Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

H εγγραφή είναι δωρεάν και αυτόματη

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

H εγγραφή είναι δωρεάν και αυτόματη

Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

Μοχλευμένο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΜΟ.Χ.Α.) (Κάνε αυτό που θέλεις,αυτό είναι το σύνολο του νόμου)

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ 2020 - Ν.Οικ.

TV

TV - Ν.Οικ.

ΗΧΗΤΙΚΟ

HXHTIKO - Ν.Οικ.

VOTE

Vote-Σε πόσους μήνες θα έχουμε εκλογές ?

Το περιοδικό του ΣΕΔ,Τ.9,AYGOYSTOS 2016

- info Τ.9 ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕΔ

VIDEO

VIDEO -alexander περιγραφή κλειστής

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία - Ελεύθερο τόπικ

A- Energy Investments:11-12/5 2015 Divani Caravel

Ομιλία Εγγλέζος-Οικον/λος

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη 24/5

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΙΚ

Υπόθεση ΜΑΙΚ - Ν.Οικ.

+5
neos
Archive
foivos
aker
Admin
9 απαντήσεις

    Άρθρα.....

    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 24/11/14, 04:54 pm

    Σαφάρι για... startups στην Ελλάδα από την Bayer
    0
    0 6 +10 0
    Η Bayer επενδύει περί τις €50.000 σε κάθε επιλεγμένη επιχείρηση με προοπτική για ποσοστό <10% στο μετοχικό κεφάλαιο. Επιπλέον, παρέχει δωρεάν χώρο γραφείων για 100 ημέρες στα Κεντρικά της Bayer Pharma στο Βερολίνο.
    Σαφάρι για... startups στην Ελλάδα από την Bayer - Το πρόγραμμα επενδύσεων
    Η εταιρεία Bayer αναγνωρίζει το δημιουργικό δυναμικό που υπάρχει εκτός της εταιρείας και πιστεύει ότι οι συνεργασίες που συνδυάζουν την υπάρχουσα τεχνογνωσία είναι το κλειδί για την καινοτομία και την επιτυχία. Ως εκ τούτου, βασικό στοιχείο της στρατηγικής για την καινοτομία, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της εταιρίας μέσα από τη δημιουργία σχέσεων με άριστους συνεργάτες τόσο από τον χώρο των επιστήμων, όσο και από τη βιομηχανία.

    Το Grants4Apps είναι ένα πρόγραμμα της Bayer για εξαιρετικά καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις (startups) που εμπλέκονται στον τομέα του λογισμικού, του hardware και των τεχνολογιών της ψηφιακής υγείας. Η Bayer επενδύει περί τις 50 χιλιάδες ευρώ σε κάθε επιλεγμένη επιχείρηση με προοπτική για ποσοστό <10% μετοχικό κεφάλαιο σε περίπτωση εξόδου. Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν χώρο γραφείων για 100 ημέρες στα Κεντρικά της Bayer Pharma στο Βερολίνο.

    Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι η καθοδήγηση. Κάθε επιχείρηση startup λαμβάνει καθοδήγηση και coaching από ένα ανώτερο στέλεχος της Bayer και από ένα έμπειρο επιχειρηματία. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός από συμβουλές, αποκτούν και άμεση πρόσβαση σε κορυφαία στελέχη σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της υγείας. Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής σε workshops πάνω σε ειδικά θέματα, όπως ο οικονομικός σχεδιασμός και η ανταπόκριση σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η εκδήλωση Startup Safary ταξίδεψε για πρώτη φορά από το Βερολίνο στην Αθήνα. Πραγματοποιήθηκε μία διημερίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εταιρείες ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως workshops και συναντήσεις με άτομα κοινών ενδιαφερόντων. Το συνολικό πρόγραμμα περιελάμβανε πολλές διαφορετικές μεμονωμένες εκδηλώσεις και οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν όσες από εκείνες τους ενδιέφεραν και να δημιουργήσουν τη δική τους διαδρομή που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια του διημέρου.

    Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα του Σαββάτου, ο Τομέας Υγείας της Bayer και το πρόγραμμα Grants4Apps διοργάνωσε μία συνάντηση για την Καινοτομία στην Ψηφιακή Υγεία, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια ευκαιρία να συζητήσουν για την καινοτομία στο συγκεκριμένο χώρο και να συναντηθούν με άλλους αντίστοιχους επιχειρηματίες, επαγγελματίες υγείας και μέλη της ομάδας της Bayer και να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα Grants4Apps ,το οποίο στο επόμενο κύμα του θα συμπεριλάβει και νεοσύστατες επιχειρήσεις από τη χώρα μας.

    Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.grants4apps.com
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 30/11/14, 10:50 pm

    Ποιες γλώσσες προγραμματισμού δίνουν υψηλούς μισθούς σε όποιον τις κατέχει
    22/11/2014 (16:22) Greek Money
    Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
    image

    Ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει γίνει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίας των ΗΠΑ...
    Ο μέσος μισθός για έναν προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ΗΠΑ, έχει «χτυπήσει» ιστορικό υψηλό στα 100.000 δολάρια το χρόνο.


    Βέβαια υπάρχουν γλώσσες προγραμματισμού που είναι πραγματικό "χρυσάφι" για όσους τις κατέχουν.

    Το Quartz έφτιαξε μία λίστα με τα ετήσια κέρδη κάποιου προγραμματιστή, ανάλογα με την "γλώσσα" προγραμματισμού που γνωρίζει.

    Αυτή είναι η λίστα από την «γλώσσα» με τα μικρότερα ετήσια κέρδη στα μεγαλύτερα.

    12. PERL - $ 82.513
    11. SQL - $ 85.511
    10. Visual Basic - $ 85.962
    9. C# - $ 89.074
    8. R- $ 90.055
    7. C – $ 90.134

    6. JavaScript - $ 91.461
    5. C++ - $ 93.502
    4. JAVA - $ 94.908
    3. Python - $ 100.717
    2. Objective C - $ 108.225
    1. Ruby on Rails - $ 109.460

    Πάντως σύμφωνα με την εταιρεία IT Mondo, όσοι ασχολούνται με αντικείμενο την αρχιτεκτονική πωλήσεων λογισμικού. μπορούν να κερδίσουν 180.000 έως 200.000, με τον συγκεκριμένο τομέα να είναι περιζήτητος στις ΗΠΑ.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 07/12/14, 08:37 pm

    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 11/12/14, 11:23 pm


    Μποζανίνου Τάνια
    Η ιστορία των κραχ
    Από τις τουλίπες στην Ολλανδία του 17ου αιώνα, τις «φούσκες» στη Γαλλία και στη Βρετανία του 1720 και το Μεγάλο Κραχ του 1929 ως τις μετοχές του Nasdaq και της Σοφοκλέους του 2000-2001
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2001 00:00
    Η ιστορία των κραχ
    5
    emailεκτύπωση



    Ενα πρωινό του 1929 ο Τζόζεφ Κένεντι, πατέρας του δολοφονηθέντος προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, άκουσε με έκπληξη τον λούστρο που του γυάλιζε τα παπούτσια να του δίνει μια «εμπιστευτική πληροφορία» για το χρηματιστήριο. Ο Κένεντι σκέφτηκε: «Αν ο λούστρος μου γνωρίζει περισσότερα από εμένα, κάτι δεν πάει καλά στη χρηματιστηριακή αγορά». Την ίδια ημέρα πούλησε όλες τις μετοχές του και έτσι απέφυγε τη χρεοκοπία στο περίφημο κραχ που ακολούθησε λίγο αργότερα.

    Στις αρχές του 20ού αιώνα η νότια άκρη του Μανχάταν, εκεί όπου βρίσκεται η Γουόλ Στριτ, ήταν τόπος συγκέντρωσης μάλλον περιθωριακών τύπων που ρισκάριζαν τα χρήματά τους στην αγοραπωλησία μετοχών. Το κοινό, εκτός από μερικούς νεόπλουτους, αδιαφορούσε για τις μετοχές. Ενδεικτικό είναι ότι, όταν το 1896 ο Τσαρλς Ντόου εισήγαγε τον δείκτη Dow Jones, τα κύρια άρθρα των εφημερίδων αναφέρονταν στις τιμές του χρυσού και του ασημιού αγνοώντας τον δείκτη που συχνά μονοπωλεί τα σημερινά πρωτοσέλιδα. Στη δεκαετία του '20 όμως πολλά αμερικανικά νοικοκυριά ανακάλυψαν το χρηματιστήριο, το οποίο τότε ακόμη λειτουργούσε στο πεζοδρόμιο.

    Η δεκαετία είχε ξεκινήσει δυσοίωνα: μια βόμβα είχε εκραγεί μπροστά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σκοτώνοντας 30 άτομα. Ο υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση δεν βρέθηκε ποτέ (οι εφημερίδες κατηγόρησαν τους μπολσεβίκους και τους αναρχικούς) αλλά έγινε αιτία για να μετακομίσει, την επόμενη χρονιά, το χρηματιστήριο στο κτίριο της Γουόλ Στριτ όπου στεγάζεται ως σήμερα. Το 1924 το βιβλίο Οι μετοχές ως μακροχρόνια επένδυση του νεοϋορκέζου τραπεζίτη Εντγκαρ Λόρεν Σμιθ ενίσχυσε το ενδιαφέρον του κοινού για τις μετοχές. Ως το 1929 περισσότερες από ένα εκατομμύριο αμερικανικές οικογένειες είχαν μετοχές. Το ζοφερό 1929

    Το κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο του 1929, γνωστό ως Μεγάλο Κραχ, ακολούθησε την περίοδο ανόδου και ευφορίας που είχε ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας και είχε κορυφωθεί τον Αύγουστο του 1929. Οι τιμές των μετοχών έπεφταν από τον Σεπτέμβριο, αλλά η πτώση τους άρχισε να γίνεται απότομη στις 18 Οκτωβρίου. Πραγματικός πανικός κατέλαβε τους επενδυτές στις 24 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία πωλήθηκαν περίπου 13 εκατ. μετοχές (αριθμός ρεκόρ για την εποχή). Υστερα από εκείνη τη «Μαύρη Πέμπτη», ακολούθησαν μια «Μαύρη Δευτέρα» και μια «Μαύρη Τρίτη», κατά την οποία κινήθηκαν 16 εκατ. μετοχές και το χρηματιστήριο κατέρρευσε. Τη «βουτιά» του δείκτη μιμήθηκαν αρκετοί κατεστραμμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι αυτοκτόνησαν πηδώντας από τα παράθυρα των ουρανοξυστών που στέγαζαν τα γραφεία τους.

    Τους μήνες πριν από εκείνη την αποφράδα «Μαύρη Τρίτη» 29 Οκτωβρίου 1929 οι πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στις ΗΠΑ ήταν οι τραπεζίτες, οι χρηματιστές και οι οικονομολόγοι που συντηρούσαν την ευφορία και καλλιεργούσαν την εντύπωση ότι το χρηματιστήριο θα βρισκόταν σε μόνιμη άνοδο. Οσοι προειδοποιούσαν για τους κινδύνους αποκαλούνταν «Κασσάνδρες» και ελάχιστοι τους έδιναν σημασία. Μετά το Μεγάλο Κραχ οι ρόλοι αντιστράφηκαν: οι «Κασσάνδρες» έγιναν προφήτες και πολλοί πλούσιοι έγιναν φτωχοί μέσα σε μία ημέρα.

    Η πτώση συνεχίστηκε σταθερά για χρόνια και οι μετοχές έχασαν ως και το 90% της αξίας τους. Το κραχ του 1929 έχει μείνει τόσο βαθιά εντυπωμένο στη συλλογική μνήμη εν μέρει επειδή επέσπευσε τη Μεγάλη Υφεση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και έπληξε για μία δεκαετία όλες τις βιομηχανοποιημένες χώρες. Την καταστροφή των μεμονωμένων επενδυτών ακολούθησαν η πτώχευση τραπεζών και η μείωση της ζήτησης για αγαθά ­ άρα και της παραγωγής ­ σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου ένιωσε για τα καλά τις επιπτώσεις από το κραχ: η ελληνική οικονομία επλήγη επειδή βασιζόταν στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, για τα οποία μειώθηκε η ζήτηση, και στα εμβάσματα των μεταναστών, τα οποία άρχισαν να στραγγίζουν.

    Ωστόσο το κραχ του 1929 είχε, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, μια «θεραπευτική» επίπτωση: έμεινε με ξεχωριστό τρόπο στη μνήμη του κόσμου και έτσι τις επόμενες δεκαετίες οι αγορές τίτλων χαρακτηρίστηκαν από τάξη. Χρειάστηκαν όμως 25 χρόνια για να ξαναπάρουν οι μετοχές την αξία που είχαν πριν από το κραχ: μόνο το 1954 κατάφερε ο Dow Jones να φθάσει στα επίπεδα του φθινοπώρου του 1929 ­ ενώ μετά τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια για να σκαρφαλώσει ξανά η τιμή πολλών μετοχών στα προ του κραχ επίπεδα. Η «φούσκα της Ν. Θάλασσας»

    Οπως ο Τζόζεφ Κένεντι αποδείχθηκε εξαιρετικά διορατικός το 1929, έτσι και ο μεγάλος επιστήμων Ισαάκ Νεύτων προέβλεψε το 1720 ότι θα έσπαγε η «φούσκα» της Εταιρείας της Νότιας Θάλασσας (South Sea Company) και πούλησε εγκαίρως τις μετοχές του αποκομίζοντας το σημαντικό για την εποχή κέρδος των 7.000 στερλινών. Σύντομα όμως καταλήφθηκε από μια «παράλογη έξαψη», όπως την περιέγραψε, και επανατοποθέτησε τα χρήματά του στις ίδιες μετοχές. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει 20.000 στερλίνες όταν τελικώς η «φούσκα» έσκασε. Ετσι ο εφευρέτης του νόμου της βαρύτητας «ανακάλύψε» με τον χειρότερο τρόπο τους νόμους του χρηματιστηρίου.

    Η Εταιρεία της Νότιας Θάλασσας ιδρύθηκε το 1711 για να επιδοθεί στο εμπόριο, κυρίως σκλάβων, με τη Λατινική Αμερική. Οι μετοχές της άρχισαν να γίνονται ανάρπαστες επειδή οι επενδυτές πίστευαν ότι η εταιρεία θα εξασφάλιζε το μονοπώλιο στο εμπόριο με τη Λατινική Αμερική. Τελικώς η συμφωνία που υπεγράφη με την Ισπανία, η οποία ήλεγχε τότε την ήπειρο, ήταν πολύ λιγότερο ευνοϊκή από τις προσδοκίες: η Μαδρίτη επέβαλε φόρο στο εμπόριο σκλάβων και επέτρεψε στην εταιρεία να στέλνει μόνο ένα πλοίο τον χρόνο στη Λατινική Αμερική. Η επιτυχία του πρώτου ταξιδιού, το 1717, ήταν μέτρια αλλά η εμπιστοσύνη προς την εταιρεία ενισχύθηκε όταν την ανέλαβε προσωπικά ο βασιλιάς Γεώργιος Α' της Βρετανίας.

    Η αξία των μετοχών της συνέχισε να ανεβαίνει και η επιτυχία της γέννησε άλλες 100 εταιρείες, οι οποίες ήλπιζαν ότι θα επωφελούνταν από την ανοδική πορεία των τιμών. Πολλές από τις εταιρείες αυτές πουλούσαν «αέρα κοπανιστό» ­ ήταν λ.χ. εταιρείες ασφάλισης αλόγων ή κατασκευής νοσοκομείων για την ανατροφή νόθων παιδιών. Το 1720 η κυβέρνηση ψήφισε τον «Νόμο της Φούσκας» προκειμένου να βάλει τέρμα σε αυτή την κατάσταση, όχι τόσο για να προστατεύσει τους αφελείς όσο για να εξασφαλίσει το κερδοσκοπικό μονοπώλιο της Εταιρείας της Νότιας Θάλασσας. Οι μετοχές της τελευταίας συνέχισαν να ανεβαίνουν: από τις 128 στερλίνες τον Ιανουάριο του 1720 ξεπέρασαν τις 1.000 στερλίνες τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

    Το τέλος δεν άργησε να έρθει. Αρχισε όταν τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας πούλησαν τις μετοχές τους για να εκταμιεύσουν τα κέρδη τους και κορυφώθηκε στο τέλος του 1720, όταν οι μετοχές άξιζαν μόλις 124 στερλίνες. Οι αγανακτισμένοι επενδυτές έκαναν δημόσιες συγκεντρώσεις και ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων της Εταιρείας της Νότιας Θάλασσας. Αλλά όπως παρατήρησε πολύ εύστοχα έναν αιώνα αργότερα ο Τσαρλς Μακ Κέι, συγγραφέας του βιβλίου Ασυνήθιστες λαϊκές πλάνες και η τρέλα των μαζών, «κανείς δεν φαντάστηκε ότι το ίδιο το έθνος ήταν τόσο ένοχο όσο η εταιρεία. Κανείς δεν κατηγόρησε την ευπιστία και τη φιλαργυρία του λαού, την ταπεινωτική λατρεία του κέρδους». Το κόλπο του «Μισισιπή»

    Οι βρετανοί επενδυτές της Εταιρείας της Νότιας Θάλασσας είχαν παρασυρθεί από τον πυρετό του κέρδους παραβλέποντας το ουσιαστικότερο στοιχείο: ότι η εταιρεία δεν εξασφάλισε το πολυπόθητο μονοπώλιο στο εμπόριο με τη Λατινική Αμερική. Και ας είχε προηγηθεί, λίγους μήνες νωρίτερα, η ίδια σχεδόν ιστορία στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Το 1716 ο Σκωτσέζος Τζον Λο εξασφάλισε από το παλάτι της Γαλλίας την έγκριση να ιδρύσει μια τράπεζα και να εκδίδει τραπεζογραμμάτια. Το μόνο που έλειπε ήταν μια πηγή εσόδων σε σκληρό νόμισμα η οποία θα στήριζε την έκδοση των τραπεζογραμματίων.

