Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

H εγγραφή είναι δωρεάν και αυτόματη
Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

Μοχλευμένο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΜΟ.Χ.Α.) (Κάνε αυτό που θέλεις,αυτό είναι το σύνολο του νόμου)

Η εγγραφή στο forum είναι δωρεάν και αυτόματη

TV

TV - Ν.Οικ.

ΗΧΗΤΙΚΟ

HXHTIKO - Ν.Οικ.

VOTE

Vote-Σε πόσους μήνες θα έχουμε εκλογές ?

Το περιοδικό του ΣΕΔ,Τ.9,AYGOYSTOS 2016

- info Τ.9 ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕΔ

VIDEO

VIDEO -alexander περιγραφή κλειστής

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία - Ελεύθερο τόπικ

A- Energy Investments:11-12/5 2015 Divani Caravel

Ομιλία Εγγλέζος-Οικον/λος

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη 24/5

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΙΚ

Υπόθεση ΜΑΙΚ - Ν.Οικ.

  Άρθρα.....

  Μοιραστείτε
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Αλλαγές στην μετοχική σύνθεση

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 09/07/13, 11:56 pm

  http://www.euro2day.gr/news/market/article/1115107/allages-sth-metohikh-synthesh-11-etaireion-sto-ha.html

  Συνολικά 11 εταιρείες του ΧΑ είχαν αλλαγές στη μετοχική τους σύνθεση, σύμφωνα με το μετοχολόγιο στις 8/7/2013.

  Αναλυτικά, στην EXAE η συμμετοχή της JP Morgan Asset Management την 1η/7 ανήλθε στο 5%.

  Αντίστοιχα, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα στις 27/6 διαμορφώθηκε στο 84,39% και στην Τράπεζα Πειραιώς στις 3/7 στο 81,01%.

  Στην Καθημερινή η συμμετοχή του ΤΧΣ μέσω της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στο 5,1%.

  Παράλληλα, στη Μαίλλης στις 27/6 η συμμετοχή του ΤΧΣ διαμορφώθηκε στο 33,45%.

  Στην Byte Computer το ποσοστό του ΤΧΣ μέσω των ETE και Alpha Bank ανήλθε στο 16,56%.

  Αντίστοιχα, στην Κλουκίνας- Λάππας η συμμετοχή του Κλουκίνα Ιωάννη διαμορφώθηκε στο 13,68% από 16,91% προηγουμένως ενώ το ποσοστό του Λ. Σπεντζάρη αυξήθηκε στο 20,49% από 18,86%.

  Στον Αστήρ Παλλάς το ποσοστό του ΤΧΣ διαμορφώθηκε στο 85,35% και στην Altec η συμμετοχή του ΤΧΣ ανήλθε στο 32,25%.

  Στη Alpha Trust το ποσοστό του ΤΧΣ (μέσω της EΤΕ) ανήλθε στο 20,33% από 5,08% προηγουμένως.

  Τέλος στην Compucon η συμμετοχή του Άγγελου Ζαχαρία διαμορφώθηκε στο 7,3%.

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 10/07/13, 12:19 am

  Τον έβαλαν στο προεδρείο του σύριζα και κατούρησε το παντελόνι του

  http://www.protothema.gr/politics/article/293330/poios-einai-o-vardis-v-vardinogiannis-pou-bike-sto-proedreio-tou-suriza/

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 10/07/13, 01:05 pm

  Wall Street Journal για Βγενόπουλο: «Η πτώση ενός Έλληνα μεγιστάνα»

  Ένα άρθρο για την ιστορία του Ανδρέα Βγενόπουλου φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

  Διαβάστε αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ:

  «Πριν από τρία χρόνια ο Ανδρέας Βγενόπουλος ένας Έλληνας δικηγόρος που έγινε μεγιστάνας ανέβαινε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το επενδυτικό του κεφάλαιο με 15 δισ ευρώ (19,2 δισ δολάρια) αποτέλεσμα μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου στον ιδιωτικό τομέα είχε μόλις «αρπάξει» την Olympic Air.

  O κ. Βγενόπουλος αντιμετωπίστηκε ως εθνικός ήρωας για την διάσωση του πολύπαθου εθνικού αερομεταφορέα της Ελλάδας- που γιορτάστηκε με μια μεγάλη βραδιά στο αεροδρόμιο της Αθήνας με την εμφάνιση των ακροβατών του Cirque du Soleil για τους καλεσμένους.

  Εν τω μεταξύ, η τριπλή συγχώνευση που σχεδίασε μεταξύ κυπριακών και ελληνικών τραπεζών τρία χρόνια νωρίτερα δημιούργησε τον πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα και του απέφερε μια μικρή περιουσία ως καθαρό κέρδος.

  Σήμερα όμως ο κ. Βγενόπουλος έχει γίνει ένα σύμβολο των ελληνικών «ωδίνων» και του πόνου που υφίσταται η επιχειρηματική κοινότητα του τόπου.

  H Ολυμπιακή έχει βγει στο σφυρί, το ιδιωτικό επενδυτικό του κεφάλαιο είναι στο «κόκκινο» πνιγμένο από χρέη ενώ κατηγορείται ότι έφερε την Κύπρο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
  Τα κεφάλαιά του στο νησί «πάγωσαν» προσωρινά πριν από ένα μήνα, ενώ κύπριοι αξιωματούχοι ερευνούν το ρόλο του στην κυπριακή κατάρρευση που οδήγησε σε ένα πακέτο διάσωσης 10 δισ ευρώ για τη χώρα.
  «Πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο που έχει διαπραχθεί εναντίον του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου », λέει ο Δημήτρης Συλλούρης Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος. «Τουλάχιστον 4 δις ευρώ χάθηκαν μέσα σε αυτό το σχέδιο».
  Ο κ. Βγενόπουλος χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «γελοίες» ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο. Ωστόσο αυτή η άνοδος του και η πτώση του υπογραμμίζουν πώς η πάλαι ποτέ οικονομική αναγέννηση της Νότιας Ευρώπης στηρίχτηκε σε πολύ χαμηλά επιτόκια και ένα παραζαλισμένο και έτοιμο να εκραγεί χρέος συγκαλύπτοντας τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα.
  Και η ιστορία του υπογραμμίζει τις πολλές προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στη χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης, παρά τις ενδείξεις στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι η Ελλάδα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.
  Κι άλλοι μεγιστάνες που έχτισαν τις περιουσίες τους στο εύκολο χρήμα που πλημμύρισε την Ευρώπη μετά τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος είναι σε δύσκολη θέση.
  Στην Ισπανία ο Φλορεντίνο Πέρες ένας μεγιστάνας των κατασκευών ο οποίος πλούτισε με το να χτυπάει συμμετοχές σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, βυθίζεται στο χρέος.
  Ο Σπύρος Λάτσης από τους πλουσιότερους Έλληνες είδε την περιουσία του να μένει μισή και πρόσφατα αναγκάστηκε να παραχωρήσει τον έλεγχο της Eurobank, που κάποτε ήταν η ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας του.
  Ο κ. Βγενόπουλος που προέρχεται από μια μεσοαστική οικογένεια νόμιζε πως είχε το «άγγιγμα του Μίδα» όταν ώς δικηγόρος κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τα χρέη στον τομέα της ναυτιλίας. Αυτό έφερε την πρώτη μεγάλη αποπληρωμή του, καθώς και πολύτιμες επαφές με εφοπλιστές στην Ελλάδα. Στη συνέχεια «στοιχημάτισε» αυτές τις επαφές σε μια ακμάζουσα επενδυτική επιχείρηση.
  Τότε το 2006 σχεδίασε την τριπλή συγχώνευση της τράπεζας που ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής στην Κύπρο, της Λαΐκής Τράπεζας Κύπρου με την ελληνική Εγνατία Τράπεζα και τη δική του τράπεζα Marfin, μια συμφωνία που του απέφερε ακόμα μεγαλύτερα πλούτη και καθιέρωσε τη φήμη του ως «deal maker», λένε τραπεζικά στελέχη που συνεργάζονταν μαζί του εκείνη την εποχή.
  «Εκπροσωπούσε έναν νέο παίκτη στην αγορά», λέει ο Πααγιώτης Πετράκης, καθηγητής οικονομικών στον Πανεπιστήμιο Αθηνών, «αλλά επίσης συμβολίζει την άνοδο και την πτώση της Ελλάδας».
  Το 2007 ο κ. Βγενόπουλος έκανε ένα τεράστιο άλμα με την δημιουργία ενός νέου ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου που ονομάστηκε Marfin Investment Group, ή MIG, με στόχο την άυξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, που τότε ήταν το αγαπημένο παιδί των ξένων επενδυτών. Υπερβολικός με τα κουβανέζικα πούρα ο κ. Βγενόπουλος πρωταθλητής ξιφασκίας που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του 1972, προώθησε εύκολα τις επενδύσεις λένε τραπεζικά στελέχη που συνεργάστηκαν μαζί του.
  Παρά το εύθραυστο ιστορικό του, Έλληνες μεγιστάνες της ναυτιλίας, η βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι και άλλα βαριά ονόματα «έσπρωξαν» εκατοντάδες εκατομμύρια ο καθένας, που συνολικά ξεπέρασαν τα 5 δισ ευρώ στην μεγαλύτερη ιδιωτική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έγινε ποτέ.
  Ο κ. Βγενόπουλος είχε περίπου 15 δις ευρώ να ξοδέψει αν και δεν θα κάλυπτε ποτέ αυτά τα έξτρα δάνεια.
  Μετά την παραβίαση στις ρήτρες των δανείων του περασμένου έτους, η MIG είναι σήμερα σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές της για να παρατείνει τη διάρκεια του τραπεζικού δανεισμού και την διευκόλυνση των όρων.
  O κ. Βγενόπουλος πήρε κάποια από τα κοσμήματα της ελληνικής βιομηχανίας σε υψηλές τιμές: νοσοκομεία, τη μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων της χώρας, μια εταιρία με φέρι μποτ, όπως και κεφάλαια στην Κροατία και τη Σερβία.
  Όμως η Olympic Air ήταν το σύμβολο του κ. Βγενόπουλου στην προσπάθειά του να γίνει έστω και για μια μέρα Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος ίδρυσε την αεροπορική εταιρία τη δεκαετία του 1950.
  Το 2009 ο κ. Βγενόπουλος αγόρασε την αεροπορική εταιρία, που έχανε 1 εκατομμύριο την ημέρα, για 18 εκατομμύρια, αφού το κράτος είχε ήδη αποτύχει τρεις φορές να την πουλήσει.
  Η συμφωνία χαιρετίστηκε με ευφορία, καθώς ο ίδιος δεσμεύτηκε να ανανεώσει τον στόλο, να τη μετατρέψει σε κερδοφόρα έως το 2011 και να κάνει την Ολυμπιακή έναν παγκοσμίου κλάσης αερομεταφορέα. Σε ένα πάρτυ για να εορταστεί η συμφωνία, οι ακροβάτες του Cirque du Soleil ήταν εκεί. Τηλεοπτικές διαφημίσεις χαιρέτιζαν την αγοραπωλησία. «Η Ολυμπιακή ανοίγει τα φτερά της και ανεβαίνει ψηλά εκεί όπου ανήκει: πολύ ψηλά -Η Ελλάδα ψηλά», τόνιζε μια διαφήμιση.
  «Κάναμε το χρέος μας», είπε ο κ. Βγενόπουλος τον Μάρτιο του 2009 κατά τους εορτασμούς. «Υποσχεθήκαμε να κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε τους Έλληνες υπερήφανους για μια νέα Ολυμπιακή», είπε.
  Αντιθέτως, η Ολυμπιακή είναι σε λιπόθυμη κατάσταση μαζί με την οικονομία της Ελλάδας. Πιεζόμενη από τον ανταγωνισμό με την Aegean και την Ryanair η Ολυμπιακή πούλησε τα κερδοφόρα διεθνή «slots» της όπως του Λονδίνου, και έχει μετατραπεί σε μια εγχώρια αεροπορική εταιρία. Σήμερα μεταφέρει κυρίως επιβάτες στα ελληνικά νησιά, σε δρομολόγια που επιδοτούνται από την ελληνική κυβέρνηση. Και οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών της Ολυμπιακής από την ελληνική κυβέρνηση την πιέζουν ακόμα περισσότερο.
  Επιπλέον η κίνηση στις πτήσεις του εσωτερικού έχει σημειώσει πτώση κοντά στο 30% από το 2009 ενώ οι πτήσεις του εξωτερικού σημειώνουν μείωση κατά 13%, σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπαθεοδώρου, αεροπορικό σύμβουλο. Η Ολυμπιακή σήμερα μεταφέρει κατά ένα τρίτο λιγότερους επιβάτες από όταν ο κ. Βγενόπουλος την αγόρασε και έχει χάσει 19 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο μισό του περασμένου χρόνου.
  «Είναι θέμα ματαιοδοξίας», λέει ο κ. Ρήγας Δογάνης πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής. Ο κ. Βγενόπουλος «θα πρέπει να ένιωσε ότι μπορεί να κάνει κάτι, αλλά επέδειξε έλλειψη κατανόησης του αερομεταφορέα».
  Τώρα ο κ. Βγενόπουλος προσπαθεί να την πουλήσει στην Aegean στη μισή τιμή από ότι την αγόρασε αλλά δίνει μάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Εαν η πώληση δεν προχωρήσει, αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω και να εκτελεί μόνο τα επιδοτούμενα δρομολόγια, λένε αναλυτές.
  Εντωμεταξύ, όπως οι περισσότερες εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, η MIG έχει χάσει το 95% της αξίας της ενώ οι τρέχουσες υποχρεώσεις της υπερέβαιναν τις τρέχουσες θέσεις της κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ περι τα τέλη του περασμένου χρόνου. Αυτή την άνοιξη η MIG ανακοίνωσε απώλειες 1,26 δισ ευρώ εξέδωσε δικαίωμα έως 660 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται το τεράστιο χρέος της, αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα. Αναμενόταν να κλείσει στα τέλη Μαΐου αλλά πήρε παράταση για τον Ιούλιο λόγω του αδύναμου οικονομικού κλίματος.
  Ο κ. Βγενόπουλος έχει μπει σε νέες περιπέτειες για το ρόλο του να «δέσει» τις ελληνικές με τις κυπριακές τράπεζες. Όταν η Λαϊκή Τράπεζα έκλεισε στις αρχές τους χρόνου στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου είχαν ήδη ξεκινήσει τα προβλήματα.
  Αλλά αυτά τα προβλήματα εμφανίστηκαν μόνο όταν ο κ. Βγενόπουλος εγκατέλειψε την τράπεζα στα τέλη του 2011 όταν έγινε σαφές ότι η Λαϊκή Τράπεζα μαζί με την ανταγωνίστρια Τράπεζα Κύπρου θα χρειάζονταν δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαιο από την κυπριακή κυβέρνηση, μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα, κάτι που τελικά θα οδηγήσει την Κύπρο να ζητήσει την δική της διάσωση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.
  Η Marfin Popular, όπως και η αντίπαλος Τράπεζα Κύπρου υπέστησαν περίπου 4,3 δισ ευρώ ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους. Αυτές οι απώλειες σε συνδυασμό με μη εξυπηρετούμενα δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ τους ανάγκασε να ζητήσουν βοήθεια από την κυπριακή κυβέρνηση και με την σειρά της να ζητήσει διάσωση από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  Ωστόσο οι επικριτές λένε πως τα χρόνια του υπερδανεισμού στην Ελλάδα σε συνδυασμό τα δάνεια για τη στήριξη της αύξησης του κεφαλαίου της MIG όταν ο κ. Βγενόπουλος ήταν ακόμα επικεφαλής, άφησε τον ισολογισμό της Marfin Popular τόσο «τεντωμένο» που καμία ανακεφαλαιοποίηση ή πώληση δεν αποτελούσε λύση.
  Ο κ. Βγενόπουλος γνωστό για το παράτολμο ύφος του βγήκε στην αντεπίθεση και ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον της Κύπρου ισχυριζόμενος πως οι μέτοχοί της έχασαν 824 εκατομμύρια ευρώ από την εθνικοποίηση της τράπεζας.
  «Μια δικαστική υπόθεση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τη συκοφαντία και τη λασπολογία» ανέφερε πρόσφατα σε κυπριακή εφημερίδα».
  http://naked-monk.blogspot.gr/2013/07/wall-street-journal-street-journal.html#more

