες κι επιστημονικά καταρτισμένες τεκμηριώσεις αποφεύγοντας ατέλειες. Τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι εισπράξιμα και να στοχεύουν στην ουσία που είναι η φοροδιαφυγή μέσω του transfer pricing κι όχι στις ατέλειες ενός πίνακα, που το ίδιο το υπουργείο οικονομικών τον περασμένο Δεκέμβριο χαρακτήρισε ως πληροφοριακού χαρακτήρα δηλωτική υποχρέωση.

  Του Γιώργου Ασημάκη


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 26/04/15, 07:50 pm

  Πόσο ανθρωπιστική είναι η κρίση στην Ελλάδα
  ΑΣΠΑΣΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

  Σύμφωνα με τους τρεις γιατρούς που μιλούν στην «Κ», στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε ανθρωπιστική κρίση, έχουμε όμως σίγουρα μία βαθιά κρίση στο σύστημα υγείας.

  Σύμφωνα με τους τρεις γιατρούς που μιλούν στην «Κ», στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε ανθρωπιστική κρίση, έχουμε όμως σίγουρα μία βαθιά κρίση στο σύστημα υγείας.

  ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

  Ενώ ο όρος ανθρωπιστική κρίση μονοπωλεί τις συζητήσεις τους τελευταίους μήνες, η «Κ» μιλάει με τρεις γιατρούς που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων στις χώρες όπου γεννήθηκε ο όρος. Σήμερα και οι τρεις τους εργάζονται στην Ελλάδα, σε νοσοκομεία ή μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρωγής, ενώ παράλληλα εκπαιδεύουν νέους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες στη διαχείριση κρίσεων υγείας μέσα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών «Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».

  «Ανθρωπιστική κρίση είναι η έλλειψη πρόσβασης πληθυσμών σε βασικά αγαθά και η υγεία είναι ένα από αυτά τα θεμελιώδη αγαθά» λέει ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, καθηγητής χειρουργικής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του μεταπτυχιακού. «Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με το πώς χρησιμοποιούμε τον όρο ανθρωπιστική κρίση. Εάν το πάρεις τεχνοκρατικά, δεν έχουμε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» λέει ο παιδίατρος Αγης Τερζίδης, διοικητικό μέλος στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που επιμελείται το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού. «Ο όρος ανθρωπιστική κρίση έχει προκύψει από τις μεγάλες παρεμβάσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες. Με διεθνείς όρους θα ήταν μάλλον καταχρηστική η χρήση αυτού του όρου για την Ελλάδα, γιατί παραπέμπει σε πολύ πιο δραματικές καταστάσεις και επιπτώσεις, με μεγάλους δείκτες θνησιμότητας και νοσηρότητας» λέει η Ελένη Κάκαλου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, ειδική στη διαχείριση ευάλωτων πληθυσμών και υπεύθυνη θεμάτων διεθνούς ιατρικής στο μεταπτυχιακό της Ιατρικής Σχολής.

  Χάραξη στρατηγικής

  Στο βιβλίο του «Πώς να το λύσω», ο Τζορτζ Πόλια, ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς του 20ού αιώνα, εξηγεί ότι η κατανόηση ενός προβλήματος είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για τη λύση του. «Τι είναι το άγνωστο; Ποια είναι τα στοιχεία; Ποιες είναι οι συνθήκες;» γράφει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου. Οπως όμως μέσα στην τάξη, στο μάθημα των μαθηματικών, η κατανόηση του προβλήματος θεωρείται δεδομένη και συχνά ούτε καν αναφέρεται, ομοίως, παραλείπεται συχνά ως βήμα και σε άλλους τομείς χάραξης στρατηγικής για την επίλυση ενός προβλήματος.

  Σύμφωνα με τους τρεις γιατρούς, στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε ανθρωπιστική κρίση, έχουμε όμως σίγουρα μία βαθιά κρίση στο σύστημα υγείας, που πλήττει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Για μία ευρωπαϊκή χώρα η υγειονομική κρίση είναι μεγάλης έκτασης, χωρίς όμως να μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συμβαίνει στο Σουδάν, στη Συρία ή στο Αφγανιστάν» λέει η κ. Κάκαλου. «Οσοι εργαζόμαστε σε νοσοκομεία βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται στα τελευταία στάδια της ασθένειάς τους, έχοντας αναβάλει ξανά και ξανά την επίσκεψή τους στον γιατρό» λέει ο κ. Ρόζενμπεργκ, χειρουργός στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

  «Βλέπουμε ανθρώπους μετά από έμφραγμα να παίρνουν μειωμένες δόσεις φαρμάκων» λέει η κ. Κάκαλου, επιστημονική συνεργάτις στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». «Παρότι δεν έχουμε πληθυσμιακά νούμερα, από τις φαρμακαποθήκες βλέπουμε ότι ορισμένα εμβόλια δεν πωλούνται, όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου» λέει ο κ. Τερζίδης. «Παρότι μία επιδημία δεν είναι προ των πυλών στη χώρα μας, δεν πρέπει να τη θεωρούμε στη σφαίρα της φαντασίας» προσθέτει.

  Αλλαγή προφίλ

  «Εχει αλλάξει το προφίλ των ασθενών που πηγαίνουν στα πολυϊατρεία» λέει ο κ. Τερζίδης, εξηγώντας ότι μία ανθρωπιστική οργάνωση, όπως οι Γιατροί του Κόσμου ή η PRAKSIS, δεν μπορεί να παρέχουν υπηρεσίες σε ανθρώπους που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα περίθαλψης από την πολιτεία. «Αυτές οι παρεμβάσεις πρέπει ίσως να έχουν ημερομηνία λήξης, γιατί με τέτοιες εθελοντικές δομές υπάρχει κίνδυνος να "βολευτεί" το δημόσιο σύστημα υγείας» τονίζει ο κ. Τερζίδης.

  Ο κ. Ρόζενμπεργκ συνοψίζει το πρόβλημα. «Το ιατρικό μας σύστημα δοκιμάζεται σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε επίπεδο απλού αγροτικού γιατρού» λέει. Πρωτοβάθμια υγεία, εξηγεί ο ίδιος, σημαίνει ότι σε κάθε γειτονιά, σε απόσταση δύο με τριών τετραγώνων, να μπορεί δηλαδή κάποιος να φτάσει εκεί με τα πόδια, χρειάζεται να υπάρχει ένα δημόσιο ιατρείο με βασικές ειδικότητες. Ενας γενικός ιατρός, ένας παιδίατρος και μία μαία, αρκούν για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες εξυπηρετώντας το κοινό και το απόγευμα και εκτάκτως και το βράδυ. «Εχουμε ανάγκη από έναν φύλακα της υγείας της οικογένειας σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χωριό» λέει ο κ. Ρόζενμπεργκ.

  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 29/04/15, 12:50 am

  FT: H αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει στην παρακμή του αριστερού λαϊκισμού στην Ευρώπη
  29/04/2015 - 08:07

  μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς Εκτύπωση E-mail Σχολιάστε πρώτοι!

  FT: H αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει στην παρακμή του αριστερού λαϊκισμού στην Ευρώπη
  Παραμένει ο κίνδυνος της ακροδεξιάς ρητορείας
  Στη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην παρακμή του αριστερού λαϊκισμού στην Ευρώπη εστιάζουν οι Financial Times, προειδοποιώντας την ίδια στιγμή, για τις επιπτώσεις της ανερχόμενης ακροδεξιάς ρητορείας.
  Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, ο ακροδεξιός και κυρίως ο ακροαριστερός λαϊκισμός βρίσκεται σε ύφεση στην Ευρώπη, καθώς πλέον φαντάζει σχεδόν απίθανη η ανατροπή της καθεστηκυίας πολιτικής τάξης.
  Αν και έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην πολιτική σκηνή, εντούτοις η απήχησή τους βρίσκεται σε αποκλιμάκωση, προσθέτει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η αρχή του τέλους για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει.
  Ακόμη και στην Ελλάδα, τα συστημικά κόμματα, αναφέρει το περιοδικό, έχουν καταφέρει να αντισταθούν στους λαϊκιστές αντιπάλους του.
  Στη Γερμανία, ο επιφανής επιχειρηματίας Hans-Olaf Henkel παραιτήθηκε από την ηγετική ομάδα του αντι-ευρωπαϊκού AfD, ενώ το αντι-ισλαμικό κίνημα Pegida βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση.
  Την ίδια ώρα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι απέτυχαν να εκλέξουν αντιπρόσωπο στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, πραγματοποιούν ένα comeback στις περιφερειακές εκλογές.
  Στην Ιταλία, το Κίνημα των 5 Αστέρων βρίσκεται σε περιδίνηση καθώς τουλάχιστον 35 βουλευτές παραιτήθηκαν από το κόμμα.
  Στην Ισπανία, το Podemos επίσης βρίσκεται σε θέση άμυνας, καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση βρίσκεται στην 4η θέση, καθώς το Ciudadanos απορροφά μεγάλο μέρος της δυναμικής του.
  Βέβαια, αντιτείνουν οι Financial Times, ορισμένα αντι-συστημικά κόμματα έχουν καταφέρει να επιβιώσουν, λειαίνοντας τις θέσεις τους, όπως για παράδειγμα το φινλανδικό Finns.
  Το επόμενο κρίσιμο test για τον ευρωπαϊκό λαϊκισμό αφορά την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαΐου, όπου το Ukip του N. Farage θα διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο.
  Crash test θα αποτελέσουν και οι προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017, όπου η Marine Le Pen του Εθνικού Μετώπου θα διεκδικήσει τα ηνία της χώρας.
  Πάντως, υπερθεματίζει το δημοσίευμα, η κάμψη του λαϊκισμού θα αξιοποιηθεί μόνο εάν τα παραδοσιακά κόμμα της Ευρώπης αδράξουν την ευκαιρία και προβούν σε αναθεώρηση των βασικών τους προσεγγίσεων.
  Βέβαια, η άνοδος του δεξιού λαϊκισμού – σε αντίθεση με τον αριστερό λαϊκισμό – έχει καταφέρει να στιγματίσει την Ευρώπη, μετατοπίζοντας σημαντικά την πολιτική ατζέντα των Βρυξελλών, σε μία σειρά θεμάτων όπως η μετανάστευση, η ενοποίηση και η αλληλεγγύη.
  Ορισμένα κεντροδεξιά συστημικά κόμματα ενστερνίζονται τις ακραίες απόψεις των λαϊκιστών, προκειμένου να καταστούν περισσότερο αρεστά στους ψηφοφόρους και να μην απολέσουν τα πολιτικά κεκτημένα.
  Εάν συνεχιστεί αυτό όμως, προειδοποιούν οι Financial Times, ο μοναδικός χαμένος θα είναι η κοινωνική ειρήνη και η ευρωπαϊκή δημοκρατία.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 29/04/15, 12:51 am

  Το δημοψήφισμα είναι πολιτική ανοησία αλλά και μέσo νομιμοποίησης του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ
  29/04/2015 - 08:14

  μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς Εκτύπωση E-mail Σχολιάστε πρώτοι!

  Το δημοψήφισμα είναι πολιτική ανοησία αλλά και μέσo νομιμοποίησης του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ
  Τι νόημα έχει ένα δημοψήφισμα όταν το βασικό ερώτημα, η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ έχει απαντηθεί πριν 15 χρόνια οριστικά και αμετάκλητα;
  Το δημοψήφισμα χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως η ύστατη μπλόφα προς την ΕΕ, μήπως και καμφθεί και δεν εμμένει στην άκρως σκληροπυρηνική της θέση.
  Το δημοψήφισμα έχει τριπλή ερμηνεία ως πολιτική επιλογή.
  1)Αποτελεί την ύστατη μπλόφα της Ελλάδος έναντι της ΕΕ με στόχο να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός.
  2)Είναι πολιτική ανοησία καθώς, το πολιτικό σύστημα γνωρίζει πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα.
  Αν υποθέσουμε ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι νέα μέτρα και λιτότητα με ευρώ ή άλλη πολιτική εντός ευρώ προφανώς όλοι θα ψηφίσουν υπέρ της άλλης πολιτικής εντός ευρώ.
  Στο δημοψήφισμα αν φθάσει η Ελλάδα στο δημοψήφισμα μόνο ένα ερώτημα μπορεί να τεθεί, παραμονή στο ευρώ με λιτότητα ή άλλος δρόμος ακόμη και δραχμή;
  Ακόμη και σε αυτό το άκρως επικίνδυνο ερώτημα η καθολική πλειοψηφία των ελλήνων θα ταχθεί υπέρ του ευρώ.
  3)Υπάρχει όμως και μια τρίτη ερμηνεία.
  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα ως άλλοθι για να εφαρμοστεί τελικώς το πρόγραμμα λιτότητας και το νέο μνημόνιο.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα καθώς η κοινωνία στο δημοψήφισμα έδωσε εντολή.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν, προσποιούμενος την λαϊκή εντολή θα αναιρέσει το προεκλογικό του πρόγραμμα και θα καταλήξει ως ένα ακόμη μνημονικό κόμμα.
  Το δημοψήφισμα ως πολιτική επιλογή για το αυτονόητο είναι πολιτική ανοησία.
  Ως πολιτική ανοησία δεν μπορεί να αλλάξει του ρου της ιστορίας.
  Το δημοψήφισμα όμως μέχρι να υλοποιηθεί θα προκαλέσει δραματική αναστάτωση, ποικίλες αντιδράσεις….με εκ των προτέρων γνωστό αποτέλεσμα.
  Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο πάντως ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το 75% με 80% του ελληνικού λαού τάσσεται υπέρ του ευρώ.
  Αυτό δεν θα αλλάξει.
  Τι νόημα έχει ένα δημοψήφισμα όταν το βασικό ερώτημα, η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ έχει απαντηθεί πριν 15 χρόνια οριστικά και αμετάκλητα;

  www.bankingnews.gr


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 04/05/15, 11:16 am

  Το παρακάτω άθρο δημιοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κεφάλαιο τo Σάββατο 2 Μαϊου 2015

  Τα hedge funds, ή αντισταθμιστικά κεφάλαια, αποτελούν εναλλακτικές μορφές επένδυσης οι οποίες απευθύνονται σε ένα επενδυτικό κοινό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ιστορικά, τα συγκεκριμένα funds δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν ακριβώς το σκοπό που ετυμολογικά περιγράφεται στο όνομα της κατηγορίας τους, αυτόν δηλαδή της αντιστάθμισης του κινδύνου. Ο υπεύθυνος διαχειριστής χρησιμοποιούσε συγκεκριμένες στρατηγικές προκειμένου να κάνει hedging στο ρίσκο του κύριου χαρτοφυλακίου το οποίο επόπτευε. Στην πορεία όμως, τα funds αυτά μετατράπηκαν σε ακραία κερδοσκοπικά επενδυτικά οχήματα, τα οποία κάθε άλλο παρά αντισταθμιστικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, ενέχοντας τελικά μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου.