    Η πηγή βρέθηκε: ήταν η εταιρεία Mississippi, που αργότερα μετονομάστηκε σε Compagnie des Indes. Η εταιρεία αυτή υποτίθεται ότι θα αποκτούσε τα αποθέματα χρυσού που υπήρχαν στην αμερικανική Πολιτεία της Λουιζιάνας. Αποδείξεις για την ύπαρξη χρυσού δεν υπήρχαν (ούτε έχει βρεθεί χρυσός ως σήμερα στη Λουιζιάνα), αλλά αυτά ήταν ψιλά γράμματα για τους φρενιασμένους επενδυτές εκείνης της εποχής. Οταν η εταιρεία εξέδωσε μετοχές, η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονταν στον δρόμο του Παρισιού όπου βρισκόταν το χρηματιστήριο και λέγεται ότι γυναίκες πουλούσαν ακόμη και το κορμί τους για να αποκτήσουν χρήματα για την αγορά μετοχών. Κανείς δεν φαινόταν να απασχολείται με το γεγονός ότι τα τραπεζογραμμάτια που εξέδιδε η τράπεζα στην οποία ανήκε η εταιρεία δεν υποστηρίζονταν από χρυσό αντίστοιχης αξίας. Τον Ιανουάριο του 1720 οι μετοχές της εταιρείας άξιζαν 36 φορές περισσότερο από την αρχική αξία τους, παρ' ότι ούτε κόκκος χρυσού δεν είχε βρεθεί στη Λουιζιάνα.

    Τον καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, λίγους μήνες πριν από το σπάσιμο της «φούσκας της Νότιας Θάλασσας» στη γειτονική Βρετανία, ήρθε το αναπόφευκτο τέλος στη Γαλλία. Λέγεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο πρίγκιπας Ντε Κοντί αποφάσισε να στείλει τα τραπεζογραμμάτιά του στην τράπεζα για να τα εξαργυρώσει σε χρυσό. Πολλοί θέλησαν να τον μιμηθούν, θεωρώντας ότι ήταν προτιμότερο να κρατούν στα χέρια τους χρυσό παρά χαρτιά. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η τράπεζα μοίρασε φτυάρια σε ζητιάνους για να περιφέρονται στους δρόμους του Παρισιού παριστάνοντας ότι αναχωρούσαν για τη Λουιζιάνα για την εξόρυξη χρυσού. Οταν ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι οι χρυσοθήρες αυτοί παρέμειναν ζητιάνοι στο Παρίσι, ένα αγανακτισμένο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία της τράπεζας. Δεκαπέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συμπλοκές που ξέσπασαν τον Ιούλιο του 1720, ώσπου βγήκε μια ανακοίνωση ότι όχι μόνο οι μετοχές αλλά ούτε και τα τραπεζογραμμάτια μπορούσαν να ανταλλαγούν με χρυσό. Ανθρωποι που πίστευαν ότι είχαν γίνει εκατομμυριούχοι βρέθηκαν ξαφνικά πάμφτωχοι. Την ίδια τύχη είχε και ο Λο, που πέθανε αδέκαρος στη Βενετία. Τουλιπομανία

    Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δεν είχαν πάρει κανένα μάθημα από το πάθημα των Ολλανδών έναν αιώνα νωρίτερα, όταν η τιμή του βολβού της τουλίπας ανέβηκε στα ύψη, για να καταρρεύσει παρασύροντας μαζί της πολλές περιουσίες. Οι τουλίπες εισήχθησαν στην Ευρώπη από την Τουρκία γύρω στο 1550 και σύντομα αναδείχθηκαν σε δημοφιλές, αν και ακριβό, λουλούδι. Η ζήτηση για τουλίπες διαφόρων χρωμάτων ξεπέρασε την προσφορά και οι τιμές των βολβών σπάνιων ποικιλιών εκτινάχθηκαν στα ύψη.

    Ως το 1610 ένας και μοναδικός βολβός κάποιας νέας ποικιλίας τουλίπας (υπάρχουν 160 ποικιλίες) ήταν αρκετός για να προικίσει μια νύφη. Βολβοί λέγεται ότι ανταλλάχθηκαν με άμαξες, ακόμη και με μια ολόκληρη ανθηρή ζυθοποιία. Η μανία κορυφώθηκε στην Ολλανδία το διάστημα 1633-1637. Ως τότε το χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, που είχε ιδρυθεί στις αρχές του αιώνα και ήταν το πρώτο στην Ευρώπη, συγκέντρωνε σοβαρούς επενδυτές. Δεν άργησε όμως να γίνει ο χώρος στον οποίο σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη έκρηξη κερδοσκοπίας στην ιστορία. Πριν από το 1633 το εμπόριο τουλίπας ήταν ένας τομέας για καλλιεργητές και ειδικούς, αλλά η σταθερή αύξηση των τιμών των βολβών παρακίνησε πολλές οικογένειες της μεσαίας και της εργατικής τάξης να κερδοσκοπήσουν στην αγορά αυτή.

    Σπίτια, κτήματα και επιχειρήσεις πουλήθηκαν ή υποθηκεύτηκαν προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να εξοικονομήσουν χρήματα για να αγοράσουν βολβούς οι οποίοι μπορούσαν εύκολα να καλλιεργηθούν και να προσφέρουν ακόμη περισσότερους πολύτιμους βολβούς. Οι βολβοί αγοράζονταν και πωλούνταν αμέσως σε ακριβότερη τιμή, ξανά και ξανά, χωρίς καν να έχουν ξεμυτίσει από το χώμα. Το χρηματιστήριο του Αμστερνταμ δημιούργησε ειδικούς χώρους για την αγοραπωλησία τουλίπας και σύντομα το μιμήθηκαν και άλλες ολλανδικές πόλεις. Ολοι συμμετείχαν στην τουλιπομανία: καλλιτέχνες, αγρότες, ευγενείς, υπηρέτες και καπνοδοχοκαθαριστές. Το 1636 ένας βολβός τουλίπας κόστιζε ως και 4.600 φιορίνια, ενώ ένα πρόβατο μόλις 10 φιορίνια.

    Το αναπόφευκτο κραχ σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1637, όταν εκφράστηκαν οι πρώτες αμφιβολίες για το αν η τιμή των βολβών θα συνέχιζε να αυξάνεται. Σχεδόν εν μια νυκτί η τιμή τους κατέρρευσε, γιατί ξαφνικά όλοι ήθελαν να πουλήσουν και κανείς να αγοράσει. Πολλές ολλανδικές οικογένειες καταστράφηκαν και η οικονομία της χώρας εισήλθε σε περίοδο ύφεσης. Η «Μαύρη Δευτέρα»

    Το καλοκαίρι του 1987 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν όρισε τον Αλαν Γκρίνσπαν διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε 23% και η 29η Οκτωβρίου 1987 έμεινε στην Ιστορία ως «Μαύρη Δευτέρα». Περιουσίες εξαφανίστηκαν και επαναλήφθηκαν οι σκηνές που σημειώνονται έξω από κάθε χαμένο χρηματιστήριο, μη εξαιρουμένης της Σοφοκλέους: ορισμένοι επενδυτές επιτέθηκαν στους χρηματιστές τους κατηγορώντας τους για τη ζημιά που υπέστησαν.

    Η υστερία που εξαπλώθηκε σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου (ο βρετανικός δείκτης FTSE έχασε 25% σε 48 ώρες) καλλιεργήθηκε και από τα δημοσιεύματα σοβαρών εφημερίδων, οι οποίες αμέσως μετά τη «Μαύρη Δευτέρα» άρχισαν να δημοσιεύουν γραφήματα με τις ομοιότητες μεταξύ των κραχ του 1929 και του 1987, ενώ επιφανείς οικονομολόγοι επιδίδονταν σε παρόμοιους παραλληλισμούς. Πολλοί προέβλεπαν ότι θα ακολουθούσε μεγάλη ύφεση, όπως το 1929. Διαψεύστηκαν.

    Η διαφορά μεταξύ της «Μαύρης Δευτέρας» και του Μεγάλου Κραχ ήταν ότι στη δεκαετία του '80 η αμερικανική οικονομία αναπτυσσόταν ενώ στη δεκαετία του '20 συρρικνωνόταν. Οπως το τοποθέτησε πολύ γλαφυρά ένας από τους χρηματιστές της Γουόλ Στριτ, οι φόβοι του ότι θα ακολουθούσε περίοδος ύφεσης μετά τη «Μαύρη Δευτέρα» καθησυχάστηκαν όταν πετώντας επάνω από το Κλίβελαντ είδε τις υψικαμίνους των εργοστασίων να καπνίζουν. Η βεβαιότητά του ότι δεν θα ακολουθούσε ύφεση ενισχύθηκε όταν άνοιξε μια τοπική εφημερίδα του Κλίβελαντ και είδε ότι περιείχε 14 σελίδες με αγγελίες για ζήτηση εργατικών χεριών. Μόλις δύο χρόνια χρειάστηκαν για να καλύψουν οι περισσότεροι επενδυτές τις ζημιές τους. Στην πραγματικότητα η «Μαύρη Δευτέρα» είχε προβολή δυσανάλογη με τον πόνο που προκάλεσε.

    Οι αιτίες του κραχ ήταν πολλές, αλλά η κυριότερη ήταν ότι η αγορά δεν είχε «διορθωθεί» επί έναν χρόνο και είχε διορθωθεί ελάχιστα τα προηγούμενα έξι χρόνια. Πριν από τη «Μαύρη Δευτέρα» πολλοί επενδυτές ανέμεναν από τις μετοχές τους μόνιμη απόδοση της τάξεως του 15%-20%. Το κραχ τούς δίδαξε «χρηματιστηριακό ρεαλισμό» και τους έκανε σοφότερους ­ ώσπου να ξεχαστεί το μάθημα και να έρθει μια νέα γενιά άπειρων επενδυτών.

    Ανάμεσα στους χαμένους του 1987 ήταν και ο διάσημος χρηματιστής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είχε προβλέψει ότι επίκειτο κραχ αλλά το είχε τοποθετήσει στο Τόκιο (του οποίου το χρηματιστήριο επηρεάστηκε τελικώς λιγότερο από τα υπόλοιπα). Στους «κερδισμένους» αντιθέτως ανήκει ο κ. Γκρίνσπαν, του οποίου η φήμη ενισχύθηκε λόγω της επιτυχημένης παρέμβασής του για να αποσοβηθεί η κρίση. Οι τίγρεις της ΝΑ Ασίας

    Η οικονομική κρίση της Νοτιοανατολικής Ασίας άρχισε τον Ιούλιο του 1997 με την υποτίμηση του μπατ, του νομίσματος της Ταϊλάνδης. Μετά την Ταϊλάνδη, οι λεγόμενες «ασιατικές τίγρεις», δηλαδή οι χώρες των οποίων οι οικονομίες ήταν ως τότε εξαιρετικά δυναμικές, άρχισαν να υποκύπτουν η μία μετά την άλλη. Μέσα σε έναν χρόνο τίποτε δεν είχε μείνει ίδιο στη Νοτιοανατολική Ασία. Στην Ινδονησία, που είχε εκπλήξει τους πάντες καταφέρνοντας να μειώσει δραστικά τη φτώχεια, το ποσοστό των φτωχών ανέβηκε από 11% σε 40%. Η Νότια Κορέα, το υπερήφανο νέο μέλος του κλαμπ των πλουσίων, μπήκε στην ουρά για δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Εναν χρόνο μετά την κρίση τα νομίσματα των περισσότερων «τίγρεων» είχαν χάσει από 30% ως 70% της αξίας τους. Σήμερα οι ουρανοξύστες που έχουν μείνει μισοκτισμένοι σε πόλεις ανά την Ασία αποτελούν μια οδυνηρή υπενθύμιση της κρίσης του 1997.

    Αλλά η οικονομική κρίση είχε ορισμένες θετικές επιπτώσεις: αποτέλεσε τον καταλύτη για να απαιτήσουν οι λαοί της περιοχής την εισαγωγή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και την πάταξη της διαφθοράς. Η Ταϊλάνδη, η πρώτη από τις «τίγρεις» που ανέβηκε και η πρώτη που κατέρρευσε, ήταν και η πρώτη που εισήγαγε μεταρρυθμίσεις στο διεφθαρμένο και νεποτιστικό σύστημά της. «Η κρίση μάς άνοιξε τα μάτια» δηλώνουν οι Ταϊλανδοί ­ αν και το μάθημα ήταν σκληρό: πολλές από τις 4.000 αυτοκτονίες που καταγράφηκαν στην Ταϊλάνδη το 1997 είχαν αιτία την κρίση. «Δεν είχαμε ιδέα για κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας, τραπεζικές μεταρρυθμίσεις, πραγματική δημοκρατία. Το μόνο που κάναμε ήταν να αγοράζουμε και να δανειζόμαστε. Οι νεόπλουτοι αγόραζαν ακριβά αυτοκίνητα, 40 ζευγάρια παπούτσια, τα πάντα. Οταν η "φούσκα" έσκασε, ο κόσμος έμαθε να απαιτεί τα δικαιώματά του».

    Πολλές ελίτ που κυβερνούσαν αυταρχικά τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αναγκάστηκαν να παραδώσουν την εξουσία. Πιο γνωστό είναι το παράδειγμα της Ινδονησίας, όπου ο πρόεδρος Σουχάρτο, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή επί 30 χρόνια, ανατράπηκε από τις λαϊκές εξεγέρσεις. Ο Σουχάρτο είχε τον απόλυτο έλεγχο του στρατού και όλων των μοχλών της εξουσίας αλλά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον αναπάντεχο εχθρό που παρουσιάστηκε, την αγορά.

    Σήμερα οι οικονομίες των περισσότερων «τίγρεων» δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την κρίση του 1997. Η κρίση όμως που ξεκίνησε από τα ασιατικά χρηματιστήρια δεν έγινε ποτέ παγκόσμια. Αν και κάποια στιγμή πολλοί φοβήθηκαν ότι θα εξαπλωνόταν σε όλα τα χρηματιστήρια, από τη Νέα Υόρκη και τη Φραγκφούρτη ως τη Λατινική Αμερική, οι φόβοι τους δεν επαληθεύτηκαν. Τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο υπέστησαν ένα μικρό σοκ, αλλά η κρίση περιορίστηκε τελικώς στην Ασία.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 11/12/14, 11:29 pm

    Χρηματιστήριο Αθήνας, έτος 1987 - Πριν 25 χρόνια
    Από: Takis Ant Κατηγορία: Οικονομία
    Το ''κραχ'' της Μαύρης Δευτέρας στη Νέα Υόρκη και οι εξελίξεις στο ΧΑ.
    Το ''κραχ'' της Μαύρης Δευτέρας, όπως τότε ονομάστηκε η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στις 19.10.1987, που παρέσυρε τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου και εκείνο της Αθήνας φυσικά, δεν είναι η μόνη σημαντική χρηματιστηριακή εξέλιξη του συγκεκριμένου έτους.

    Το 1987 είναι και το έτος που κορυφώνεται η 3ετής περίπου (1985 - 1987) ανοδική φάση στο ρηχό Χρηματιστήριο της Αθήνας (ΧΑ), με απίστευτα κέρδη που ξεπερνούν και το 400% σε λιγότερο από 10 μήνες, αφού είχε προηγηθεί μια μακρά πτωτική περίοδος.

    Είναι επίσης το έτος που ξαφνικά και βίαια αντιστρέφεται η έντονα ανοδική τάση στο ΧΑ για να μετατραπεί σε κατακόρυφη πτώση, όταν στις 19.10.87 καταρρέει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Είναι το έτος που, παρά την έντονη μετά το κραχ της Νέας Υόρκης πτώση, το ΧΑ κατορθώνει να κλείσει με κέρδη μεγαλύτερα του 160%. Ένα από τα πλέον ανοδικά στην ιστορία του.

    Είναι το έτος που προσελκύει νέο επενδυτικό κοινό με τις συναλλαγές να εκτοξεύονται κατά 13 και πλέον φορές έναντι του προηγούμενου έτους.

    Όμως η εκρηκτική άνοδος του 1987 δεν ήρθε έτσι ξαφνικά ή τυχαία. Είχαν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις και είχε διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα.

    Μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1984, μετά από συνεχή πτωτική πορεία μιας 10ετίας , το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει πιάσει «πάτο». Οι αποτιμήσεις των μετοχών ήταν πλέον ελκυστικές (ο δείκτης Ρ/Ε κυμαινόταν γύρω στο 5 και οι μερισματικές αποδόσεις γύρω στο 10%). Η διεθνής οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει, όπως και οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Οι προοπτικές μιας σειράς εταιρειών άρχιζαν να διαγράφονται θετικές. Έτσι το 1984 έκαναν την εμφάνισή τους στο ΧΑ οι πρώτες δειλές ανοδικές αντιδράσεις.

    Το επόμενο έτος, το 1985, λαμβάνονται από την κυβέρνηση μέτρα «Σταθεροποίησης της οικονομίας» (στις 11.10.1985), με στόχο τη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών και την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οι επιδράσεις των μέτρων είναι θετικές. Κυρίως ωφελούνται οι εξαγωγικοί κλάδοι όπως κλωστοϋφαντουργία, τσιμέντα κλπ. Στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές επικρατούν ανοδικές τάσεις. Το ΧΑ δεν παραμένει αδιάφορο, εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις ότι μπαίνει σε φάση ανάκαμψης. Τελικά το 1985 ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ αυξάνεται κατά 20% περίπου (κατά 19,89%), ενώ οι ετήσιες συναλλαγές ανέρχονται μόλις σε 2,4 δις δραχμές.

    Το έτος 1986 η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας σιγά – σιγά αποκαθίσταται, ενώ η ψυχολογία έχει αρχίσει να μεταβάλλεται σε θετική, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται, ενώ το διεθνές κλίμα είναι καλό. Αποτέλεσμα, το 1986 ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ να παρουσιάσει σημαντική άνοδο κατά 46,38%, με τις ετήσιες συναλλαγές σχεδόν να διπλασιάζονται και να φτάνουν τα 4,5 δις δραχμές. Συγκεκριμένα ο νέος προσαρμοσμένος Γενικός Δείκτης του ΧΑ, (που και σήμερα χρησιμοποιούμε), κλείνει στις 31.12.86 στις 103,9 μονάδες

    Έτσι, το έτος 1987 μπαίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας έχουν αρχίσει να αποδίδουν με αποτέλεσμα να εδραιώνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Το ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο γίνεται εντονότερο. Η υποτυπώδης ζήτηση για μετοχές, που υπήρχε κατά τα προηγούμενα χρόνια, πλέον αυξάνεται με ρυθμούς όλο και πιο έντονους. Οι παλαιοί επενδυτές επαναδραστηριοποιούνται μετά από μια δεκαετία και πλέον, ενώ σε κάποιους θύμιζε "μέρες του 1972", όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

    Εξελίξεις έτους 1987:

    Το πρώτο τρίμηνο του 1987 είναι καθαρά ανοδικό. Ειδικότερα ο πρώτος μήνας του έτους (Ιανουάριος) κλείνει με σημαντικά κέρδη για το ΧΑ και το Γενικό Δείκτη αυξημένο κατά 24%. Ο νέος προσαρμοσμένος δείκτης, από 103,9 μονάδες στις 31.12.86, ανέρχεται στις 128,9 μονάδες στις 31.1.87. Η άνοδος συνεχίζεται αμείωτη καθ’ όλο το τρίμηνο. Έτσι τον Φεβρουάριο ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει μικρή άνοδο (+5,2%) και πολύ μεγαλύτερη τον Μάρτιο (+27,2%), για να κλείσει στις 31.3.1987 στις 172,6 μονάδες. Ήδη τα συνολικά κέρδη στο ΧΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 1987 ανέρχονται σε 66,1%. Σημαντική στην άνοδο είναι και η συμβολή των "Ξένων" κεφαλαίων (Funds που επενδύουν σε Αναδυόμενες Αγορές), που αγοράζουν κυρίως μετοχές τραπεζών και μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών (blue chips).