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 11/07/13, 08:32 am

  Η διαδικασία πώλησης του 82,33% των μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ξεκίνησε στις 24.2.2011 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑTE.
  Έχουν περάσει 29 μήνες και χθές ο ειδικός εκκαθαριστής ανακοίνωσε νέα παράταση του διαγωνισμού μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2013.
  Η γαλλική εταιρία Cristal Financiere που ανακηρύχτηκε στο τέλος του φετεινού Μαρτίου προτιμητέος υποψήφιος, έκανε πίσω στην εξαγορά αφού δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά της να υπαρξει γενναίο «κούρεμα» των δανείων της ΕΒΖ τα οποία στις 31/3/2013 ξεπερνούσαν τα 130 εκατ. ευρώ. Οι λόγοι για τους οποίους δεν ευοδώνεται ο διαγωνισμός είναι συγκεκριμένοι, οι εμπλεκόμενοι τους γνωρίζουν πολύ καλά και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν νόημα οι αναλύσεις αυτές, ειδικά αυτή την ώρα. Εκείνο που προέχει τώρα είναι να μην αποτύχει και η επόμενη προσπάθεια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr και δεδομένου ότι οι μετοχές της ΕΒΖ παραμένουν στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι εξής παραμέτροι
  I. Nα ξεκαθαρίσει άμεσα σε ποια τράπεζα θα μεταφερθούν τα δάνεια της ΕΒΖ. Είναι καλύτερα να παραμείνουν στην ΑΤΕ υπό εκκαθάριση γιατί θα διευκολυνθεί η πώληση των μετοχών. Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί «κούρεμα» των δανείων. Άλλωστε, είναι προφανές ότι, κι αν ακόμη όλες οι απαιτήσεις της ΕΒΖ είναι διασφαλισμένες, το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό και η διαφορά δεν καλύπτεται από άλλα στοιχεία του ενεργητικού, II. Εάν μεταφερθούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα πρέπει η Τράπεζα αυτή να ανακοινώσει το ύψος των δανείων που θεωρεί αδιαπραγμάτευτο, οπότε οι διαγωνιζόμενοι θα γνωρίζουν ότι θα υπάρχει μόνο ένα διαγωνιστικό κριτήριο, εκείνο της τιμής της μετοχής. III. Θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν ο αγοραστής απαλάσσονταν από την υποχρεωτική δημόσια πρόταση, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και με παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Άλλωστε, οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την πώληση των μετοχών της ΕΒΖ, είναι αυστηρές και ίδιες με εκείνες που προβλέπονται από τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής. Θα σώζονταν οι μικρομέτοχοι και η ΕΒΖ θα παρέμενε στο ΧΑ, σε μια εποχή που οι διαγραφές εταιρειών από το Χρηματιστήριο έλαβαν μορφή επιδημίας. Στην ΕΒΖ φαίνεται οτι η αποκρατικοποίηση μπορεί να συνδυαστεί με ξένη επένδυση, που αποτελεί την καλύτερη εξέλιξη. Αρκεί να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο εγχείρημα, γιατί διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Τόσο η ΑΤΕ υπό εκκαθάριση όσο και η Τράπεζα Πειραιώς δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την ΕΒΖ.

  Ανέστης Ντόκας
  www.bankingnews.gr


  Έχει επεξεργασθεί από τον/την Admin στις 11/07/13, 11:51 am, 1 φορά

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 11/07/13, 08:41 am

  Πώς να κλέψετε "με τη μία" εφορία και μετόχους μειοψηφίας...
  Δημοσιεύθηκε: 07:42 - 11/07/13

  Πώς ένας επιχειρηματίας μπορεί να κάνει μια διπλή παράβαση φοροδιαφυγής αποφεύγοντας την τιμωρία; Ο σημερινός «Χ» σας δίνει την απάντηση (ή έστω... μία από τις απαντήσεις) ανοίγοντας ένα θέμα που θα έπρεπε ίσως να απασχολήσει και το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και όσους ασχολούνται με το ζήτημα της περιβόητης Εταιρικής Διακυβέρνησης.
  Πάμε λοιπόν να δούμε τη συγκεκριμένη μέθοδο, όπως τουλάχιστον μας την παραθέτει στέλεχος της αγοράς.

  Βήμα πρώτον: Ο επιχειρηματίας βάζει το χέρι στο ταμείο της εταιρείας και αφαιρεί ένα ποσό σημαντικού ύψους, το οποίο αναγράφεται στο κυκλοφορούν ενεργητικό (χρεώστες διάφοροι).

  Βήμα δεύτερο: Ο επιχειρηματίας κρατάει στα χέρια του αυτό το ποσό για χρόνια (προσωπικές επενδύσεις, μπουζούκια, διακοπές και λοιπές δραστηριότητες), αποκτώντας ουσιαστικά ένα άτοκο δάνειο.

  Βήμα τρίτο: Η επιχείρηση μετά από χρόνια, είτε εισπράττει το ποσό από τον επιχειρηματία, είτε συχνά βρίσκει τρόπους να το διαγράφει δημιουργώντας ισόποση επισφάλεια.

  Με άλλα λόγια, ο επιχειρηματίας δεν πληρώνει τόκο στην εταιρεία στην περίπτωση που επιστρέψει το ποσό.

  Αν τώρα δεν το επιστρέψει, όχι μόνο δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος για το ποσό που εισέπραξε, αλλά επιπλέον καταβάλλει μικρότερους φόρους καθώς η εταιρεία του εμφανίζει μειωμένη κερδοφορία!

  Ζημιωμένοι φυσικά βγαίνουν και οι μέτοχοι μειοψηφίας, αν υπάρχουν.

  ΥΓ: Λέτε κάτι τέτοια πράγματα να συμβαίνουν ακόμη και σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας;

  http://www.euro2day.gr/chameleon/139/list.html#blogpost-1115735

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 11/07/13, 09:05 am

  Του Γιώργου Καισάριου

  Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται στην επόμενη συνεδρίασή της (σήμερα ή αύριο) να αλλάξει έναν κανόνα 80 ετών, που αναμένει με τη σειρά του να αλλάξει το τοπίο στις αγορές και ιδίως στην αγορά ιδιωτικής τοποθέτησης συγκέντρωσης κεφαλαίου.

  Ο κανόνας που θα αλλάξει θα επιτρέψει περισσότερη ελευθερία σε επενδυτές καθώς και σε εταιρείες να αναζητούν ιδιωτικά κεφάλαια μέσω της διαφημιστικής οδού. Πιο συγκεκριμένα, θα επιτραπεί πλέον σε εταιρείες και επενδυτές να διαφημίζουν με σκοπό να συγκεντρώνουν απεριόριστα κεφάλαια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Που επίσης σημαίνει, ότι εταιρείες συλλογικών επενδύσεων τύπου hedge funds θα μπορούν για πρώτη φορά να διαφημίζουν και την εύρεση κεφαλαίων.

  Μόνο πέρσι στις ΗΠΑ, συγκεντρώθηκαν $899 δισ. από ιδιωτικές τοποθετήσεις (που δεν απαιτούν registration με την SEC) και μόνο $288 δισ. σε κεφάλαια από δημόσιες εγγραφές, ενώ $976 δισ. συγκεντρώθηκαν σε χρεόγραφα σταθερού εισοδήματος.

  Όπως αντιλαμβανόσαστε, η αγορά ιδιωτικής τοποθέτησης έχει πλέον ξεπεράσει την αγορά των οργανωμένων αγορών στο κομμάτι της συγκέντρωσης κεφαλαίου. Αποτέλεσμα είναι ότι η Αμερικανική SEC αποφάσισε (όπως άλλωστε είναι και σωστό) να προσαρμοστεί με τους καιρούς και να επιτρέψει την δημόσια διαφήμιση για προσέλκυση κεφαλαίων ιδιωτικής τοποθέτησης.

  Η σημαντικότερη επίπτωση από αυτό τον κανόνα εκτιμώ ότι θα είναι στην αγορά των hedge funds. Ουσιαστικά δηλαδή, θα μπορεί ο κάθε διαχειριστής πλέον να διαφημίζει το όχημά του, με σκοπό να προσελκύσει κεφάλαια, αντί του σημερινού καθεστώτος, όπου όλα γίνονται από στόμα σε στόμα.

  Μία άλλη επίπτωση θα είναι ότι ένας καλός διαχειριστής, που σήμερα δεν έχει πολύ μεγάλη δημοσιότητα, θα την αποκτήσει και θα μπορεί να συγκεντρώσει πολύ μεγάλα ποσά. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι πολλοί απλοί πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα επενδυτικά σχήματα, που μέχρι σήμερα δεν είχαν. Πείτε το, καλύτερες αποδόσεις για την μεσαία τάξη.

  Μια άλλη επίπτωση είναι ότι μάλλον οι αγορές θα γίνουν πιο ορθολογικές. Αν δηλαδή υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί οι hedge fund managers κάνουν καλύτερη δουλειά από τον μέσο διαχειριστή σε ένα τυπικό αμοιβαίο κεφάλαια, οι αποτιμήσεις στις αγορές θα εκλογικευτούν σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν αμέτρητες μετοχές που είναι καθαρόαιμες φούσκες, αλλά δεν πέφτουν.

  Άγνωστο ακόμα είναι αν επενδυτές που δεν θεωρούνται εγκεκριμένοι επενδυτές (accredited investors) θα μπορούν να αγοράζουν αυτά τα προϊόντα, παρόλο που θα επιτραπεί η διαφήμιση. Επίσης άγνωστο είναι το νέο πλαίσιο, καθώς είναι σίγουρο ότι το πλαίσιο θα γίνει πιο αυστηρό, καθώς τα περισσότερα παραπτώματα τα τελευταία χρόνια γίνονται στην κατηγορία της ιδιωτικής συγκέντρωσης κεφαλαίου.

  Όπως και να έχει, σημασία έχει ότι η Αμερικανική SEC αλλάζει τα δεδομένα που ξέραμε και εκτιμώ ότι αυτοί οι νέοι κανόνες θα προκαλέσουν τριγμό στις αγορές. Προς τα που και αν αυτό θα είναι θετικό ή αρνητικό για τις αγορές, μένει να το δούμε.

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 11/07/13, 01:54 pm

  Marketwatch: Ετοιμαστείτε για το ράλι της Merkel – Η ΕΚΤ θα τυπώσει χρήμα!
  “Σημειώστε αυτή την ημερομηνία στο ημερολόγιό σας: 23 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η στιγμή που οι αγορές θα δώσουν τέλος στην καλοκαιρινή ταλαιπωρία τους και θα μπουν ξανά σε ράλι”. Αυτό προβλέπει ο γνωστός δημοσιογράφος του Marketwatch και συγγραφέας οικονομικών βιβλίων, Matthew Lynn.

  Γιατί; Γιατί έως εκείνη την ημέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα έχει επανεκλεγεί και η ΕΚΤ θα έχει το ελεύθερο να προχωρήσει στη δική της εκδοχή της ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, λέει ο Lynn.

  Όπως εξηγεί, μπορεί η Fed να θεωρεί ότι η δουλειά της στις ΗΠΑ έχει τελειώσει, και να ετοιμάζεται να δώσει τέλος στο δικό της πρόγραμμα τυπώματος χρήματος, όμως, στην Ευρωζώνη, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.

  “Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου έχει κολλήσει βαθιά σε αυτό που ευγενικά αποκαλούμε ύφεση, αλλά μοιάζει ολοένα και περισσότερο με depression (βαθιά ύφεση) κάθε μήνα που περνά”, τονίζει, επισημαίνοντας ότι ακόμα και η θεωρητικά παντοδύναμη οικονομία έχει επιβραδυνθεί.

  “Η λύση; Θα μπορούσαν να διαλύσουν το ευρώ, αλλά κανείς στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο δεν θα σκεφτεί κάτι τέτοιο. Μοναδική άλλη λύση είναι να τυπώσουν χρήμα. Αυτό θα βοηθήσει με τρεις τρόπους. Θα αποκαταστήσει την κερδοφορία των τραπεζών. Θα μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων, βοηθώντας τις χώρες της περιφέρειας να επιστρέψουν στη φερεγγυότητα. Και ίσως ενισχύσει τη ζήτηση – αν και οι ενδείξεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία μαρτυρούν πως όταν οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα, το ρευστό καταλήγει στις επενδύσεις και όχι στις καταναλωτικές δαπάνες”.