  Τα hedge funds αποτελούν στην ουσία ιδιωτικές «δεξαμενές κεφαλαίων» (private fund pools) με τους επενδυτές που συμμετέχουν σε αυτά να έχουν δικαίωμα εισόδου ή εξόδου από το fund σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και μόνο αν αυτοί διαθέτουν ένα σημαντικά υψηλό minimum κεφαλαίων ώστε να διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής. Αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη μορφή επένδυσης μη άμεσα ρευστοποιήσιμη. Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες πρέπει να δεσμεύσουν τα κεφάλαιά τους τουλάχιστον ένα χρόνο και στην συνέχεια μπορούν να προβούν σε απόσυρση των τοποθετήσεών τους συνήθως ανά τρίμηνο ή ανά εξάμηνο, ανάλογα με την επενδυτική φιλοσοφία του κάθε hedge fund. Επίσης, οι συμμετέχοντες απαιτείται να κατανοούν σε βάθος τους κινδύνους της αγοράς, διαθέτοντας εξειδικευμένες επενδυτικές γνώσεις.

  Τα αντισταθμιστικά κεφάλαια έχουν τον διαχειριστή τους, ο οποίος συνήθως επενδύει και δικά του κεφάλαια στο fund που εποπτεύει και έχει ως επενδυτική προσέγγιση, είτε την ενεργή διαχείριση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, είτε την αντιγραφή της πορείας ενός συγκεκριμένου δείκτη που χρησιμοποιείται ως benchmark. Στην περίπτωση αντιγραφής ενός δείκτη, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του fund, προσπαθεί να αποδώσει στους επενδυτές τη λεγόμενη απόδοση alpha, η οποία αποτελεί την επιπλέον απόδοση πέραν αυτής του δείκτη αναφοράς. Στην περίπτωση της ενεργής διαχείρισης, η διαχειριστική ομάδα προσπαθεί μέσω των στρατηγικών που υιοθετούνται να μεγιστοποιήσει την απόδοση (absolute return) στο υπό ευθύνη χαρτοφυλάκιο. Τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των hedge funds είναι η χρήση παραγώγων (derivatives), η χρήση μόxλευσης (leverage) και η χρήση υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short-selling).

  Βασικό χαρακτηριστικό της επενδυτικής φιλοσοφίας των hedge funds είναι η ευελιξία που αυτά διαθέτουν σε σχέση με τα στοιχήματα και τις θέσεις που αναλαμβάνουν στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. Παρότι υπάρχει μια γενική επενδυτική στρατηγική που κατευθύνει τις διαθέσιμες επιλογές του διαχειριστή, στην πραγματικότητα ο ίδιος μπορεί να χρησιμοποιεί μια ποικιλία εργαλείων και τακτικών, ώστε να αυξήσει την απόδοση του χαρτοφυλακίου του, πάντα στην κατεύθυνση που ορίζει ο «χαρακτήρας» του fund. Επιπρόσθετα, οι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των hedge funds διαφέρουν ως προς την αυστηρότητα του πλαισίου εντός του οποίου υποχρεούνται να λειτουργούν άλλου τύπου – πιο παραδοσιακών δομών – funds (mutual funds, exchange traded funds).

  Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επενδυτικές στρατηγικές, οι οποίες ακολουθούνται από τα hedge funds. Ενδεικτικά υπάρχουν αυτές που βασίζονται σε bullish και bearish στοιχήματα κυρίως στην αγορά μετοχών (long/short), άλλες εκμεταλλεύονται περιπτώσεις εξαγορών-συγχωνεύσεων εταιριών (merger arbitrage), άλλες επενδύουν σε υβριδικά χρηματοοικονομικά προϊόντα (convertible arbitrage) και άλλες στο χρέος εταιριών που βαδίζουν προς τη χρεοκοπία (distressed securities). Επιπλέον, υπάρχουν funds που επενδύουν σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος (fixed-income arbitrage), άλλα που λαμβάνουν θέσεις στις αναδυόμενες αγορές (emerging markets), ενώ πολύ δημοφιλή είναι και αυτά που τοποθετούνται στην αγορά συναλλάγματος, επιτοκίων και εμπορευμάτων ανά τον κόσμο, έπειτα από ανάλυση των μακροοικονομικών μεγεθών και τάσεων που έχουν διαμορφωθεί (global macro).

  Στην κατηγορία global macro ανήκουν και τα hedge funds που επενδύουν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, γνωστά και ως currency hedge funds. Στοιχεία όπως το ΑΕΠ, η ανεργία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο δομικός πληθωρισμός, η διαφορά στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ο δείκτης τιμών κατοικιών, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, αποτελούν μερικά από τα δεδομένα που οι διαχειριστές αυτών των funds χρησιμοποιούν, ώστε να λαμβάνουν αντίστοιχα επενδυτικές θέσεις στα ζεύγη νομισμάτων όπου εστιάζουν.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 07/05/15, 11:31 pm

  Μάνος Χατζηδάκης: Ένας πρακτικός οδηγός γρήγορης διάγνωσης της υγείας του ισολογισμού
  07.05.2015 14:39
  Ένας πρακτικός οδηγός γρήγορης διάγνωσης της υγείας του ισολογισμού
  Ποιες εισηγμένες έχουν τις υψηλότερες και ποιοτικότερες ταμειακές ροές με βάση τα μεγέθη του 2014
  Οι ταμειακές ροές είναι ο βασικότερος δείκτης υγείας μιας επιχείρησης. Επίσης η εξέλιξη τους αποτελεί ένα καλό πρόδρομο δείκτη για το τι συμβαίνει αλλά και για το τι πρόκειται να συμβεί στην λειτουργία της εταιρίας την επόμενη χρονιά. Όπως πολλές φορές θα έχετε διαβάσει από αυτή την στήλη οι λειτουργικές ταμειακές ροές αποτελούν το οξυγόνο μιας επιχείρησης. Ενδεχομένως οι περισσότεροι επενδυτές να προσανατολίζονται στην τελική γραμμή όταν κοιτούν έναν ισολογισμό, ωστόσο οι πιο διορατικοί εστιάζουν περισσότερο στην εξέλιξη των ταμειακών ροών και δη αυτών που προέρχονται από λειτουργικές δραστηριότητες.
  Το να μελετά κανείς τις ταμειακές ροές σε ελληνικές επιχειρήσεις χρήζει ειδικών ικανοτήτων. Και τούτο διότι η απόκλιση μεταξύ λογιστικής και ταμειακής εγγραφής μπορεί στην Ελλάδα να ξεκινάει από το μηδέν και να ξεπερνά ακόμα και τα τρία χρόνια! Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την φύση της δραστηριότητας της κάθε εταιρίας. Για παράδειγμα εταιρίες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ ή έχει σχεδόν άμεση καταγραφή του εσόδου ως ταμειακή ροή. Στις εταιρίες διύλισης η πώληση προϊόντων στα πρατήρια έχει ταχύτητα είσπραξης 15 ημερών ενώ σε όσες εταιρίες έχουν μεγάλο βαθμό έκθεσης του πελατολογίου τους σε σουπερ μάρκετ ο χρόνος είσπραξης μπορεί να υπερβεί και τις 100 ημέρες.
  Οι μεγάλες χρονικές αποκλίσεις στις πληρωμές και τις εισπράξεις είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα ακόμα και την πιο κερδοφόρα δραστηριότητα. Κάθε επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει περιοδικά σταθερά έξοδα τα οποία έρχονται συστηματικά σε προσδιορισμένες χρονικές στιγμές χωρίς την δυνατότητα σημαντικής μετάθεσης τους σε χρόνο που να αντιστοιχεί ταμειακά με τις πληρωμές όπως π.χ. τις αμοιβές των υπαλλήλων, τα ενοίκια ή το ΦΠΑ.
  Την χρονική διαφορά των σταθερών εξόδων και των πληρωμών από τους πελάτες είθισται να την καλύπτει αφενός η υστέρηση των πληρωμών προς τους προμηθευτές αφετέρου ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός. Είναι δε προφανές ότι όσο πιο μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των πελατών τόσο αυξάνει ο κίνδυνος διόγκωσης των επισφαλειών. Σε μια δραστηριότητα με μεγάλο κύκλο εργασιών όπου οι βασικοί πελάτες δεν πληρώνουν ή πληρώνουν όποτε το θυμηθούν και το περιθώριο κέρδους είναι μικρό μονοψήφιο ποσοστό είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε δύο ή τρεις χρήσεις το πολύ τα κεφάλαια θα έχουν εξανεμιστεί και η εταιρία ή θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ή να κλείσει.
  Αν σας θυμίζει τον κατασκευαστικό κλάδο η παραπάνω περιγραφή τότε έχετε το λόγο για τον οποίο ο κλάδος είχε την μεγαλύτερη συρρίκνωση σε πλήθος εισηγμένων εταιριών μετά την Ολυμπιάδα του 2004. Ο κοινός παρανομαστής του φαινομένου ήταν η δεσπόζουσα θέση του ελληνικού Δημοσίου στο πελατολόγιο, οι πληρωμές ξεπερνούσαν τις 500 ημέρες και το καθαρό ποσοστό κέρδους δεν ξεπερνούσε το 4%.
  Αποτέλεσμα αυτού του μίγματος παραγόντων ήταν ή σταδιακή συσσώρευση απαιτήσεων, η χρηματοδότηση των σταθερών εξόδων με δανεισμό και τέλος το σκάσιμο πολλών εταιριών από την αδυναμία εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμών οφειλών τους προς τις τράπεζες. Το σκάσιμο δεν προήλθε αμέσως, η κερδοφορία έδειχνε δυνατή και το ανεκτέλεστο των έργων δημιουργούσε κάποια βεβαιότητα για το μέλλον. Το στοιχείο του ισολογισμού ωστόσο που έδειχνε τι ερχότανε δεν ήταν στην κατάσταση των αποτελεσμάτων αλλά στον πίνακα των ταμειακών ροών.
  Μερικές εμπειρικές παρατηρήσεις που δίνουν συνήθως έγκυρα σήματα για το τι συμβαίνει στην εταιρία μπορούν να εξαχθούν χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις λογιστικής. Χωρίς να αποτελεί την απόλυτη συνταγή διάγνωσης οι παρακάτω τρεις παρατηρήσεις αποτελούν ένα καλό οδηγό ανάγνωσης των ταμειακών ροών:
  Όταν οι λειτουργικές ροές είναι σε μέσα επίπεδα (περυσινή συν φετινή χρονιά διά δύο) σημαντικά χαμηλότερες από τα καθαρά κέρδη της φετινής χρονιάς τότε η εταιρία έχει μάλλον υπερεκτιμήσει την κερδοφορία της. Ίσως θα χρειαστεί να ψάξει κανείς μέσα στα έξοδα που κεφαλαιοποιούνται (επενδυτικές ταμειακές εκροές) όπου κάποιες δαπάνες που αφορούν το λειτουργικό κόστος βαφτίζονται επενδύσεις και κρύβονται σε πολυετείς αποσβέσεις. Δεν είναι κακό να συμβεί μια φορά, είναι κάκιστο να συμβαίνει πάντα και δείχνει από την πλευρά της διοίκησης άγχος στο να δείξει αποτέλεσμα.
  Οι ταμειακές εκροές σε επενδύσεις «οφείλουν» να είναι πραγματικές επενδύσεις και όχι επιδιορθώσεις ή έξοδα συντήρησης. Η συντήρηση και γενικά οι επιδιορθώσεις πάγιου εξοπλισμού είναι οι πιο συνήθεις περιπτώσεις όπου γίνονται μεταθέσεις ταμειακών ροών από λειτουργικές σε επενδυτικές. Εφόσον διαπιστώνονται αυξήσεις στα επενδυτικά κονδύλια χρήσιμο είναι να εξετάζονται τα αναπόσβεστα υπόλοιπα καθώς οι επενδύσεις αυτού του τύπου έχουν πολύ σύντομο χρόνο απομείωσης δημιουργώντας έτσι απότομες διακυμάνσεις στον υπολογισμό των αποσβέσεων.
  Οι μεγάλες διακυμάνσεις των λειτουργικών ροών από έτος σε έτος συνήθως κρύβουν κάποια δυσάρεστη πληροφορία. Ένας δείκτης που βοηθάει κάπως να ξεπεραστούν αμφιβολίες αυτής της μορφής έχει να κάνει με την μετάφραση των λειτουργικών κερδών σε λειτουργικά κέρδη, το πηλίκο δηλαδή των EBITDA/Λειτουργικές ροές. Το πηλίκο είναι ένας αριθμός που ανά δύο έτη δεν μπορεί να παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις. Επίσης είναι αφύσικο η εταιρία να παράγει καθαρές χρηματικές ροές μεγαλύτερες από το EBITDA, τουλάχιστον επί μακρό χρονικό διάστημα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο υπάρχει έκτακτη εγγραφή είτε στα άλλα έσοδα είτε σε αποτίμηση αποθεμάτων όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στους ισολογισμούς των διυλιστηρίων. Μπορεί τέλος κάποιες απαιτήσεις να έχουν εξοφληθεί σε επόμενη χρήση ενώ τα κέρδη από την λογιστικοποίηση του τζίρου να έχουν καταχωρηθεί στην προηγούμενη χρονιά.