    Το δεύτερο τρίμηνο του 1987, από άποψη μεταβολής τιμών των μετοχών, είναι πιο ήρεμο, αλλά το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ παρουσιάζει αυξομειώσεις, χωνεύοντας προφανώς τη μεγάλη άνοδο του πρώτου τριμήνου, για να κλείσει στο τέλος Ιουνίου στις 171,8 μονάδες.

    Το τρίτο τρίμηνο του 1987 είναι έντονα ανοδικό. Προς το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, στο ΧΑ οι τιμές των μετοχών, όπως και οι συναλλαγές, αυξάνονται κατακόρυφα. Δεν υπήρχαν τότε περιορισμοί ή όρια στα ποσοστά ημερήσιας μεταβολής των τιμών.

    Προτιμούνται από το χρηματοπιστωτικό κλάδο οι μετοχές των Τραπεζών (κυρίως Εθνικής, Τράπεζας Πίστεως, Τράπεζας Εργασίας, Εμπορικής κλπ), αλλά και των Ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική, Αστήρ), των Εταιρειών Επενδύσεων (ΕΕΕΧ, Επενδύσεις Πίστεως, Επενδύσεις Εργασίας κλπ), καθώς και η νεοεισηγμένη “Διερευνητές Άλφα” (η μετέπειτα Άλφα Leasing). Από τις Βιομηχανικές εταιρείες μεγάλη εμπορευσιμότητα έχουν τα τσιμέντα (Τιτάν, Ηρακλής, Χαλκίδα), οι μεταλλουργικές αλλά και άλλες εταιρείες (Αλουμίνιο, Βιοχάλκο, Λιπάσματα, ακόμη και Λαυρεωτική κλπ). Εκείνες όμως που κερδίζουν το μεγάλο ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών είναι οι μετοχές του κλάδου της Κλωστοϋφαντουργίας (κυρίως των εταιρειών Κλωστήρια Ναούσης, ΜΑΚΛΩ, ΕΤΜΑ, Λέκκας, ΓΕΠΑ, η νεοεισηγμένη Ελφίκο και πολλές ακόμη).

    Το νέο επενδυτικό κοινό που προσελκύεται, με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που μπορεί αυτό να διαθέτει, δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές. Ένα τυχαίο γεγονός θα μπορούσε να αντιστρέψει δραματικά την ψυχολογία του, λόγω άγνοιας και φόβου.

    Συγκεκριμένα, μεγάλα κέρδη γράφει ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ τον Ιούλιο (+18,8%), τον Αύγουστο (+30,1%) και κυρίως τον Σεπτέμβρη (+40,1%). Στο τέλος Σεπτέμβρη ο Γενικός Δείκτης έχει κατορθώσει εντός του τριμήνου να υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας τις 390,3 μονάδες. Τα συνολικά κέρδη του γ΄τριμήνου ανέρχονται στο 127%, ενώ η άνοδος από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη φτάνει το 275%. Πλέον η ζήτηση έχει επεκταθεί με μεγαλύτερη ένταση στις μετοχές των μικρότερων εταιρειών.

    Γίνονται εισαγωγές νέων εταιρειών στο ΧΑ, ενώ αρκετές από τις ήδη εισηγμένες προχωρούν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

    Όμως και η κερδοσκοπία, κυρίως από το καλοκαίρι του 1987 έως και τον Οκτώβρη μήνα, ευρίσκεται σε πλήρη έξαρση. Πλέον αγοράζεται οτιδήποτε πουλιέται.

    Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών γινόταν τότε ξεχωριστά ανά κλάδο (πχ μόνο Τράπεζες, μόνο κλωστήρια κλπ) και για συγκεκριμένα μικρά χρονικά διαστήματα. Οι εντολές για αγορά ή πώληση δινόταν είτε τηλεφωνικά ή από το « κάγκελο». Οι τιμές, που αναγράφονταν σε κύβους, άλλαζαν χειροκίνητα στο ταμπλό. Μπορεί η τεχνολογία να ήταν απούσα, αλλά η εικόνα του ΧΑ ήταν γραφική. Κάποιοι ξένοι φωτογράφιζαν το ταμπλό, και στιγμιότυπα της διαδικασίας, σαν αξιοθέατο άλλων εποχών.

    Επίσης τότε οι τίτλοι δεν ήταν άυλοι (όπως έγινε αρκετά αργότερα) αλλά έντυποι, τυπωμένοι σε χαρτί (με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας), έτσι στη γλώσσα των θαμώνων της Σοφοκλέους οι μετοχές λέγονταν απλώς «χαρτιά».

    Ήταν η περίοδος της άκρατης ευφορίας, που όπως συνήθως συμβαίνει, δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.

    Το τελευταίο τρίμηνο του 1987 είναι και το πλέον δραματικό. Από άκρατη ευφορία περάσαμε αυτόματα στο φόβο και τον πανικό.

    Τον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εκτοξεύεται σε ύψη πρωτόγνωρα για την εποχή εκείνη. Στα μέσα του μήνα Οκτωβρίου, κυμαίνεται στα επίπεδα των 500 μονάδων περίπου. Έτσι σε σύντομο διάστημα επιτυγχάνονται υπερβολικά κέρδη.

    Οι αποτιμήσεις των εταιριών έχουν φθάσει πλέον σε υψηλά, μη διατηρήσιμα, επίπεδα. Ένα τυχαίο αρνητικό γεγονός θα ήταν αρκετό να αντιστρέψει δραματικά την τρελή εκείνη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Και το γεγονός αυτό δεν άργησε να έρθει.

    Στις 19.10.87 ημέρα Δευτέρα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει και ο Dow Jones βυθίζεται σημειώνοντας πτώση κατά 22,6% σε μια μόνο μέρα. Σε πέντε συνεδριάσεις, από τις 13 ως τις 19 Οκτωβρίου του 1987, ο Dow Jones έχει πλέον χάσει το 1 / 3 της αξίας του.

    Το ''κραχ'' της Μαύρης Δευτέρας όπως ονομάστηκε, μεταδίδεται αυτόματα στα Χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Πλήρης αντιστροφή της επενδυτικής διάθεσης. Σύγχυση και πανικός παντού. Οι απανταχού επενδυτές "έμοιαζαν σαν το πανικόβλητο κοινό σ’ ένα κατάμεστο θέατρο, όπου όλοι τρέχουν να βγουν από την αίθουσα από τη μία και μοναδική έξοδο κινδύνου, με αποτέλεσμα πολλοί να ποδοπατηθούν" όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά τότε.

    Η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τρομακτικές ήταν οι απώλειες και σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Τότε ήταν που άκουσα για πρώτη φορά και τη φράση "φτερνίζεται η Αμερική και κρυολογεί η Ευρώπη".

    Φυσικό ήταν το μικρό και ρηχό Αθηναϊκό Χρηματιστήριο να επηρεαστεί πολλαπλάσια. Η άνοδος διακόπηκε βίαια. Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν. Το ΧΑ παρέμεινε κλειστό για τις 4 επόμενες μετά το ''κραχ'' εργάσιμες μέρες, με την ελπίδα να ξεπεραστεί ο αρχικός πανικός, να επικρατήσει η ψυχραιμία και να αποκατασταθεί κάπως η ηρεμία στην αγορά. Όταν όμως τελικά το ΧΑ άνοιξε, δεν απέφυγε την κατάρρευση. Οι απώλειες την πρώτη μέρα (26.10.87) έφτασαν το 12,6%, αλλά και να ήθελε κάποιος να πουλήσει ουσιαστικά δεν μπορούσε. Αγοραστές δεν υπήρχαν, μόνο πωλητές. Την δεύτερη μέρα (27.10) η πτώση μειώθηκε στο 6% και την τρίτη (29.10) περιορίστηκε στο 3,2%. Είχαν κάνει την εμφάνισή τους κάποιοι αγοραστές, ενδεχομένως θεωρώντας τις τιμές ελκυστικές. Οι συνολικές απώλειες και των 3 ημερών έφτασαν το 20,6%.

    Η παγκόσμια κατάρρευση των χρηματιστηρίων ενέτεινε τους φόβους για μία ακόμη Μεγάλη Ύφεση. Πολλοί είχαν αρχίσει τότε να παραλληλίζουν την κατάσταση του Οκτωβρίου 1987 με εκείνη του 1929. Όμως τότε (το 1929) η αιτία ήταν τα θεμελιώδη προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας. Τώρα ποιος ήταν ο λόγος της κατάρρευσης; Γιατί οι αγορές επέλεξαν τη 19η Οκτωβρίου; Ήταν τότε πολύ δύσκολο να δοθεί μια πειστική απάντηση.

    Αργότερα, που η κατάσταση ηρέμησε, φάνηκε πως αιτίες του κραχ του ΄87, μεταξύ άλλων, ήταν:

    - Οι πολύ υψηλές αποτιμήσεις. Οι μετοχές κινήθηκαν έντονα ανοδικά στο μεγαλύτερο μέρος του 1987, αναρριχώμενες σε επίπεδα που δεν ήταν δυνατό να διατηρηθούν. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα θεμελιώδη μεγέθη. Με ιστορικούς όρους, οι τιμές των μετοχών είχαν προσεγγίσει επίπεδα που προηγούνταν κατά πολύ των επιχειρηματικών κερδών. Γενικά η αγορά ήταν πολύ υψηλά, έψαχνε κάποια αφορμή για να διορθώσει .

    - Οι αποδόσεις των ομολόγων και γενικότερα των επιτοκίων ήταν μεγαλύτερες από εκείνες των μετοχών. (Συγκεκριμένα τα επιτόκια του δολαρίου είχαν αυξηθεί και μάλιστα απότομα, ιδίως εκείνα των μακροπροθέσμων ομολογιών και των ενυπόθηκων δανείων. Ξεκινώντας από τα επίπεδα του 8% ή και λιγότερο στις αρχές Ιανουαρίου, η απόδοση των ομολόγων του Αμερικάνικου Δημοσίου 30ετούς διάρκειας έφτασε το 10,4% δύο μέρες πριν το κραχ της 19ης Οκτωβρίου. Αντίστοιχα η απόδοση των μετοχών, εκφρασμένη από τα κέρδη ανά μετοχή σαν ποσοστό των τρεχουσών τιμών, έπεσε κάτω από το 5% στα τέλη Αυγούστου παρουσιάζοντας μεγάλη απόκλιση από την αντίστοιχη απόδοση των ομολόγων).

    - Η νέα τεχνολογία στις συναλλαγές και οι νέες αναπόδεικτες επενδυτικές στρατηγικές, που καταπόνησαν την αγορά. Κάποιοι τότε έφτασαν σε σημεία υπερβολής θεωρώντας ως υπεύθυνη τη νέα τεχνολογία, «ήταν σαν να πάτησαν την ίδια στιγμή όλοι μαζί το κουμπί της ανοιχτής πώλησης» είπαν.

    - Υπήρχαν ακόμη ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την αγορά από την ένταση και τις εχθροπραξίες στον Περσικό Κόλπο, μεταξύ Ιράν και Ιράκ.

    Μετά από δυο μήνες έντονων διακυμάνσεων, οι αγορές ξεκίνησαν να ανακάμπτουν. (Ο ευρύτερος χρηματιστηριακός δείκτης Standard & Poor΄s 500 ολοκλήρωσε το 1987 με μικρά κέρδη ύψους 2,59%). Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται.

    Σε λιγότερο από δύο έτη οι μετοχές είχαν επιστρέψει στα υψηλά της περιόδου πριν το κραχ. Σήμερα, τον Οκτώβριο του 2012, ο δείκτης Dow Jones, που κυμαίνεται γύρω στις 13.350 μονάδες, είναι αυξημένος κατά 7 φορές σε σχέση με το κλείσιμο της Μαύρης Δευτέρας (που ήταν στις 1.738 μονάδες). Το μεγάλο κραχ της Νέας Υόρκης θα αποτελεί πάντα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο απρόβλεπτες και ασταθείς είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Τι ακριβώς όμως επιπτώσεις είχε το κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο; Ποια ήταν η συνέχεια;

    Στην Αθήνα, μετά τις συνολικές απώλειες των 3 πρώτων ημερών (που έφτασαν το 20,6%) ακολούθησε ανοδική αντίδραση τις τρεις επόμενες ημέρες, χάρις και στο γεγονός ότι εν τω μεταξύ είχε κάπως ανακάμψει η Αμερική και η Ευρώπη. Έτσι στις 30.10.87 σημειώθηκε μικρή άνοδος κατά 1,8%, στις 2.11.87 πολύ μεγάλη άνοδος κατά 11,2% (λες και το κακό είχε οριστικά περάσει) και τέλος στις 3.11.87 η άνοδος περιορίστηκε στο 1,2%. Το σύνολο της ανοδικής αντίδρασης κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης, που είχε προηγηθεί. Ήταν η καλύτερη ευκαιρία για απεγκλωβισμό των επενδυτών από την αγορά. Ακολούθησε συνεχής σχεδόν πτώση, με τους πανικόβλητους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στη Νέα Υόρκη και τις ελπίδες ομοίως.

    Πριν ακόμη προλάβει η αγορά της Αθήνας να συνέλθει, δέχεται δεύτερο κτύπημα, όταν η κυβέρνηση εγκαταλείπει το σταθεροποιητικό οικονομικό της πρόγραμμα, με την απομάκρυνση στις 26.11.87 του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας (Κ. Σημίτη). Χάνονται έτσι οι ελπίδες ανάκαμψης. Τότε (στις 26.11.87) σημειώνεται κατακόρυφη πτώση κατά 12%. Η πτώση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τις επόμενες ημέρες.

    Έτσι στις 7.12.87 (οπότε σημειώνεται ο "πάτος" της περιόδου, περί τις 200 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει πάνω από το 60% της αξίας του από την κορυφή, που είχε σημειωθεί στις 15.10.87.

    Η πτωτική τάση αντιστρέφεται βίαια αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όταν το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξαγγέλλει επενδυτικά κίνητρα. Αποτέλεσμα η σφοδρή ανοδική αντίδραση της αγοράς, με το Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί σε 4 ημέρες (από 8.12 έως και 11.12.87) εκπληκτικό άλμα με άνοδο μεγαλύτερη του 50%, καλύπτοντας το μέγιστο μέρος των προηγούμενων απωλειών του. Ήταν επίσης μια ακόμη καλή ευκαιρία για τον απεγκλωβισμό από την αγορά.

    Στη συνεχεία χάνεται ένα μέρος των κερδών, για να κλείσει το έτος 1987 χαμηλά στις 272,5 μονάδες, με σημαντική όμως άνοδο από τις αρχές του έτους. Άνοδος που, παρά την μεγάλη μετά το κράχ πτώση, ανήλθε για το σύνολο του έτους στο +162,34% .

    Συνοπτικά για το έτος 1987, οι λόγοι της ανόδου ήταν: Οι χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών, οι σχεδόν απαξιωμένες μετοχές.
    Η άνοδος στα διεθνή μεγάλα χρηματιστήρια.
    Οι εφαρμογή προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας, που διαμόρφωσαν θετική επενδυτική ψυχολογία.

    Οι λόγοι της πτώσης στη συνέχεια ήταν:
    Το ''κραχ'' στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εγκατάλειψη του σταθεροποιητικού οικονομικού προγράμματος.
    Οι τιμές των μετοχών, μετά την άνοδο είχαν διαμορφωθεί σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

    Με όλα αυτά, το 1987 ήταν πράγματι μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά, από τις πλέον ενδιαφέρουσες στην ιστορία του.

    ________________________
    Πηγές: Κυρίως ο οικονομικός τύπος της εποχής εκείνης (Ναυτεμπορική, Εξπρές, Κέρδος, Business Week, κλπ). Επίσης οι εκδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 14/12/14, 07:29 pm

    Ο... επίμονος κύριος Λύκος
    Εκτύπωση σελίδας
    Αποθήκευση σελίδας
    Αποστολή με e-mail
    Προσθήκη στο αρχείο
    Μέγεθος κειμένου

    Του Νίκου Χρυσικόπουλου

    Δεν συμβαίνει συχνά ο Φαίδωνας Ταμβακάκης, από τα εμβληματικά στελέχη του εγχώριου χρηματοοικονομικού κλάδου και ένας από τους σημαίνοντες «ανθρώπους της αγοράς», να παραβρίσκεται σε γενικές συνελεύσεις εταιρειών, πέραν όσων συμμετέχει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και, φυσικά, της Alpha Trust, της εταιρείας διαχείρισης χαρτοφυλακίου (και μεγαλύτερο ανεξάρτητο φορέα συλλογικών επενδύσεων στη χώρα) που συνίδρυσε πίσω στο 1987 και στην οποία σήμερα κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

    Όμως, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Inform Λύκος που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα δεν ήταν μια διαδικαστική υπόθεση που θα μπορούσε να αγνοήσει ο επικεφαλής της Alpha Trust.

    Η εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετέχει με ποσοστό 5,15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Inform Λύκος, στην οποία ο βασικός της μέτοχος, Νίκος Λύκος, επιδιώκει να εξαγοράσει (μέσω της αυστριακής Lykos AG, που ελέγχεται από τον ίδιο) το σύνολο των μετοχών της Austria Cards (Sagime GMBH), που αποτελεί μια από τις ισχυρότερες θυγατρικές του ομίλου Inform Λύκος και κορυφαίο παραγωγό έξυπνων καρτών (smart cards) στην Ευρώπη, έναντι 40 εκατ. ευρώ.