  Μοναδικό εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο είναι η Γερμανία, και ειδικότερα η Bundesbank, που αντιτίθεται φανατικά στο τύπωμα χρήματος, λέει ο Lynn.

  Όμως, όπως εξηγεί, η Merkel είναι πιο πραγματίστρια. Έχει ήδη ανεχθεί, σιωπηλά, τις πιο επιθετικές πολιτικές του Mario Draghi και δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως η γυναίκα που επέτρεψε τη διάσπαση του ευρώ.

  “Όταν τα πράγματα φτάσουν στην ώρα της κρίσης, θα κάνει ό,τι χρειάζεται να γίνει για να σωθεί το project”, τονίζει ο αρθρογράφος. “Όμως, δεν μπορεί να το κάνει πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται την Bundesbank περισσότερο από τους πολιτικούς τους. Και δεν τους αρέσουν οι πολιτικές που στοχεύουν να σώσουν τους ανίκανους Ιταλούς και Ισπανούς. Εάν ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann απειλήσει να παραιτηθεί λόγω του θέματος, θα καταστρέψει τις πιθανότητες επανεκλογής της καγκελαρίου μέσα σε μία μέρα”.

  Αλλά μετά τις εκλογές, η Merkel θα έχει και πάλι την απόλυτη εξουσία και η ΕΚΤ θα προχωρήσει στο δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Θα του δώσει ένα άλλο όνομα, για να το “καμουφλάρει”, όμως, οι στόχοι θα είναι οι ίδιοι, τονίζει ο Lynn: “Θα πλημμυρίσει την οικονομία που καταρρέει με ρευστότητα, για να αποφύγει μια κανονική depression”.

  Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές; “Εάν το τύπωμα χρήματος της Fed ήταν βενζίνη για τις αγορές, η εκδοχή της ΕΚΤ θα είναι καύσιμα για πυραύλους. Και θα προκαλέσει ένα ισχυρό ράλι τον Οκτώβριο στα χρηματιστήρια”.  Πηγή: Marketwatch: Ετοιμαστείτε για το ράλι της Merkel – Η ΕΚΤ θα τυπώσει χρήμα! | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/17275/marketwatch-etoimasteite-gia-rali-tis-merkel-i-ekt-tha-typosei-hrima#ixzz2YjWSZSyy

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 12/07/13, 10:08 am

  Προσπάθεια δημιουργίας εργαλείου προσέγγισης περιοχών natura μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων mining/mineral

  http://www.scribd.com/doc/152718465/Marnika-Sdimi-2013-Application-of-an-indicators-based-tool-for-the-evaluation-of-alternatives-for-sustainable-mining-mineral-processing-operations-in

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 13/07/13, 01:10 pm

  Νίκος Στασινόπουλος-Βιοχάλκο>4 δις ευρώ τζίρος, πάνω από 200 εκατ. κέρδη, 80 θυγατρικές, 8.000 εργαζόμενοι


  Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ τζίρος τον χρόνο. Πάνω από 200 εκατ. ευρώ κέρδη. Και εξαγωγές που καλύπτουν το 10% των συνολικών εξαγωγών που πραγματοποιεί η χώρα.

  Πίσω από αυτά τα αμύθητα νούμερα είναι ο κ. Νίκος Στασινόπουλος, ο πρόεδρος της Βιοχάλκο. Για την ακρίβεια, ο κ. Νίκος Στασινόπουλος, οι γιοι του Γιάννης και Μιχάλης και ο αδελφός του Ευάγγελος, ο οποίος και έχει στα χέρια του το μεγαλύτερο ποσοστό του ομίλου, κάπου 35%, δηλαδή μια αξία γύρω στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

  Χώρια, βεβαίως, που ο όμιλος έχει γύρω στις 80 θυγατρικές, κάποιες εκ των οποίων είναι εισηγμένες με συνολική αξία που μετριέται σε δισ. ευρώ, ενώ έχει παραγωγική δραστηριότητα στην Αγγλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

  Αλλά ο πρόεδρος Νίκος Στασινόπουλος έχει τα ηνία. Τα πήρε από το 1964, όταν ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή. Ο αείμνηστος Μιχάλης Στασινόπουλος από την Τεγέα -όπου λειτουργεί εις μνήμην του ίδρυμα- μαζί με τα αδέλφια του Γιάννη και Ηλία ίδρυσε το 1937 στον Ταύρο το πρώτο εργοστάσιο του ομίλου, το οποίο έφτιαχνε σωλήνες, οικιακά σκεύη και υδραυλικά είδη. Στην περίοδο του πολέμου, το εργοστάσιο στήριξε τον Ελληνικό Στρατό και τώρα πια λειτουργεί ως μουσείο, στεγάζοντας το Ελληνικό Κέντρο Μετάλλου.

  Μετά τον πόλεμο, το 1946, το εργοστάσιο της οδού Πειραιώς ξεκίνησε να κατασκευάζει για ιδία χρήση μηχανήματα για την κατεργασία αλουμινίου, ενώ τρία χρόνια αργότερα, παίρνοντας ένα δάνειο 600.000 δολαρίων το 1949, ο όμιλος ουσιαστικά έμπαινε στην τροχιά που τον απογείωσε στη συνέχεια. Με το δάνειο αγοράστηκαν καινούρια μηχανήματα και επεκτάθηκαν τα κτίρια της βιομηχανικής παραγωγής.

  Ηδη από το 1947 η εταιρεία είχε μπει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ στην αρχή της δεκαετία του ’50 πήρε το όνομα «Βιοχάλκο» και άρχισε να δραστηριοποιείται στην παραγωγή χαλκού. Τα χρόνια που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα δημιουργικά, αφού μπαίνουν οι βάσεις για τη μετέπειτα λειτουργία της Ελβάλ στα Οινόφυτα, με την αγορά ενός ελάστρου αλουμινίου. Οι πρώτες εξαγωγές του ομίλου έγιναν το 1959 στην Ολλανδία με προϊόντα ορειχάλκου

  Στην αρχή της δεκαετίας του ’60, η βελγική εταιρεία Socobelge δίνει 1 εκατ. δολάρια και παίρνει το 33% της Βιοχάλκο, αποτελώντας τον πρώτο στρατηγικό της σύμμαχο. Ακολουθεί η δημιουργία εταιρειών όπως η Sanitas, τα Ελληνικά Καλώδια, με τη συμμετοχή του αμερικανικού κολοσσού Phelps Dodge, ενώ στήνονται και τα εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει η τότε Χαλυβουργία Θεσσαλονίκης και νυν Σιδενόρ, και σε Οινόφυτα. Επονται η Vitruvit, επένδυση 50-50 με Ιταλούς, η Χαλκόρ, η Ετέμ, στη συνέχεια η Sovel, η Bridgnorth στην Αγγλία, η Stomana στη Βουλγαρία, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΣΙΔΜΑ, και ο όμιλος παίρνει τον δρόμο για να γίνει ο κολοσσός που απασχολεί πια 8.000 ανθρώπους.

  Από τα μέσα του ΄60, όπως είπαμε, ο κ. Νίκος Στασινόπουλος, ένας άνθρωπος ο οποίος κρατάει απίστευτα χαμηλό προφίλ, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, είναι η ψυχή του ομίλου. Γύρω από αυτό το προφίλ έχουν φτιαχθεί αρκετοί μύθοι. Οπως για παράδειγμα ότι μένει ακόμη σε ένα απλό σπίτι στο Νέο Ψυχικό. Οτι για πολλά χρόνια, πριν πεισθεί ότι πρέπει να αλλάξει για λόγους ασφάλειας συνήθειες, κυκλοφορούσε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά και ότι, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, στενοχωριόταν εάν επισκεπτόταν κάποιο εργοστάσιο της Βιοχάλκο και οι εργαζόμενοι τον γνώριζαν από την πρώτη στιγμή…

  Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του κ. Νίκου Στασινόπουλου στα εγκαίνια του εργοστασίου της Sovel στον Αλμυρό Μαγνησίας -η πρώην Μεταλλουργική Χάλυψ- το 2001.

  Είναι τόσο λίγες αυτές οι εμφανίσεις του κ. Νίκου Στασινόπουλου που μάλλον μπορούμε να τις απαριθμήσουμε. Στα εγκαίνια της βουλγάρικης Stomana πριν μερικά χρόνια, όταν οι Βούλγαροι εργάτες τον αποκαλούσαν «πατέρα» επειδή ξαναζωντάνεψε το θηρίο της περιοχής και έδωσε δουλειά. Σε μια συνέντευξή του στους «Financial Times», προ δεκαετίας, όταν η Βιοχάλκο ήθελε να μπει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά στους Άγγλους δεν άρεσε το πολυδαίδαλο σχήμα εταιρειών του ομίλου. Και πιο πρόσφατα, προ τριετίας, όταν επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

  Τώρα οι Στασινόπουλοι τάραξαν πάλι τα νερά, συμφωνώντας να πουλήσουν το 34% της χαλυβουργικής δραστηριότητας του ομίλου στον αμερικανικό κολοσσό της Nucor, που παράγει σε έναν χρόνο 15 φορές περισσότερο χάλυβα από όσο καταναλώνει συνολικά η χώρα μας. Η πρόκληση για τον όμιλο είναι η επέκταση στο εξωτερικό και δη σε αγορές όπως η Τουρκία και η Βόρεια Αφρική.

  Η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να μπερδεύτηκε και πάλι από το πολύπλοκο σχήμα που ανακοινώθηκε για τη συγκεκριμένη εταιρεία:

  η εταιρεία συμμετοχών Βιοχάλκο κρατά το 57% της Σιδενόρ, η οποία κρατά τα Σωληνουργεία Κορίνθου και το 66% της δραστηριότητας χάλυβα και γίνεται και η ίδια εταιρεία συμμετοχών! Επιπλέον, στην πιάτσα είναι διάχυτη η αντίληψη ότι με μέρος από τα χρήματα που θα πάρουν -η Citigroup αποτίμησε στο 1,2 δισ. ευρώ την συνολική αξία των χαλυβουργικών δραστηριοτήτων του ομίλου- οι Στασινόπουλοι θα αποπληρώσουν και ένα κομμάτι από τα δάνεια της Βιοχάλκο που φτάνουν τα 2 δισ.

  Αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Νίκος Στασινόπουλος και η οικογένεια -ο γιος του Γιάννης θεωρείται ως ο άνθρωπος που έκλεισε τη δουλειά με τους Αμερικανούς- έχουν κι άλλες εκπλήξεις μπροστά… Οπως, ας πούμε, μια συνεργασία των Σωληνουργείων Κορίνθου με τη μεγαλύτερη χαλυβουργία του κόσμου, την ArcelorMittal του Ινδού μεγιστάνα Mittal. Αλλά ας μη βιαζόμαστε…

  protothema.gr

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 13/07/13, 01:10 pm

  Έρχεται τσουνάμι στο Νότο της Ευρώπης

  Από τον Ambrose Evans-Pritchard

  Η στρατηγική για την κρίση χρέους της ευρωζώνης κοντεύει να καταρρεύσει. Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη δεν έχει έρθει. Τα χρέη σε όλη τη Νότια Ευρώπη αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η πολιτική συγκατάθεση για ακραία μέτρα λιτότητας εξασθενεί σχεδόν σε κάθε κράτος της κρίσης. Και τώρα και η Fed επέφερε ένα πλήρες πιστωτικό σοκ.

  Κανένας από τους βασικούς «παίκτες» της Ευρώπης δεν φαίνεται πρόθυμος να παραδεχθεί ότι η τρέχουσα στρατηγική είναι αδύνατον να υλοποιηθεί. Ελπίζουν να μπαλώσουν τις τρύπες μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, λες και αυτό θα κάνει κάποια διαφορά. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους για μία ακόμα φορά και με μεγάλη διαφορά. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει την «προθυμία ούτε και τη δυνατότητα» να συλλέξει φόρους.

  Στην πραγματικότητα, η Αθήνα χάνει τους στόχους διότι η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και αυτό οφείλεται στην υπερβολική λιτότητα. Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5% φέτος. Σε δημοσιογράφους έχει πει κατ' ιδίαν ότι το τελικό νούμερο μπορεί να είναι 7%. Η ελληνική σταθεροποίηση είναι μια οφθαλμαπάτη.

  Η αργή κρίση στην Ιταλία αναζωπυρώνεται και πάλι. Η τροχιά του χρέους της έχει υπερβεί τη ζώνη κινδύνου τα τελευταία δύο χρόνια. Το χρέος ύψους 2,1 τρισ. ευρώ της χώρας -στο 129% του ΑΕΠ- μπορεί ήδη να έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή, για μια χώρα που δεν διαθέτει δικό της νόμισμα. Η Standard & Poor's δεν το είπε αυτό ξεκάθαρα όταν υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας στο ΒΒΒ την Τρίτη. Αν όμως διαβάσει κανείς ανάμεσα στις γραμμές, σχεδόν λέει ότι το παιχνίδι τελείωσε για την Ιταλία. Σημειώνει πως αν η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ παραμείνει κοντά στο μηδέν, η Ρώμη θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για να σταθεροποιήσει το χρέος. «Οι κίνδυνοι απέναντι στο ενδεχόμενο επίτευξης ενός τέτοιου αποτελέσματος φαίνεται πως αυξάνονται», αναφέρει.

  Πράγματι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις περιέκοψε τις προβλέψεις του για την Ιταλία για φέτος στο -1,8%. Η συνολική πτώση του ιταλικού ΑΕΠ από το 2007 θα φτάσει το 10%. Αυτό είναι οικονομική κρίση. Πώς όμως θα μπορέσει η χώρα να βγει από αυτήν την παγίδα, με ένα νόμισμα υπερτιμημένο κατά 20-30% εντός της ΟΝΕ;

  Η κρίση στην Ισπανία πήρε νέα τροπή. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας τόσο σοβαρό που δεν μπορεί πια με εύλογο τρόπο να συνεχίσει να απορρίπτει τις κατηγορίες, πόσο μάλλον να συσπειρώσει το έθνος για έναν ακόμα χρόνο περικοπών. Η El Mundo κάνει λόγο για ένα προεπαναστατικό κλίμα. Ένας ειρηνοδίκης ισχυρίζεται πως ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δέχθηκε παράνομες πληρωμές όταν ήταν υπουργός. Η Αριστερά ζητά την κεφαλήν του επί πίνακι, όμως το ίδιο θέλουν και τα μέλη των Αρχών της Δικαιοσύνης, του Consejo General del Poder Judicial.