  Οι 20 εισηγμένες εταιρίες με την υψηλότερη «μετάφραση» λειτουργικών ροών (Ισολογισμοί 2014)
  Εταιρία Μετάφραση EBITDA
  (χιλ. ευρώ) Λειτουργικές Ταμ. Ροές
  (χιλ. ευρώ)
  ΒΟΣΥΣ 2653% 433 11.489
  ΕΛΒΙΟ 600% 23 138
  ΕΛΣΤΡ 587% 912 5.355
  ΜΠΤΚ 541% 347 1.876
  ENVITEC 513% 942 4.836
  ΜΟΗ 326% 50.248 163.747
  F.G. 194% 2.363 4.588
  ΙΑΤΡΙΚΟ 188% 1.907 3.584
  CENTRIC 169% 3.166 5.342
  EUROXX 166% 1.610 2.665
  ΚΟΡΡΕΣ 165% 5.096 8.402
  ΜΕΤΚΑ 159% 103.891 165.503
  KΛEM 154% 9.519 14.638
  ΚΑΡΕΛ 153% 73.968 113.206
  ΑLTEC 141% 1.096 1.549
  ΔΡΟΜ 139% 1.307 1.815
  ΣΦΑΚ 132% 13.640 17.990
  MEDIT 111% 408 454
  ΣΑΡΑΝ 109% 150 163
  Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή
  Η ικανότητα μιας εταιρίας να παράγει υψηλές ταμειακές ροές της δίνει την δυνατότητα να χτίζει ταμειακά διαθέσιμα σε περιόδους ωρίμανσης και να κινείται πιο γρήγορα σε επίπεδο υλοποίησης επενδύσεων. Από την άλλη πλευρά οι ελεύθερες ταμειακές ροές (Λειτουργικές μείον Επενδυτικές) αποτελούν το βασικό εργαλείο αποτίμησης μιας εμποροβιομηχανικής εταιρίας. Όσο πιο ισχυρές είναι τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία της επιχείρησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμα και οριακά ζημιογόνες εταιρίες να έχουν υψηλή αποτίμηση σε εγχειρήματα εξαγορών και συγχωνεύσεων λόγω του δυνατότητας να παράγουν συστηματικές ελεύθερες ταμειακές ροές.
  Οι 20 εισηγμένες εταιρίες με τις υψηλότερες ταμειακές ροές το 2014
  Εταιρία (σε χιλ. ευρώ) Λειτουργικές Ταμ. Ροές Επενδυτικές Ροές Ελεύθερες Ταμειακές Ροές
  ΟΤΕ 999.700 -576.000 423.700
  ΕΛΠΕ 852.782 -82.913 769.869
  COCA 686.300 -337.100 349.200
  ΔΕΗ 435.217 -594.522 -159.305
  ΟΠΑΠ 283.529 27.932 311.461
  ΜΥΤΙΛ 171.059 -40.557 130.502
  ΜΕΤΚΑ 165.503 1.206 166.709
  ΜΟΗ 163.747 -60.090 103.657
  ΤΙΤΑΝ 153.332 72.151 225.483
  AEGEAN 115.514 -51.042 64.472
  ΚΑΡΕ 113.206 749 113.955
  ΙΝLOT 95.359 -44.870 50.489
  ΙΝΤΡΑ 73.028 32.265 105.293
  ΤΕΡΝΑ 59.293 -4.582 54.711
  FF G 56.234 -51.696 4.538
  FORTHT 51.773 -58.524 -6.751
  FRIGO 48.100 -25.597 22.503
  ΤΗΛΕ 28.576 -26.499 2.077
  ΕΧΑΕ 26.256 1.513 27.769
  ΑΘΗΝΑ 23.850 12.958 36.808
  Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 16/05/15, 08:33 pm

  Σύμβουλος εταιρείας bitcoin ο Γ. Βαρουφάκης;
  Ως σύμβουλος μιας σιγκαπουριανής εταιρείας που λανσάρει τα περίφημα Βitcoins εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, όπως μεταδίδει το iefimerida. Αυτό καταδεικνύει e-mail που έχει στη διάθεσή του το Πρώτο Θέμα, στο οποίο διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, με την επωνυμία Tembusu Systems, δηλώνει πως ο κ. Βαρουφάκης διατηρούσε τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την υπουργοποίησή του, ρόλο συμβούλου στην Tembusu.
  Για του λόγου το αληθές, δε, σημειώνει το iefimerida, ακόμα και σήμερα μπορεί να αναζητήσει κανείς τον κ. Βαρουφάκη στο επίσημο site της εταιρείας, στη διεύθυνση: http://www.tembusu.sg/. Θα βρει το προφίλ του ανάμεσα στα υπόλοιπα των στελεχών της εταιρείας και με εμφανή την ιδιότητά του ως συμβούλου!
  Γράφει συγκεκριμένα το σάιτ της Σιγκαπούρης για τους συμβούλους του:
  Who are the people behind TRUST?
  Tembusu Systems is the company behind TRUST. The founders are Andras Kristof, Jarrod Luo and Peter Peh. They are supported by a highly experienced team of advisors, including: Mikkel Larsen, Managing Director of DBS Prof. David Lee, Professor of Quantitative Finance (Practice) at SMU, Director, Sim Kee Boon Institute for Financial Economics, Academic Director, Global Master of Finance Dual Degree Prof. Yanis Varoufakis, Professor of Economic Theory at the University of Athens and a private consultant for Valve Corporation.
  Γράφει το ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής:
  Το γεγονός πως ο υπουργός μας των Οικονομικών είναι εκ των εμπνευστών και μέλος μιας ομάδας «ειδικών» που πρεσβεύουν μια «ακραία» και πρωτοποριακή μέθοδο οικονομικών συναλλαγών προξενεί εύλογα ερωτήματα, καθώς αν παρακολουθήσει κανείς την αρθρογραφία γύρω από το Bitcoin αλλά και την όλη φιλοσοφία των ψηφιακών συναλλαγών με εικονικά νομίσματα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτή μπορεί να είναι -δυνητικά- η απάντηση στην κρίση χρέους και ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Επομένως αρκετοί μπορεί δικαίως να αναρωτηθούν για ποιον λόγο η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα θέμα με τα χρέη της, για ποιον λόγο δεν έχει ακόμα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας από τη στιγμή που επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέλαβε, από την επόμενη κιόλας μέρα της κάλπης του Γενάρη, ο άνθρωπος που είναι γνώστης μιας πολύ απλής λύσης σε αυτό το τόσο σύνθετο πρόβλημα.
  H πρότερη εμπειρία του υπουργού μας των Οικονομικών στη δημιουργία ψηφιακών, εικονικών αγορών (όπως η περίφημη πλατφόρμα TRUST) ενδεχομένως και να μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην όλη υπόθεση της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Γιατί η χρήση ενός εικονικού νομίσματος είναι, κατά πολλούς, η απάντηση στο πρόβλημα.
  Και σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος έχει το know how, την τεχνογνωσία μιας τέτοιας επιλογής, αυτός σίγουρα είναι ο κ. Βαρουφάκης... Ο οποίος, εκτός των άλλων, φαίνεται πως έχει και standby team με ειδικούς περί των cryptocurrency και της ψηφιακής οικονομίας που είναι έτοιμοι να «σώσουν» την ελληνική οικονομία όταν και εάν τους ζητηθεί. Να στελεχώσουν και να ενισχύσουν δηλαδή τον υπουργό μας ως σύμβουλοι στον αγώνα κατά του χρέους και των πιστωτών.
  Συνεργάζεται από το 2014
  Η ιστορία ξεκινά περίπου τον Νοέμβριο του 2014 όταν η διαχειριστική ομάδα μιας εταιρείας από τη... Σιγκαπούρη με την επωνυμία Tembusu καλωσόριζε στην ομάδα συμβούλων της τον επιφανή ακαδημαϊκό Γιάνη Βαρουφάκη. Οι ιδρυτές της μάλιστα τόνιζαν πως πρότειναν συνεργασία στον κ. Βαρουφάκη επειδή εκτίμησαν την εξαιρετική δουλειά που έκανε στον σχεδιασμό μιας «ψηφιακής οικονομίας» για λογαριασμό της εταιρείας online βιντεοπαιχνιδιών Valve Corporation. Μέχρι τότε η Tembusu είχε διακριθεί για το λανσάρισμα του Bitcoin, αλλά και για το γεγονός πως αυτή πρώτη είχε τολμήσει να εγκαταστήσει στη Σιγκαπούρη αυτόματα μηχανήματα (ΑΤΜs) τα οποία προμήθευαν κάθε ενδιαφερόμενο με Bitcoins (έναντι πραγματικών χρημάτων) και ετοιμαζόταν να περάσει στο επόμενο στάδιο, στο λανσάρισμα μιας «νέας εποχής στις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών», στην «επόμενη ημέρα μετά το Bitcoin».
  Ο κ. Βαρουφάκης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία μετείχε ως σύμβουλος στη δραστηριοποίησή της μήνες μετά την υπουργοποίησή του, παρά την προφανή αναντιστοιχία της θέσης του ως υπουργός της κυβέρνησης με την παράλληλη απασχόλησή του σε μια ιδιωτική εταιρεία... Μάλιστα, όπως λένε ειδικοί της αγοράς, συνήθως τέτοιες θέσεις σε παρόμοιες εταιρείες αμείβονται με το λεγόμενο καθεστώς των stock options. Δηλαδή οι σύμβουλοι λαμβάνουν αντί αμοιβής μετοχές της εταιρείας. Στόχος τους, λοιπόν, είναι η περαιτέρω επέκταση και ευημερία της εταιρείας ώστε αναλογικά οι μετοχές τους να πολλαπλασιάζουν την αξία τους.
  Ποιά είναι η εταιρεία της Σιγκαπούρης