    Στη γ.σ. των μετόχων, όπου συζητήθηκε το θέμα της εξαγοράς, απόφαση τελικώς δεν λήφθηκε, κυρίως μετά την παρέμβαση του Φ. Ταμβακάκη, ο οποίος, αν και χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση εξαγοράς, εντούτοις στηλίτευσε την πρακτική που ακολουθείται. Χωρίς να είναι ο μόνος από τους μετόχους μειοψηφίας που εμφανίστηκαν τουλάχιστον προβληματισμένοι με τις επιδιώξεις του Ν. Λύκου, ο επικεφαλής της Alpha Trust στάθηκε στο γεγονός πως διεθνώς, όπου υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων (σ.σ.: ο Νίκος Λύκος κατέχει ποσοστό περίπου 71% της Inform Lykos), ο μέτοχος που ζητά να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία δεν μετέχει στην ψηφοφορία των μετόχων.

    Ενστάσεις

    Οι μέτοχοι μειοψηφίας, μεταξύ των οποίων και η κυρία Όλγα Λύκου, αδελφή του βασικού μετόχου, η οποία διατύπωσε ενστάσεις στη γενική συνέλευση μέσω του νομικού της εκπροσώπου, στέκονται επίσης στο σκέλος της αποτίμησης της προς εξαγοράς εταιρείας, επισημαίνοντας πως θα ήταν ορθότερο να δοθεί σε ξένο οίκο το mandate και η δυνατότητα πώλησης της Austrian Cards και όχι μέσω της διαδικασίας που ουσιαστικά φέρνει την αυστριακή θυγατρική στον έλεγχο του βασικού μετόχου της εισηγμένης.

    Παράλληλα, μέτοχοι μειοψηφίας επισημαίνουν πως η αξία της Austrian Cards είναι σημαντικά μεγαλύτερη του προσφερόμενου τιμήματος των 40 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της Austria Card ανήλθαν στο τέλος του 2013 στα 64,8 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι πωλήσεις της έφθασαν τα 29,2 εκατ. ευρώ (έναντι 26,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013), αυξημένα κατά 9,3%.

    Η διοίκηση της Inform Λύκος, πάντως, υποστήριξε πως με τις παρούσες συνθήκες δεν υπήρχε περίπτωση να εξευρεθεί πρόταση υψηλότερη των 20 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται πως ο αποτιμητής που προσελήφθη από την Inform Λύκος στη γνωμοδότηση του αναφέρει πως το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος 40 εκατ. ευρώ που προτάθηκε για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Austria Card από την Lykos A.G. εμπίπτει εντός του εύρους της αποτίμησης της εταιρείας που διενεργήθηκε «και, ως εκ τούτου, το προτεινόμενο τίμημα εξαγοράς είναι εύλογο και δίκαιο».

    Τα "μυστικά" και οι λόγοι της πώλησης

    Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να αποσπαστεί η Austria Cards από τον «κορμό» της Inform Λύκος. Στα τέλη του 2013 ο βασικός μέτοχος προχώρησε στην υποβολή δημόσιας πρότασης, για να συγκεντρώσει (μέσω της Lykos AG με έδρα στη Βιέννη της Αυστρίας) το ποσοστό που δεν κατείχε στην εισηγμένη, να προχωρήσει σε delisting και στη συνέχεια να την εισάγει σε ξένο χρηματιστήριο.

    Στους μετόχους μειοψηφίας δόθηκαν δύο επιλογές: να προσφέρουν τις μετοχές τους στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης προς 1,50 ευρώ ανά μετοχή ή να ανταλλάξουν μετοχές της εισηγμένης Inform Λύκος με ισάριθμες μετοχές της Lykos AG. Βάσει της πρώτης επιλογής, το 100% της Inform Λύκος είχε αποτιμηθεί στα 30,8 εκατ. ευρώ. Τελικώς, η δημόσια πρόταση δεν πέτυχε, καθώς πολλοί μέτοχοι μειοψηφίας (αναμεσά τους και θεσμικοί επενδυτές) αξιολόγησαν ως χαμηλό το προσφερόμενο τίμημα, ο βασικός μέτοχος συγκέντρωσε (άμεσα και έμμεσα) ποσοστό περίπου 71% της Inform Lykos.

    Τώρα η πρόταση είναι διαφορετική. Ο Νίκος Λύκος επιδιώκει να εξαγοράσει (ξανά μέσω της αυστριακής Lykos AG, που ελέγχεται από τον ίδιο) το σύνολο των μετοχών της Austria Cards, προσφέροντας 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ομολογιακού δανείου και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στους μετόχους (μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου). Η Lykos AG για την καταβολή του προσφερόμενου τιμήματος πρόκειται να προβεί σε έκδοση ομολογιακού δανείου 40 εκατ. ευρώ.

    Η διοίκηση υποστηρίζει ότι, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, αντιμετωπίζει ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για νέες επενδύσεις, οι οποίες είναι πλέον δύσκολο να χρηματοδοτούνται περαιτέρω από την υφιστάμενη δομή του ομίλου, οι ταμειακές ροές από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι δύσκολο να καλύπτουν την αποπληρωμή του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου και πως από την εισαγωγή της Lykos AG σε ξένο χρηματιστήριο θα υπάρχει πρόσβαση και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος από το τρέχον.

    Εάν το εγχείρημα είναι επιτυχές, στην Inform Λύκος θα απομείνει ο εκτυπωτικός κλάδος, ο οποίος, σύμφωνα με τη διοίκηση, διαθέτει θετικές προοπτικές και φέτος εκτιμάται πως θα εμφανίσει EBITDA της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη της δραστηριότητας θα υποστηριχθεί από τον μηδενικό δανεισμό της εταιρείας και τη δυνατότητα επέκτασης μέσω νέων επενδύσεων και εξαγορών στο εξωτερικό. Η Inform Lykos απέκτησε το 85% της Austria Card το 2007 και από το 2011 κατέχει το 100%. Σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής smart cards για τράπεζες και επιχειρήσεις, παράγοντας πάνω από 75 εκατ. κάρτες ετησίως, το 60% και πλέον των οποίων εξάγεται.

    * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 6ης Δεκεμβρίου


    Πηγή:www.capital.gr
    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 2722
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από Admin 14/12/14, 10:02 pm

    Άρης Πουλιανός: Ό,τι δεν θέλουν να ξέρουμε για το σπήλαιο των Πετραλώνων

    Poulianos

    Του σκηνοθέτη Δημήτρη Ζησόπουλου | Φωτό: Στιγμιότυπο από το βίντεο
    Ο Άρης Πουλιανός είναι από την κάστα εκείνη των ανθρώπων που γι' αυτούς γράφουν οι εγκυκλοπαίδειες. Το έργο τους αθόρυβο, πολυετές, κοπιώδες, μα η σημασία του τόσο μεγάλη που η ιστορία έχει φυλάξει αρκετές σελίδες για να την καταγράψει.

    "Στην αίθουσα του Θεόφραστου κοιμήθηκα πολλές βραδιές, ήθελα να νιώσω πώς ένιωθαν οι πρώτοι άνθρωποι μέσα στη σπηλιά. Κι έτσι στην αίθουσα του Θεόφραστου έβαλα ξύλινη σκάλα κι απάνω εκεί κοιμόμουνα".

    Ο Άρης Πουλιανός έχει συνδέσει το όνομά του με τα Πετράλωνα της Χαλκιδικής και τα υπολείμματα ενός ανθρώπου που έζησε στην περιοχή πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Το όνομα που του έδωσε ο Πουλιανός: αρχάνθρωπος. Ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων.

    Μέχρι την ανακάλυψη αυτή ο ελλαδικός χώρος εθεωρείτο από την επιστήμη της παλαιοανθρωπολογίας λευκό σημείο, blank spot, δηλαδή περιοχή όπου κανένα σημαντικό εύρημα δεν είχε βρεθεί που να αποτελεί κρίκο της εξέλιξης στην ιστορία του ανθρώπινου είδους.

    Η ανακάλυψη του αρχανθρώπου έγινε τον Σεπτέμβριο του 1960 κι από τότε άρχισαν τα προβλήματα.

    "Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκα στην Αθήνα γιατί του Καραμανλή η πρόσκληση το '62 ήταν να 'ρθω να αναλάβω την έδρα της ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα Πετράλωνα είχε βρεθεί το κρανίο του αρχανθρώπου και φυσικά ήταν το πρώτο εύρημα παλαιού ανθρώπου στον ελλαδικό χώρο και ήταν τμήμα της διατριβής μου, δηλαδή από πού βαστάνε οι Έλληνες. Έτσι και ξεκίνησα. Η καταγωγή των Ελλήνων ήταν το θέμα μου".

    Η έρευνα γύρω από το θέμα της καταγωγής των Ελλήνων αποτελεί κόκκινο πανί για την επιστημονική κοινότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός. Στα σχολικά βιβλία διαβάζουμε πως οι πρόγονοι των Ελλήνων ήταν κάποιοι άλλοι που κατέβηκαν από τον Βορρά εξολοθρεύοντας τους γηγενείς. Αυτό δηλαδή που διαβάζουμε είναι πως κάποιοι Ινδοευρωπαίοι εξολόθρευσαν κάποιους Προέλληνες.

    Εδώ, όμως, προκύπτει ένα απλό ερώτημα: αν αυτοί που ήρθαν από τον Βορρά δεν ήταν Έλληνες και αυτοί που ζούσαν εδώ δεν ήταν Έλληνες, τότε τελικώς ποιοι είναι οι Έλληνες;

    Η απάντηση στο θέμα γύρω από την καταγωγή των ανθρώπων που κατοικούσαν στον ευρύτερο ελληνικό χώρο φαίνεται να βρίσκεται ακόμα και σήμερα καλά κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια της γης.

    Ο Άρης Πουλιανός επί σειρά ετών ισχυρίζεται πως η αφροκεντρική θεωρία καταγωγής του ανθρώπου ανατρέπεται με στοιχεία που ο ίδιος έχει φέρει στο φως.

    (...)

    "Από 'δω βέβαια, όταν μας πέταξαν έξω το 1982, μπήκαν μέσα μερικοί απ' τους καθηγητές της εποχής εκείνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εξαφάνισαν σιαγόνες ιππαρίων και αλόγων που είχαμε εδώ. Τώρα όταν επανήλθα το 1997 είχαν χαθεί βέβαια".

    (...)

    "Για πρώτη φορά διαπιστώνω πως εδώ περνάει και τα 700 και το εκατομμύριο χρόνια η ζωή του ανθρώπου μέσα σ' αυτή τη σπηλιά. Άρα ήταν πολύ σημαντική η τομή Α1, γιατί μας βοήθησε να καταλάβουμε από πού ν' αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε.

    Σ' αυτό το σημείο βρήκα την πρώτη στάχτη φωτιάς και μου 'δωσε πολύ κουράγιο που απεδείκνυε ότι εδώ μέσα μπήκε άνθρωπος και την άναψε. Αυτή η φωτιά είναι ενός εκατομμυρίου ετών, χιλιάδων ετών...

    Έχουμε μία 300 χιλιάδων ετών στη Νίκαια της Γαλλίας σε σπήλαιο, αλλά η αρχαιότερη φωτιά της γης έχει ανάψει εδώ. Αυτή που έχουμε μέσα στο μουσείο".

    (...)
    Τη σημαντικότητα των ευρημάτων του σπηλαίου των Πετραλώνων δε φαίνεται να συμμερίζεται το επίσημο ελληνικό κράτος. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού που αναφέρεται στο σπήλαιο για τον αρχάνθρωπο διαβάζουμε μια χλιαρή περιγραφή των δύο σειρών χωρίς λεπτομέρειες και κυρίως χωρίς χρονολόγηση.

    Στον ιστότοπο του Γαιολογικού - Παλαιοντολογικού Μουσείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο άνθρωπος των Πετραλώνων αποκτά ηλικία 200.000 ετών (!), ηλικία που υπολείπεται τουλάχιστον 500.000 έτη από τη χρονολόγηση που δίνει ο Πουλιανός. Για τον ίδιο τον Πουλιανό δεν δίνεται ούτε η παραμικρή αναφορά, παρότι είναι ο σημαντικότερος ανασκαφέας του σπηλαίου

    (...)
    Γιατί, όμως, ο Πουλιανός έχει τόσες αντιπάθειες; Γιατί τόσα χρόνια η πανεπιστημιακή κοινότητα και ο πολιτικός κόσμος τον έχουν σχεδόν επικηρύξει;

    "Τι να πω; Είναι φασίστες στο μυαλό. Δε θέλουν πρόοδο εδώ. Και ήρθε εδώ ένας Μοσχοβίτης, όπως έλεγε ο Μαρινάτος παλιά, και τους έκαμε ανατροπή. Τις ανατροπές φοβούνται. Να μη θίξεις αυτά που διδάσκονται".
    (...)

    Ο Άρης Πουλιανός διέθεσε για υποδομές και έρευνα ολόκληρη την περιουσία του, αλλά και πάνω από μισό αιώνα προσωπικού έργου και το περίεργο είναι πως η επίσημη πολιτεία όχι απλώς δεν το αναγνωρίζει, αλλά και το εχθρεύεται.

    (...)

    Η διαμάχη είναι μόνο στην επιφάνειά της "επιστημονική", καθώς είναι φανερό πως από πίσω κρύβονται συμφέροντα.

    (...)

    Όταν ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αποκαλεί "εμμονική" τη δικαστική εξουσία, όπως την αποκάλεσε στην περίπτωση του Πουλιανού, τότε είναι φανερό πως το πολίτευμα της χώρας πάσχει.

    Ο Πουλιανός έχει περάσει περισσότερο χρόνο στις αίθουσες των δικαστηρίων παρά ανασκάπτοντας κι ερευνώντας. Αυτός ίσως να ήταν και ο σκοπός από την αρχή: η αδρανοποίησή του.

    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 18/12/14, 10:02 pm

    Πώς μπορεί να επηρεάσουν τις επενδύσεις σας οι «high frequency trading» firms
    0
    0 6 +10 0
    Πώς το σύστημα «Έξυπνης Δρομολόγησης Εντολών» (Smart Order Router) συμβάλει στη μείωση του κόστους συναλλαγών για τον τελικό επενδυτή. Τα έξοδα των συναλλαγών και οι παρεμβολές των HFT Firms.
    Πώς μπορεί να επηρεάσουν τις επενδύσεις σας οι «high frequency trading» firms

    Οι επενδυτές αναζητούν συνεχώς τρόπους να βελτιώσουν τις αποδόσεις των επενδύσεων τους και κατά συνέπεια την κερδοφορία τους. Ανεξαρτήτως αν κάποιος χρησιμοποιεί θεμελιώδη ή τεχνική ανάλυση, τα προσφερόμενα εργαλεία που υπόσχονται καλύτερες αποδόσεις στις επενδύσεις είναι πολυάριθμα.

    Παρόλα αυτά, το «άγιο δισκοπότηρο» φαίνεται να μην υπάρχει, αφού οι επενδύσεις δεν εγγυώνται πάντοτε θετικές αποδόσεις. Υπάρχει βέβαια, ένας παράγοντας, ο οποίος βελτιώνει πάντα την απόδοση αλλά πολλές φορές παραβλέπεται. Αυτός δεν είναι άλλος από τα κόστη των συναλλαγών όταν πραγματοποιούνται οι επενδύσεις.

    Κάποια από τα κόστη συναλλαγών είναι ευρέως γνωστά στους επενδυτές, όπως για παράδειγμα η προμήθεια που πληρώνουν στο χρηματιστή τους για την αγορά ή την πώληση μετοχών στο χρηματιστήριο. Ακόμη, πολλοί επενδυτές είναι πιθανό να γνωρίζουν ότι τα χρηματιστήρια εφαρμόζουν χρεώσεις για τις συναλλαγές.

    Λιγότερο όμως γνωστό, είναι ότι υπάρχουν έξοδα χρηματοδότησης για λειτουργίες που σχετίζονται με την δημιουργία θέσεων Ανοιχτής Πώλησης (short selling) ή για τη χρήση μόχλευσης και σίγουρα κάποιοι επενδυτές δε συνειδητοποιούν ότι η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης (spread) μπορεί επίσης να διαμορφώσει μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους της συναλλαγής.

    Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ένας επενδυτής ο οποίος καλείται να πληρώσει 1% σε έξοδα συναλλαγών χρειάζεται, προκειμένου να το ισοσκελίσει, μία απόδοση της τάξεως του 2%, σε κάθε συναλλαγή! Επομένως, ο αντίκτυπος που δημιουργούν τα έξοδα των συναλλαγών στη κερδοφορία είναι τεράστιος.

    Οι πάροχοι χρηματιστηριακών υπηρεσιών όμως, βρίσκονται υπό την πίεση νέων εταιρειών που εισέρχονται στην αγορά προσφέροντας χαμηλές χρεώσεις. Εφόσον κάθε επενδυτής δύναται να επιλέξει μία από αυτές τις εταιρείες, μπορεί έτσι να βελτιώσει τις αποδόσεις των συναλλαγών του.

    Τα καλά νέα όμως για τους επενδυτές δεν σταματούν εδώ. Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντέλεσε στην εναρμόνιση των Ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών κανόνων υπό την οδηγία MiFid. Η MiFid έδρασε καταλυτικά παρέχοντας τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται η ίδια μετοχή σε διαφορετικές πλατφόρμες συναλλαγών δημιουργώντας μ' αυτό τον τρόπο ανταγωνισμό μεταξύ των χρηματιστηρίων, μειώνοντας εκ τούτου τις χρεώσεις τους.

    Συνεπώς, οι χρηματιστηριακές εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα της βέλτιστης εκτέλεσης, κατά την οποία οι εταιρείες αυτές έχουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να εντοπίζουν τις διάφορες τιμές σε διαφορετικές πλατφόρμες συναλλαγών και να στέλνουν τις εντολές στην αγορά-χρηματιστήριο όπου μπορούν να πετύχουν τις καλύτερες τιμές. Αυτό το σύστημα, το οποίο είναι γνωστό ως «Έξυπνη Δρομολόγηση Εντολών» (Smart Order Router) θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση του κόστους συναλλαγών για τον τελικό επενδυτή.

    Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Έξυπνη Δρομολόγηση Εντολών (SOR) να μην αποστείλει τα διάφορα μέρη των εντολών ταυτόχρονα σε όλα τα χρηματιστήρια, επιτρέποντας ως εκ τούτου στις «High Frequency Trading Firms» (HFT Firms) να επωφελούνται από αυτή τη χρονική διαφορά. Όταν η εντολή ενός πελάτη καταχωρηθεί σε μια αγορά, οι αλγόριθμοι που έχουν αναπτυχθεί από τις HFT Firms γνωρίζουν με αρκετή ακρίβεια ότι η συγκεκριμένη εντολή θα σταλεί και στην επόμενη αγορά. Οι HFT Firms εκμεταλλεύονται τη χρονική διαφορά ανάμεσα στο μέρος της εντολής που περνά στη μία αγορά και σε εκείνο που καταχωρείται στην επόμενη.