  «Οι πολίτες δεν μπορούν να ανεχτούν μια κατάσταση στην οποία ο πρωθυπουργός έχει λάβει αδήλωτες πληρωμές», ανέφερε το μέλος του Consejo, Jose Manuel Gomez. Μεγάλο μέρος του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να έχει διαφθαρεί από ένα δίκτυο κρυφών χρηματοδοτήσεων. Εάν αποδειχθεί ότι αυτό πράγματι ισχύει, λέει ο κ. Gomez, τότε θα υπάρξει μια πολύ σοβαρή απειλή για την ισπανική δημοκρατία.

  Η Πορτογαλία αρχίζει να απομακρύνεται. Το βιβλίο του καθηγητή João Ferreira do Amaral που τιτλοφορείται «Γιατί πρέπει να φύγουμε από το ευρώ» είναι best seller για μήνες. Ο ίδιος κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι επιβάλλουν τη θέληση της Γερμανίας και των πιστωτριών δυνάμεων.

  Όπως η Ελλάδα, έτσι και η Πορτογαλία κυνηγάει την ουρά της σε ένα πτωτικό σπιράλ. Η οικονομική ύφεση του 3% ετησίως διαβρώνει τη φορολογική βάση, με αποτέλεσμα η Λισαβόνα να χάνει τους στόχους της για το έλλειμμα. Ένα νέο έγγραφο της Τράπεζας της Πορτογαλίας εξηγεί γιατί το πρόγραμμα δεν πάει καλά. Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι διπλάσιος του κανονικού, ή 2,0 στις μικρές ανοικτές οικονομίες σε περιόδους κρίσεων

  Το καινούριο στοιχείο είναι ότι ο Vitor Gaspar, ο «αρχιερέας» της θεραπείας του σοκ της Πορτογαλίας, παραιτήθηκε. Κατηγορεί τους δειλούς για άρνηση να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ένταση στις περικοπές. Μάλιστα, εξακολουθεί να αρνείται να αποδεχθεί ότι η στρατηγική των περικοπών μισθών και του αποπληθωρισμού σε μια χώρα με συνολικό χρέος 370% του ΑΕΠ πάντα είχε πιθανότητα να αποτύχει.

  Εάν η Πορτογαλία προχωρήσει σε «εσωτερική υποτίμηση» εντός της ΟΝΕ, αυτό θα συρρικνώνει την οικονομική της βάση. Ωστόσο, το χρέος παραμένει. Αυτή είναι η επίπτωση του παρονομαστή. Το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί από το 93% στο 123% από το 2010.

  Η έξοδος του Gaspar έκλεισε ένα κεφάλαιο. Οι μικρότεροι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού απαιτούν αλλαγή πορείας. Άγνωστο παραμένει εάν ο πρόεδρος Anibal Cavaco Silva θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για μια αριστερίζουσα κυβέρνηση, που θα τάσσεται κατά της λιτότητας.

  Ο πορτογαλικός τύπος ήδη αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μυστικά πάνω σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, γεγονός που αποτελεί παραδοχή ότι όλα πάνε στραβά με την αρχική διάσωση ύψους 78 δισ. ευρώ από την τρόικα. Αυτό είναι ένα πολιτικό ναρκοπέδιο. Οποιαδήποτε νέα διάσωση θα χρειαστεί να ψηφιστεί από τη γερμανική Bundestag, η οποία είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει τρομακτικούς όρους εάν αυτό συμβεί πριν από τις εκλογές.

  Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν ορκιστεί ότι δεν θα επαναλάβουν ποτέ το λάθος που έκαναν στην Ελλάδα, αναγκάζοντας ένα κράτος μέλος της ΟΝΕ να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, με «κουρέματα» στις τράπεζες και στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Εάν η Πορτογαλία χρειαστεί ελάφρυνση χρέους, τότε οι ηγέτες θα έρθουν αντιμέτωποι με μια άσχημη επιλογή: να παραβιάσουν τη δέσμευση αυτή και να διαλύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς ή να παραδεχθούν για πρώτη φορά ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος της διατήρησης της ΟΝΕ. Όλα τα πακέτα διάσωσης, μέχρι στιγμής, είναι δάνεια. Τα κοινοβούλια των Γερμανών, των Ολλανδών, των Φινλανδών και των άλλων πιστωτών δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να «αποκρυσταλλώσουν» ούτε 1 ευρώ ζημία.

  Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι σκέψεις της Fed για περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της προκαλούν αναταράξεις στις αγορές, αυξάνοντας τα κόστη δανεισμού κατά 70 μονάδες βάσης σε όλη την Ευρώπη. Οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων έχουν επιστρέψει στο 4,8%. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από αυτό που φαίνεται, αφού η Ισπανία βρίσκεται ήδη σε αποπληθωρισμό εάν δεν υπολογιστούν οι φορολογικές στρεβλώσεις. Τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται στα ύψη.

  Καθώς δεν κάνει τίποτα για να το αντισταθμίσει αυτό, η ΕΚΤ επιτρέπει την εξέλιξη μιας «παθητικής σύσφιγξης». Η προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι να οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού με τη νέα του πολιτική καθοδηγώντας εκ των προτέρων τις αγορές για τα επιτόκια, είναι σαν να φτύνει στον αέρα. Η ΕΚΤ πρέπει να ανοίξει τη νομισματική κάνουλα -όπως έκανε η Τράπεζα της Ιαπωνίας- για να προλάβει την ολίσθηση σε μια παγίδα αποπληθωρισμού και για να περιορίσει την καταστροφή μέχρι το επόμενο έτος. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει.

  Σύμφωνα με το Der Spiegel, στο μπλοκ του οποίου ηγείται η Γερμανία, αγωνίστηκε με πάθος για να μην υπάρξει μείωση επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, παρότι η ίδια η Γερμανία έρχεται αντιμέτωπη με τη στασιμότητα, την ώρα που η Κίνα και οι BRICs εκτροχιάζονται.

  Οι αγορές έχουν αντιδράσει με αδιαφορία μέχρι στιγμής σε αυτές τις κυοφορούμενες κρίσεις στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Παραμένουν εκστασιασμένες με τον Ντράγκι και την υπόσχεση της ΕΚΤ να περιορίσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, ξεχνώντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να ενεργήσει μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν μπορούν πλέον να υλοποιηθούν. Η πολιτική δεν τα πάει πουθενά καλά. Αργά ή γρήγορα, κάποιος θα πρέπει να «δει» αυτήν την τεράστια μπλόφα.

  euro2day.gr
  Ο Ambrose Evans-Pritchard-photo, καλύπτει θέματα διεθνούς οικονομίας για την Daily Telegraph. Έχει πείρα 30 ετών στον τομέα. Εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας το 1991 αρχικά ως ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον και εν συνεχεία καλύπτοντας ανάλογη θέση στις Βρυξέλλες.

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 13/07/13, 08:46 pm

  Η πρόταση του ΣΕΔ για το ΤΤ στις 9 Οκτωβρίου 2012 που μπορούσε και μπορεί να δώσει κάτι πίσω στους μετόχους του ΤΤ


  http://www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?act=ST;f=11;t=346

  Σε επιστολή μας στις 2 Απριλίου 2012 προς τον τότε Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο είχαμε ζητήσει προλαβαίνοντας τις διαφαινόμενες εξελίξεις, να υπάρξει μέριμνα ώστε οι μέτοχοι μειοψηφίας να απολαύσουν όλα τα δικαιώματα που θα δοθούν στους μετόχους πλειοψηφίας και είχαμε προσφερθεί, εάν μας ζητηθεί, να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τεχνικής φύσεως ώστε να υλοποιηθεί αυτό που ζητήσαμε.  Οι εξελίξεις στο θέμα του Τ.Τ. δείχνουν ότι οδηγούνται οι μέτοχοι μειοψηφίας στον αφανισμό της περιουσίας τους, χωρίς να υπάρχει πρόταση διάσωσης.

  Ο ΣΕΔ, ακολουθώντας ακριβώς αυτά που υποστήριξε στην τότε επιστολή του, προτείνει για τους μετόχους μειοψηφίας του Τ.Τ. αν τελικά ακολουθηθεί η διαδικασία της ΑΤΕ και της Protonbank, να δοθεί το δικαίωμα στους υφισταμένους μετόχους να αγοράζουν μελλοντικά, μετοχές του σχήματος που θα προκύψει μετά την απορρόφηση του Τ.T. σε τιμές σταθερές προσαυξημένες κατά έτος με ένα ελάχιστο ποσοστό, ακολουθώντας την διαδικασία των warrants που όπως φαίνεται θα ισχύσει στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

  Η λύση αυτή, εκτός του ότι είναι δίκαιη για τους 77.000 μετόχους μειοψηφίας του Τ.Τ., έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα διότι μπορεί να αποδείξει ότι η επένδυση σε Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες δεν είναι μια πράξη που οδηγεί στον μηδενισμό της περιουσίας των μετόχων,αλλά αντίθετα ακόμα και σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα, προστατεύεται ο μέτοχος μειοψηφίας που είναι σημαντικός συντελεστής κάθε προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας.


  13/7/2013
  Δηλαδή τώρα που το 'καλό' ΤΤ περνάει στα χέρια της ΕΥΡΩΒ μπορούν οι μέτοχοι του ΤΤ να ζητήσουν από το ΤΧΣ

  1-να εκδοθούν warrants της ΕΥΡΩΒ σε τιμές τέτοιες που να αντιστοιχούν σε μια δίκαιη σχέση ανταλλαγής με τις παλαιές μετοχές που κατείχαν
  και να περιέχουν ,τα warrants που θα περάσουν στα χέρια των παλαιών μετόχων του ΤΤ,όσες μετοχές κατείχαν στο παλαιό ΤΤ
  και να μπορούν να εισαχθούν στο ΧΑ αλλά και να ασκηθούν σύμφωνα με ό,τι ισχύει στις ανάλογες περιπτώσεις των warrants των ΠΕΙΡ,ΕΤΕ και ΑΛΦΑ

  2-μετοχές της ΕΥΡΩΒ από αυτές που κατέχει το ΤΧΣ (ή έκδοση νέων) σε ανταλλαγή των παλαιών μετοχών που κατείχαν οι παλαιοί μέτοχοι του ΤΤ,
  διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους κατόχους σειρών υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης πρόσφατα
  http://www.euro2day.gr/market_announcements/announcements/article-market-announcement/1115369/eurobank-me-9355-to-ths.html

  Είναι μια διαδικασία που επαναφέρει μέρος της χαμένης περιουσίας των μετόχων μιας τράπεζας,ΤΤ,που κρίθηκε αυθαίρετα ως μη συστημική
  παρά την μελέτη της  Alvarez & Marsal που έκρινε βιώσιμο το ΤΤ

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 16/07/13, 11:14 am

  Τράπεζες: Τα deals της επόμενης ημέρας
  του Χρήστου Κίτσιου
  Το ενδιαφέρον από δύο παίκτες για τo 25% με 30% της Eurobank και τα σχέδια της Πειραιώς για τη Γενική. Γιατί οι ξένοι θέλουν να πάρουν θέση στις τράπεζες. Οι χαμηλές αποτιμήσεις και η μεγάλη ζήτηση για distressed deals.
  Σχολιάστε 0 & δείτε τα σχόλια 24 7 +10 1

  Τράπεζες: Τα deals της επόμενης ημέρας - Tα σχέδια των ξένων
  Η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε, από το παζλ της συγκέντρωσης λείπουν μόνο μικρά ψηφία (π.χ. Probank) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητά την κατάθεση και την εφαρμογή γενναίων πλάνων αναδιάρθρωσης, που περιλαμβάνουν πωλήσεις έως και σημαντικών θυγατρικών.

  Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλάζει σελίδα. Και κυρίαρχο στοιχείο της επόμενης ημέρας θα είναι τα deals, είτε αφορούν πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών είτε εύρεση στρατηγικών επενδυτών.

  Και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες καλούνται να αναζητήσουν ξένους αγοραστές. Μοναδικό τους πλεονέκτημα στη δύσκολη συγκυρία είναι το αξιοσημείωτο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται κυρίως από την Αμερική για εξαγορά εγχώριων περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλές αποτιμήσεις (distressed deals).

  Η ένταση και η έκτασή του παρακινεί ήδη και αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επενδυτικές κινήσεις στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

  «Οι ξένοι και δη οι Αμερικάνοι επενδυτές, εθισμένοι σε περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και αν υπάρξει ρεαλιστικό επενδυτικό σχέδιο θα γίνουν και προσφορές», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.

  Και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η Πειραιώς βρήκε ξένα funds πρόθυμα να βάλουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν το Τ.Τ. μέσω της Γενικής, ενώ ακόμη και για την Proton υπήρξε προσφορά από τη Monarch Alternative Capital.

  Για όσους πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία ξύνει τον πάτο της κρίσης, το timing για αγορές εγχώριων assets είναι κατάλληλο και ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν τα distressed deals είναι η απόκτηση μετοχικής θέσης στις τράπεζες, συμπληρώνουν.

  Δεν είναι τυχαίο ότι τα hedge funds βοήθησαν σημαντικά στην κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών βάζοντας κεφάλαια ή ανεβάζοντας στα ύψη το επενδυτικό θερμόμετρο και διατηρούν σχεδόν στο ακέραιο τις θέσεις που έκτισαν πριν ή κατά τη διάρκεια των αυξήσεων κεφαλαίου.

  Εκδήλωση ενδιαφέροντος από δύο παίκτες για τη Eurobank

  Με βάση το μνημόνιο, η χώρα δεσμεύεται να προχωρήσει στη διάθεση του 25% - 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου, είτε με συνδυασμένη διάθεση παλαιών και νέων μετοχών, έως το τέλος Οκτωβρίου.

  Η απόκτηση του Τ.Τ. και δευτερευόντως της Proton παρέχει στη Eurobank ένα νέο story, το οποίο πρέπει σύμφωνα με στελέχη της να αξιοποιηθεί γρήγορα.