  Η startup εταιρεία από τη Σιγκαπούρη, η πλατφόρμα συναλλαγών TRUST και η επένδυση του 1,2 εκατ. δολαρίων
  Με την προσθήκη πλειάδας ειδικών συμβούλων η Tembusu προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών συναλλαγών με την επωνυμία TRUST Framework. Μια πλατφόρμα που υιοθετεί μεν τη λογική του Bitcoin, του ψηφιακού νομίσματος, αλλά με δικλίδες ασφαλείας που αποτρέπουν κάθε κίνδυνο διαρροής συναλλαγών ή χακαρίσματος των ψηφιακών λογαριασμών και κλοπής των ηλεκτρονικών αρχείων των συναλλαγών. Η ιδέα της πλατφόρμας αυτής προσέλκυσε μάλιστα ήδη το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, με την Τembusu να ανακοινώνει, στις 29 Ιανουαρίου πως έλαβε ήδη μια επενδυτική «ένεση» ύψους 887.000 δολαρίων (ή αλλιώς 1,2 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης) για να αναπτύξει περαιτέρω την ηλεκτρονική της πλατφόρμα.
  Και κάπως έτσι, ο υπουργός μας των Οικονομικών βρέθηκε να μετέχει σε μια ομάδα πρωτοπόρων ενός μάλλον περίπλοκου στην κατανόηση από τον μέσο άνθρωπο συστήματος παράλληλης... οικονομικής πραγματικότητας.
  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα χρειάζονται μια εξήγηση. Εχουμε και λέμε λοιπόν:
  Ηδη από τα πρώτα του χρόνια ως καθηγητής ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται εμπνευστής πρωτοποριακών θεωριών, οι οποίες δυνητικά μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στη διεθνή οικονομική σκηνή. Ως εκ τούτου ο κ. Βαρουφάκης είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής κορυφαίων αναλυτών και διεθνούς φήμης δημοσιογράφων που κατέγραφαν τα λεγόμενά του, προτού αναλάβει τον υπουργικό θώκο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης και τα προσφερόμενα εργαλεία διαχείρισής της.
  Υπέρ του bitcoin ο Βαρουφάκης
  Λόγου χάρη, μπορεί κανείς να ανατρέξει σε ένα άρθρο του Πολ Μέισον, κορυφαίου αναλυτή της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», στις 24 Φεβρουαρίου, έναν μήνα μετά τις εκλογές δηλαδή, με το οποίο μας θύμισε μια όχι και πολύ παλιά ιστορία που έχει πρωταγωνιστές τον Βαρουφάκη και τα ψηφιακά νομίσματα τύπου Bitcoin. Ο κ. Μέισον αρχικά επιχειρεί μια συνοπτική παρουσίαση του Bitcoin, το οποίο οι θιασώτες του, μεταξύ των οποίων και ο κ. Βαρουφάκης, χαρακτηρίζουν «τολμηρή απόπειρα να δημιουργηθεί χρήμα μακριά από τον έλεγχο κάθε κράτους, κάθε κεντρικής τράπεζας, πρακτικά κάθε κεντρικής εξουσίας». Επί της ουσίας, το Bitcoin δημιουργήθηκε ως ψηφιακό νόμισμα που δεν συναρτά την κυκλοφορία, την αξία και την αποτίμησή του με καμία οικονομία και κανένα περιοριστικό μέτρο ή έλεγχο, κάτι που ο κ. Βαρουφάκης, ως θεωρητικός της οικονομίας, ασπάστηκε και επιχειρηματολόγησε υπέρ του. Ο κ. Μέισον μας θύμισε, λοιπόν, πως στις αρχές του 2014, και λίγο πριν συνεργαστεί με την Tembusu, ο κ. Βαρουφάκης είχε περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ένα εικονικό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη ζήτηση μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Η διαφορά είναι πως τότε ήδη το Bitcoin θεωρούνταν ξεπερασμένο αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε καταστεί αντικείμενο χακαρίσματος και παράλληλα είχε κατηγορηθεί και ως μέσο ξεπλύματος χρήματος. Οχι όμως και το νέο εικονικό νόμισμα που ήδη από τότε απεργαζόταν μια ομάδα οικονομολόγων και επιχειρηματιών, μια ομάδα στην οποία μετείχε και μετέχει (!) ακόμα ο υπουργός μας των Οικονομικών.
  Το «παράδειγμα» Βαρουφάκη και η τεχνογνωσία πίσω από αυτό
  Αυτό που τότε είχε δηλώσει δημοσίως ο κ. Βαρουφάκης ήταν πως εάν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε ένα εικονικό νόμισμα, με σχέση ανταλλαγής ένα προς ένα με το ευρώ, θα μπορούσε να δώσει μια λύση στο μείζον πρόβλημα της ρευστότητας που ταλανίζει την οικονομία της. Για να συμβεί αυτό όμως θα έπρεπε το συγκεκριμένο νόμισμα να εκδοθεί από το κράτος και να συνομολογηθεί μια μέθοδος μετατροπής του σε «απτό» υλικό κέρδος. Για παράδειγμα, αν κανείς κρατούσε το εικονικό νόμισμα για μια περίοδο έστω δύο ετών, θα μπορούσε να το «εξαργυρώσει» με ένα είδος κινήτρου, ας πούμε με έκπτωση φόρου! Μάλιστα γι’ αυτό τότε ο κ. Βαρουφάκης είχε αποκαλέσει το -ας το ονομάσουμε «νέο Bitcoin»- ένα «μελλοντικό νόμισμα φόρων».
  Ο υπουργός Οικονομικών έλεγε τότε πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση εξέδιδε ένα παράλληλο με το ευρώ ψηφιακό νόμισμα και ανάγκαζε τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να το χρησιμοποιούν, θα ενίσχυε την προσφορά χρήματος σε πείσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και κατέληγε αποθεώνοντας την πιθανή χρήση του εικονικού αυτού νομίσματος, υποστηρίζοντας πως «θα προσέφερε μια πηγή ρευστότητας για τις κυβερνήσεις που βρίσκονται έξω από τις αγορές ομολόγων, μια πηγή ρευστότητας που δεν περιλαμβάνει τις τράπεζες και βρίσκεται έξω από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες ή τις διάφορες τρόικες».


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 21/05/15, 10:32 am

  Γεγονός η μεγαλύτερη εταιρική διάσωση όλων των εποχών
  7112

  του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το «πράσινο φως» για τη διάσωση της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) άναψαν οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με δύο δικαστικές αποφάσεις μοναδικές για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το Capital.gr, η δικαιοσύνη επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης των ΜΒΔΤ Α.Ε. & ΣΙΑ Ο.Ε. και ΜΒΔΤ Α.Ε. με την πλειοψηφία (64,1587%) των πιστωτών τους.

  Ουσιαστικά πρόκειται για την μεγαλύτερη διάσωση από τη χρεοκοπία ελληνικής εταιρείας, με δεδομένο το μεγάλο ύψος των υποχρεώσεων που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

  Το σκεπτικό

  Σχετικά με την μητρική εταιρεία, η δικαιοσύνη εκτιμά πως μπορεί να καταστεί βιώσιμη, να επανέλθει σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης και να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες. Σύμφωνα με την απόφαση, «κρίθηκε ότι πρωταρχικό έργο της εταιρείας θα αποτελέσει α) η ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσης του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, β) η αξιοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Γαλατά Τροιζηνίας από την οποία προσδοκά κέρδη, γ) η αξιοποίηση δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή δόμησης από ακίνητα, των οποίων οι συντελεστές δόμησης δεν χρησιμοποιήθηκαν.

  Όπως επισημαίνεται, η συμφωνία δεν παραβλάπτει τη «συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών, καθώς σε περίπτωση βίαιης εκποίησης της περιουσίας της εταιρείας από το σύνολο των 604,4 εκατ. ευρώ θα ικανοποιηθούν υποχρεώσεις 53,8 εκατ. ευρώ ή μόλις το 8,9% των υποχρεώσεών της. Αντίθετα, με την «επικύρωση της συμφωνίας, πέραν των διαγραφών, οι οποίες αφορούν σε απαιτήσεις 288,8 εκατ. ευρώ, ικανοποιούνται απαιτήσεις 315,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό άνω του 50% των απαιτήσεων που βαρύνουν τη Βωβός».

  Επίσης, το σχέδιο εξυγίανσης της ανώνυμης εταιρείας, που στηρίχθηκε στην έκθεση της εταιρείας Mazars, προβλέπει, μεταξύ άλλων, δύο ενέργειες οι οποίες είναι πρωτόφαντες, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους.

  Απόσχιση κλάδου

  Ο λόγος για την απόσχιση του κλάδου δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων της ΜΒΔΤ Α.Ε. και τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας στην οποία θα εισφερθεί το ημιτελές ακίνητο στην περιοχή του Βοτανικού.

  Έτσι, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, που βρίσκονται στη διάθεση του Capital.gr, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη ρύθμιση των απαιτήσεων των τραπεζών Alpha και Πειραιώς ύψους 153,1 εκατ. ευρώ και 113,4 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, και οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 25,3% και 18,7% του συνόλου των απαιτήσεων σε βάρος της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας που θα δημιουργηθεί θα εισφερθεί στις δύο τράπεζες σε ποσοστό 50% σε καθεμία αντί συνολικού ποσού 23,8 εκατ. ευρώ.
  Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «με την απόσχιση κλάδου θα μεταφερθεί από την μητρική στη θυγατρική υφιστάμενος δανεισμός της Βωβός στις δύο τράπεζες συνολικού ύψους 96,2 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός αυτό με την μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στις πιστώτριες τράπεζες θα διαγραφεί λόγω συγχύσεως προσώπου ιδιοκτήτη και δανειστή.

  Κατά τον τρόπο αυτό η εταιρεία μεταβιβάζει το ακίνητο του Βοτανικού αντί συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ (96,2 εκατ.+23,8 εκατ.), όσο δηλαδή εκτιμάται εύλογα η αξία του. Με αυτόν τον τρόπο εξοφλείται η συνολική οφειλή προς την Alpha Bank καθώς και τμήμα της οφειλής που προκύπτει από σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου. Τμήμα της τελευταίας οφειλής ύψους 27,4 εκατ. ευρώ διαγράφεται ενώ ποσό 8.840.000 ευρώ (σημ.:προκύπτει από δανειακή σύμβαση) θα εξοφληθεί από το ισόποσο τίμημα της πώλησης των ακινήτων στη Νέα Ερυθραία, τα οποία θα αγοραστούν από την Alpha Bank ή από εταιρεία που η τελευταία θα υποδείξει.

  Ακόμη, στην απόφαση περιγράφεται επακριβώς ο χρηματοοικονομικός «μηχανισμός» βάσει του οποίου θα εξοφληθούν υπόλοιπα οφειλών προς την Alpha (προσθήκη νέων ορόφων σε κτήριο της Βωβός, κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων κτλ), την Πειραιώς (πώληση ακινήτου στη Λαυρεωτική, μετοχοποίηση οφειλών κτλ) και την Eurobank.

  Πιστοποιητικό εφόρου
  Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι ότι η εφορία υποχρεούται να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα στην εταιρεία για την μεταβίβαση των ακινήτων στη Νέα Ερυθραία, καθώς και του δικαιώματος υψούν αλλά και για την εισφορά του ακινήτου στο Βοτανικό στη νεοσύστατη εταιρεία.

  Ωστόσο, η ΔΟΥ δεν μπορεί να παρακρατήσει (λόγω οφειλών) παρά μόνον τμήμα του τιμήματος. Το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση είναι ότι οι παραπάνω μεταβιβάσεις ακινήτων αποτελούν τη βάση της συμφωνίας εξυγίανσης και σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο προηγούνται χρονικά κάθε άλλης ενέργειας.

  Πώς θα εξοφληθούν τα χρέη
  Όσον αφορά τα χρέη, η εταιρεία οφείλει:
  10,2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο,
  7,2 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ
  520.000 ευρώ στα λοιπά ταμεία
  4,1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους
  287,1 εκατ. ευρώ στις τράπεζες
  170,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης
  124,6 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές

  Οι δικαστές κρίνουν ότι το επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης της Mazars που- πέραν της απόσχισης κλάδου και της υποχρεωτικής παροχής φορολογικής ενημερότητας από το Δημόσιο- προβλέπει σειρά ενεργειών που θα οδηγήσουν σε σταδιακή αποπληρωμή των χρεών.

  Αυτές περιλαμβάνουν την πώληση το 2016 του ακινήτου στο Γαλατά Τροιζηνίας, την μίσθωση 500 θέσεων στάθμευσης από το 2016 και μετά από τις 916 που διαθέτει από τις οποίες εκτιμάται ότι θα προκύψουν ετήσια έσοδα 300.000 ευρώ. Την πώληση –το 2018- ακινήτου επί της Λεωφ. Κηφισίας 338, την επαναγορά το 2018 των κατοικιών στη Νέα Ερυθραία και τη θετική έκβαση-το 2021- της αγωγής της εταιρείας κατά του Δημοσίου λόγω οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε στην εταιρεία από την απόφαση του ΣτΕ για το mall στο Βοτανικό.

  Έτσι, οι εργαζόμενοι (ενεργοί και αποχωρήσαντες με ιδιωτικά συμφωνητικά) ικανοποιούνται εφάπαξ εντός τριμήνου από την έκδοση της απόφασης.

  «Οι ευρισκόμενοι σε επίσχεση εργασίας πέραν των 18 μηνών εργαζόμενοι διαγράφουν το 20% της απαίτησής τους και αποπληρώνονται σε ποσοστό 80%. Τα λοιπά, πλην του ΙΚΑ, ταμεία ικανοποιούνται μέσα στο 2015, οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ διακανονίζονται σε 180 δόσεις και ικανοποιούνται πλήρως το 2025, ενώ οι οφειλές προς το Δημόσιο, αφού διαγραφούν πρόστιμα και λοιπές προσαυξήσεις, διακανονίζονται σε 144 δόσεις, προεξοφλούνται, όμως, σταδιακά έως και το 2018.

  Σχετικά με την ομόρρυθμη οφείλει περίπου 90 εκατ. για τα οποία προβλέπεται η διαγραφή τμήματός τους, η πώληση ακινήτων, η εκμίσθωση θέσεων στάθμευσης (όσες δεν θα εκμισθωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την Α.Ε.) και συμψηφισμός μέσω της απόσχισης κλάδου.

  Ας σημειωθεί ότι την απόφαση επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης έλαβαν οι δικαστές Αντιγόνη Κάστιζα, η πρόεδρος Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου και η Πρωτοδίκης Ειρήνη Χάλκου. Τους εργαζόμενους και την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων εκπροσώπησαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι Σεραφείμ Σωτηριάδης και Ασημάκης Ασημακόπουλος, αντιστοίχως.

  dimitris.delevegos@capital.gr


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 21/05/15, 11:05 am

  panagiotou_medium
  Η κρυφή διάσωση της Γερμανίας στο ευρώ
  25 Ιανουαρίου, 2015
  Αγαπημένα Αναγνωστών, Απόψεις, Διαβάστε Επίσης
  106
  SHARES
  Share on
  Tweet on

  Πώς ξεκίνησε η κρίση στο ευρώ και ποιες οι ευθύνες της Γερμανίας; Μία διαφορετική απάντηση μέσα από μία συνέντευξη του Πάνου Παναγιώτου στη Sueddeutsche Ζeitung.�

  Κύριε Παναγιώτου

  Γιατί η Γερμανία είναι οικονομικά δυνατή και υγιής, ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται να υφίστανται χρηματοοικονομικές αναταράξεις;

  Πέρα από τη διεθνώς πρωταγωνιστική θέση της Γερμανίας στον τομέα της βιομηχανίας, ο οποίος αποτελεί και τον πυλώνα της οικονομίας της, η απάντηση στο ερώτημα που θέτετε βρίσκεται σ’ ένα σημαντικό βαθμό και στο γεγονός πως το ευρώ λειτούργησε ως ένα πακέτο διάσωσης της Γερμανίας εις βάρος του Ευρωπαϊκού Νότου.