    Αυτή η χρονική διαφορά, συχνά χιλιοστά του δευτερόλεπτου, χρησιμοποιείται από τις HFT Firms ώστε να αγοράσουν πακέτα μετοχών και να μεταπωλήσουν άμεσα αυτές τις μετοχές στον αρχικό αγοραστή σε υψηλότερη τιμή. Για την ανάπτυξη αυτού του ισχυρού συστήματος λειτουργίας, είναι απαραίτητo να υπάρχουν εργαλεία υψηλής τεχνολογίας στην εγγύτητα του χρηματιστηρίου.

    Το πιο δυνατό όπλο στον τομέα των χρηματοοικονομικών είναι η ταχύτητα, η οποία απειλεί τους ιδιώτες επενδυτές. Ο πρώτος, ο οποίος θα εισέλθει σε μία αγορά, κατέχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Πρόσφατα, η DEGIRO, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με χαμηλές προμήθειες (www.degiro.gr), χρησιμοποίησε την Έξυπνη Δρομολόγηση Εντολών (SOR) για να στείλει εντολές σε διάφορα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προκειμένου να την δοκιμάσει, και απέδειξε ότι οι HFT Firms είναι ενεργές στις Ευρωπαϊκές αγορές. Για το λόγο αυτό, η DEGIRO αποφάσισε προς το παρόν να μην χρησιμοποιεί την Έξυπνη Δρομολόγηση Εντολών (SOR) καθότι αυτό δεν ωφελεί τους πελάτες της.

    Η DEGIRO θα προσπαθεί πάντοτε να αποτρέπει τις HFT Firms να επωφελούνται από τις συναλλαγές των πελατών της. Το συμπέρασμα για τους ιδιώτες επενδυτές είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν προς το καλύτερο τις αποδόσεις των συναλλαγών τους και κατ' επέκταση την κερδοφορία τους, όχι μόνο επιλέγοντας την χρηματιστηριακή εταιρεία που τους προσφέρει μια καλή τιμολογιακή πολιτική, μα επίσης επιλέγοντας εκείνη που γνωρίζει πώς να εκτελεί καλύτερα τις συναλλαγές των πελατών της.
    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 2722
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από Admin 05/01/15, 07:39 pm

    BBG: Μεγάλες προκλήσεις θα βιώσει η σχιστολιθική «επανάσταση»
    0
    0 6 +10 0
    Η σχιστολιθική «αλλαγή» στις ΗΠΑ, που έφερε την χώρα πιο κοντά στην ενεργειακή αυτονομία, θα βιώσει στο 2015 την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της, αναφέρει το Bloomberg. Οι γραμμές άμυνας των εταιριών.
    H σχιστολιθική «επανάσταση» θύμα της βουτιάς του πετρελαίου - Ο πονοκέφαλος των ΗΠΑ

    Η δραματική πτώση στις τιμές του πετρελαίου έχει προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις, μια εκ των οποίων είναι ότι «δοκιμάζει» την πορεία των ΗΠΑ προς την ενεργειακή αυτάρκεια.

    Δύο μήνες πριν μόλις, η Continental Resources Inc., επιχείρηση εξόρυξης σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, συνέταξε προϋπολογισμό με το πετρέλαιο στα $80 ανά βαρέλι και προγραμματισμένες επενδύσεις 4,6 δισ. δολ. στο 2015. Εξι εβδομάδες αργότερα, με το πετρέλαιο να έχει διολισθήσει 29% εν τω μεταξύ, η Continental έκοψε τον προϋπολογισμό στα 2,7 δισ. δολ.

    Η Halliburton Co., μεγαλύτερη στον κόσμο στην παροχή υπηρεσιών υδραυλικής εξόρυξης σχιστολιθικών κοιτασμάτων για τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα απολύσει 1.000 εργαζόμενους εξαιτίας της πτώσης τιμών.

    Η σχιστολιθική «επανάσταση» στις ΗΠΑ, που έφερε την χώρα πιο κοντά στην ενεργειακή αυτονομία, θα βιώσει στο 2015 την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της. Η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας πετρελαίου έχει διολισθήσει κάτω από τα $60, η ανάπτυξη της ζήτησης αποδυναμώνεται και ο OPEC αρνείται να μειώσει την προσφορά του. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι τιμές είναι σήμερα χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής για 37 από τους 38 παραγωγούς πετρελαίου μέσω σχιστόλιθου στις ΗΠΑ.

    «Η έκταση και η ταχύτητα της διολίσθησης τιμών ήταν μεγάλος αιφνιδιασμός,» σχολίασε ο πρόεδρος της συμβουλευτικής Lipow Oil Associates. «Η αγορά βρίσκεται ενώπιον μιας νέας κατάστασης». Η RBC Capital Markets και η CIBC World Markets προβλέπουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν κάτω από τα $60 στο α' τρίμηνο του 2015.

    Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σχιστολιθικής εξόρυξης των ΗΠΑ, όπως η Pioneer Natural Resources, η Continental και η Chesapeake Energy, έχουν κάνει δαπάνες μεγαλύτερες από τα έσοδά τους και δανείστηκαν για να κάνουν αυτές τις αναπτυξιακές δαπάνες, όπως δείχνουν τα ενημερωτικά δελτία τους στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς Securities and Exchange Commission. Ο εκπρόσωπος τύπου της Continental δήλωσε πρόσφατα χαρακτηριστικά ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμη αυτή η κατάσταση με τις σημερινές τιμές πετρελαίου.

    Το 2014, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, επί τρίτο συνεχόμενο χρόνο, ανεβάζοντας την παραγωγή στα υψηλότερα επίπεδα 30 ετών και πλέον, σύμφωνα με την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία Energy Information Administration.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 14/01/15, 11:43 am

    ΕΧΑΕ: Νέος Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων


    Στη δημιουργία του «Ελληνικού Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων» προχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, ως Δείκτης Αναφοράς (Benchmark) για τις αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων ή και ως επενδυτικό προϊόν στο μέλλον.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο συγκεκριμένος δείκτης, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, καλύπτει μια σημαντική ανάγκη της αγοράς για παροχή ενός μέτρου αξιολόγησης των επενδύσεων σε ένα ιδιαίτερο σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, των εταιρικών ομολόγων.


    http://www.capital.gr/related_files/exae_deiktis_etairikwn_omologwn.pdf

    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 14/01/15, 03:49 pm

    Τα χρονικά περιθώρια και οι προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα για τα μετεκλογικά βήματα σχηματισμού κυβέρνησης και εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι ασφυκτικά στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Στις 26 Ιανουαρίου, εφόσον έχει εκλεγεί αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, διαφορετικά ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

    Διερευνητικές εντολές και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

    Οπως αναφέρει και το ΑΠΕ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, στην περίπτωση που δεν έχει βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινάει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στις 5 Φεβρουαρίου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ήδη εκδοθεί, συγκροτείται σε Σώμα η νέα Βουλή, η οποία την επόμενη μέρα θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Βουλής και το προεδρείο της και αμέσως μετά μπορεί να κινηθεί η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι οι διεργασίες των κομμάτων για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να γίνονται παράλληλα με τις διερευνητικές εντολές.

    Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος (37Σ), αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία (το πρώτο κόμμα) διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

    Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

    Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα, εκλέγει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Με αυτά τα δεδομένα, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα έχουν περατωθεί πιθανόν έως τις 6 Φεβρουαρίου, και αμέσως μετά και την εκλογή προέδρου και προεδρείου της Βουλής ξεκινάει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.

    Οι ημερομηνίες για διερευνητικές εντολές

    Με βάση τα προεκτεθέντα, αναμένεται μετά την 25η Ιανουαρίου να ισχύσουν τα εξής:

    Στις 26 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, εφόσον επιτυγχάνεται απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών (151 βουλευτές), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αν όμως η πλειοψηφία είναι σχετική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την πρώτη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

    Με δεδομένη την πρόνοια του Συντάγματος ότι η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις ημέρες, ο κύκλος των διερευνητικών εντολών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου 2015, ίσως και νωρίτερα, αν κάποιος αρχηγός δεν εξαντλήσει το τριήμερο (1η διερευνητική εντολή 26, 27, 28 Ιανουαρίου - 2η διερευνητική εντολή 29, 30, 31 Ιανουαρίου - 3η διερευνητική εντολή 1, 2, 3 Φεβρουαρίου).

    Αν οι εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί, πιθανότατα στις 4 Φεβρουαρίου, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή διαφορετικά κυβέρνηση από όλα τα κόμματα για τη διενέργεια εκλογών.

    Αν τα κόμματα συμφωνήσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται την παραίτηση της κυβερνήσεως, διορίζει την κυβέρνηση που θα έχουν υποδείξει τα κόμματα και διαλύει τη Βουλή (σ.σ.: η Βουλή συγκαλείται, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί, στις 5 Φεβρουαρίου). Σε περίπτωση που αποτύχει η επίτευξη συμφωνίας για την ανάδειξη κυβέρνησης που θα έχει έργο τη διενέργεια εκλογών, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «για να διενεργήσει εκλογές», και διαλύει τη Βουλή. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Σύνταγμα στην περίπτωση αυτή δεν βάζει προθεσμία για τη διάλυση της Βουλής. Αν όμως δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές ή και η συνάντηση των αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, τότε γεννάται το ερώτημα ποιος θα είναι ο βίος της νέας Βουλής που έχει οριστεί ότι συγκαλείται την 5η Φεβρουαρίου και που έχει ως μείζονα προτεραιότητα την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αν ναυαγήσουν οι διερευνητικές εντολές

    Aν όμως οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του ρυθμιστικού του ρόλου:

    Καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων (μπορεί να τους καλέσει εν συμβουλίω ή έναν-έναν ή όπως ο ίδιος κρίνει) σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Αν δεν υπάρξει συμφωνία,
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της προσπάθειας,
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

    Ψήφος εμπιστοσύνης

    Στην περίπτωση που επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, σύμφωνα με το Σύνταγμα (84Σ), η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μέσα σε 15 ημέρες από ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Όπως ορίζει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών (151 βουλευτές αν είναι παρόντες και οι 300 βουλευτές), η οποία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (120 βουλευτές).

    Η ψήφος ανοχής

    Σύμφωνα με όσα ορίζει συνεπώς το Σύνταγμα και ο Κανονισμός, για να λάβει μια κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης δεν είναι απαραίτητοι πάντοτε 151 ψήφοι. Και αυτό διότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 120 βουλευτές. Η απαιτούμενη λοιπόν πλειοψηφία είναι 151 μόνο αν οι παρόντες βουλευτές είναι τριακόσιοι (300), το σύνολο δηλαδή των βουλευτών. Αν όμως οι παρόντες είναι, για παράδειγμα 260 τότε η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 131 ενώ αν οι παρόντες βουλευτές είναι, για παράδειγμα, 230, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν είναι 116 αλλά 120 βουλευτές με βάση την πρόνοια ότι η πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. Με βάση τα παραπάνω, ένα κόμμα μπορεί, αντί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς μια κυβέρνηση, να επιλέξει την ψήφο ανοχής, να ανακοινώσει δηλαδή εκ των προτέρων ότι οι βουλευτές του θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Μια τέτοια δήλωση περί αποχής, σημαίνει ότι η κυβέρνηση του πρώτου κόμματος θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    Πηγή: Οι κρίσιμες ημερομηνίες μετά τις κάλπες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/186831/oi-krisimes-imerominies-meta-tis-kalpes#ixzz3OnsaRso9
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 15/01/15, 10:02 am

    Τι βλέπει το X.A. στα ομόλογα των ελληνικών εταιρειών
    Εκτύπωση σελίδας
    Αποθήκευση σελίδας
    Αποστολή με e-mail
    Προσθήκη στο αρχείο
    Μέγεθος κειμένου

    Με στόχο να προσελκυστούν και νέες εκδότες, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, και η ελληνική κεφαλαιαγορά να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τη συγκεκριμένη αγορά, το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με την ένωση Θεσμικών Επενδυτών προχώρησε στη δημιουργία Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων.

    Αν και οι ιστορικές τιμές του συγκεκριμένου δείκτη “τρέχουν” από το 2013 και τυπικά η ημερομηνία εκκίνησης είναι ο Σεπτέμβριος του 2014, επισήμως θα είναι διαθέσιμος στους παρόχους πληροφόρησης από την ερχόμενη Δευτέρα.

    Όπως αναφέρουν στελέχη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επιδίωξη είναι να χρησιμοποιηθεί, ως δείκτης αναφοράς (Benchmark) για τις αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων ή και ως επενδυτικό προϊόν στο μέλλον. Είναι πιθανόν, αναφέρουν, μελλοντικά θα δημιουργηθεί ένα ETF (διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο) που να βασίζεται στο συγκεκριμένο δείκτη. Πέραν των παραπάνω, το Χ.Α. προσδοκά να προσελκύσει και νέες εκδόσεις, με δεδομένο ότι μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες και άλλες εισηγμένες θα επιδιώξουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ομολογιακών εκδόσεων, όπως συνέβη το 2013, όταν και αξιοποίησαν το “παράθυρο ευκαιρίας” που προέκυψε.

    Παράλληλα, ο δείκτης θα καλύψει μια σημαντική ανάγκη της αγοράς για παροχή ενός μέτρου αξιολόγησης των επενδύσεων σε ένα ιδιαίτερο σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, των εταιρικών ομολόγων.

    Τεχνικά, στον δείκτη συμμετέχουν ομόλογα τα οποία έχουν εκδοθεί από εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, ή από αλλοδαπές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εάν είναι εισηγμένες ή όχι σε οργανωμένες αγορές. Τα ομόλογα πρέπει να έχουν εκδοθεί σε ευρώ και να είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά ή να διαπραγματεύονται σε Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης (Π.Μ.Δ.). Μόνο απλά ομόλογα (Option Free) ή ομόλογα με δικαιώματα αγοράς ή πώλησης (Call ή Put Option) μπορούν να συμμετέχουν στον δείκτη και μετατρέψιμες ομολογίες αποκλείονται από την συμμετοχή τους στο δείκτη. Επίσης τα ομόλογα που μπορούν να συμμετέχουν στον δείκτη πρέπει να έχουν ελάχιστο ποσό ονομαστικής αξίας 100 εκατ.ευρώ κατά την έκδοση τους.

    Τη σύνθεση του δείκτη απαρτίζουν 23 ομολογιακές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων, του ΟΤΕ, Eθνικής Τράπεζας, Coca Cola ΗΒC, Τιτάνα, ΕΛΠΕ, Frigoglass, Intralot, S&B, Piraeus Group, NBG Finance, ΔΕΗ, Μotor Oil, Alpha Credit Group και Υαλουργία Γιούλα. Ο δείκτης θα υπολογίζεται σε δύο εκδοχές, ως «Ελληνικός Δείκτης Τιμών Εταιρικών Ομολόγων» (Capital Index), όπου για τον υπολογισμό του θα χρησιμοποιείται η καθαρή τιμή του κάθε ομολόγου και ως “Ελληνικός Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων» (Performance Index), όπου για τον υπολογισμό του θα χρησιμοποιείται η καθαρή τιμή, οι δεδουλευμένοι τόκοι και η αξία των καταβολών (Coupons) κάθε ομολόγου.

    Ν. Χρυσικόπουλος


    Πηγή:www.capital.gr
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 17/01/15, 06:26 pm

    Η άγνωστη "επανάσταση" στην κεντρική αγορά του Ρέντη
    Πίσω
    17/1/2015
    10:37

    Μια μικρή επανάσταση φαίνεται πως έλαβε χώρα σε ένα ξεχασμένο από τους πολλούς κλάδο, αυτόν του χονδρεμπορίου τροφίμων. Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας ΑΕ, εισήγαγε, ιδίως από το 2012 και έως σήμερα μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, όχι πάντοτε χωρίς αντιδράσεις. Όμως πολλά φαίνεται πως μένουν ακόμα να γίνουν.

    Για την ώρα όμως, και όπως σημειώνει μιλώντας στο Capital.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΚΑΑ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, έχει αποκτήσει το δικαίωμα να προτάσσει πως ήταν «η πρώτη ΔΕΚΟ που προχώρησε στην επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου 4,5 εκατ. ευρώ, στο δημόσιο αποπλήρωσε 11 χρόνια νωρίτερα δάνειο 4,3 εκατ. ευρώ με εγγύηση του δημοσίου, κατέβαλε μέρισμα 0,5 εκ ευρώ προηγούμενων χρήσεων και το ποιο σημαντικό απ΄ όλα, εμφάνισε τζίρο 9 εκ ευρώ ενώπιον του ελληνικού δημοσίου μετά από δεκάδες χρόνια λειτουργίας των ιχθυοσκαλών».

    Συνέντευξη στον Ηλία Γ. Μπέλλο

    Κύριε Σταμπουλίδη, πώς και πόσο συμβάλει στα δημόσια οικονομικά ο ΟΚΑΑ;

    Ο ΟΚΑΑ ΑΕ, παρουσίασε, ιδίως από το 2012 και σήμερα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Θυμίζω ότι ήταν η πρώτη ΔΕΚΟ που προχώρησε στην επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου 4,5 εκ ευρώ, αποπλήρωσε 11 χρόνια νωρίτερα δάνειο 4,3 εκ ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κατέβαλε μέρισμα 0,5 εκ ευρώ προηγούμενων χρήσεων και το ποιο σημαντικό απ΄ όλα, εμφάνισε 9 εκ ευρώ ενώπιον του ελληνικού δημοσίου μετά από δεκάδες χρόνια λειτουργίας των ιχθυοσκαλών. Παράλληλα αλλάξαμε συθέμελα τον κανονιστικό πλαίσιο στο χονδρεμπόριο, απελευθερώνοντας δυνάμεις, εξαλείφοντας την γραφειοκρατία και εντείνοντας τον ανταγωνισμό, και μια σειρά από αλλαγές που προφανώς δεν χωράνε να αναφερθούν σε μία συνέντευξη. Όλα αυτά, εκτός από την δική μας στρατηγική επιλογή, χρειάστηκαν και την αμέριστη πολιτική στήριξη, ιδίως των ηγεσιών του υπουργείου ανάπτυξης. Αλλά θέλω να σας εξομολογηθώ, ότι και κάποιες στιγμές, ίσως τις κρισιμότερες για την πορεία των αλλαγών, χρειάστηκε και η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

    Από πού προέκυψε αυτή η υπεραξία;

    Πιστεύω ακράδαντα στις δυνάμεις και το φιλότιμο των δημόσιων λειτουργών, είτε αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε πολιτικοί. Εμείς ως διαχειριστές πείσαμε όσους έπρεπε ώστε να συμβάλουν στην μετατροπή του ΟΚΑΑ ΑΕ από μία ξεχασμένη ΔΕΚΟ, σε πυλώνα ανάπτυξης και προώθησης του ανταγωνισμού. Θεωρώ όμως, ότι ο νέος κανονισμός μισθώσεων και εμπορικής εκμετάλλευσης της περιουσίας του ΟΚΑΑ ΑΕ, δίνει το μήνυμα για το πώς απελευθερώνεις δυνάμεις και πρακτικές προς όφελος των συναλλασσόμενων, και πως δίνεις υπεραξία στη δημόσια περιουσία. Σ΄ αυτό που δεν δώσαμε ειδικό βάρος είναι η ανάπτυξη περισσότερων φιλικών προς το περιβάλλον μέτρων, κάτι που είναι όμως στις άμεσες προτεραιότητες μας.