  Με βάση πληροφορίες, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από δύο τουλάχιστον επενδυτές για την απόκτηση του 25% - 30% της Eurobank έπαιξε ρόλο στο να προκριθεί η προσφορά της για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς καθησύχασε τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για το αν το νέο σχήμα μπορεί να πουληθεί.

  Ρόλο έπαιξε επίσης το γεγονός ότι το ενδιαφέρον προέρχεται από καλύτερης ποιότητας ξένους σε σχέση με τα hedge funds, που προς το παρόν είναι τα μόνα τα οποία αποδεδειγμένα έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες.

  Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη διοίκηση της Eurobank είχε βολιδοσκοπήσει δύο ξένους για την απόκτηση του 25%, ένας εκ των οποίων είναι το hedge fund Fairfax, το οποίο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις εγχώριες τράπεζες και αναζητά ευκαιρίες, τώρα που αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της αρνητικής καθαρής θέσης.

  Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρ. Μεγάλου, είχε τονίσει στην πρώτη ομιλία του στα στελέχη του ομίλου ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από καλύτερης ποιότητας ξένους, γεγονός που προς το παρόν επιβεβαιώνεται με βάση τις πρώτες πληροφορίες.

  Οι επαφές για τη Eurobank ως εκ τούτου είναι σε εξέλιξη, αν και τα πάντα θα κριθούν από το εύρος της αναδιάρθρωσης του νέου σχήματος (μετά την απόκτηση του Τ.Τ. και της Proton), από τις συνέργειες που θα προκύψουν και από το μέγεθος αποτίμησης που θα θέσει το ΤΧΣ.

  Τα σχέδια Πειραιώς για τη Γενική

  Ταυτόχρονα, όμως, ενδιαφέρον υπάρχει από ξένους και για την αγορά αδειών τραπεζικών εργασιών, ώστε να δημιουργηθούν μικρές και ευέλικτες επενδυτικές τράπεζες, με βασικό αντικείμενο τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, μέσω, μεταξύ άλλων, και της πώλησης δανείων.

  Πρόσφατα, η Γενική πρόσφερε για το 100% του Τ.Τ. τίμημα που ξεπερνούσε, όπως αποκάλυψε το Euro2day, τα 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που θα έβαζαν τρίτοι επενδυτές, οι οποίοι θα εξαγόραζαν τη Γενική από την Πειραιώς και εν συνεχεία θα προχωρούσαν στην απόκτηση του Τ.Τ με αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση ΜΟΔ.

  Το γεγονός ότι προκρίθηκε η προσφορά της Eurobank δεν αλλάζει τον σχεδιασμό του ομίλου Πειραιώς για τη Γενική Τράπεζα. Χθες κατά τη διάρκεια της γενικής της συνέλευσης ο πρόεδρός της, Μιχ. Σάλλας, εξήγγειλε την πρόθεση να μετατραπεί η Γενική σε επενδυτική τράπεζα με ειδίκευση τις αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων.

  Με βάση την εξαγγελία, η Γενική θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου την οποία θα καλύψουν εξολοκλήρου ιδιώτες. Μάλιστα θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης σε όσους επενδυτές συμμετείχαν στην ΑΜΚ της Πειραιώς.

  Τόσο το σχέδιο για την απόκτηση του Τ.Τ. όσο και το νέο σχέδιο για τη μετατροπή της Γενικής σε επενδυτική τράπεζα με ειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις δείχνουν ότι ο όμιλος Πειραιώς βρίσκεται σε συζήτηση με ξένα hedge funds και distress funds που είτε συμμετείχαν είτε όχι στην πρόσφατη ΑΜΚ για ένα deal το οποίο επιχειρεί να συνδυάσει προσφορά και ζήτηση.

  Την ανάγκη δηλαδή ευρείας αναδιάρθρωσης στο εγχώριο επιχειρείν και τη διάθεση δεκάδων distress assets funds να συμμετάσχουν σε αυτήν, αγοράζοντας επιχειρήσεις μέσω απόκτησης δανείων ή λαμβάνοντας επενδυτικά πονταρίσματα.

  Τι δείχνει η υπόθεση διεκδίκησης του Τ.Τ.

  Ωστόσο, η κατάσταση μόνο ρόδινη δεν είναι. Μπορεί η προσφορά της Γενικής για το Τ.Τ. να ξεπερνούσε κατά 1,2 φορά την καθαρή ενσώματη θέση του ταμιευτηρίου, αφορούσε όμως μια καθαρή από επισφάλειες τράπεζα, με δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις περίπου στο 60% και εφεδρεία ρευστότητας 3,72 δισ. ευρώ από αχρησιμοποίητους τίτλους EFSF.

  Στον αντίποδα, το Fairfax ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει στο εγχείρημα εξαγοράς του Τ.Τ. μαζί με ελληνική τράπεζα, ζήτησε, όμως, να αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο του νέου σχήματος με τίμημα που αντιστοιχούσε μόλις στο 0,6% της καθαρής ενσώματης θέσης.

  Η διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι χαρακτηριστική και δείχνει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το εγχείρημα μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank αν η τρόικα, η DG Comp και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητήσουν τίμημα αντίστοιχο της πρόσφατης κεφαλαιακής ενίσχυσης από την πλευρά του Ταμείου.

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 17/07/13, 10:35 am

  1) ΑΛΦΑ
  Χαμηλό: 0,38 (ΣΤΗΡΙΞΗ)
  Υψηλό: 0,44 (ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ)

  2) ΠΕΙΡ
  Χαμηλό: 0,84 (ΣΤΗΡΙΞΗ)
  Υψηλό: 0,95 (ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ)  3) ΕΥΡΩΒ
  Χαμηλό: 0,55 (ΣΤΗΡΙΞΗ)
  Υψηλό: 0,68 (ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ)


  Σήμερα ανέβασα και διάγραμμα της ΕΤΕ
  3) ΕΤΕ
  Χαμηλό: 2,22 (ΣΤΗΡΙΞΗ)
  Υψηλό: 2,82 (ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ)


  _________________
  "Τα σχόλια-απόψεις-εκτιμήσεις & αναφορά σε μετοχές, δεν αποτελούν καθ' οιονδήποτε τρόπο προτροπή ή σύσταση για αγορά - πώληση ή διακράτηση"

  http://favlos.forumgreek.com/t11p795-topic

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 17/07/13, 01:38 pm

  Aztec Money: Ένα marketplace για εύρεση ρευστότητας
  Συνέντευξη στην Πέννυ Κούτρα
  http://www.euro2day.gr/specials/interviews/article/1117172/aztec-money-ena-marketplace-gia-evresh.html

  Παρουσία στην Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα η εταιρία Aztec Money (δραστηριοποιείται στις online δημοπρασίες). Σύμφωνα με τον κ. Ευθύμη Γκαϊτατζή, εκπρόσωπό της στην Ελλάδα, η καινοτόμα πλατφόρμα δημοπρασιών τιμολογίων της Aztec Money διαφοροποιείται από τις κλασικές μεθόδους factoring και διασυνδέει επιχειρήσεις που αναζητούν ρευστότητα με μη τραπεζικά επενδυτικά κεφάλαια.

  Ποια είναι η ταυτότητα της Aztec Money; Είναι η μοναδική πλατφόρμα δημοπρασιών τιμολογίων;

  Δεν είναι η πρώτη, αλλά είναι η μοναδική που λειτουργεί διεθνώς. Υπάρχουν αντίστοιχες πλατφόρμες σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, αλλά δραστηριοποιούνται τοπικά. Η Aztec Money αντιθέτως δραστηριοποιείται διεθνώς επιτρέποντας συναλλαγές μεταξύ πωλητών τιμολογίων και επενδυτών αγοραστών από παντού. Συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2011 με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας και ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα τον Ιούλιο 2012. Δραστηριοποιείται ήδη σε 36 εθνικές αγορές, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Ν. Αμερική έως την Αφρική και την Ασία.

  Τι ακριβώς προσφέρει και πώς λειτουργεί;

  Πρόκειται για ένα marketplace όπου ο καθένας χωρίς κόστος εγγραφής μπορεί να παρουσιάσει και να πουλήσει νόμιμα τιμολόγια, να εισπράξει ρευστότητα, προσφέροντας κάποια έκπτωση. Οι όροι πώλησης αποφασίζονται αποκλειστικά από τον πωλητή -η δική μας παρέμβαση είναι μόνον καθοδηγητική ως προς το εύλογο της συναλλαγής. Από την πλευρά τους, οι επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια -εξοφλώντας τιμολόγια- κερδίζοντας αποδόσεις. Η εταιρία εισπράττει προμήθεια της τάξεως του 1%-2% μόνον εφόσον ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

  Ποιες είναι οι αποδόσεις που προσφέρονται;

  Εξαρτάται. Εμείς δεν είμαστε εταιρία factoring οπότε δεν ορίζουμε τους όρους των συναλλαγών. Η έκπτωση συνήθως σχετίζεται με τη φερεγγυότητα του οφειλέτη, άρα υπάρχουν συντηρητικές εκπτώσεις και επομένως αποδόσεις ή πιο ριψοκίνδυνες της τάξεως του 15%-20%.

  Πώς εντάσσεται κανείς στην πλατφόρμα;

  Η εγγραφή γίνεται απλά, δεν ζητάμε ισολογισμούς, προσωπικές εγγυήσεις, ούτε υπάρχουν πιστωτικοί έλεγχοι. Ξεκινάμε με την παραδοχή πως εφόσον είσαι μια εταιρία νόμιμη που κάνει νόμιμες συναλλαγές τότε της προσφέρεται η δυνατότητα να βρει ρευστότητα.

  Δεν σας απασχολεί ο κίνδυνος διακίνησης πλαστών τιμολογίων;

  Φυσικά, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας, είμαστε ένα είδος φίλτρου. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και εγγυόμαστε για τη νομιμότητα των τιμολογίων. Εξάλλου οι όροι σύμβασης για κάθε συναλλαγή δεσμεύουν τους πωλητές και τους αγοραστές ως προς τη νομιμότητά τους.

  Πώς ελέγχετε τους αγοραστές ώστε να αποφύγετε φαινόμενα ξεπλύματος χρήματος;

  Συνεργαζόμαστε αποκλειστικά και μόνο με θεσμικούς επενδυτές που έχουν την αντίστοιχη πιστοποίηση, όπως για παράδειγμα Hedge Funds, Asset Managers, Private Banks, ή Insurance Companies, ενώ η θεματοφυλακή και η εκκαθάριση των πράξεων γίνονται σε όλα τα νομίσματα, μέσω της Deutsche Bank, στις ΗΠΑ.

  Πόση νομική κάλυψη έχει η συναλλαγή μέσω του marketplace;

  Νομικά δεν υπάρχει κόλλημα, ούτε κάποιου είδους διαφοροποίηση έναντι των κανονισμών που ισχύουν διεθνώς. Ουσιαστικά ο πωλητής διαθέτει ένα asset. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Οπότε δεν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, ή σύγκρουση με άλλες διαδικασίες.

  Αντίδραση από τον οφειλέτη έχει υπάρξει;

  Όχι, αλλά αν υπάρχει δέσμευση μεταξύ πωλητή και οφειλέτη τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η συναλλαγή. Πάντοτε γίνεται ενημέρωση του οφειλέτη με τρόπο τον οποίο συναποφασίζουμε με τον πωλητή.

  Πώς έχει λειτουργήσει έως σήμερα η πλατφόρμα στην Ελλάδα;

  Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 2 μήνες δραστηριοποίησης και έχουν εγγραφεί περίπου 25 εταιρίες. Είναι κατά βάση εξαγωγικές χωρίς να αποκλείονται φυσικά όσες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά. Έως σήμερα έχει πουληθεί ένα τιμολόγιο, αφήνοντας πολύ θετικές εντυπώσεις στον πωλητή.

  Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρίας;

  Θέλουμε να ανoιχτούμε σε νέες αγορές, όπως οι ασιατικές. Επίσης εξετάζουμε το ενδεχόμενο να δημιουργήσουμε πλατφόρμα χρηματοδότησης παραγγελιών, διαδικασία ωστόσο πιο περίπλοκη με μεγαλύτερο ρίσκο επένδυσης. Ερευνούμε προς το παρόν πώς θα μπορούσε να γίνει και αν φυσικά υπάρχει αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον.

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  φορθνετ

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 18/07/13, 08:24 am

  Τelecoms: Η Forthnet, το «φρέσκο χρήμα» και το... success story
  Δημοσιεύθηκε: 07:31 - 18/07/13
  Τelecoms: Η Forthnet, το «φρέσκο χρήμα» και το... success story
  Μεγάλη αίσθηση όχι μόνο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, αλλά και γενικότερα στη χρηματιστηριακή αγορά προκάλεσε η χθεσινή μεταβίβαση ποσοστού 25,7% της Forthnet, παρότι προς το παρόν η «ταυτότητα» του αγοραστή δεν έχει γίνει γνωστή, κάτι που θα συμβεί όμως υποχρεωτικά, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

  Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επενδυτικό fund που έχει «ελληνικό χρώμα» κι εμπειρία στο χώρο των telecoms, εκ της φύσεως τους όμως δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν.

  Σε κάθε περίπτωση- και παρά το σχετικά μικρό ύψος σε απόλυτες αξίες- η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, για την εταιρία, τον κλάδο, ενδεχομένως και για το πολύπαθο «success story» της ελληνικής οικονομίας.

  Όπως εξήγησαν στη στήλη παράγοντες της αγοράς, που γνωρίζουν την εταιρία, η είσοδος νέου επενδυτή στο μετοχολόγιο, σε αντικατάσταση των Ολλανδών που είχαν από καιρό γνωστοποιήσει ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παραπέμπει και σε συμμετοχή και στην αύξηση. Ένας επενδυτής δεν τοποθετείται σε εισηγμένη εταιρία μόνο και μόνο για να υποστεί διάχυση του ποσοστού του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν, δεδομένου και του υψηλότατου premium (πάνω απο 100% σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων 90 ημερών) η χθεσινή κίνηση αποτελεί πρακτικά «ψήφο επενδυτικής εμπιστοσύνης» για την πορεία της Forthnet, ιδίως όταν η πληρωμή του premium δεν συνοδεύεται από δικαιώματα ελέγχου (τα οποία κατέχουν οι Άραβες με ποσοστό 40%), ούτε καν από «καρέκλα» στο διοικητικό συμβούλιο.