  Το 2000 η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με το σπάσιμο της «φούσκας» της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών που προκάλεσε γενικότερη χρηματοοικονομική κρίση, η οποία αντέστρεψε τη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων και έσπρωξε τη χώρα στην ύφεση, σε μια περίοδος που το κόστος από την απορρόφηση της Ανατολικής Γερμανίας εξακολουθούσε να δημιουργεί αυξημένες ανάγκες. Τα επιτόκια των γερμανικών δεκαετών ομολόγων σκαρφάλωσαν γοργά από το 3,6% στο 5,6%, ενώ το ευρώ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, χάνοντας περισσότερο από το 20%, της αξίας του έναντι του δολαρίου και προκαλώντας ερωτήματα για την ίδια τη βιωσιμότητά του.

  Με τις ΗΠΑ να βουλιάζουν, επίσης σε ύφεση, την Κίνα να βρίσκεται στα πρώιμα στάδια εισαγωγής προϊόντων από τη Δύση και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη εκτός Ευρωζώνης, το μεγάλο ερώτημα ήταν που θα έβρισκε στήριξη η γερμανική οικονομία. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση της, η Γερμανία δέχτηκε στο ευρώ όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, παραβλέποντας την πραγματική τους ικανότητα να προσχωρήσουν σε αυτό, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως αντλία που τις «φούσκωνε» με φθηνό ρευστό, ώστε με την πλεονάζουσα ρευστότητά τους να μπορούν να αγοράζουν τα ακριβά γερμανικά προϊόντα.

  Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια του ευρώ από το 5% στο 2%, διατηρώντας τα σε αυτά τα επίπεδα κόντρα στις μακροοικονομικές ανάγκες της Ευρωζώνης για περισσότερο από δυόμισι χρόνια, μεταξύ 2003 και 2006. Στα τέλη του 2005, όταν τα αμερικάνικα και τα βρετανικά επιτόκια ξεπερνούσαν το 4% και τα αυστραλέζικα το 5%, τα ευρωπαϊκά εξακολουθούσαν να κυμαίνονται στο ιστορικό χαμηλό τους 2%.

  Το φθηνό χρήμα δημιούργησε «φούσκες» περιουσιακών στοιχείων στα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου που είχαν μόλις υιοθετήσει το ευρώ, προκαλώντας αυξήσεις-ρεκόρ στον κλάδο κατοικίας, στην καταναλωτική πίστωση, στις χρηματιστηριακές αγορές και αλλού.

  Το 2005 ο διευθυντής οικονομικών της επενδυτικής εταιρίας Nomura, σε συζήτηση με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΚΤ, παρατήρησε πως είναι άδικο να εξωθούνται οι χώρες της ΕΕ εν αγνοία τους στη διάσωση της –υπεύθυνης για την κρίση της- Γερμανίας, με το να «φουσκώνονται» εσκεμμένα οι οικονομίες τους μέσω μιας παρατεταμένης πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης απ’ την ΕΚΤ, ώστε να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ του έδωσε τότε την εξής απάντηση: «Αυτή είναι η έννοια του ενιαίου νομίσματος: Επειδή η Γερμανία δεν μπορεί κατ’ εξαίρεση να υιοθετήσει ένα πακέτο τόνωσης, η μόνη άλλη επιλογή είναι να σηκώσει όλη την Ένωση μέσω της νομισματικής πολιτικής».

  Μιλώντας με αριθμούς, στα δέκα χρόνια προ της εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ οι γερμανικές εξαγωγές στη χώρα μας ανήλθαν στα 35 δις δολάρια και στα δέκα πρώτα χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ αυξήθηκαν στα 70 δις δολάρια, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 100%. Στα έτη 1997-1998 (προ ευρώ) οι ελληνικές εισαγωγές γερμανικών προϊόντων είχαν ανέλθει στα 7,7 δις δολάρια. Δέκα χρόνια αργότερα, στα έτη 2007-2008, η Ελλάδα εισήγε γερμανικά προϊόντα ύψους περίπου 21,5 δις δολαρίων σε μια αύξηση κοντά στο 300%. Οι αυξημένες εισαγωγές γερμανικών προϊόντων απ’ την πολιτική «φουσκώματος» του Νότου ίσως να μην δημιουργούσε τόσο μεγάλο πρόβλημα, αν η Γερμανία ανταπέδιδε τη χάρη αυξάνοντας τις εισαγωγές της απ’ τους εταίρους της. Όμως έκανε το αντίθετο. Ενώ απολάμβανε τα οφέλη της πολιτικής επέκτασης της πίστωσης στην ΕΕ, εκείνη προστατεύτηκε ακολουθώντας αντιπληθωριστική πολιτική, ενισχύοντας, αντί να αμβλύνει, τις αποκλίσεις με τα υπόλοιπα κράτη, Βορρά και Νότου. Ενδεικτικά, οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων απ’ τη Γερμανία το 1992 ήταν 2,2 δις δολάρια και το 2002 –έτος υιοθέτησης του ευρώ- ανήλθαν στα 1,7 δις δολάρια, καταγράφοντας μείωση αντί για αύξηση. Από το 1997 μέχρι το 2001 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ήταν ελλειμματικό και αυτό της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Γαλλίας πλεονασματικό. Από την πρώτη χρονιά υιοθέτησης του ευρώ η διαφορά αυτή άρχισε να μειώνεται και από το 2005 κι έπειτα οι τρεις αυτές χώρες καταγράφουν ελλείμματα και η Γερμανία πλεονάσματα.Μέσα σε λίγα χρόνια απ’ την υιοθέτηση του ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ξεπέρασε αυτό της Ιαπωνίας και της Κίνας, φέρνοντάς τη στην πρώτη θέση στον κόσμο σε εξαγωγές χάρη στον ευρωπαϊκό Νότο και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης, αφού σε αυτά στηρίχτηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της ανάπτυξης των εξαγωγών της.

  Η άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη η Γερμανία την έκαναν πιο ανταγωνιστική είναι ένας μύθος που δεν υποστηρίζεται απ’ τα στοιχεία, καθώς το εμπορικό ισοζύγιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα από το 2000 μέχρι το 2009 παρέμεινε σταθερό και μόνο αυτό με τα κράτη της Ευρωζώνης άλλαξε υπέρ της Γερμανίας, η οποία «έφαγε» το «μεσημεριανό» και τι «δείπνο» της Γαλλίας και των «PIIGS» με τη βοήθεια και τις ευλογίες της ΕΚΤ.

  Ακολούθησε η αμερικανική κρίση, η οποία εξελίχθηκε σ’ ένα παγκόσμιο τσουνάμι. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου γονάτισαν απ’ την αφόρητη πίεση που δέχτηκαν και η Γερμανία αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της και να βοηθήσει γρήγορα και αποτελεσματικά την Ευρωζώνη, με τις μετέπειτα εξελίξεις να αποτελούν μια γνωστή ιστορία της οποίας μένει να δούμε το τέλος.


  Έχει η Γερμανία ειδική ευθύνη;

  Οπωσδήποτε.

  Γιατί;

  Αν η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση ήταν ένα πλανητικό σύστημα, τότε η Γερμανία θα έπαιζε το ρόλο του Ήλιου, που πρέπει άλλοτε να καίει λιγότερο και άλλοτε περισσότερο προκειμένου να μην κάψει αλλά και να μην παγώσει τους υπόλοιπους πλανήτες. Όμως επιτρέποντας και ωθώντας την ΕΚΤ να ακολουθήσει την επιτοκιακή πολιτική που είδαμε παραπάνω, η Γερμανία υπερθέρμανε το Νότο στα πρώτα χρόνια του ευρώ και τον πάγωσε στη συνέχεια. Η Γερμανία, ως κυρίαρχος δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην εξυπηρέτηση των δικών της και του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος. Αποδείχθηκε αδύνατο να το πράξει και, προτάσσοντας το δικό της συμφέρον έναντι των υπολοίπων, προκάλεσε τεράστια προβλήματα, δεδομένου του ειδικού της βάρους στην Ευρώπη και κυρίως στην Ευρωζώνη.

  Τώρα πια, την ώρα της κρίσης, η ΕΕ περιμένει απ’ τη Γερμανία να δει την πραγματικότητα κατάματα και να σταματήσει να συμπεριφέρεται υπεροπτικά, ζώντας στην ψεύτικη υπόθεση ότι η οικονομία της είναι καλύτερη επειδή η ίδια προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν και οι υπόλοιποι πριν να έχουν το δικαίωμα για στήριξη.

  Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ακόμη και σήμερα, η Γερμανία απολαμβάνει ένα σούπερ πακέτο τόνωσης εξαιτίας του εκμηδενισμού του κόστους κρατικού δανεισμού της και της ροής κεφαλαίων στις τράπεζες και τα ομόλογά της απ’ το φλεγόμενο Νότο. Ας είμαστε ειλικρινείς: Το ευρώ βοήθησε στο μέγιστο βαθμό τη Γερμανία χάρη στον τρόπο που το μεταχειρίστηκε. Τώρα είναι η στιγμή να ανταποδώσει τη χάρη και να βοηθήσει στη μείωση των αποκλίσεων και στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως είναι δικαίωμα της Γερμανίας να αρνηθεί να το πράξει. Σε τελική ανάλυση, τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι εξαρχής προσεκτικότερα. Τότε, όμως, η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να δει αυτή της την απόφαση, να αφήσει το Νότο ή ένα τμήμα του να καεί, να γράφεται με τα πλέον μελανά γράμματα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, δίπλα σε παλαιότερες εξαιρετικά λανθασμένες αποφάσεις της.

  Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης του www.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr) και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, ModiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 09/06/15, 09:44 pm

  Η ανακοίνωση της ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ και το σχόλιο της στήλης του ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ...
  09/06/2015 - 00:37

  μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς Εκτύπωση E-mail

  ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Ανακοίνωσε ότι σε συνέχεια και εκτέλεση της αποφάσεως της Τ.Γ.Συν. της 11ης Μαΐου 2015 , ολοκλήρωσε την διαδικασία αγοράς αυτοτελούς κτιρίου συνολικής επιφανείας 5,5 χιλ. τετραγωνικών μέτρων περίπου....

  Κτισμένου επί οικοπέδου συνολικής εκτάσεως 3 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στη Μεταμόρφωση Αττικής επί του 12ου χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, αντί συνολικού τιμήματος 4,1 εκατ. ευρώ.

  Από το ως άνω τίμημα ποσό 2,25 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε προς την πωλήτρια εταιρεία «REVON ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» τοις μετρητοίς, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί εντός των προσεχών μηνών.

  Σημειώνεται ότι το αποκτηθέν κατά πλήρες δικαίωμα κυριότητας ως άνω ακίνητο είναι αυτό στο οποίο η Εταιρεία και ευρύτερα ο Όμιλος στεγάζουν τις κύριες εγκαταστάσεις τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  Σ.Σ.: Θα ήταν χρήσιμο πάντως αν υπήρχε κάποια ενημέρωση ως προς το ενοίκιο το οποίο πλήρωνε η εταιρία ως χρήστης του ακινήτου, ώστε να υπάρχει μια πιο σφαιρική αντίληψη της ωφέλειας της συναλλαγής και του κόστους ευκαιρίας για την εισηγμένη. Κατά τα άλλα, σε καλή μεριά...