    Πώς κατέστη δυνατό να γυρίσει ο ΟΚΑΑ στην κερδοφορία παρά τα μνημόνια και την ύφεση;

    Καταρχήν να θυμίσουμε σε όλους ότι οι δημόσιες εταιρείες ήταν στην πλειοψηφία τους ελλειμματικές και ζημιογόνες κάτι που αντανακλούσε την γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό δημόσιο. Ο εξορθολογισμός των οικονομικών μεγεθών έγινε στα πλαίσια της τήρησης των όρων της δανειακής σύμβασης και για πρώτη φορά το κράτος, υιοθέτησε πρακτικές και εργαλεία της ελεύθερης οικονομίας, δίνοντας τη δυνατότητα ή και επιβάλλοντας πολλές φορές, τους μάνατζερ του δημοσίου να εφαρμόσουν προγράμματα εξυγίανσης και ανάπτυξης. Εμείς στον ΟΚΑΑ ΑΕ, προσαρμοστήκαμε ήδη από τέλη του 2011 με αποτέλεσμα οι μετέπειτα μεταβολές να απορροφηθούν ομαλότερα. ¨Όμως η συνταγή είναι μία: πειθαρχία, ιδίως στα λειτουργικά κόστη, και ανάπτυξη νέων ανταποδοτικών δραστηριοτήτων.

    Ήταν ο εξορθολογισμός λειτουργίας του ΟΚΑΑ μνημονιακή δέσμευση;

    Το σύμφωνο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, εκτός από δις ευρώ, ευτυχώς έφερε και δεσμεύσεις. Ενδεχομένως πολλές μεταρρυθμίσεις να γίνονταν, αλλά ποτέ δεν θα ολοκληρώνονταν οι μεγάλες τομές ιδίως στη δημόσια διοίκηση, πχ πειθαρχικό δημόσιων υπαλλήλων, αξιολογήσεις προσωπικού, έλεγχος προσλήψεων, και ακόμη δεκάδες αλλαγές οι οποίες παρεμπιπτόντως δεν είχαν ούτε ένα ευρώ κόστος, αντιθέτως απέδωσαν εκατομμύρια έσοδα στο ελληνικό δημόσιο.

    Υπάρχουν φωνές που λένε ότι οι πολιτικές που ασκείτε, ενδυναμώνουν τους ισχυρούς και βγάζουν από το παιχνίδι τους αδύνατους.

    Τα τελευταία χρόνια άλλαξε η ζωή όλων μας και προκειμένου να σταθούμε όρθιοι για να παλέψουμε τα λάθη του παρελθόντος, κάναμε οι ίδιοι αλλαγές στα νοικοκυριά μας. Πόσο μάλιστα όταν ασκείς δημόσια εξουσία και βρίσκεσαι μπροστά σε αρρύθμιστες καταστάσεις δεκαετιών και πρέπει να επιλέξεις εάν θα σώσεις τον κλάδο ή θα παρασυρθείς από το συναίσθημα και τον πόνο όσων δεν κατάφεραν να αντέξουν στις νέες οικονομικές συνθήκες. Εμείς οφείλαμε και αυτό κάνουμε, να δράσουμε με γνώμονα την επιβίωση των κλάδων. Για αυτό όλες μας οι ενέργειες δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού και ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Έχω ζήσει όλες τις στιγμές και τα συναισθήματα μιας ζωντανής κοινωνίας στον ΟΚΑΑ ΑΕ, όμως τα στοιχεία μας δικαιώνουν και αυτό δεν μπορεί να παρερμηνευθεί. Κανείς νοικοκύρης δεν έχει λόγο να ανησυχεί για κάτι που θα δώσει υπεραξία στο επάγγελμα του και θα δει έτσι τον κόπο του να πιάνει τόπο. Όλα τα άλλα περί ιδιωτών κλπ, περισσεύουν.

    Αξιολογήστε το μήνυμα:

    3 ψήφοι
    Απάντηση Αύξουσα εμφάνιση μηνυμάτων Eμφάνιση μηνυμάτων με βάση την βαθμολογία τους

    spyridon
    πρίν 7 ώρες

    (4)
    - Καλημέρα,

    - Αν είναι έτσι όπως τα λέει, τότε, μπράβο σε όλους τους εμπλεκομένους.

    - Παρατηρήσεις,

    - Είναι μορφωμένος διότι λέει "άμεση" όχι ΄"πρώτη" προτεραιότητα !

    - Ξέρει τί κάνει αφού λέει "δεκάδες αλλαγές οι οποίες παρεμπιπτόντως δεν είχαν ούτε ένα ευρώ κόστος, για το Δημόσιο" κλπ κλπ - (και άλλες πολλές που μπορούν να γίνουν)

    - Να προσέχει, διότι και άλλος που έβγαλε κερδοφόρο ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ) τον λασπώσανε και το "αποδημήσανε" άρον-άρον.

    starfleet_officer
    πρίν 42 λεπτά

    (2)
    Καλα νεα το παραπανω αρθρο...
    που ειστε σχολιαστες να σχολιασετε τα σχολιανα σας??
    Μονο στην υπερασπιση Αντωνη - Αλεκου ξερετε να λαμβανετε μερος...

    antonyb
    πρίν 35 λεπτά

    (2)
    Oλα μπορουν να γινουν σε αυτη την χωρα ! Αρκει να τοποθετηθουν οι σωστοι ανθρωποι ,με πυγμη και θεληση για δουλεια και στις σωστες θεσεις ! Μπραβο !

    METROPOL
    πρίν 26 λεπτά

    (2)
    πραγματι και στον δημοσιο τομεα οταν υπαρχουν αξιοι ανθρωποι μπορουμε να δουμε ,προκοπη .
    Το προβλημα δυστυχως ειναι οτι οπως σε ολοκληρη την κοινωνια ,δεν ειναι ολοι ικανοι ,ετσι και στο δημοσιο αντιστοιχα υπαρχει ακριβως η ιδια αναλογια ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ,ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ και ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ,ΕΝΤΙΜΩΝ και ΑΝΕΝΤΙΜΩΝ .

    Απλως στον ιδιωτικο τομεα οι ανικανοι οι τεμπεληδες και τα λαμογια αποβαλλονται .
    Εμεις εδω στην τελευταια σοβιετια της Ευρωπης ,δεν αποδεχομαστε δυστυχως οτι οι ανικανοι στο δημοσιο θα πρεπει να αποβαλλονται και οι ικανοι να ανταμοιβονται .
    Και δεν υπαρχει δυστυχως χειροτερο συστημα τελικα απο το υπαρχον συστημα μοριοδοτησεως ,το οποιο με μονο σκεπτικο τα δηθεν κοινωνικα κριτηρια ,στερει απο ικανοτατους ανθρωπους θεσεις εργασιας , αλλα και απο την κοινωνια υψηλου επιπεδου υπηρεσιες .
    Ζουμε με λιγα λογια μονιμως την
    ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΠΑΝΤΟΥ !

    ΥΓ εαν κανω λαθος ,ζητω συγνωμη
    αλλα
    δεν μπορω να καταλαβω για παραδειγμα , γιατι ο δημαρχος Χαλανδριου και το επιτελειο του ,οταν ζητησαμε (70 ανθρωποι με υπογραφες )εναν καδο σκουπιδιων στον δρομο που κατοικουμε
    και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΔΟΣ, τουλαχιστον για τις ημερες των εορτων , και παραλληλα του προτειναμε λυση να φερει εναν , απο μια εμπορικη περιοχη που αφθονουν και που εκεινες τις μερες τα παντα θα ηταν κλειστα ,
    δεν ανταποκριθηκε και μας εγραψε στα παλαια του υποδηματα ............

    Η σκεψη μου παει μονον στην ανοησια και στην ανικανοτητα ολων αυτων που ειναι στο δημοσιο και δυστυχως υπερισχυουν εναντι των ικανων και αυτων που θελουν να προσφερουν λυσεις .

    anastasia40
    πρίν 13 λεπτά

    Η χώρα αυτή έχει πολλές δυνατότητες και μυαλά υπάρχουν αλλά πρέπει να υπάρχουνε κίνητρα προπαντός και να ξεφύγουμε από την ιδέα του εύκολου πλουτισμού σε βάρος των άλλων και το λέω σε όλους τους τομείς είτε ιδιωτικά είτε δημόσια. Δεν ήμουν ποτέ της άποψης ότι οι Ελληνες υστερούν σε οτιδήποτε των άλλων λαών.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 19/01/15, 08:09 pm

    Η επιστολή του Α. Τσίπρα και οι μικροομολογιούχοι
    Πίσω
    19/1/2015
    13:08

    Του Ιωάννη Μαρινόπουλου

    Στην ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από τις στήλες της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας υποσχέθηκε μια «Νέα Συμφωνία για όλη την Ευρωζώνη εντός της οποίας να μπορεί και ο δικός μας λαός να αναπνεύσει, να δημιουργήσει, να ζει με αξιοπρέπεια».

    Μία από τις πλέον κραυγαλέες αδικίες, στις οποίες περιέπεσαν οι κυβερνήσεις, Νέας Δημοκρατίας ΠΑΣΟΚ ήταν η υφαρπαγή των αποταμιεύσεων των φυσικών προσώπων που διακρατούσαν ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.

    Με την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους που οι Ευρωπαίοι «φίλοι μας» μάς καθυστέρησαν για το
    2012 μας επέβαλαν ένα πολύ μεγάλο μέρος τους κόστους να το επωμισθούν οι Έλληνες πολίτες. Ιδιαίτερα τα φυσικά πρόσωπα είναι αυτά που έχουν νιώσει στο πετσί τους με πρωτοφανή αγριότητα την παραδειγματική τους τιμωρία και αρπαγή των κόπων τους επειδή έκαναν το λάθος να εμπιστευθούν το κράτος τους. Μπορεί η Ελλάδα να κέρδισε ονομαστική μείωση χρέους με την πράξη αυτή, αλλά ζημιώθηκε με ισόποση μείωση του ΑΕΠ της, καθώς τα χρήματα αυτά αφαιρέθηκαν από την ελληνική οικονομία.

    Το χειρότερο όλων, είναι ότι καταβαραθρώθηκε οποιαδήποτε υπολειπόμενη εμπιστοσύνη υπήρχε από τους Έλληνες πολίτες στο ελληνικό κράτος. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε η εμπιστοσύνη είναι κάτι που μαζεύουμε σταγόνα σταγόνα και χύνουμε με τον κουβά. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που μετά από την περιβόητη αυτή μείωση χρέους αντί η χώρα να ανασάνει οι επενδύσεις, ειδικά από τους Έλληνες, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

    Η χώρα μας, πρέπει να ανακτήσει την Εθνική της κυριαρχία και να αποκαταστήσει τη θέση της στην ΕΕ στην οποία έχουμε ενταχθεί σαν ισότιμος εταίρος. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

    Το γεγονός ότι το χρέος μας είναι πλέον διακρατικό, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος διακρατούμενο από τα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης κάνει πιο δύσκολη την επαναδιαπραγμάτευση του.

    Το 2010 το μεγάλο μέρος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου το διακρατούσαν οι αγορές, δηλαδή μερικές χιλιάδες επενδυτές, κυρίως μεγάλες Ευρωπαϊκές τράπεζες και κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια.. Οι επενδυτές αυτοί δεν είχαν δυνατότητα συνοχής και συνεννόησης μεταξύ τους ενώ σε περίπτωση που προχωρούσαμε σε χρεοστάσιο θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μόνο μέσω της δικαστικής οδού στα ελληνικά δικαστήρια. Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διεπόταν από ελληνικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι με μια αλλαγή του ελληνικού νόμου μπορούσαμε να διαμορφώσουμε τους όρους των ομολόγων αυτών όπως εμείς θέλαμε.

    Πλέον, μετά από δύο δανειακές συμβάσεις και τη μετατροπή του χρέους σε διακρατικό οποιαδήποτε έννοια μονομερούς αλλαγής των όρων του χρέους μας δύναται να διαταράξει τις διακρατικές σχέσεις τις Ελλάδας με τα κράτη με τα οποία είμαστε στο ίδιο ευρωπαϊκό οικοδόμημα! Επίσης οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής των όρων των διακρατικών δανείων θα πρέπει να περάσει και να εγκριθεί από όλα τα κοινοβούλια των χωρών που μας έχουν δανείσει!

    Επιπλέον η σχέση διακρατικού δανειστή και δανειζόμενου την οποία έχουμε δεχθεί μας επιβάλλει και όλους τους άλλους όρους τους οποίους οι δανειστές με το μνημόνιο μας ζητούν να εφαρμόσουμε χωρίς να τους ενδιαφέρει αν τα μέτρα που εφαρμόζονται βοηθούν τη χώρα ή την καταστρέφουν.

    Στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που πραγματικά ενδιαφέρει το δανειστή είναι να πάρει σύντομα τα χρήματά του πίσω, ενώ συμπεριφέρεται στο δανειζόμενο με υποτιμητικό τρόπο και σαν να είναι υπόδουλος του. Αυτό δε το γεγονός είναι που συστηματικά βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με τη συμπεριφορά, τις δηλώσεις και τις αξιώσεις των Ευρωπαίων “εταίρων” κάθε φορά που επιθεωρούν το ελληνικό πρόγραμμα.

    Το επιχείρημα ότι οι Ευρωπαίοι είναι σύμμαχοί μας και μας δανείζουν για να πετύχουμε στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της χώρας μας θα είχε βάση αν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων είχε χρησιμοποιηθεί για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία. Όμως το 85% των χρημάτων που μας έχει δοθεί με τη μορφή δανείων έχει επιστρέψει και πάλι στις τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών καθώς χρησιμοποιήθηκε για αποπληρωμή των παλιών μας δανείων.

    Το πιο κάτω διάγραμμα είναι αποκαλυπτικό

    Στην πραγματικότητα τα δάνεια προς την Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τις ζημιές τους στα ελληνικά ομόλογα ενώ η χώρα μας αντί να εξασκήσει εθνική κυριαρχία και να διεκδικήσει αναδιάρθρωση του χρέους της στην αρχή της κρίσης, φορτώθηκε αυτά τα τεράστια δάνεια που δεν μπορεί να αποπληρώσει.

    Όσο δε για τις καλές προθέσεις των εταίρων μας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σκεπτικοί καθώς ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ σε πρόσφατο βιβλίο αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι επιθυμία των Ευρωπαίων ηγετών δεν ήταν να λύσουν το πρόβλημα αλλά να δώσουν στην Ελλάδα ένα πολύ καλό μάθημα ώστε να την τιμωρήσουν.

    Πώς αλλιώς μπορούμε άλλωστε να εξηγήσουμε την απαίτησή τους στην αναδιάταξη του χρέους που έγινε το 2012 το μεγαλύτερο βάρος να το επωμισθούν οι Έλληνες; Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας επέβαλαν να συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τα δημόσια ταμεία στην Ελλάδα αλλά να εξαιρεθούν περισσότερο από 50 δισεκατομμύρια ομολόγων που διακρατούσαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης. Πως αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε την απαίτησή τους τα φυσικά πρόσωπα δηλαδή οι Έλληνες πολίτες που εμπιστεύθηκαν τη χώρα τους αγοράζοντας αποταμιευτικά ομόλογα να μην αποκατασταθούν ούτε έμμεσα ούτε άμεσα και με κανένα τρόπο! Δεν είχαν όμως την ίδια απαίτηση για τα νομικά πρόσωπα και τις τράπεζες για τις οποίες θέσπισαν φοροαπαλλαγές με νόμο που προηγήθηκε του νόμου του PSI...

    Ζητούμενο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα συμφωνηθεί στο μέλλον από τη νέα κυβέρνηση θα είναι, πέρα από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο εξωτερικό, να αποκαταστήσει και την αξιοπιστία στο εσωτερικό της χώρας μας. Η αποκατάσταση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων, θα ήταν ένα απτό δείγμα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση.

    Γιατί η αλήθεια είναι ότι η δικαιοσύνη, η αναλογικότητα και η ισονομία του προγράμματος και των πολιτικών που θα εφαρμοστούν εφεξής, θα αποτελέσουν την προϋπόθεση για να στηρίξουν όλοι οι Έλληνες τη νέα αυτή προσπάθεια.
    Οι Έλληνες είναι αυτοί που καλούνται να βάλουν πλάτη και πρέπει πρώτα αυτοί να καταλάβουν, να νιώσουν και να πιστέψουν ότι αυτό γίνεται για το καλό τους και όχι εις βάρος τους! Μόνο τότε θα το υποστηρίξουν και θα πετύχει!

    *Ο κ. Γιάννης Μαρινόπουλος είναι Πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Vscahu
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 23/01/15, 11:54 pm

    Η κοροϊδία πάει σύννεφο!
    0
    132 58 +10 0
    Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ένα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη μάχη εναντίον του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Οι δύο μονομάχοι στην Αθήνα έσπευσαν να το εκμεταλλευθούν, βάλλοντας ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά αποκρύπτοντας ένα πράγμα: την αλήθεια.

    Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε χθες το πολυπόθητο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην ευρωζώνη, εκπλήσσοντας θετικά τους αναλυτές, αφού οι αγορές ομολόγων ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για 500-600 δισ. ευρώ.