  Πράγματι, η πορεία της Forthnet, «σφραγίζεται» το τελευταίο διάστημα από αλματώδη άνοδο στα μερίδια αγοράς, μέσω της παροχής πακέτων υπηρεσιών triple play, (τηλεφωνία, Internet αλλά και συνδρομητική τηλεόραση NOVA), που φτάνει τις 10-15.000 νέους συνδρομητές το μήνα, ενώ ο μόνος που θα μπορούσε να την ανταγωνιστεί, στην παροχή triple play είναι ο ΟΤΕ.

  Πρόκειται δε, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για μια αλλαγή στο μετοχολόγιο που έρχεται ίσως στην πιο κατάλληλη στιγμή καθώς η εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, έχοντας καταθέσει λεπτομερές επιχειρηματικό πλάνο, με πιστοποίηση... αρτιότητας κι από μεγάλη εταιρία συμβούλων.

  Προφανώς η είσοδος ενός νέου επενδυτή, που πληρώνει υψηλό premium για να μπεί στην εταιρία και ως φυσική συνέπεια αυτού, θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίων, αποτελεί για τις τράπεζες πολύ καλή «είδηση».

  Ωστόσο, η χθεσινή κίνηση έχει ευρύτερη σημασία και για την αγορά των τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη «ένεση» φρέσκου χρήματος που γίνεται στον κλάδο από νέο μέτοχο, μετά την έναρξη της ελληνικής κρίσης.

  Και το γεγονός ότι επελέγη να γίνει αυτό μέσω της Forthnet, σίγουρα έχει τη σημασία του, για τυχόν επόμενες εξελίξεις.

  Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό η στήλη σημείωνε ότι ένα μεγάλο εμπόδιο στον εξορθολογισμό/αναδιάρθρωση του κλάδου γενικότερα ήταν η έλλειψη μετόχων προθυμών να βάλουν το χέρι στην... τσέπη.

  Είναι μάλλον πρώιμο να βγάλουμε συμπεράσματα, ωστόσο μια μικρή αρχή φαίνεται να έγινε χθες.

  Κι αυτό έχει σημασία και για την γενικότερη οικονομική εικόνα. Το γεγονός ότι οι «απρόθυμοι» Ολλανδοί αντικαθίστανται από κάποιον πρόθυμο να αγοράσει, να επενδύσει, στα ελληνικά telecoms, σημαίνει ότι ο τελευταίος βλέπει κάποιο «story». Και σίγουρα δεν βλέπει κάποια επερχόμενη καταστροφή.

  Διότι είτε είναι λίγα είτε είναι πολλά, κανένας επενδυτής δεν «πετάει» τα λεφτά του χωρίς λόγο

  http://www.euro2day.gr/chameleon/article-blog-chameleon/1118018/telecoms-h-forthnet-to-fresko-hrhma-kai-to.html

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 19/07/13, 09:06 am

  ΧΑ: Δεκαέξι midcaps σε ρόλο “σηματωρού”
  του Γιώργου Α. Σαββάκη
  Ποιες μετοχές του FTSE ASE 40 εμφανίζουν χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας. Γιατί αποτελούν προπομπούς της αγοράς. Οι επιδόσεις τριμήνου και οι αποτιμήσεις τους με βάσει τους δείκτης EV/EBITDA και p/e.
  Σχολιάστε 0 & δείτε τα σχόλια 0 6 +10 0

  ΧΑ: Δεκαέξι midcaps σε ρόλο “σηματωρού”
  Από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου μέχρι σήμερα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποτελεί τον σηματωρό της αγοράς, καθώς οι μετοχές του έδιναν το έναυσμα για την έναρξη ή το τέλος του ανοδικού κύκλου.

  Το τελευταίο διάστημα η παραπάνω παράδοση έχει ανατραπεί. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης εδώ και λίγες συνεδριάσεις έχει χάσει το πλεονέκτημα της υπεραπόδοσης του έναντι της αγοράς, λόγω και της σημαντικής πτώσης που κατέγραψαν οι τίτλοι των Eurobank και Αττικής. Ωστόσο 8 μετοχές του δείκτη καταγράφουν κέρδη κατά το τελευταίο τρίμηνο.

  Ο δείκτης των midcaps ξεπερνούσε σε απόδοση το Γενικό Δείκτη της αγοράς στο μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας 3ετίας και η απότομη διακοπή της αυτής της σχέσης μπορεί να αποτελεί είτε σημάδι αντιστροφής της υπάρχουσας τάσης ή προπομπός εξελίξεων.

  Η ισχυρή υποαπόδοση του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης το τελευταίο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποτελεί σήμα ότι η πτωτική κίνηση ολοκληρώνεται σε αυτά τα επίπεδα και τα τελευταία «αδύναμα χέρια» εγκαταλείπουν τα χαρτιά τους.

  Αν ισχύει αυτή η συλλογιστική, η ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών μπορεί να έχει συνέχεια. Σε αυτή την περίπτωση οι μετοχές που ξεχωρίζουν και στις οποίες είθισται να ποντάρει η αγορά στα γυρίσματα της είναι οι τίτλοι των Ελβάλ, ΟΛΘ, Aegean Airlines, ΕΥΑΘ, ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΣΙΔΕΝΟΡ, Φουρλής, J&P Άβαξ, Καράτζης, ΚΡΙ – ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, MLS, Ευρωπαϊκή Πίστη και Elton Χημικά.

  Οι μετοχές αυτές εμφανίζουν, σε μέσα επίπεδα, χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας από την αγορά και ταυτόχρονα υψηλότερες επιδόσεις.

  .

  Οι επιδόσεις και οι αποτιμήσεις τους

  1. Η ΕΛΒΑΛ αποτιμάται με 6 φορές τα EBITDA για το 2013 και λίγο χαμηλότερα για το 2013 ενώ σε όρους p/e κινείται οριακά πάνω από τις 10 φορές. Στο ταμπλό του Χ.Α. σημειώνει αποδόσεις αισθητά καλύτερες από την αγορά τόσο στο μήνα όσο και στο έτος.

  2. Μία από τις πρώτες επιλογές είναι ο τίτλος του ΟΛΘ. Η μετοχή επέδειξε ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς κερδοφορίας το 2012, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτοξεύθηκαν σε σχέση με το 2011. Ο δείκτης αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας είναι 13,4 φορές, ωστόσο οι εκτιμήσεις για φέτος καθιστούν τον τίτλο διαπραγματεύσιμο σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. Σε όρους EV/EBITDA, ωστόσο, ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος 7 φορές. Η απόδοσή του από τις αρχές του έτους είναι οριακά θετική και τον τελευταίο μήνα «δίνει» +9,6% και στο τρίμηνο +5%.

  3. Ο τίτλος της ΕΥΑΘ κινείται με -1% τον τελευταίο μήνα, ενώ στο έτος κινείται οριακά καλύτερα από την αγορά. Με βάση το 2012, εμφανίζει δείκτη τιμής προς κέρδη 11 φορές, ενώ η μερισματική της απόδοση είναι κοντά στο 4%. Η μετοχή θα ανεβάσει στροφές σε όρους κερδοφορίας το επόμενο έτος, ενώ η επικείμενη αποκρατικοποίησή της τοποθετείται χρονικά στο 3ο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

  4. Για τη ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, η κίνηση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι εκρηκτική με τεράστια μεταβλητότητα και πτώση 4,4% τον τελευταίο μήνα και σχεδόν +123% σε ένα έτος! Για τη ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ τοEV/EBITDA για το 2012 έκλεισε στις 3 φορές, αλλά τα EV/EBITDA υπολογίζεται στις 13 φορές.

  5. Η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ εμφανίζει μία από τις χαμηλότερες αποδόσεις τον τελευταίο μήνα αν και στο τρίμηνο η επίδοση είναι κοντά στην απόδοση της αγοράς. Ωστόσο, στο δωδεκάμηνο εξακολουθεί να κερδίζει 109%, αλλά οι ζημιές στο 2012 αυξήθηκαν και ο δείκτης EV/EBITDA εκτιμάται φέτος σε... πάρα πολλές φορές.

  6. Από το screening προκύπτει και η μετοχή της Σαράντης. Οι ρυθμοί μεταβολής των μεγεθών της εταιρείας για το 1ο τρίμηνο εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά, ενώ και οι επιδόσεις της στο 12μηνο είναι +164% ξεπερνώντας όλους τους δείκτες αναφοράς. Χαμηλότερος δείκτης p/e από την αγορά.

  7. Για τη Φουρλής, η απόδοση στο τρίμηνο διαμορφώνεται στο +11% όσο και στο έτος περίπου 18%. Η αποτίμηση της εταιρείας σε όρους πολλαπλασιαστών EV/EBITDA είναι περίπου 13 φορές για το 2013 αλλά και για φέτος το bottom line προβλέπεται αρνητικό.

  8. Η μετοχή της Aegean Airlines, παρότι δεν κάνει υψηλές συναλλαγές στο ταμπλό του Χ.Α., η απόδοση της για το 12μηνο εντυπωσιάζει («μόλις» +153%) και εμφανίζει πολύ υψηλή απόδοση σε σχέση με το Γενικό Δείκτη σε όλα τα χρονικά διαστήματα και τα αποτελέσματα της ήταν πολύ καλά, δεδομένων των συνθηκών.

  9. Τα Πλαστικά Θράκης, με δείκτη τιμής προς κέρδη χαμηλότερα των 8 φορών για πέρυσι αλλά και κάτω των 12 φορών για το 2013, με πολύ υψηλή μερισματική απόδοση και δείκτη EV/EBITDAχαμηλότερα από 5 φορές, είναι μια από τις περιπτώσεις με εμφανώς καλύτερη επίδοση από την αγορά σε όλα τα χρονικά διαστήματα.

  10. Ο τίτλος της ΚΡΙ-ΚΡΙ είναι διαπραγματεύσιμος βάσει των αποτελέσματα του 2012 με P/E 11,5 φορές και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 1,8 φορές, ενώ η συμπεριφορά της στο ταμπλό του Χ.Α. είναι αξιοπρόσεκτα «καλή». Βάσει των εκτιμήσεων για φέτος ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνεται σε 12 φορές.

  11. Η Καράτζης στο εξάμηνο, έχει αυξήσει την τιμή του 47%, ενώ οι δείκτες αποτίμησης είναι 13 φορές τα εκτιμώμενα φετινά κέρδη και 7,5 φορές σε EV/EBITDA.

  12. Η μετοχή της Ικτίνος με μικρό όγκο συναλλαγών σημειώνει αποδόσεις αρκετά υψηλότερες από το ΓΔ και αποτιμάται με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης.

  13. Η J&P Άβαξ, σημειώνει στο 3μηνο +3% όταν η αγορά πέφτει 10%. Σε όρους αποτίμησης ο δείκτης P/BV βρίσκεται στις 0,38 φορές

  14. Η MLS αποτιμάται στις 30 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2013 και 1,9 φορές σε όρους λογιστικής αξίας ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. κινείται με θετικά πρόσημα όλη την περίοδο.

  15. Η Ευρωπαϊκή Πίστη σημειώνει τεράστια άνοδο στο 12μηνο κατά 124% αλλά παρόμοια πτώση στο τρίμηνο με την αγορά.

  16. Για την Elton Χημικά, οι δείκτες αποτίμησης είναι ελκυστικοί ενώ απέδειξε για ένα ακόμη τρίμηνο πως η οικονομική κρίση την ευνοεί αφού οι πωλήσεις της αυξήθηκαν και τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 1,3 εκατ. ευρώ 1,02 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

  http://www.euro2day.gr/news/market/article/1116533/hrhmatisthrio-ta-16-midcaps-poy-antehoyn.html

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 19/07/13, 09:13 am

  http://www.euro2day.gr/specials/topics/article/1118319/ubs-opliste-ta-short-se-sp-kai-djia.html

  UBS: Οπλίστε τα short σε S&P και DJIA!
  του Γιώργου Α. Σαββάκη
  Οι 1.700/1.720 και οι 15.600 μονάδες τα κρίσιμα επίπεδα που θα κορυφώσουν οι αμερικάνικοι δείκτες. Ποιοι δείκτες είναι υπεραγορασμένοι και γιατί οι αναλυτές της UBS βλέπουν διόρθωση.
  Σχολιάστε 0 & δείτε τα σχόλια 0 3 +10 0
  UBS: Οπλίστε τα short σε S&P και DJIA! – Βλέπει πτώση 9 έως 13%
  Η ομάδα τεχνικής ανάλυσης της UBS βλέπει ότι το ράλι στους αμερικάνικους δείκτες αποτελεί ένα εξωτερικό σοκ, απόρροια των σχολίων του Bernanke της Fed, και το οποίο απλά εκτινάσσει την ανοδική κίνηση των τιμών των μετοχών.

  Η άνοδος, δεν αποτελεί όμως τη βάση για μια ένα νέα ισχυρή διάσπαση, πράγμα που σημαίνει ότι σε πιο μακροπρόθεσμη σκοπιά η τρέχουσα άνοδος είναι μέρος της αναμενόμενης καλοκαιρινής διανομής των τίτλων στα υψηλά!

  "Παρότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια υπέρβαση των 1.700/1.720 μονάδων στο δείκτη S&P 500, θα θέλαμε να τονίσουμε να μην "κυνηγήσετε" το δείκτη στα υψηλά του. Η καθοδική διάσπαση σε ημερήσιο διάγραμμα του επίπεδο των 1.654 μονάδων θα είναι η πρώτη αρνητική ένδειξη και θα σημαίνει ότι η σημαντική κορυφή πραγματοποιήθηκε, με συνέπεια να οδηγηθούμε σε διόρθωση προς τις 1.560/1.536 μονάδες μέσα στον Αύγουστο", υποστηρίζουν οι Michael Riesner και Marc Müller της UBS.  Για τον δείκτη Dow Jones Industrial Average, αυτό σημαίνει μια διόρθωση, από τα υψηλά των 15.600 μονάδων, που θα είναι η πιθανή κορυφή, από 9% έως 13% στα επίπεδα των 14.200/13.800 μονάδων.