  Η REVON ANAΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αποτελεί νομικό πρόσωπο που ελέγχεται από τον κ. Νικόλαο Βογιατζόγλου, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 30/10/15, 09:34 pm

  Σ. Λαζαρίδης: «Συνεργασία όλων των φορέων για την ενδυνάμωση των καλών, καινοτόμων, μικρομεσαίων εταιρειών»
  30/10/2015 - 20:59

  μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς Εκτύπωση E-mail

  Σ. Λαζαρίδης: «Συνεργασία όλων των φορέων για την ενδυνάμωση των καλών, καινοτόμων, μικρομεσαίων εταιρειών»
  Μεταξύ 7 και 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιθεί το Equity Investment Forum με στόχο το επενδυτικό focus σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  Την ουσιαστική συνεργασία όλων των φορέων για την ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων που θα υποστηρίζει μικρότερου μεγέθους και νεότερες επιχειρήσεις, με οδηγό το Νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο ζητά ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης.
  Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στο Χ.Α. ο κ. Λαζαρίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των συμμετεχόντων στο οικοσύστημα της κεφαλαιαγοράς, ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα επενδυτικά εργαλεία με στόχο να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  Στόχος είναι η ενδυνάμωση των καλών, καινοτόμων, μικρομεσαίων εταιρειών και αυτό θα γίνει αν μπορέσει να μετουσιωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον σε πραγματική εισροή κεφαλαίων για τις εν λόγω επιχειρήσεις.
  Οι δηλώσεις του κ. Λαζαρίδη έγιναν στον απόηχο της συνέντευξης για την παρουσίαση του Equity Investment Forum τόνισαν που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2015 στην Αθήνα.
  Το Equity Investment Forum αποτελεί κορυφαία εκδήλωση για όλες τις λύσεις χρηματοδότησης ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων σε επίπεδο venture capital & private equity, καθώς και σε επίπεδο χρηματιστηριακών αγορών στην Ελλάδα.
  Για το λόγο αυτό γίνεται πρόσκληση σε επιχειρηματίες με φιλόδοξες και δυναμικές επιχειρηματικές προτάσεις που αναζητούν χρηματοδότηση ή διεθνείς συνεργασίες απευθύνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οργανισμός Enterprise Greece, η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ Α.Ε.) και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, συντονιστής του Enterprise Europe Network – Hellas.
  Στη Συνέντευξη Τύπου το λόγο είχαν οι επικεφαλείς των πέντε συνδιοργανωτών καθώς και η Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, οι οποίοι παρουσιάζοντας το Equity Investment Forum τόνισαν τη σημαντικότητα του εγχειρήματος.
  Φέτος, το Forum φιλοξενεί το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα και εκτιμά ιδιαίτερα την ενεργό συμμετοχή της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα.
  Σημειώνεται ότι το Forum αποτελεί μετεξέλιξη του επιτυχημένου "International Venture Capital & Private Equity Forum", το οποίο υλοποιούνταν συνεχώς επί 12 συναπτά έτη. Η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
  Στη συνέντευξη έγινε αναφορά στα workshops τα οποία θα πραγματοποιηθούν την πρώτη ημέρα του Forum, στις 7 Δεκεμβρίου, και θα εστιάζουν στα εξής:
  1) IPO στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Προετοιμασία, εισαγωγή και υποχρεώσεις μετά την
  εισαγωγή.
  2) Προετοιμασία μιας εταιρείας και τρόπος παρουσίασης ώστε να αντλήσει venture capital / private equity προσελκύσει χρηματοδότηση.
  3) Χρηματοδότηση καινοτομίας: ευρωπαϊκές πολιτικές και εργαλεία.

  Υποβολή αιτήσεων έως τις 6 Νοεμβρίου

  Η υποβολή επιχειρηματικών προτάσεων για το Equity Investment Forum θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.
  Συνεπώς, όσοι ενδιαφέρονται:
  να παρουσιάσουν το επενδυτικό τους σχέδιο σε ελληνικά, ισραηλινά και άλλα διεθνή Venture Capital / Private Equity Funds διερευνώντας τη δυνατότητα επένδυσής τους στις επιχειρήσεις / επιχειρηματικές ιδέες τους, να συζητήσουν με στελέχη του X.A. και με Συμβούλους Ένταξης στις αγορές του τις δυνατότητες αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών λύσεων και εργαλείων, να ενημερωθούν σχετικά με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της επιχείρησης τους από έμπειρα στελέχη του Οργανισμού Enterprise Greece, και να διερευνήσουν τις δυνατότητες διεθνούς τεχνολογικής ή επιχειρηματικής συνεργασίας
  μέσω εξειδικευμένης υποστήριξης από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και να ενημερωθούν για τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τα εργαλεία στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, καλούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση (επιχειρηματική πρόταση) μέσω της ιστοσελίδας
  http://www.eiforum.gr.
  Περισσότερες πληροφορίες
  Οργανωτική Επιτροπή Equity Investment Forum
  committee@eiforum.gr| www.eiforum.gr

  www.bankingnews.gr


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 02/11/15, 12:31 pm

  Άρθρο Π. Λαφαζάνη: Τόλμη για μια ριζοσπαστική συζήτηση
  Δευτέρα 02 Νοεμβρίου 2015, 00:01
  9
  Print Friendly and PDF
  -A +A

  Του Παναγιώτη Λαφαζάνη

  Πρώτη φορά, μάλλον, βλέπουμε να ''καταριέται'' μαζικά ο κόσμος μια κυβέρνηση που έχει νωπή λαϊκή εντολή, η οποία μόλις ξεπερνάει τον ένα μήνα. Η κυβέρνηση Τσίπρα μοιάζει σε λίγες βδομάδες να έχει εξαντλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που της έδωσε ο λαός στις 20 Σεπτέμβρη.

  Από πολλές απόψεις αυτή η ''σιωπηρή'' ψήφος εξπρές της 20ης Σεπτέμβρη προς τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί σε αντίθεση, εχθρότητα και για πολλούς/ες σε μίσος για την υφαρπαγή και την κοροϊδία.

  Συνολικότερα, μια συναινετική πολιτική μνημονιακή τάξη πραγμάτων προξενεί τη βαθιά λαϊκή απέχθεια και αποστροφή. Σωριάζεται ξανά με γδούπο, συμπαρασύροντας τώρα στο γκρέμισμα της και το νέο μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ, που απηλλάγη από τα αριστερά ''βαρίδια'', τα οποία προέτασσαν τις παλιές προγραμματικές δεσμεύσεις του.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ψήφισαν από κοινού το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο. Πριν λίγες μέρες ψήφισαν όλοι μαζί, μαζί και η Ένωση Κεντρώων, και το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, με τον οποίο το δημόσιο, δηλαδή ο πενόμενος ελληνικό λαός, καταχρεώθηκε για να κάνει ένα νέο δώρο πολλών δις. Ευρώ στο τραπεζικό κεφάλαιο και στη ''μαύρη'' τρύπα των τραπεζών.

  Πρώτη φορά ένα τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο δεν συνεισφέρει στο παραμικρό στην οικονομία αλλά και έχει καταστεί μια θανατηφόρα θηλιά στο λαιμό της.

  Αυτή η σκληρή μνημονιακή συναίνεση, η οποία ματαίως προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχουν διαφορές στο εσωτερικό της, σπρώχνει τη χώρα βαθύτερα στην απελπισία, χωρίς κανένα φως στον ορίζοντα.

  Γενική «καπιταλιστική δήμευση»

  Το κυριότερο είναι ότι ένας ολόκληρος λαός κυριολεκτικά παραμιλάει: η παλιά μεσαία τάξη φτωχοποιείται, ενώ τα κατώτερα στρώματα στην κυριολεξία εξαθλιώνονται και η νεολαία καταστρέφεται.

  Οι ''σωτήρες'' αυτής της χώρα διακηρύσσουν πως όλα τούτα, τα οποία απορρέουν από τα μνημονιακά προγράμματα, είναι τάχα αναγκαία διότι διαφορετικά η χώρα εξωθείτο εκτός της ζώνης του ευρώ, στην ''κόλαση'' του εθνικού νομίσματος! Βεβαίως, αυτό που δεν λένε οι ''διασώστες'' είναι ότι όλα όσα τρομοκρατικά και ψεύτικα καταλογίζουν στο εθνικό νόμισμα, συμβαίνουν και με το παραπάνω σήμερα με τα μνημόνια και την παραμονή στο ευρώ. Σήμερα όλοι βλέπουν ότι έχει ''δημευτεί'' στην ουσία η ακίνητη περιουσία των πολιτών, αφού η αξία της έχει απαξιωθεί, δεν μπορεί να πωληθεί και ταυτόχρονα κανείς δεν την αγοράζει, ενώ επ' αυτής πέφτουν βροχή τα χαράτσια, τη στιγμή που δεν αποδίδει καμιά πρόσοδο. Την ίδια ώρα έχουν ''δημευτεί'' και τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, αφού οι καταθέσεις τους έχουν ''φυλακιστεί'' στις τράπεζες με άγνωστο μέλλον, τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφανίζονται, λεηλατούνται τα εισοδήματα, η δημοκρατία έχει καταλυθεί και οι πολίτες έχουν καταντήσει ''ανδράποδα'' μια ευρωζωνικής αποικίας.

  Υπάρχει εναλλακτική λύση

  Δεν αξίζει σε αυτή τη χώρα μια τέτοια τύχη. Η καταστροφή που βλέπουμε να εξελίσσεται γύρω μας δεν είναι καθόλου μονόδρομος.

  Η Ελλάδα διαθέτει δημοκρατική εναλλακτική λύση. Το πρώτο πράγμα που επειγόντως χρειαζόμεθα είναι να ακυρωθεί άμεσα το μνημονιακό πρόγραμμα και πρώτα απ' όλα η σκληρή λιτότητα, η φορολεηλασία των μικρομεσαίων στρωμάτων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των στρατηγικών επιχειρήσεων. Όσο συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος λεηλασίας μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων και επιβολής νέων φόρων ή αύξησης παλαιών, η οικονομία και η κοινωνία θα συνεχίσουν να στραγγαλίζονται χωρίς έλεος. Το δεύτερο που χρειάζεται είναι να σταματήσουμε να πνίγουμε την οικονομία χρηματοδοτώντας τη ''μαύρη'' τρύπα του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου, το οποίο έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο βάρος για την εξέλιξη του τόπου. Η άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών γίνεται εθνική ανάγκη προκειμένου οι τράπεζες να παίξουν, με μια άλλη κυβέρνηση ανασυγκρότησης, ένα νέο αποκλειστικά αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο και να χρηματοδοτήσουν με ευνοϊκούς όρους την οικονομία.

  Η ανάγκη ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους, ας μην ξεχνάμε ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα της οικονομίας μας.

  Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, με δυο λόγια παραγωγή νέου πλούτου. Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την ύφεση χωρίς ένα διπλάσιο, τουλάχιστον και αναπροσανατολισμένο παραγωγικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και χωρίς μια γενναία χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους της οικονομίας, πρώτα απ' όλα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όλα τα άλλα συνιστούν μυθεύματα και χονδροειδή προπαγάνδα.

  Αν η εθνικοποίηση των τραπεζών συνιστά τον ένα πυλώνα για την τόνωση της ρευστότητας, ο άλλος είναι η διαγραφή του δημοσίου χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του και μια τολμηρή διαγραφή και ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, κυρίως των πιο αδύνατων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χωρίς αυτές τις τομές θα πρέπει να ξεχάσουμε τη δυνατότητα οποιασδήποτε επανεκκίνησης της οικονομίας. Απλώς θα ματαιοπονούμε.

  Δημόσιος διάλογος για το εθνικό νόμισμα

  Θα ήμουν ο ευτυχέστερος των ανθρώπων αν ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διεξόδου και ανασυγκρότησης, σημεία του οποίου εξέθεσα συνοπτικά, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί με την Ελλάδα εντός ευρωζώνης. Φοβούμαι, όμως, πως δεν μπορεί.

  Το ευρώ δεν είναι καθόλου ενιαίο. Υπάρχουν τόσα ευρώ, όσες οι χώρες της ευρωζώνης, αφού τα επιτόκια σε κάθε χώρα είναι εντελώς άνισα. Στην ουσία μέσα στην ευρωζώνη κάθε χώρα έχει το δικό της ''εθνικό νόμισμα'', το οποίο βαφτίζουν από κοινού ευρώ, χωρίς όμως να έχουν οι πιο αδύνατες χώρες και τα πλεονεκτήματα του πραγματικού εθνικού νομίσματος. Το πλεονέκτημα δηλαδή να έχουν τη δική τους Εθνική Κεντρική Τράπεζα και να διαμορφώνουν τη δική τους νομισματική, συναλλαγματική και επιτοκιακή πολιτική, μαζί με τη δυνατότητα εκτύπωσης χρήματος.

  Ταυτόχρονα, το ευρώ δεν αποτελεί μόνο ένα κατ' όνομα ''ενιαίο νόμισμα'' αλλά πρώτα απ' όλα ένα νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα με πυρήνα την λιτότητα.

  Αυτά τα οριζόντια προγράμματα λιτότητας και δημοσιονομικής συμπίεσης, γερμανικής έμπνευσης, καταδικάζουν την ευρωζώνη σε αιώνια στασιμότητα, τις πιο αδύνατες χώρες σε αργή ασφυξία και την Ελλάδα σε βέβαιο ''θάνατο''.

  Χρειάζεται άμεσα να ανοίξει στη χώρα μας η συζήτηση, χωρίς αφορισμούς, τρομοκρατία και αναθέματα, για την εισαγωγή εθνικού νομίσματος, συνδεδεμένου με ένα πρόγραμμα από- αποικιοποίησης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και δημοκρατίας στη χώρα. Είναι, ίσως, ητελευταία μας ευκαιρία.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 02/11/15, 01:07 pm

  Υποψήφιοι καναλάρχες… στο έλεος της ΝΔ!
  Δευτέρα 02 Νοεμβρίου 2015, 00:01


  Διαστάσεις… ευγενούς άμιλλας τείνει να πάρει μεταξύ των καναλαρχών η παρουσίαση «διαπιστευτηρίων» προνομιακής σχέσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς εν τούτοις να είναι ξεκάθαρο ποιος μιλάει με ποιόν, κυρίως όμως ποιος είναι σε θέση να αποσπάσει εκτός από υποσχέσεις και απτά οφέλη. Η εικόνα είναι εξόχως μπερδεμένη καθώς πολλοί από τους σημερινούς πρωταγωνιστές του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου περνούν την μικρή «πλαϊνή» είσοδο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ελάχιστοι βγαίνουν… σοφότεροι σχετικά με το επιχειρηματικό τους μέλλον.