    Στην Ελλάδα, όπου η τρίχα γίνεται εύκολα τριχιά, τα δύο κόμματα εξουσίας έσπευσαν να επωφεληθούν, επιτιθέμενα ταυτόχρονα το ένα στο άλλο.

    Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προέβη σε διάγγελμα(!) και ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, τονίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση θα φροντίσει να επωφεληθεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Φυσικά, για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΚΤ.

    Η Ν.Δ. φρόντισε να το τονίσει γιατί θεωρεί ότι εκεί πλεονεκτεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον σφύριζε αδιάφορα.

    Όμως, κανένας από τους δύο αρχηγούς, τα κόμματα, τους κάθε λογής καθηγητάδες που βγήκαν να μας δώσουν τα φώτα τους, ο Τύπος κ.τ.λ. δεν ασχολήθηκε με το πιο σημαντικό θέμα μετά την ικανοποίηση των προϋποθέσεων:

    Για πόσα λεφτά μιλάμε, βρε παιδιά;

    Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν ανέρχεται σε 43 δισ. ευρώ.

    Από αυτά, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν στην κατοχή τους κάπου 5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τραπεζίτες.

    Αν όμως προσαρμόσουμε την αξία των ομολόγων στις αγοραίες τιμές με βάση τις οποίες θα αγορασθούν από την ΕΚΤ, το ποσό υποχωρεί κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ.

    Αυτά είναι τα λεφτά που θα εισέπρατταν οι ελληνικές τράπεζες σταδιακά μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 και για τα οποία σφάζονται η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η υπόλοιπη ρευστότητα που θα διοχέτευε η ΕΚΤ για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα θα πήγαινε στα χέρια των hedge funds και όποιων άλλων τα κατέχουν.

    Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί, τα δύο κόμματα και ο Τύπος έχουν αναγάγει σε μέγα θέμα για την Ελλάδα την παροχή 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου προς τις εγχώριες τράπεζες.

    ¨Αναλυτής ξένης τράπεζας χθες στο Λονδίνο όταν τον ρωτήσαμε σχετικά τόνισε:

    "Πιο πολύ και γρήγορα θα έπεφταν οι αποδόσεις (των ελληνικών ομολόγων) αν ανακοινωνόταν ότι η Ελλάδα μπαίνει σε πρόγραμμα παρά με το QE". Και πιθανόν έχει δίκιο.

    Όμως, το εντυπωσιακό είναι ότι μια ολόκληρη χώρα συζητάει για ένα θέμα που δεν καταλαβαίνει.

    Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται φαβορί να κερδίσει τις εκλογές και να φτιάξει κυβέρνηση εμφανίζεται να μην κατανοεί ότι το QE υπονομεύει τη διαπραγματευτική του δύναμη.

    Κι αυτό γιατί αρκετοί στο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μπορεί να φθάσουν σε κρίσιμη καμπή, αν και δεν το επιθυμούν ή δεν το εύχονται.

    Οι ίδιοι ποντάρουν στις πιέσεις που θα μπορούσαν να ασκήσουν οι αγορές στο ευρώ και στα ομόλογα των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Όμως, αυτό είναι δύσκολο να συμβεί με το QE ενεργοποιημένο γιατί οι συμμετέχοντες στις αγορές κατανοούν ότι η ΕΚΤ θα είναι ο τελευταίος αγοραστής αν παραστεί ανάγκη.

    Ακόμη κι αν ανέβουν οι αποδόσεις π.χ. των ελληνικών, των ιταλικών ομολόγων κ.ά. βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν θα έκαναν τη διαφορά.

    Επομένως, το QE δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τη διαπραγμάτευση που έχει στο νου να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Όμως, όλα αυτά είναι μικρά γράμματα. Εδώ είναι Μπαλκάνια.

    Dr. Money
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 28/01/15, 08:55 pm

    Έτσι μπορεί να φύγει ένα κράτος από την Ευρωζώνη
    Εκτύπωση σελίδας
    Αποθήκευση σελίδας
    Αποστολή με e-mail
    Προσθήκη στο αρχείο
    Μέγεθος κειμένου



    Του Δημήτρη Κατσαγάνη

    Εκρηκτική... μελέτη δημοσίευσε το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (Institut der deutschen Wirtschaft, IW – Koeln) την επόμενη μέρα των Εθνικών Εκλογών στην Ελλάδα (26 Ιανουαρίου), η οποία απασχόλησε και τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    Τίτλος της μελέτης, έκτασης 51 σελίδων, είναι ο εξής: “Πώς πρέπει η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση να μεταχειριστεί τα κράτη που είναι απρόθυμα να κάνουν μεταρρυθμίσεις”.

    Αντικείμενο της δεν είναι άλλο από το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο προκειμένου μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης να φύγει από αυτή, χωρίς να φύγει -όμως- από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η μελέτη υπογράφεται από τους Γερμανούς οικονομολόγους Thomas Schuster και Juergen Matthes.

    Είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια έκθεση γερμανικού οικονομικού think tank δημοσιεύεται και ήδη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του γερμανικού πολιτικού κόσμου. Ενδεικτικό της διάστασης που πήρε το θέμα είναι ότι ο κ. Θόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ, αντιπρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) oι οποίοι συγκυβερνούν τη χώρα με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε χθες στην ηλεκτρονική σελίδα της Handelsblatt πως “Δεν πιστέυω σε τέτοιου είδους λύσεις. Μία αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη θα είχε πολιτικές, οικονομικές και πάνω από όλα ψυχολογικές αρνητικές συνέπειες”.

    Από την πρώτη, κυριολεκτικά, γραμμή της εν λόγω μελέτης αναφέρεται πως “Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αποκάλυψαν πως η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση δεν έχει καμία σαφή διαδικασία για το πώς πρέπει να μεταχειριστούν τα κράτη τα οποία στα πλαίσια ενός προγράμματος στήριξης δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. "Δεμένο" με αυτή την έλλειψη νομικού πλαισίου είναι και το ερώτημα, αν μία έξοδος ή αποκλεισμός από την ΟΝΕ μπορεί να αποτελέσει μία εφαρμόσιμη λύση”.

    Η μελέτη του IW “αναπτύσσει τη βάση με την οποία μπορούν να μετριαστούν κατ΄ ελάχιστον τα επαπειλούμενα οικονομικά προβλήματα από μία έξοδο” από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τους συντάκτες της.

    Από το IW, αναφέρουν πως:

    1. “Πρώτα απ΄ ολα απαιτείται, μεσοπρόθεσμα, να δημιουργηθεί μία νομική οδός για μία έξοδο από την ΟΝΕ (όχι από την ΕΕ)”.

    2. Δεύτερον, αν παραβιάζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων σε ένα κράτος “πρέπει να αποφασίζεται από την ΕΕ το πάγωμα των πληρωμών των δόσεων”.

    3. Τρίτον“αν υπάρξει πλήρης άρνηση των μεταρρυθμίσεων” από ένα κράτος της ΟΝΕ, τότε “η κεντρική τράπεζα της ίδιας χώρας θα αποκλείεται από το ευρωσύστημα”. Αυτό “θα αποτελούσε στην πραγματικότητα τον αποκλεισμό” του εν λόγω κράτους “από την ΟΝΕ” σημειώνεται από το IW.

    Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός νέου νομίσματος τύπου κουπονιού για τα κράτη που θα αποκλειστούν από την ΟΝΕ ή ενός παράλληλου νομίσματος.

    Στη μελέτη αναλύονται εκτενώς:

    •Οι οικονομικές συνέπειες μίας εξόδου ή αποκλεισμού ενός κράτους από την ευρωζώνη.

    •Τα συγκεκριμένα προβλήματα από μία έξοδο και οι στρατηγικές για τη μείωση των κινδύνων.

    •Η απόφαση ενός παγώματος των δόσεων από το πρόγραμμα στήριξης.

    Τέλος στη μελέτη υπάρχει μια συνοπτική ιστορία νομισματικών ενώσεων οι οποίες διαλύθηκαν, ξεκινώντας από το 1865 με τη “Λατινική νομισματική ένωση” φτάνοντας στην Τσεχοσλοβακία το 1993.


    Πηγή:www.capital.gr
    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 2722
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από Admin 31/01/15, 12:34 pm

    Τα ψιλά γράμματα της φορολόγησης των μετοχών
    Πίσω
    31/1/2015
    08:59

    Του Σπύρου Δημητρέλη

    Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε την Πέμπτη στην έκδοση μιας σημαντικής εγκυκλίου για τη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών και τίτλων. Στο πως φορολογούνται τελικά τα κέρδη από τις μετοχές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο υπάρχουν κάποια «ψιλά γράμματα».

    Το Capital.gr ρώτησε υπηρεσιακά στελέχη αλλά και έμπειρους φοροτεχνικούς αναφορικά με την φορολόγηση της υπεραξίας μετοχών σε ειδικές περιπτώσεις και παραθέτει και τις σχετικές απαντήσεις.

    Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να αναλυθεί σε ποιες περιπτώσεις φορολογείται η υπεραξία που αποκτά ένας φορολογούμενος από την
    πώληση μετοχών εισηγμένων σε χρηματιστήριο, ελληνικό ή αλλοδαπό.

    Η φορολόγηση και μάλιστα με συντελεστή 15% ισχύει από τις μεταβιβάσεις μετοχών που έγιναν από την 1-1-2014 και επιβάλλεται εφόσον πληρούνται αθροιστικά, δηλαδή και οι δυο από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    1) Οι μετοχές να έχουν αποκτηθεί μετά την 1-1-1999
    2) Αυτός που μεταβιβάζει τις μετοχές να κατέχει τουλάχιστον το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της οποίας τις μετοχές μεταβιβάζει

    Τα ερωτήματα

    Από τα παραπάνω, ωστόσο, προκύπτουν μερικά ερωτήματα αναφορικά με ειδικές περιπτώσεις.

    Ερώτηση: Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος διαθέτει το 0,6% των μετοχών μιας επιχείρησης, απέκτησε τις μετοχές μετά την 1-1-1999 και προχωρά στην πώληση του συνόλου των μετοχών του; Φορολογείται η υπεραξία για το σύνολο του 0,6% των μετοχών ή απαλλάσσονται οι μετοχές που αντιστοιχούν στο 0,5% που αποτελεί και κριτήριο για τη φορολόγηση;

    Απάντηση: Το όριο του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί κριτήριο φορολόγησης και όχι απαλλασσόμενο ποσοστό από τη φορολόγηση. Κατά συνέπεια ο φορολογούμενος του παραδείγματος που θα προχωρήσει στην πώληση των μετοχών του θα καταβάλλει φόρο υπεραξίας για το σύνολο των μετοχών του, δηλαδή για το 0,6% των μετοχών της εταιρείας που πούλησε.

    Ερώτηση: Ένας φορολογούμενος διαθέτει το 0,6% των μετοχών μιας επιχείρησης τις οποίες απέκτησε μετά την 1-1-1999. Προχώρησε στην πώληση των μισών (0,3%) τον Ιανουάριο του 2014 και των υπόλοιπων (0,3%) τον Μάιο. Για ποιες μετοχές καταβάλει φόρο υπεραξίας;

    Απάντηση: Αυτό που εξετάζεται είναι τη στιγμή της μεταβίβασης τι ποσοστό των μετοχών διέθετε ο φορολογούμενος. Κατά την πώληση των πρώτων μετοχών διέθετε το 0,6% των μετοχών, δηλαδή περισσότερες από το 0,5% που είναι το όριο για την υπαγωγή στη φορολόγηση. Έτσι η υπεραξία από αυτές τις μετοχές φορολογείται. Στην περίπτωση της δεύτερης μεταβίβασης δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου υπεραξίας καθώς κατά τη μεταβίβαση των μετοχών ο φορολογούμενος διέθετε το 0,3% των μετοχών, δηλαδή λιγότερο από το 0,5% που είναι και το κριτήριο για τη φορολόγηση.

    Ερώτηση: Τι συμβαίνει στην περίπτωση που στον ίδιο κωδικό της χρηματιστηριακής υπάρχουν δυο συνδικαιούχοι. Αυτό γίνεται σε κωδικούς χρηματιστηριακών εταιρειών του εξωτερικού. Το όριο του 0,5% των μετοχών ισχύει ανά κωδικό ή ανά επενδυτή στον ίδιο κωδικό;

    Απάντηση: Το όριο ισχύει ανά κωδικό και ο επιμερισμός της υπεραξίας που πρέπει να φορολογηθεί χωρίζεται σε τόσα ίσα μέρη όσοι είναι και οι συνδικαιούχοι του κωδικού. Για παράδειγμα, σε έναν κωδικό του χρηματιστηρίου υπάρχουν δυο συνδικαιούχοι που προχωρούν στην πώληση του 0,8% των μετοχών μιας επιχείρησης. Κάθε συνδικαιούχος θα πληρώσει φόρο υπεραξίας για το 0,4% των μετοχών που πουλήθηκαν και του αναλογούν.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 03/02/15, 04:43 pm

    Τα νερά μιας υποτονικής προεκλογικής περιόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τάραξε χθες ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Η υποβολή της υποψηφιότητάς του έφθασε στο Συμβούλιο του ΕΚΠΑ λίγα λεπτά πριν από την εκπνοή της προθεσμίας στις 2 μ.μ., και διασάλευσε την ισορροπία που είχε εξασφαλισθεί, καθώς έως τότε οι υποψήφιοι ήταν μόνο τρεις. Τώρα το Συμβούλιο θα κληθεί να αποκλείσει έναν - τουλάχιστον- υποψήφιο. Από την άλλη, οι τέσσερις υποψηφιότητες είναι ο μικρότερος αριθμός μεταπολιτευτικά - κάτι που αποδίδεται στα μεγάλα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρύτανης. Ενδεικτικά, στις περασμένες εκλογές τον Ιούνιο του ’14 είχαν τεθεί 7 υποψηφιότητες.

    Ειδικότερα, υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη που χήρεψε σε μόλις πέντε μήνες, μετά την εκλογή στη Βουλή του Θεόδωρου Φορτσάκη που είχε αναλάβει τον περασμένο Σεπτέμβριο, έθεσαν -πλην του κ. Ιωαννίδη- ο πρόεδρος της Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Δημοσθένης Δασκαλάκης. Η διαδικασία θα συνεχισθεί με την αξιολόγηση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων από το Συμβούλιο, πιθανότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και θα ακολουθήσουν η συνέντευξη των υποψηφίων προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

    Το Συμβούλιο θα κινηθεί με ελεύθερο το πολιτικό πεδίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς έχουν μεν ταχθεί κατά του νόμου Διαμαντοπούλου (νόμος 4009/2011) που καθιέρωσε τα Συμβούλια στα ΑΕΙ, αλλά προς το παρόν δεν είναι δυνατή η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα τα καταργεί. Επίσης, η κατάργησή τους δεν προκρίνεται ούτε με πολιτικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιθυμεί να γίνει διάλογος για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου και όχι καταργήσεις με φόρα «ταύρου εν υαλοπωλείω». «Οι διαδικασίες στο ΕΚΠΑ θα συνεχισθούν θεσμικά. Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν θέλει νέες εντάσεις» δήλωσε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου. Από την άλλη, όμως, το Συμβούλιο θα βρεθεί μπροστά στη δύσκολη θέση να αποκλείσει έναν υποψήφιο, καθώς ο νόμος 4009 ορίζει ότι μπορεί να επιλεγούν έως τρεις υποψήφιοι. Και θα έχει να επιλέξει μεταξύ πανεπιστημιακών με ακαδημαϊκό έργο και διοικητική εμπειρία αλλά με... αστάθεια επιλογών. Χαρακτηριστικά, η κ. Καραμαλέγκου εξελέγη κοσμήτορας μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, αφού μάλιστα το Συμβούλιο την είχε απορρίψει την πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα. Από την πλευρά του, ο κ. Δημόπουλος εξελέγη πρώτος στο Συμβούλιο αλλά κατόπιν παραιτήθηκε για τη θέση του προέδρου της Ιατρικής. «Μην ξεχνάτε ότι το Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο απέρριψε την υποψηφιότητα του Ευστράτιου Πατσούρη για τη θέση του πρύτανη, διότι είχε μόλις εκλεγεί κοσμήτορας στην Ιατρική» υπενθύμισε με νόημα χθες στην «Κ» μέλος του Συμβουλίου.

    Οδεύουμε προς μία ηχηρή απόρριψη, αφού οι Δημόπουλος - Καραμαλέγκου φέρονται ως τα φαβορί του δεύτερου γύρου; Ο δυο τους διατηρούν καλή σχέση. Τελευταία φορά που δημοσίως είχαν συναντηθεί ήταν σε εκδήλωση στις 5 Νοεμβρίου. Ο κ. Δημόπουλος ήταν από την αρχή εκεί, ενώ η κ. Καραμαλέγκου έφθασε αργοπορημένη (είχε προηγουμένως παραβρεθεί στην αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ του Jens Halfwassen, καθηγητή της Χαϊδελβέργης). Ηταν μία εκδήλωση του Θεοδόση Πελεγρίνη στην Αθηναΐδα, στην οποία παρεβρέθη ο Αλέξης Τσίπρας...

    Συνεχίζει τη διδασκαλία ο κ. Μπαλτάς

    Τα μαθήματά του στο ΕΜΠ θα συνεχίσει να διδάσκει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Ο νέος υπουργός διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας» το οποίο λειτουργούν από κοινού από το 2001 η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και το Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Θα το συνεχίσω όσο μπορώ» δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος διδάσκει το μάθημα «Φιλοσοφία και Επιστήμες στον εικοστό αιώνα» και την περασμένη Παρασκευή -μία ημέρα μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του- έκανε το τελευταίο του μάθημα στο ΕΜΠ.

    Βέβαια, ο νέος υπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει τον φόρτο εργασίας των νέων του καθηκόντων. Χθες, για παράδειγμα, μετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη με τις έξι γενικές διευθύντριες του υπουργείου Παιδείας. Στη συνάντηση ήταν παρών ο Δημήτρης Χασάπης, καθηγητής στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με αυτή την εμφάνισή του, παρά τω υπουργώ, ο κ. Χασάπης ενισχύει την αξιοπιστία των πληροφοριών που τον θέλουν νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 04/02/15, 07:51 pm

    Σε δίκη με ισχυρή μειοψηφία η Χρυσή Αυγή
    Πίσω
    4/2/2015
    16:58
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:16

    Του Παναγιώτη Στάθη

    Με ισχυρή μειοψηφία στο μείζον νομικό και πολιτικό θέμα, στο αν η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ή όχι ως «εγκληματική οργάνωση», το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε τελικά με ένα ογκώδες βούλευμα που εκδόθηκε αργά το μεσημέρι, να παραπεμφθεί σε δίκη ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής (και πρόσφατα επανεκλεγείς βουλευτής) Νίκος Μιχαλολιάκος καθώς και ακόμα 69 άτομα, μεταξύ των οποίων σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και στελέχη του.