  Σε βραχυπρόθεσμη βάση, οι δείκτες Russell-2000, OSX, DJT είναι άκρως υπεραγορασμένοι και αντιμετωπίζουν ισχυρές αντιστάσεις, εξηγούν οι αναλυτές της UBS. Η αγορά μετοχών των ΗΠΑ είναι κοντά στη δημιουργία της σημαντικής κορυφής (ο Dow Jones βρίσκεται κοντά στο να ολοκληρωθεί το κύμα 5) που οι αναλυτές της UBS περίμεναν στα τέλη Ιουλίου ή στο πρώτο μισό του Αύγουστο, σενάριο το οποίο μάλλον ήρθε νωρίτερα.

  Για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τους δείκτες DAX 30, Euro Stoxx 50 και FTSE 100, παρότι η εικόνα τους είναι διαφορετική από τους δείκτες των ΗΠΑ, επίσης οδηγούνται σε υπεραγορασμένες περιοχές.

  Για τον Euro Stoxx 50 τοποθετούν ως κρίσιμο όριο τις 2.717 μονάδες και εκτιμούν ότι καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να υποαποδίδουν των δεικτών των ΗΠΑ, ένα κλείσιμο στο ημερήσιο διάγραμμα κάτω των 2.666 μονάδων θα είναι το πρώτο αρνητικό για ένα τακτικό σχηματισμό αντιστροφής (tactical reversal pattern).

  Στη μακροπρόθεσμη άποψη τους, η Ιαπωνία παραμένει bullish, αφού ο Nikkei-225 έχει εισέλθει σε ένα νέο μακροπρόθεσμο bull market και ο τρέχον κύκλος διόρθωσης που παρατηρείται, απλά αποτελεί διόρθωση της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης που βρίσκεται σε ισχύ.

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 19/07/13, 09:30 am

  Στις 7 ανέρχονται για το 2013 οι διαγραφές εισηγμένων μετά και τη διαγραφή της μετοχής του ΔΟΛ μετά τη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου.
  Πιό συγκεκριμένα από το ξεκίνημα της χρονιάς έχουν διαγραφεί οι εξής εισηγμένες: Iπποτούρ(11/2), Olympic Catering(11/2), Ζάμπα(14/6), Altius Επενδυτική(25/6), Eurodrip (12/7), S&B(12/7) και δημοσιογραφικός οργανισμός λαμπράκη(26/7). Υποψήφιες εταιρείες για να διαγραφούν μέσα στο 2013 είναι ακόμη η Microland, η εταιρεία ξηρών καρπών Kαρδασιλάρης, η Πετζετάκις και η Τεξαπρέτ, οι οποίες έχουν λάβει προθεσμία από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να άρουν τους λόγους που επιβάλλουν τη διαγραφή των μετοχών τους. Οι εταιρείες έχουν την υποχρέωση δημοσιοποίησης εξάμηνης έκθεσης αναφοράς προόδου των ενεργειών για τις οποίες έχουν δεσμευθεί, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι φέτος συμπληρώνονται 4 χρόνια όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία νέα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Η μοναδική αίτηση εισαγωγής νέας μετοχής για τη φετεινή χρονιά είχε εκδηλωθεί από τη διοίκηση της Probank. Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν νεότερα για την εισαγωγή της τραπεζας στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς καθυστερί η εξεύτερη κεφαλαίων από την τράπεζα που αν δεν τα καταφέρει θ απορροφηθεί με απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το 2012 διεγράφησαν από το ΧΑ οι εξής εισηγμένες: Sciens (11/7), Interfish(30/7), Euroline αεεχ(13/Cool, Ελφίκο(2/11), Ευσωσυμμετοχές(2/11) και Elbisco(28/11).
  Το 2011 είχαν διαγραφεί 9 εισηγμένες και το 2010 είχαν διαγραφεί 11 εταιρείες. Στη διάρκεια του 2009 που ξεκινά ουσιαστικά η κρίση στην Ελλάδα, οδηγούνται εκτός ταμπλό 4 εισηγμένες λόγω δημόσιας πρότασης (Πειραιώς Leasing, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Χ. Ρόκας και Multirama ΑΕΒΕ), ενώ διεγράφησαν άλλες 4 εισηγμένες (Γενέρ, Ελλατέξ, Εργάς, Ετμα) λόγω οικονομικής ασφυξίας. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2006 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές (41).
  Οι βασικές αιτίες για το κύμα εξόδου των εισηγμένων την τελευταία τετραετία είναι: α) οι συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις εξαιτίας της εγχώριας ύφεσης, β) η μηδενική εμπορευσιμότητα των περισσότερων μετοχών, που δεν διασφαλίζει την άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών, γ) οι αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών εξαιτίας συγχωνεύσεων ή εξαγορών. Ωστόσο, το σημαντικότερο κίνητρο για να εξέλθει μία εισηγμένη είναι ότι από το 2009 δεν μπορεί να αντλήσει φθηνά κεφάλαια από την αγορά εξαιτίας της αδυναμίας των επενδυτών να συμμετάσχουν στις αυξήσεις, αφού είναι ξεκάθαρη η έλλειψη φρέσκου χρήματος.

  Ανέστης Ντόκας

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 19/07/13, 10:28 am

  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
  Ανακοίνωση Ν. 3556
  Ανακοίνωση Ν. 3556/Σε συνέχεια της από 01.07.2013 ανακοίνωσης της Εθνικής Τράπεζας  της Ελλάδος (η Τράπεζα) σχετικά με τα αποτελέσματα της πρότασης που είχε  υποβάλλει για την αγορά, έναντι μετρητών, έως και 22.500.000 από τις υφιστάμενες 25.000.000 Αμερικανικές Μετοχές Αποθετηρίου (τα ADSs), κάθε μία από τις οποίες αντιπροσωπεύει μία προνομιούχο εξαγοράσιμη ονομαστική μετοχή της Τράπεζας, άνευ δικαιώματος ψήφου και άνευ σωρευτικού μερίσματος, ονομαστικής αξίας €0,30 ανά μετοχή και τιμή έκδοσης $25 ανά μετοχή που είχε εκδώσει η Τράπεζα τον Ιούνιο του 2008 (οι Προνομιούχες Μετοχές ΠΑΨ) , η Τράπεζα ενημερώνει, κατ’ εφαρμογή του ν.3556/2007, ότι δυνάμει της από 18η Ιουλίου 2013 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, η Τράπεζα ακύρωσε τις υποκείμενες στα ADSs που επαναγοράστηκαν Προνομιούχες Μετοχές ΠΑΨ, ήτοι ακύρωσε 12.360.169 Προνομιούχες Μετοχές ΠΑΨ και προσάρμοσε το άρθρο του καταστατικού της περί του μετοχικού της κεφαλαίου σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 17β του κ.ν.2190/1920. Μετά ταύτα, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε Ευρώ 2.072.827.747,5 και διαιρείται α) σε 2.396.785.994 κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας Ευρώ 0,30 η κάθε μία, β) σε 12.639.831 Προνομιούχες Μετοχές ΠΑΨ ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία και γ) σε 270.000.000 εξαγοράσιμες προνομιούχες ονομαστικές μετοχές του Ν. 3723/2008, ονομαστικής αξίας Ευρώ 5,00 η κάθε μία.  Mε την επαναγορά και ακύρωση των ανωτέρω Προνομιούχων Μετοχών ΠΑΨ, ο Όμιλος πέτυχε την επαύξηση των κυρίων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου κατά περίπου €72,7 εκατ. και του αντίστοιχου δείκτη κατά περίπου 13 μονάδες βάσης, βάσει των proforma στοιχείων της 31 Μαρτίου 2013.

  http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1118488/ete-enishysh-idion-kefalaion-omiloy-kata-727-ek.html

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 19/07/13, 11:53 am

  Admin έγραψε:Η πρόταση του ΣΕΔ για το ΤΤ στις 9 Οκτωβρίου 2012 που μπορούσε και μπορεί να δώσει κάτι πίσω στους μετόχους του ΤΤ


  http://www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?act=ST;f=11;t=346

  Σε επιστολή μας στις 2 Απριλίου 2012 προς τον τότε Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο είχαμε ζητήσει προλαβαίνοντας τις διαφαινόμενες εξελίξεις, να υπάρξει μέριμνα ώστε οι μέτοχοι μειοψηφίας να απολαύσουν όλα τα δικαιώματα που θα δοθούν στους μετόχους πλειοψηφίας και είχαμε προσφερθεί, εάν μας ζητηθεί, να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τεχνικής φύσεως ώστε να υλοποιηθεί αυτό που ζητήσαμε.  Οι εξελίξεις στο θέμα του Τ.Τ. δείχνουν ότι οδηγούνται οι μέτοχοι μειοψηφίας στον αφανισμό της περιουσίας τους, χωρίς να υπάρχει πρόταση διάσωσης.

  Ο ΣΕΔ, ακολουθώντας ακριβώς αυτά που υποστήριξε στην τότε επιστολή του, προτείνει για τους μετόχους μειοψηφίας του Τ.Τ. αν τελικά ακολουθηθεί η διαδικασία της ΑΤΕ και της Protonbank, να δοθεί το δικαίωμα στους υφισταμένους μετόχους να αγοράζουν μελλοντικά, μετοχές του σχήματος που θα προκύψει μετά την απορρόφηση του Τ.T. σε τιμές σταθερές προσαυξημένες κατά έτος με ένα ελάχιστο ποσοστό, ακολουθώντας την διαδικασία των warrants που όπως φαίνεται θα ισχύσει στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

  Η λύση αυτή, εκτός του ότι είναι δίκαιη για τους 77.000 μετόχους μειοψηφίας του Τ.Τ., έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα διότι μπορεί να αποδείξει ότι η επένδυση σε Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες δεν είναι μια πράξη που οδηγεί στον μηδενισμό της περιουσίας των μετόχων,αλλά αντίθετα ακόμα και σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα, προστατεύεται ο μέτοχος μειοψηφίας που είναι σημαντικός συντελεστής κάθε προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας.


  13/7/2013
  Δηλαδή τώρα που το 'καλό' ΤΤ περνάει στα χέρια της ΕΥΡΩΒ μπορούν οι μέτοχοι του ΤΤ να ζητήσουν από το ΤΧΣ

  1-να εκδοθούν warrants της ΕΥΡΩΒ σε τιμές τέτοιες που να αντιστοιχούν σε μια δίκαιη σχέση ανταλλαγής με τις παλαιές μετοχές που κατείχαν
  και να περιέχουν ,τα warrants που θα περάσουν στα χέρια των παλαιών μετόχων του ΤΤ,όσες μετοχές κατείχαν στο παλαιό ΤΤ
  και να μπορούν να εισαχθούν στο ΧΑ αλλά και να ασκηθούν σύμφωνα με ό,τι ισχύει στις ανάλογες περιπτώσεις των warrants των ΠΕΙΡ,ΕΤΕ και ΑΛΦΑ

  2-μετοχές της ΕΥΡΩΒ από αυτές που κατέχει το ΤΧΣ (ή έκδοση νέων) σε ανταλλαγή των παλαιών μετοχών που κατείχαν οι παλαιοί μέτοχοι του ΤΤ,
  διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους κατόχους σειρών υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης πρόσφατα
  http://www.euro2day.gr/market_announcements/announcements/article-market-announcement/1115369/eurobank-me-9355-to-ths.html

  Είναι μια διαδικασία που επαναφέρει μέρος της χαμένης περιουσίας των μετόχων μιας τράπεζας,ΤΤ,που κρίθηκε αυθαίρετα ως μη συστημική
  παρά την μελέτη της  Alvarez & Marsal που έκρινε βιώσιμο το ΤΤ

  Οι αρκετοί φίλοι του ΤΤ που επικοινωνούν πως μπορούν να ζητήσουν αυτά που
  διαβάζουν όταν πατάνε την ανακοίνωση στην πρώτη σελίδα :
  http://favlos.forumgreek.com/t12p30-topic#1870

  Υπάρχουν σύλλογοι που απαρτίζονται από μετόχους του ΤΤ
  Δεν ξέρω ποιος σύλλογος είναι καλός και ποιος όχι
  Η καλύτερη ενέργεια είναι συλλογικά ,ζητώντας κάτι που μπορεί να γίνει
  δηλαδή χαρτιά και όχι λεφτά και πάντα συγκεκριμένα
  και όχι αόριστα ,θέλουμε τα λεφτά μας,αυτό δεν έχει αποτέλεσμα
  όπως δεν είχε ο συνασπισμός με τους υπαλλήλους (σύγκρουση συμφερόντων)

  αν χρειαστεί κείμενο ή άλλη βοήθεια ατομικά από εμένα ή τον ΣΕΔ,εδώ θα
  χρειαστεί και συνεννόηση με το ΔΣ,μπορούμε να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας

  ακόμα και ατομικά αν θέλει κάποιος να διεκδικήσει ,πάλι μπορώ να βοηθήσω στα κείμενα και στην διαδικασία (έχουν αυτονομηθεί οι διαδικασίες αλλά πάντα χρειάζεται κάποιος να τις κινήσει)

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 19/07/13, 03:00 pm

  ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΥΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Α.Ε. ΣΕΚΑΠ
  Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση ανακοινώνει ότι σήμερα 19.07.2013 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών (ποσοστό 50,36%) που κατείχε στη ΣΕΚΑΠ Α.Ε. προς την αλλοδαπή εταιρεία Donskoy Tabak JSC.

  Το τίμημα μεταβίβασης των μετοχών ανήλθε σε € 3.318.337 και καταβλήθηκε σε μετρητά.

  Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπήρξε αποτέλεσμα μιας δημόσιας , διαφανούς και ανταγωνιστικής διαδικασίας που διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.

  Παράλληλα η συναλλαγή αυτή αποτελεί μια άμεση ξένη επένδυση, η οποία ενισχύει την ελληνική περιφέρεια και την αγροτική παραγωγή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, ενώ διασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, με τις συνακόλουθες θετικές συνέπειες.

  Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση διετέλεσε η Deloitte και νομικός σύμβουλος η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά.