  Στην πράξη ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλον ότι διαθέτει σοβαρά ερείσματα σε «ισχυρούς κυβερνητικούς παράγοντες» (σ.σ. ουσιαστικά τον εξής έναν…), όμως σιγά-σιγά αντιλαμβάνονται ότι προκύπτουν περισσότεροι συντελεστές στην εξίσωση. Δεν είναι σαφές αν έγινε ηθελημένα ή κατά λάθος, μέσα στην γενικότερη προχειρότητα που διακρίνει τα εσπευσμένα κυβερνητικά νομοθετήματα, γεγονός είναι όμως ότι η αναδιάταξη του τηλεοπτικού τοπίου περνάει τώρα μοιραία και από τα…διόδια της ΝΔ, καθώς και των υπόλοιπων κομμάτων της συστημικής αντιπολίτευσης. Στο… κολοβό ΕΣΡ καταλήγει το μπαλάκι της αδειοδότησης και η ανανέωση της σύνθεσης του προϋποθέτει αυξημένη έως… εξωπραγματική πλειοψηφία 4/5 της κοινοβουλευτικής διάσκεψης των προέδρων. Υπό μία έννοια δηλαδή, δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη συνταγή για την επ’ αόριστον παραμονή στο σημερινό status quo…

  Σατανική πρόνοια του… ταλαντούχου Νίκου Παππά; Η μία ακόμη αστοχία; Ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος. Αλλά σε κάθε περίπτωση βολεύεται προσωρινά και η κυβέρνηση, όπως ασφαλώς και η Νέα Δημοκρατία που θα μπορεί κι αυτή να… παζαρέψει γύρω από πρόσωπα και πράγματα σε σχέση με το νέο ΕΣΡ. Σε κάθε περίπτωση η… αναστολή εκτέλεσης βολεύει τους σημερινούς πρωταγωνιστές στα κανάλια, που αναγκάστηκαν μεν να βάλλουν το χέρι στη τσέπη για κάποιους φόρους που συνήθιζαν να αφήνουν απλήρωτους, αλλά μικρό το κακό μπροστά στο φάσμα συνολικής αποχώρησης από το τηλεοπτικό πεδίο.

  Παρά τους ρητορικούς κομπασμούς η κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει σαφές μέχρι ποιο βαθμό θα κυνηγήσει δια της δικαστικής οδού τις δανειοδοτήσεις των καναλαρχών από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Με την εξαίρεση του ΔΟΛ που βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ποιος έχει σειρά. Μία λογική πρόγνωση θα αφορούσε τον Πήγασο του Γιώργου Μπόμπολα, φαίνεται όμως οι σχετικές δανειοδοτήσεις είναι επαρκέστερα διασφαλισμένες, ενώ ο πρωτότοκος του πατριάρχη που διευθύνει πλέον τον όμιλο, λέγεται πώς έχει εξασφαλίσει ένα εύθραυστο μεν, αλλά προς το παρόν λειτουργικό modus operandi με τον Νίκο Παππά.

  Οι γνωρίζοντες τα μυστήρια του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και τις ιδιαιτερότητες, όπως και τις ψυχαναγκαστικές εμμονές της… δεύτερης αριστερής κυβέρνησης, προβλέπουν ότι ο επόμενος μιντιακός όμιλος που θα βρεθεί στο στόχαστρο θα είναι ο ΑΝΤΕΝΝΑ. Ο έμπειρος Μίνως Κυριακού έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από το προσκήνιο, όμως ο γιός του Θοδωρής, «έπαιξε ρέστα», όπως λένε στη πιάτσα, για την αποτροπή της ανόδου στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τον περασμένο Γενάρη, αλλά και στη πρόσφατη αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου. Η στενή σχέση του Θοδωρή Κυριακού με την Νέα Δημοκρατία, σε συνδυασμό με κάποιες επιθέσεις του τηλεοπτικού ΑΝΤΕΝΝΑ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εγγραφεί στο «σκληρό δίσκο» του πρωθυπουργικού επιτελείου με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Κυβερνητικές «τοξίνες» υπάρχουν ασφαλώς και προς την πλευρά Μπόμπολα, με την διαφορά ότι εκεί υπάρχει και το υπολογίσιμο μέγεθος του κατασκευαστικού πυλώνα (ΑΚΤΩΡ) ο οποίος, θέλοντας και μη διαπλέκεται, με τις «μιντιακές» δραστηριότητες της οικογένειας των βασικών… μετόχων.

  Από τους παλαιούς πρωταγωνιστές της εκδοτικής ελίτ, στην πιο δύσκολη θέση, παρά το θεαματικό πλην όμως όψιμο φλερτ με την κυβέρνηση, βρίσκεται ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης. Από την Κουμουνδούρου διαρρέουν χαιρέκακα ότι πληρώνει τις οβιδιακού τύπου μεταμορφώσεις του από λιβελογράφο σε υμνητή του Τσίπρα, καθώς και κάποια χτυπήματα κάτω από την ζώνη στο alter ego του πρωθυπουργού.

  Κάποιοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι ο κ. Ψυχάρης υπερέβαλε σε δοσολογία και τώρα εισπράττει τα επίχειρα. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι τα δάνεια του ΔΟΛ, υπήρξαν ευνοϊκά σε υπερβολικό βαθμό. Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας μέλλει να φανεί, αλλά οι ισχυρισμοί του κ. Ψυχάρη για δυναμική είσοδο στο «νέο Μέγκα», μέσω εξαγοράς ποσοστών, άλλων μετόχων και χρηματοδοτική υποβοήθηση από γερμανικό fund δεν φαίνεται να ευσταθούν.

  Προβλήματα υπάρχουν επίσης στον υπερχρεωμένο Πήγασο. Ο υιός Φώτης πέρασε πρόσφατα για μία ακόμη φορά από την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου και διαβεβαίωσε τους κυβερνητικούς ότι έχει βρει φρέσκα κεφάλαια και νέους πρόθυμους παίκτες, στα πρόσωπα του γνωστού εκδότη Θεοχάρη Φιλιππόπουλου και του επιτυχημένου επιχειρηματία του διαδικτυακού τζόγου, Δημήτρη Μάρη. Με τον τελευταίο, ο Φώτης Μπόμπολας μετέχει στην στοιχηματική πλατφόρμα “Stoiximan”, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη που όμως δεν φτάνουν για το πανάκριβο σπορ του…καναλάρχη, ούτε φυσικά για να καλύψει έστω και μικρό τμήμα των δανειακών του υποχρεώσεων. Γι αυτό μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα φιλόδοξα σχέδια του αφεντικού του φυλλορροούντος «Έθνους» που προς το παρόν βιώνει εφιάλτες με την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει το Μέγκα.

  Στάση αναμονής τηρεί ο Όμιλος Βαρδινογιάννη που διαθέτει σαφώς καλύτερο positioning προς τη κυβέρνηση, αλλά δεν έχει αποφασίσει αν θα δώσει ένεση ζωής στο μεγάλο κανάλι του παρελθόντος ή θα κοιτάξει τα… του οίκου του, ποντάροντας στο ιδιόκτητο Star. Η ιδέα της πλευράς Μπόμπολα για την συμμετοχή του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη, στο σχήμα του Μέγκα δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τον κ. Βαρδή (σ.σ. οι κκ. Βενιάμης και Μπόμπολας έχουν μικρής κλίμακας επιχειρηματική σύμπραξη σε ποντοπόρα φορτηγά πλοία, που δεν έχουν ωστόσο αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη, δημιουργώντας απογοήτευση στην πλευρά των εκδοτών που αναζητούν άλλη αξιοποίηση των εφοπλιστικών τους γνωριμιών…).

  Ο ΣΚΑΪ από την πλευρά του, που έσπευσε πρώτος να ρυθμίσει τις φορολογικές του εκκρεμότητες, παρά την φημολογία περί…κυπριακής σφήνας, αναζητά τα κεφάλαια που θα του επιτρέψουν να παρατείνει την τηλεοπτική του παραμονή και την «επόμενη μέρα». Προς αυτή την κατεύθυνση κοιτάει πέραν του Ατλαντικού και ποντάρει στην έλευση συγκεκριμένου αμερικανικού distress fund για την διαχείριση ελληνικών κόκκινων δανείων…

  Από τους νέους παίκτες, που μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, τελούν σε καθεστώς αγχώδους αναμονής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο όμιλος της REAL που απειλεί με δυναμική είσοδο στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, χάρις στην εξασφάλιση γαλλικών κεφαλαίων. Νέος μέτοχος και πιθανός χρηματοδότης του σχήματος είναι 73χρονος Ελληνο-Γάλλος επιχειρηματίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Πάρις Μουράτογλου, ο οποίος ήταν ένας από τους(μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού) Γάλλους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον πρόεδρο Ολάντ στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του. Ο κύριος Μουράτογλου, πατέρας του διάσημου προπονητή τένις Πατρίκ Μουράτογλου και συντρόφου της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Σερένα Γουίλιαμς, θεωρείται ισχυρό οικονομικό μέγεθος ή τουλάχιστον έτσι θέλει να τον βλέπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είναι σαφές ότι ευλογεί το σχετικό επιχειρηματικό συνοικέσιο. Δεν είναι τόσο σαφές αν ανάλογες ευλογίες έχουν εξασφαλιστεί από την οικογένεια Βαρδινογιάννη ή πρόκειται για πρωτοβουλία των κκ. Χατζηνικολάου και Κουρή. Πάντως η εταιρεία ΕREN του κ. Μουράτογλου έχει ήδη γραφεία στην Αθήνα και μεσαίας δυναμικότητας φωτοβολταϊκές μονάδες σε πολλά σημεία της επικράτειας.

  Η πρόσφατη σφοδρή αντιπαράθεση του φαρμακοβιομήχανου Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον εταίρο της κυβέρνησης Τσίπρα, Πάνο Καμμένο δεν φαίνεται να έχει ανακόψει καθόλου την επιθυμία του για πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, χρησιμοποιώντας ως όχημα το «ελληνικό CNN» που προς το παρόν έχει λάβει την μορφή υβριδικού καναλιού στο διαδίκτυο. Κεφάλαια, όπως διαβεβαιώνουν τραπεζικοί κύκλοι, υπάρχουν και μάλιστα άφθονα από την πλευρά του κ. Γιαννακόπουλου…

  Άγνωστα παραμένουν τα τελικά σχέδια του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος θα ήθελε ένα δικό του μέσο τηλεοπτικής επιρροής.

  Ασαφές παραμένει το τοπίο και για τους μικρότερους παίκτες της αγοράς, όπως ο Φίλιππος Βρυώνης του φιλόδοξου «Έψιλον», αλλά και ο Διονύσης Παναγιωτάκης του Action 24 που προς το παρόν δεν φαίνεται να διαθέτουν τα καύσιμα (τουλάχιστον όχι μόνοι τους) για ουσιαστική συμμετοχή στην premier league του τηλεοπτικού πρωταθλήματος.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι νωρίς να μιλάμε για αλλαγή του «χάρτη των συχνοτήτων», καθώς όπως προαναφέραμε η κυβέρνηση φρόντισε να μεταθέσει τις ευθύνες για την επαναστελέχωση του ΕΣΡ στην αντιπολίτευση. Το πάζλ δεν αναμένεται να συμπληρωθεί, τουλάχιστον πριν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη ΝΔ, με την ανάδειξη νέου αρχηγού…


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 06/11/15, 01:16 pm  Της Αντιόπης Σχοινά

  Την ώρα που στην Ελλάδα του σήμερα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν επενδύσεις παρά τις όποιες εξαγγελίες, υπάρχει μια μερίδα νέων ανθρώπων που παλεύει στην σκιά της κρίσης και κάνει την ελληνική επιχειρηματικότητα και καινοτομία γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

  Πρόκειται για αυτούς που τους ονομάζουν startuppers και τις εταιρείες τους startup ή επί το ελληνικότερο νεοφυείς επιχειρήσεις. Μια μερίδα αυτών των επιχειρήσεων κατάφερε από τις αρχές του 2015 και χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και νέα εργαλεία χρηματοδότησης όπως το crowdfunding να «σηκώσει» περί τα 80 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία αν δεν υπήρχε η κρίση και η πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα, όπως και το ασταθές φορολογικό περιβάλλον της χώρας μας θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσια.

  Το 2015, 21 ελληνικές startups έχουν καταφέρει να αντλήσουν περί τα 80 εκατ. Ευρώ και να τραβήξουν την προσοχή αρκετών ευρωπαϊκών και όχι μόνο επενδυτικών σχημάτων.

  Εταιρείες από τον κλάδο των υπηρεσιών, της νέας τεχνολογίας, του διαδικτύου, του τουρισμού αλλά και εμπορικές εταιρείες περιλαμβάνονται σε αυτές που είδαν τα ταμεία τους να γεμίζουν και οι βασικοί τους μέτοχοι, βρήκαν ευήκοα αυτιά, για την συνέχιση της αναπτυξιακής τους πορείας.

  Η Intale που διαχειρίζεται τα i-kiosk που μετονομάστηκαν σε Intale Point, , έλαβε 2,5 εκατ. Ευρώ και βασικός στόχος είναι να καταφέρει η εταιρεία να συνδέσει και να ενοποιήσει την αγορά εμπορίου.

  Η εταιρεία Workable ίσως έχει λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 34,5 εκατ. Δολάρια. Από αυτά τα 32 εκατ. Τα άντλησε το 2015 καθώς στις αρχές του έτους ανακοίνωσε την χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. δολ. από το Openfund II και το ισραηλινό ταμείο 83North (πρώην Greylock IL). Λίγους μήνες αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως άντλησε το ποσό των 27 εκατ. δολαρίων σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης της οποίας ηγήθηκε η Balderton Capital, με τη συμμετοχή των 83North και Notion Capital. H Workable Technology έχει συγκεντρώσει σε κεφάλαια επένδυσης συνολικά 34,5 εκατ. δολάρια.

  Το spin -out της Upstram η Persado έλαβε το 2015 21 εκατ. δολ., με κύρια συμμετοχή της StarVest Partners και των Citi Ventures και American Express Ventures, καθώς και του προηγούμενου επενδυτή της εταιρείας Bain Capital Ventures με στόχο την επέκταση των ομάδων πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας

  Η ελληνική παρουσία στο λογισμικό σε περιβάλλον cloud έχει την τιμητική της καθώς η Transifex που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού το οποίο και προσφέρεται ως υπηρεσία στο cloud άντλησε το ποσό των 4 εκατ. δολαρίων στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης που ηγήθηκε η Toba Capital, με τη συμμετοχή των venture capitals ΝΕΑ καιArafura. Μέχρι σήμερα, η Transifex έχει καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά 6,5 εκατ. δολ. σε επενδυτικά κεφάλαια.

  Ωστόσο και η ελληνική εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Nubis έλαβε μια εξίσου σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 1 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie Fund.

  Στην Resin.io που δραστηριοποιείται στον τομέα του Internet of Things, επένδυσε 3 εκατ. Δολ. το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα DFJ (Draper Fisher Jurvetson και συμμετείχαν το ελληνικό επενδυτικό ταμείο Jeremie Openfund II και οι ιδιώτες επενδυτές Gil Dibner και Πάνος Παπαδόπουλος.

  Η Metamaterial Technologies που δραστηριοποιείται στο χώρο των προηγμένων υλικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός γύρου εξωτερικής χρηματοδότησής της ύψους 3,1 εκατ. δολαρίων από την Innovacorp, ένα venture capital ταμείο που επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας από την επαρχία της Νέας Σκοτίας.

  Στον τομέα του τουρισμού η ελληνική εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain άντλησε 3 εκατ. ευρώ, από το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridge Europe , ενώ η incrediblue εταιρεία ενοικίασης σκαφών, άντλησε 1,8 εκατ. ευρώ, μέσω των Connect Ventures, με συμμετοχή των Seedcamp, Howzat Ventures, Firestartr, επίσης του υφιστάμενου επενδυτή Jeremie Openfund II.

  Στον τομέα της ανάπτυξης πλατφορμών για mobile survey, το ποσό των περίπου 2,2 εκατ. ευρώ άντλησε η Polfish από τους Odyssey Investment Partners, PJ Catalyst, Woodside Group, καθώς και μια σειρά από angel επενδυτές.

  Η κυπριακή startup Avocarrot κατάφερε να αντλήσει xρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. δολαρίων, στην οποία συμμετείχαν οι Odyssey Ventures, Darling Ventures, ο CTO της Kayak, Giorgos Zacharia, ο πρώην Senior Vice President της Digital Unilever, Andy Porteous, καθώς επίσης και ο angel investor Thanos Triant.

  Τα Odyssey Venture Partners, Piraeus Jeremie Tech Catalyst (PJTC), Έλληνες επενδυτές μέσω της πλατφόρμας συμμετοχικών επενδύσεων Open Circle, καθώς και ο Οικονομικός Διευθυντής της Pinnatta, Ευτύχης Τσαουσίδης , έδωσαν στην Pinnatta 1 εκατ. δολάρια

  Στον τομέα της εστίασης, το Forky έλαβε συνολικά 800.000 ευρώ από το βρετανικό επενδυτικό ταμείο Blue Wire Capital, το Jeremie Openfund II, αλλά και ιδιώτες επενδυτές, το e-table.gr, πλατφόρμα ηλεκτρονικών κρατήσεων σε εστιατόρια, ολοκλήρωσε τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης συνολικού ύψους 500.000 ευρώ που προήλθε από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

  Η Pockee εφαρμογή για smartphones που σας επιστρέφει χρήματα από καθημερινές αγορές στο super market, έλαβε 400.000 ευρώ από το Jeremie Openfund II ύψους, το οποίο χρηματοδότησε επίσης και την Longaccess startup αρχειοθέτησης στο cloud, με 300.000 ευρώ. Επίσης επένδυσε 300.000 ευρώ στην Goodvidio εταιρεία λογισμικού από που βοηθά ηλεκτρονικά καταστήματα να αναβαθμίσουν την αγοραστική εμπειρία των πελατών τους αξιοποιώντας online βίντεο περιεχόμενο.

  Η πρώτη εταιρεία που επένδυσε η Εθνική Τράπεζα είναι SouroeLair που αναπτύσσει μία υπηρεσία-λογισμικό που παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να προγραμματίζουν projects απρόσκοπτα, μέσω web browser, με 200.000 ευρώ.

  Ακόμη η NannuKa, και η 100mentors άντλησαν από 200.000 ευρώ ενώ 150.000 ευρώ πήρε και η Fieldscale οι δύο τελευταίες από το Jeremie Openfund II.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει
  avatar
  favlos
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 5047
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από favlos Την / Το 10/11/15, 10:09 pm

  ΟΙ ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡ
  251 αναγνώστες
  Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015
  19:59

  Είναι απίστευτη η ληστεία των μετόχων από τις τράπεζες, ειδικά των Ελλήνων μικρομετόχων, οι οποίοι συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου - προφανώς με την ανοχή της κυβέρνησης, η οποία επέτρεψε στους τοκογλύφους να διαπράξουν ένα τέτοιο έγκλημα. Εν τούτοις, η απραξία των μετόχων, η δειλή αποδοχή της κλοπής εκ μέρους τους από αυτούς, στους οποίους εμπιστεύθηκαν τα χρήματα τους, είναι απαράδεκτη - ενώ τεκμηριώνει για ποιό λόγο έμειναν 400 ολόκληρα χρόνια σκλαβωμένοι ενός υποανάπτυκτου λαού.

  ***********************************************************

  Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι, λυμαίνονται την Ελλάδα δύο αντιμαχόμενες μεταξύ τους ξένες συμμορίες, το αμερικανικό ΔΝΤ από τη μία πλευρά, ενώ η Γερμανία με τα πιόνια της από την άλλη (ΕΚΤ, ESM, ΕΕ), συνεχίζεται παράλληλα η απίστευτη απομύζηση της από το εσωτερικό – από τις αχόρταγες μεγάλες τράπεζες, οι οποίες κυριολεκτικά ληστεύουν τους Έλληνες είτε αυτοί είναι μέτοχοι τους, είτε ομολογιούχοι, είτε το ίδιο το δημόσιο, με την ανοχή της κυβέρνησης.

  Την ίδια στιγμή ορισμένοι μεγάλοι τραπεζίτες, κάποιοι από τους οποίους εκμεταλλεύονται ασύστολα τις τράπεζες που διοικούν, έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως οι προστάτες των αδυνάτων – αρνούμενοι δήθεν να κατασχέσουν τα σπίτια των «φτωχών βιοπαλαιστών», παρά το ότι αρκετοί έχουν ήδη πουλήσει τα δάνεια τους σε ξένους κερδοσκόπους.

  Φυσικά δεν αναφέρουν πως οι ίδιοι «εκβιάζουν» την κυβέρνηση με επαίσχυντο τρόπο – μέσω των τεράστιων εγγυήσεων που τους έχει δώσει στο παρελθόν (πάνω από 140 δις €), των περίπου 48 δις € των προηγουμένων αυξήσεων κεφαλαίου, με τις οποίες επιβαρύνθηκε το δημόσιο χρέος (άρα οι Πολίτες), καθώς επίσης των καταθέσεων των Ελλήνων (άρθρο).

  Αιτιολογούν δε τις ανάγκες τους για νέα εκφάλαια, με την αύξηση των επισφαλειών τους στα 107 δις € από τα 207 δις € που έχουν δανείσει συνολικά στην οικονομία – σαν να ήταν οι Έλληνες υπεύθυνοι για τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίζονταν οι τράπεζες τα δάνεια τους. Καμία επιχείρηση άλλωστε δεν θα μπορούσε να ενοχοποιήσει τους Πολίτες για τις ανείσπρακτες πιστώσεις προς τους πελάτες της, πόσο μάλλον να ζητήσει από το κράτος να τις καλύψει – ενώ ο διευθυντής της θα οδηγούταν στη φυλακή, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση.

  Φυσικά οι τοκογλύφοι δεν αναφέρουν πως οι καταθέσεις των Πολιτών δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα δάνεια που παρέχουν οι ίδιοι, δημιουργώντας χρήματα από το πουθενά, καθώς επίσης χρεώνοντας ετήσια επιτόκια που υπερβαίνουν το 500% των δικών τους κεφαλαίων (άρθρο) – ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τις δικές τους ανάγκες, χωρίς φυσικά να έχουν την άδεια των αποταμιευτών τους, οι οποίοι έχουν καταντήσει σήμερα να εκλιπαρούν για τα δικά τους χρήματα, φοβούμενοι επί πλέον μήπως τα χάσουν.

  Βέβαια κανένας δεν κατακρίνει τις τράπεζες ή/και δεν αναφέρει ότι, έχουν ενισχυθεί από το δημόσιο με τα διπλάσια χρήματα, συγκριτικά με τις επισφάλειες τους – αφού αποτελούν τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους, εξαγοράζοντας αδρά με τα χρήματα των φορολογουμένων τη σιωπή των περισσοτέρων ΜΜΕ.

  Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κόμμα που να έχει το θάρρος να διώξει όλες αυτές τις συμμορίες από την πατρίδα μας, όσο και αν κοστίσει – αφού σχεδόν όλα επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της χειραγώγησης των Πολιτών με απίστευτα ψέματα, γνωρίζοντας ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό άγνοια του τι ακριβώς συμβαίνει. Όποιο ΜΜΕ δε «συλληφθεί» να προσπαθεί να ενημερώσει όσο πιο σωστά και υπεύθυνα μπορεί την κοινή γνώμη, τοποθετείται αυτόματα εκτός του διαφημιστικού κυκλώματος – καταδικαζόμενο στην ποινή της απαξίωσης και του θανάτου.

  Περαιτέρω, το χειρότερο όλων είναι το αποτρόπαιο έγκλημα της σημερινής κυβέρνησης, η οποία δολοφόνησε κυριολεκτικά την τελευταία ελπίδα των Ελλήνων, για μία πραγματική αλλαγή – αποτελώντας μεγάλη ντροπή για την ευρωπαϊκή αριστερά, ενώ με τον τρόπο που κυβερνάει τη χώρα θα καταφέρει τελικά να καταστρέψει μία για πάντα τα αριστερά κινήματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

  Στα πλαίσια αυτά, γνωρίζοντας πόσο έχουν εκμεταλλευθεί οι πάντες την Ελλάδα, χωρίς να εξαιρούμε τις λίγες μεγάλες οικογένειες που δεν έχουν πάψει ποτέ μέχρι σήμερα να την απομυζούν διαφθειρόμενες και διαφθείροντας, έχουμε την άποψη πως μόνο με τη χρεοκοπία θα μπορούσαν να εκδιωχθούν όλες αυτές οι συμμορίες. Φυσικά θα ήταν πολύ επώδυνη, εφιαλτική ασφαλώς, αλλά θα διασώζονταν τουλάχιστον τόσο η πατρίδα μας, όσο και τα παιδιά μας – τα οποία δυστυχώς θα καταδικαστούν σε σκλάβους χρέους στο διηνεκές, εάν δεν μεσολαβήσει κάτι πολύ εντυπωσιακό.

  Η Ελλάδα όμως δεν είναι σε θέση ούτε καν να χρεοκοπήσει, για λόγους που έχουμε αναλύσει στο παρελθόν (άρθρο), οπότε δεν φαίνεται κανένα τέλος στα μαρτύρια των Πολιτών της – τα οποία θα συνεχίζονται, ενδεχομένως έως ότου πραγματικά τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ να μείνουν άδεια, να μην υπάρχουν ούτε γάζες στα νοσοκομεία, τα σχολεία να μην μπορούν να ανοίξουν, ενώ τα βενζινάδικα να παραμένουν κλειστά.

  Μέχρι να συμβούν δηλαδή όλα αυτά που θα συνέβαιναν ίσως άμεσα, εάν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα ή το θάρρος να επιλέξει τη λύση της στάσης πληρωμών – με την ειδοποιό διαφορά όμως πως τότε οι περισσότεροι Έλληνες θα έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους, τα χρήματα τους και την πατρίδα τους, αδιαφορώντας πλέον για τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ ή για τη βενζίνη στα πρατήρια, αφού έτσι και αλλιώς δεν θα μπορεί η πλειοψηφία τους να αγοράσει τίποτα.


  _________________
  www.nepof.eu
  Τα πάντα ρει

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 16/01/19, 06:15 am