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 20/07/13, 11:34 am

  Οι φόβοι της Γερμανίας ρίχνουν στα βράχια την ΕΕ
  Mark Mazower*
  Ο Mark Mazower διερωτάται γιατί η Γερμανία φοβάται να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Οι δαίμονες του παρελθόντος και η εμμονή στους κανόνες. Το τέλος της αμερικανικής γενναιοδωρίας και τα επικίνδυνα μαζικά πλεονάσματα της Γερμανίας.
  Σχολιάστε 0 & δείτε τα σχόλια 122 16 +10 2
  M. Mazower: Οι φόβοι της Γερμανίας ρίχνουν στα βράχια την Ευρώπη
  Με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble να επισκέπτεται την Αθήνα για να τονώσει το ηθικό, γίνεται σαφέστερο από ποτέ ότι η Ευρώπη έχει πρόβλημα ηγεμονίας. Υπό τον πρόεδρο Francois Hollande, η Γαλλία είναι εντελώς απούσα σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. Η Βρετανία δεν είχε ποτέ μικρότερη επιρροή στην Ε.Ε. χάρη στη δέσμευση του πρωθυπουργού David Cameron για δημοψήφισμα ως προς την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Η Ιταλία και η Ισπανία, ακόμη και τις καλές εποχές, δεν είχαν το ίδιο βάρος όσο οι γείτονές τους στο Βορρά, ενώ τώρα είναι αποδεκατισμένες από την κρίση.

  Έτσι, μένει η Γερμανία. Ούτε οι Γερμανοί, ούτε κανένας άλλος δεν είναι άνετος με αυτήν την κατάσταση. Η πρωτοκαθεδρία του Βερολίνου, όμως, είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Η πρόκληση είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε να υπάρξουν για όλους οφέλη από αυτήν την κατάσταση.

  Τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένας μεγάλος σε ηλικία Γερμανός δικηγόρος έγραψε ένα κείμενο που αποτελεί κλασική εργασία στο αντικείμενο της ηγεμονίας. Ο Heinrich Triepel ενδιαφέρθηκε για τη συμφιλίωση των πολιτικών δυνάμεων κρίνοντας ότι όλα τα κράτη είναι νομικώς ίσα.

  Ένα θέμα που απασχολεί ακόμη πολύ όσους ασχολούνται με το διεθνές δίκαιο συζητήθηκε απολύτως φυσικά στην εποχή του Triepel, καθώς τότε το κεντρικό ερώτημα στη γερμανική πολιτική ήταν η Πρωσία και η σχέση της με τα μικρότερα γερμανικά κρατίδια. Το Die Hegemonie βγήκε το 1938 σε μία εντυπωσιακή χρονική συγκυρία, ενώ τα στρατεύματα του Hitler ξεκινούσαν τη μακρά τους πορεία στην Ευρώπη.

  Η Νέα Τάξη των Ναζί, όμως, ήταν όσα πολεμούσε ο Triepel. Μόνο δύναμη και καθόλου κανόνες. Το όραμα του Hitler για την Ευρώπη δεν στηρίχθηκε σε κάποια πραγματική αίσθηση για την ιδεολογική ή την πολιτισμική κοινότητα. Πέρα από ορισμένους επίτιμους Αρίους , οι μη Γερμανοί ήταν σαφώς πολίτες δεύτερης κλάσης. Μόνο στο τέλος του Πολέμου το Βερολίνο σήκωσε την αντικομουνιστική σημαία (και αντιθέτως από την Angela Merkel, o Hitler δεν θα είχε εγκρίνει ποτέ να ξοδευτούν γερμανικά κεφάλαια για άλλους λαούς).

  Αντί λοιπόν να βλέπουμε τη σημερινή Γερμανία ως το Δ΄ Ράιχ, θα έπρεπε να τη βλέπουμε ως σχήμα που προέκυψε από τη βούληση να αποτραπεί με κάθε κόστος το ναζιστικό μοντέλο. Όπως κατέστησαν σαφές τα σχόλια του κ. Schaeuble στην Αθήνα, η ερμηνεία που δίνει το Βερολίνο του 21ου αιώνα στην έννοια της ηγεμονίας είναι η διαμόρφωση μιας ομάδας κανόνων και στη συνέχεια η επιμονή μέχρι να ακολουθήσουν όλοι αυτούς τους κανόνες.

  Η διακριτική εξουσία -που ήταν η ουσία της ηγεσίας του Hitler- πρέπει κατά συνέπεια να περιορίζεται στο ελάχιστο. Μία κοινωνία κανόνων θα ενώνει τους Ευρωπαίους.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που η ήπειρος καθοδηγείται από μία δύναμη ή από μία ομάδα δυνάμεων που ορίζει ότι έργο της είναι να επιβάλει νόρμες και κανόνες σε άλλους. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί και οι Γάλλοι αποκατέστησαν τον Κανόνα του Χρυσού, ίδρυσαν τις κεντρικές τράπεζες, εκ των οποίων και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, για να κρατηθεί η νομισματική πολιτική μακριά από τα χέρια των πολιτικών, ενθάρρυναν τις συνταγματικές δημοκρατίες και προώθησαν την Κοινωνία των Εθνών ως διεθνές φόρουμ.

  Και οι Αμερικάνοι έκαναν σχεδόν το ίδιο, με μεγάλη επιτυχία, μετά το 1945, βοηθώντας στην ανάκτηση της Δημοκρατίας στη δυτική Ευρώπη.

  Σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα, όμως, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως κανείς από αυτούς τους ηγεμόνες δεν συμπεριφέρθηκε σαν να είναι ένα με όλους τους άλλους. Οι Βρετανοί προφανώς όχι επειδή είχαν άπειρους πόρους στην αυτοκρατορία για να χρηματοδοτήσουν το δικό τους μερίδιο στον Κανόνα του Χρυσού. Όσο για τις ΗΠΑ, η δέσμευσή τους να χτίσουν διεθνείς θεσμούς μετά το 1945 ήταν συνεπής με την ιδιαιτερότητά τους. Ήταν πάντα στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου να αποφασίζει πόσο πολύ θα έπρεπε να δεσμεύονται οι ΗΠΑ με τους κανόνες που καλούσαν όλους τους άλλους να σεβαστούν. Η ιδιαιτερότητα είχε και οικονομικά οφέλη. Οι ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του ρόλου που είχε αναλάβει το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα.

  Η Ουάσιγκτον, όμως, αναγνώρισε ότι ήταν σημαντικό να εξασφαλίσει ότι θα υπήρχαν διαθέσιμα δολάρια ανά τον κόσμο. Η Pax Americana εξαρτιόταν από την ηγεμονική δράση των ΗΠΑ με το κεϊνσιανό μοντέλο, κατευθύνοντας κεφάλαια όπου υπήρχε έλλειψη δολαρίων ώστε να ενισχυθεί το εμπόριο και κατά συνέπεια να διατηρηθεί η ανάπτυξη. Για δεκαετίες, η Ευρώπη ευνοήθηκε τα μέγιστα από αυτήν την πολιτική.

  Τώρα όμως, που η εποχή της αμερικανικής γενναιοδωρίας τελειώνει, θα συνεχίσει το Βερολίνο να φοβάται τόσο πολύ τη μνήμη του Γ΄Ράιχ ώστε να απορρίπτει συνολικά τη διακριτική εξουσία; Αυτό θα ήταν μοιραίο. Για να είναι αποτελεσματική η ηγεμονία δεν πρέπει να αφορά μόνο κανόνες. Τα μαζικά πλεονάσματα που καταγράφει η Γερμανία παρασύρουν την Ευρώπη πτωτικά, όπως ακριβώς συνέβαινε το 1930 όταν η Γαλλία μάζευε χρυσό.

  Μπορεί, όμως, η Γερμανία να αποδεχθεί τις ευθύνες της ηγεσίας; Για την ψυχροπολεμική Αμερική το κίνητρο ήταν σαφές: θεωρήθηκε ότι η οικονομική ευημερία ήταν θέμα ασφάλειας εν μέσω φόβων ότι ο κομουνισμός θα οδηγούσε σε φτώχεια την ήπειρο. Η αγωνία αυτή δεν υπάρχει πια.

  Στη Γερμανία, όμως, ασφάλεια και ευημερία είναι ακόμη πιο δεμένες έννοιες από ό,τι ήταν στην Αμερική με τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

  Ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία θα επιλέξει να ορίσει τον ηγετικό της ρόλο θα δείξει εάν εξακολουθεί να καταδιώκεται από τους δαίμονες του παρελθόντος ή εάν έχει πλέον τη δυνατότητα να εκτιμήσει τις ανάγκες του μέλλοντος με τους δικούς της όρους.

  *Ο Mark Mazower είναι καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Columbia και συγγραφέας του «Governing the World».

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Απ: Άρθρα.....

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 20/07/13, 11:36 am

  Revoil: Αγορά μετοχών από τον κ. Χαράλαμπο Παπαγεωργίου
  Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 - 17:25
  Σε αγορά 1.700 κοινών ονομαστικών μετοχών της Revoil, συνολικής αξίας 1.989 ευρώ, προέβη στις 15/7 ο Προϊστάμενος Πιστωτικού ελέγχου της εταιρείας, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
  -------
  Revoil: Πώληση 1.300 μετοχών από κ. Χαράλαμπο Παπαγεωργίου
  Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 - 16:41
  Πώληση 1.300 κοινών ονομαστικών μετοχών REVOIL πραγματοποίησε την Πέμπτη 18/7/2013 ο κ. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου του Ηλία, Προϊστάμενος Πιστωτικού ελέγχου της εταιρείας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

  Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 1.534 ευρώ.

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Η νύφη δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 21/07/13, 09:30 pm

  Τέλειωσαν οι επισκέψεις Γερμανών και Αμερικάνων,σαν τις τις επισκέψεις υποψήφιων γαμπρών σε σπίτι που έχει ωραία νύφη αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα την πάρει και σουλατσάρουν προξενητές (ο τζακ λιού του ηλιοκαμένου γαμπρού)αλλά και αντ'αυτής όπως  ο καρότσιας με την σιγουριά του έρωτα Σαμαρά-Μέρκελ.

  Δηλαδή φρίκη και περίγελος από ένα τύπου ''έθνος'' λίγων δεκάδων χρόνων που μιλάει λάθος γλώσσα,τα αμερικάνικα,ενώ οι ισπανόφωνοι είναι περισσότεροι και ενός ''έθνους'' εγκληματιών που αντί να έχει διαλυθεί και να μην υπάρχει στον αιώνα τον άπαντα ξαναεμφανίζεται στο ιστορικό προσκήνιο πάλι ως ηγέτιδα δύναμη και μάλιστα με λαγό εμάς που είμαστε και καλά νικητές τους στον πρόσφατο πόλεμο,δείχνοντας την πυγμή του σε Έλληνες και περισσότερο Κύπριους που στην ουσία για διαδικαστικά θέματα πληρωμής χρεών διέλυσε και διαλύει τιμωρητικά τις κοινωνίες μας με ''παραδειγματικό'' τρόπο.

  Ο δρόμος προς τα άκρα δεν θα είναι αυτός που ονειρεύονται οι προξενητές και οι καροτσοεποχούμενοι που σουλατσάρουν στην πατρίδα μας,δηλαδή οριστική διάλυση και εμφύλιος με συνέπεια την άνετη επικράτηση του ενός ή του άλλου ή και των δύο μαζί,αλλά συνειδητοποίηση και διώξιμο των σάπιων ελιτ και όλων αυτών που μας κουβάλησαν τα τελευταία χρόνια,δντ,τρόικες,γερμανούς,λαθρομετανάστες και ότι άλλο διαλύει χωρίς καμία περίπτωση ανάταξης την χώρα.

  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 2722
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

  Σε 9 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων

  Δημοσίευση από Admin Την / Το 23/07/13, 11:58 am

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να έχει κέρδη 70 έως 80 δισ. ευρώ από τις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης κατά την περίοδο μεταξύ 2009 και 2012, από τα οποία τα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ελληνικά ομόλογα, τονίζει ο επικεφαλής της μεγάλης γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Allianz Global Investors κ. Αντρέας Ούτερμαν σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times.
  Ο κ. Ούτερμαν σημειώνει ότι όλα τα κρατικά καθώς και εταιρικά ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της (securities market program) διακρατούνται τυπικά έως τη λήξη τους και ότι η κύρια πηγή των κερδών της θα είναι οι τόκοι (coupons) που θα εισπράττει, με την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια χρεοκοπία. «Αν υπάρξει η ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα για πρώτη φορά, τότε τουλάχιστον μέρος του κόστους πρέπει να καταβληθεί από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από προηγούμενα προγράμματα», τονίζει ο κ. Ούτερμαν και προσθέτει ότι «αν αυτό γινόταν καλύτερα κατανοητό, τότε ίσως θα περιοριζόταν η λαϊκή αντίθεση στα προγράμματα διάσωσης».
  Ο κ. Ούτερμαν σημειώνει ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες που έκαναν παρεμβάσεις στη διάρκεια της κρίσης αποκόμισαν κέρδη. Αναφέρει ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αγόρασε την άνοιξη του 2008 στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας Bear Sterns, ύψους σχεδόν 30 δισ. δολαρίων, από την οποία αποκόμισε καθαρά κέρδη 6,6 δισ. δολαρίων. Κέρδη ύψους 17,7 δισ. δολαρίων απέφεραν στα ταμεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και τα δάνεια και οι αγορές ενεργητικού της μεγάλης ασφαλιστικής και χρηματοπιστωτικής εταιρείας AIG (American International Group). To Ειδικό Πλαίσιο Ρευστότητας της Τράπεζας της Αγγλίας, μέσω του οποίου οι τράπεζες αντάλλασσαν στοιχεία του ενεργητικού τους με έντοκα γραμμάτια του βρετανικού δημοσίου, απέφερε κέρδη 2,3 δισ. στερλινών έως τον Ιανουάριο του 2012, όταν καταργήθηκε. Επίσης, το Ταμείο Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού της Τράπεζα της Αγγλίας ( Asset Purchase Facility), το οποίο συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2009, έχει αποφέρει έως σήμερα κέρδη άνω των 31 δισ. στερλινών , τα οποία διανέμονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.
  Όσον αφορά τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στη διάρκεια της κρίσης για τη χορήγηση εγγυήσεων και την αγορά μετοχών σε επιχειρήσεις, τα στοιχεία είναι ανάμεικτα, σημειώνει ο κ. Ούτερμαν, αν και το κόστος σε γενικές γραμμές αποδεικνύεται χαμηλότερο απ' ότι αναμενόταν αρχικά. Για παράδειγμα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κέρδισε 5 δισ. δολάρια από την αγορά μετοχών της AIG και επιπλέον 4,5 δισ. δολάρια από επενδύσεις που έκανε στη Citigroup και τη Bank of America. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να έχει κέρδος από τις επενδύσεις που έκανε σε αυτοκινητοβιομηχανίες.
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113082945


   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 16/01/19, 05:36 am