    Οι δικαστές με το υπ΄ αριθμόν 215/2015 βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών Αθηνών, ουσιαστικά «κηρύσσουν» την έναρξη μιας από τις σημαντικότερες δίκες από τη μεταπολίτευση, αφού για πρώτη φορά κοινοβουλευτικό κόμμα και δη, εκλεγμένο με υψηλά ποσοστά για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, θα δικαστεί σχεδόν σύσσωμο για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα αδικήματα.

    Μειοψηφία

    Το σημαντικό πάντως εν προκειμένω είναι ότι στο θέμα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση ο Εφέτης και εισηγητής της υπόθεσης Νίκος Σαλάτας, μειοψήφησε θεωρώντας πως δεν πρέπει να υφίσταται κατηγορία για αυτή την πράξη αφού θεωρεί πως δεν στοιχειοθετείται η συγκεκριμένη κατηγορία. Το συγκεκριμένο αδίκημα, και δη της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με κάθειρξη έως 20 χρόνια και αφορά στον επικεφαλής και -κυρίως- στους βουλευτές του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαλάτας αναπτύσσει τον συλλογισμό πως θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης καθώς θεωρεί ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο 2000 που κυρώθηκε από τη χώρα μας, θα έπρεπε οι κατηγορούμενοι ως διευθύνοντες ή μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να έχουν οικονομικό όφελος από τη δράση τους. Κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής δεν έχει προκύψει, γι αυτό ο κ. Σαλάτας ζήτησε να εκπέσει η κατηγορία. O εφέτης Σαλάτας διαφώνησε επίσης και με τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής, γεγονός που καταγράφεται στο διατακτικό του βουλεύματος.

    Το σκεπτικό της μειοψηφίας

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εφέτης Νίκος Σαλάτας αναπτύσσει την άποψή του σε 32 σελίδες και σε αυτές στέκεται κύριως στη Σύμβαση του Παλέρμο, σύμφωνα με την οποία «τον Δεκέμβριο του 2000 στο Παλέρμο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνήφθη μία σύμβαση την οποία υπέγραψαν 180 κράτη που αφορούσε το Διεθνικό οργανωμένο Έγκλημα, δηλαδή τέσσερα αδικήματα την εγκληματική οργάνωση, διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων και ποινικοποίηση της παρακώλυσης της δικαιοσύνης. Στο άρθρο 2 της σύμβασης του Παλέρμο αναφέρεται στο τι είναι η εγκληματική οργάνωση. Και μεταξύ άλλων στοιχείων που απαιτεί ο νόμος είναι ο πορισμός οικονομικού ή άλλου υλικού οφέλους. Αυτό έγινε το 2000, το 2001 τυποποίησε ο έλληνας νομοθέτης το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης χωρίς όμως να αξιώσει πορισμό οικονομικού οφέλους. Διότι ήθελε εκεί στο 187 να εντάξεις τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Μετά από τρία χρόνια βγήκε νόμος αντιτρομοκρατικός , επομένως εξέλειπε η βούληση του νομοθέτη».

    Όπως αναφέρει στην ουσία της άποψής του, τη σύμβαση αυτή κυρώσαμε ως χώρα με το νόμο 3875/2010. Η σύμβαση αυτή κυρώθηκε με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος. Η σύμβαση, όπως αναφέρει ο δικαστής κυρώθηκε χωρίς καμία επιφύλαξη και επομένως αυτή πλέον αποτελεί εθνικό δίκαιο και δεν χρειάζεται ο ποινικός νομοθέτης να τυποποιήσει με νόμο. Η δικαστική αρχή είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο όπως έπρεπε να είχε τυποποιηθεί, αποφαίνεται ο κ. Σαλάτας.

    Ο δικαστής επικαλειται μάλιστα και τη νομολογία ενώ για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής αναφέρει πως «πρόκειται για απλή οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος εφόσον δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση».

    Πάντως η πλειοψηφία των δικαστών (2-1, όπως βέβαια και στα υπόλοιπα σκέλη της κατηγορίας και ο κ. Σαλάτας) συντάσσεται με το σύνολο σχεδόν της πρότασης του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου (νυν προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών) που μέσα σε 700 σελίδες είχε σχηματοποιήσει ολόκληρο τον φάκελο της Χρυσής Αυγής.

    Ποιοι απαλλάσσονται

    Το συμβούλιο Εφετών απαλλάσσει από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση τους Αθανάσιο Καρατζά, Χρήστο Κυριτσόπουλο, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββα Σπυρίδη, Θεόδωρος Στέφα, Δήμο Φραγκάκη, Ιωάννη Φραγκούλη, Αλέξανδρο Χατζηπαυλίδη, Δημήτριο Μπίνο, Γεώργιο Μπολάνη και Δημήτριο Χρυσαφήτη. Επίσης απαλλάσσει από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία τους Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και Ιωάννη Φραγκούλη. Επίσης διατάσσουν να μη γίνει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη.

    Στο διατακτικό του βουλεύματός τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, διατηρεί τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους είναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.

    Η πρόταση Ντογιάκου

    Στην πρότασή του, πάντως ο εισαγγελέας Ντογιάκος είχε κρίνει πως ένας πολιτικός σχηματισμός μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση και ανέφερε τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα που, κατά τη γνώμη του, στοιχειοθετούν το βαρύ κατηγορητήριο κατά βουλευτών και στελεχών του κόμματος. Χαρακτηριστικά, ο εισαγγελέας ανέφερε πως «ένα κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση κατά νόμον εφόσον χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του και τα στελέχη του για εγκληματική δράση και εγκληματικές ενέργειες».

    Ο εισαγγελέας στήριξε την άποψή του παραθέτοντας εκατοντάδες στοιχεία από την ογκωδέστατη δικογραφία για να καταδείξει ότι η Χ.Α. ξεκίνησε τη δράση της το 1987 λειτουργώντας ως εγκληματική ομάδα και στη συνέχεια με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος συνέχισε εντείνοντας τις έκνομες δραστηριότητές της. Επισημαίνει μάλιστα πως υπήρξε έξαρση των εγκληματικών τακτικών της μετά το 2012, όταν για πρώτη φορά μπήκε στη Βουλή εκλέγοντας σημαντικό αριθμό βουλευτών.

    Με αυτό το σκεπτικό η πρόταση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου προς το δικαστικό συμβούλιο ήταν να παραπεμφθούν σε δίκη και οι 18 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της Χ.Α. στις βουλευτικές εκλογές του 2012 (δύο από αυτούς, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας, ακολούθησαν άλλη πολιτική διαδρομή), καθώς και άλλα 52 στελέχη και μέλη του κόμματος για σωρεία εγκληματικών δραστηριοτήτων. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και άλλοι για περίπου δέκα βαριάς εγκληματικότητας επιθέσεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και δολοφονίες που καταγράφονται στο κατηγορητήριο.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 04/02/15, 08:39 pm

    Επίθεση στον Κοτζιά από συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ
    Το "Κόκκινο Δίκτυο" εξαπολύει επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών

    Στο στόχαστρό της έβαλε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά η αριστερή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ το «Κόκκινο Δίκτυο» τον οποίο κατηγορεί για την καταδίκη εγκλημάτων των τζιχαντιστών.

    Σε άρθρο της με τίτλο «ΥΠΕΞ: Αδεξιότητα ή υποταγή;» αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δυστυχώς, στις ανακοινώσεις (σ.σ. του υπουργείου Εξωτερικών) διακρίνεται ευκρινώς ότι και η νέα ηγεσία του υπουργείου, παρότι αριστερή, έχει «καταπιεί» σχεδόν αμάσητο όλο το σενάριο του δυτικού ιμπεριαλισμού περί «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία".

    Το εν λόγω άρθρο δημοσιεύτηκε στο rproject.gr και το υπογράφει ο κ. Πέτρος Τσάγκαρης.

    Αναλυτικά το άρθρο:

    "Ο νέος υπουργός Εξωτερικών έχει καταφέρει μέσα σε 5 μόλις ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του να εκδώσει τρεις ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζει βίαιες ενέργειες τζιχαντιστών στη Μ. Ανατολή.

    Πρόκειται για την επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Σινά της Αιγύπτου, καθώς και για τις απάνθρωπες εκτελέσεις ενός Ιάπωνα και ενός Ιορδανού πιλότου από τον ISIS στη Συρία. Δυστυχώς, στις ανακοινώσεις διακρίνεται ευκρινώς ότι και η νέα ηγεσία του υπουργείου, παρότι αριστερή, έχει «καταπιεί» σχεδόν αμάσητο όλο το σενάριο του δυτικού ιμπεριαλισμού περί «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία».

    Ο νέος υπουργός είναι τόσο καταρτισμένος που αποκλείεται να μη γνωρίζει τα εξής:

    Α) Το καθεστώς της Αιγύπτου είναι μια στρατιωτική χούντα, η οποία έχει δολοφονήσει, φυλακίσει και βασανίσει χιλιάδες πολιτικούς της αντιπάλους. Είναι το προϊόν της αντεπανάστασης ενάντια στην εξέγερση της πλατείας Ταχρίρ. Ανάμεσα στα θύματα του καθεστώτος είναι ακόμη και δυτικοί δημοσιογράφοι (όπως ο Peter Greste ο οποίος αποφυλακίστηκε πολύ πρόσφατα, αλλά του οποίου οι Αιγύπτιοι συνάδελφοι στο Al Jazzera παραμένουν φυλακισμένοι και με βαριές κατηγορίες).

    Επίσης θύματα είναι και πολλοί αριστεροί σοσιαλιστές όπως η νεαρή ποιήτρια Σαϊμά Αλ Σαμπάγκ, την οποία το καθεστώς δολοφόνησε στις 24 Γενάρη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που γινόταν για τα τέσσερα χρόνια από την εξέγερση. Η Σαϊμά ήταν μέλος της Σοσιαλιστικής Λαϊκής Συμμαχίας, αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργατών στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και είχε ένα εξάχρονο γιο, τον Μπιλάλ. Η Σαϊμά ήταν συντρόφισσά ΜΑΣ και το ΜΑΣ περιλαμβάνει όλη την ελληνική Αριστερά.

    Γι’ αυτό ελπίζουμε ότι δεν ήταν σε γνώση του νέου υπουργού το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ της 30/1, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής της Αίγυπτου, η οποία είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο»!

    Επίσης πρέπει να επισημάνουμε και το εξής: Απέναντι στο στρατιωτικό καθεστώς διάφορες τζιχαντιστικές οργανώσεις διεξάγουν ένοπλο αγώνα.

    Το ότι οι ίδιες είναι βάρβαρες δεν αθωώνουν καθόλου τον αιματοβαμμένο Αιγύπτιο δικτάτορα Σίσι. Οι επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους είναι καθ’ όλα «νόμιμες» σε ένα πόλεμο –και η επίθεση στο Σινά ήταν μια τέτοια επίθεση, η οποία οδήγησε στο θάνατο στρατιωτικών και αστυνομικών. Το να καταδικάζεις τη μια πλευρά ενός πολέμου (και μάλιστα την ασθενέστερη) σημαίνει ότι παίρνεις θέση υπέρ της άλλης (ειδικά αν δεν μιλάς για τα θύματα της χούντας).

    Β) Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του Ιορδανού πιλότου. Ο τρόπος της εκτέλεσης και η δημοσιοποίησή της είναι φρικαλέες πράξεις –όπως φρικαλέες πράξεις γίνονται σε κάθε πόλεμο.

    Όμως η δυτική ιμπεριαλιστική συμμαχία (στην οποία συμμετέχει η Ιορδανία) αφού στήριξε, εξόπλισε και χρηματοδότησε τον ISIS, τώρα με κροκοδείλια δάκρυα βομβαρδίζει τις θέσεις του. Δηλ. όπως και στους άλλους πολέμους, δολοφονεί βασικά αθώους πολίτες, όπως μαρτυρούν και τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Ιορδανός πιλότος (όπως και οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί), γνώριζε τι διαπράττει και συνεπώς σε ποιους κινδύνους έμπαινε.

    Όμως στην περίπτωση της Ιορδανίας (το καθεστώς της οποίας δεν κάνει το λάθος του ISIS να δημοσιοποιεί τις εκτελέσεις των αντιπάλων του), υπάρχει και κάτι ακόμη: Η βάρβαρη και απολίτιστη απάντηση, μετά την εκτέλεση του πιλότου. Τα ξημερώματα της Τετάρτης οι Ιορδανοί κρέμασαν δύο φυλακισμένους Ιρακινούς ως αντίποινα (!) για την εκτέλεση του πιλότου.

    Επρόκειτο για μία γυναίκα που κατηγορείτο ότι ΘΑ έκανε επίθεση αυτοκτονίας και έναν άνδρα που κατηγορείτο ότι ήταν μέλος της Αλ Κάιντα. Εκτός από εγκληματική καουμπόικη ενέργεια μιας –υποτίθεται- οργανωμένης έννομης τάξης, η πράξη αυτή είναι σίγουρο ότι θα μεγαλώσει τον κύκλο της βίας και θα νομιμοποιήσει τα νέα εγκλήματα του ISIS στη Συρία.

    Εν κατακλείδι ελπίζουμε ότι στο μέλλον το ελληνικό ΥΠΕΞ θα καταδικάσει, τουλάχιστον εξίσου, όλα τα εγκλήματα. Ότι δηλ. θα εκδώσει ανακοινώσεις για τις πολύ συχνές επιθέσεις αμερικανικών τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων στο εσωτερικό μιας σειράς κυρίαρχων χωρών. Οι επιθέσεις αυτές υποτίθεται ότι στρέφονται ενάντια σε τρομοκράτες ή «τρομοκράτες», αλλά κυρίως δολοφονούν αθώους αμάχους.

    Σύμφωνα με την «Guardian» εκτός από τις άπειρες επιθέσεις εντός του Ιράκ και του Αφγανιστάν, στον υπόλοιπο κόσμο οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει 500 τέτοιες επιθέσεις που οδήγησαν σε 3.670 θανάτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μέχρι το Νοέμβρη του 2014, τα αεροπλάνα αυτά είχαν δολοφονήσει 1.147 ανθρώπους στην προσπάθεια να εκτελέσουν μόλις 41 τρομοκράτες.

    Οι περισσότεροι νεκροί είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά. Μόνον στο Πακιστάν έχουν δολοφονηθεί 142 παιδιά από τις επιθέσεις αυτές. Δύο τέτοιοι βομβαρδισμοί είχαν στόχο τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αλ Ζαουάχρι. Ο ίδιος είναι ακόμη ζωντανός, αλλά δεν είχαν την ίδια τύχη 76 παιδάκια και 29 άμαχοι ενήλικοι τους οποίους ξεπάστρεψαν τα αεροπλάνα.

    Είναι προφανές ότι είναι ακριβώς αυτές οι επιθέσεις (τις οποίες δεν καταδικάζει κανένα δυτικό ΥΠΕΞ) που επιτρέπουν στον ISIS και στην Αλ Κάιντα να στρατολογούν χιλιάδες μαχητές μέσα από την ανεξάντλητη λαοθάλασσα εξοργισμένων νεολαίων του μουσουλμανικού κόσμου.

    Είναι επίσης προφανές ότι εμείς ως αριστεροί δεν μπορούμε να θρηνούμε επιλεκτικά τα θύματα και να καταγγέλλουμε επιλεκτικά τα εγκλήματα. Ούτε να κάνουμε πως αγνοούμε τις αιτίες των εγκλημάτων".
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 05/02/15, 09:54 pm

    Χρωστάω 10.000 ευρώ. Είναι πολλά ή λίγα; Κάθε λογικός άνθρωπος θα απαντούσε: εξαρτάται από το εισόδημά σου. Αν έχω μηδέν ετήσιο εισόδημα είναι τεράστιο χρέος, αν έχω 10.000 εισόδημα είναι βαρύ αλλά παλεύεται, αν έχω 50.000 ευρώ είναι λίγα.

    Ολόκληρη η πολιτική φιλολογία, από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά επικεντρώθηκε στο λάθος θέμα: στο μέγεθος του χρέους. Και όχι στα δύο ουσιαστικά προβλήματα: α) το εισόδημα με το οποίο συνδέεται το χρέος και β) τον μηχανισμό ο οποίος το δημιουργεί.

    Αυτή όμως η φιλολογία ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Οι ξένοι, που βλέπουν τα πράγματα στις αντικειμενικές τους διαστάσεις, αναρωτιούνται: γιατί η Ελλάδα, ένα κράτος τόσο προικισμένο από τη φύση, με τόσο δημιουργικούς πολίτες, έχει μόνο 185 δισ. ΑΕΠ; Γιατί η Ολλανδία, που έχει έκταση το ένα τρίτο της δικής μας, που η μισή χώρα είναι βάλτος και αγωνίζεται εδώ και αιώνες να μην την καταπιούν τα κύματα του Ατλαντικού έχει 800 δισ. ΑΕΠ; Γιατί η Νότια Κορέα που το 1961 είχε το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας, και το 1981, όταν εμείς αρχίζαμε τον… σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας είχε ΑΕΠ μόλις 71 δισ. δολάρια, έφτασε σήμερα στο τερατώδες 1,4 τρισ. με 600 δισ. εξαγωγές; Γιατί η οικονομική ιστορία της Ελλάδας είναι μια ιστορία χρέους και επαναλαμβανόμενων χρεοκοπιών; Γιατί πάντα το ελληνικό κράτος ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει;

    Αυτά τα ερωτήματα θα έπρεπε να απασχολήσουν πρώτα τους Έλληνες πολιτικούς και, φυσικά, τον Έλληνα ψηφοφόρο. Κι όχι μόνο τώρα. Πόσοι από εμάς, όμως, νιώσαμε την επερχόμενη χρεοκοπία, όταν ο “επανιδρυτής του κράτους” μόνο για την τετραετία 2006 – 2009 δανείστηκε 85 περίπου δισ.; Πόσοι συνειδητοποιούμε ότι από το 1981 έως σήμερα, έχουμε εισπράξει 660 δισ. ευρώ δάνεια, 290 δισεκατ. ευρώ καθαρές επιδοτήσεις και 26 δισεκατ. ευρώ άτοκες επενδυτικές επιχορηγήσεις; Αν προσθέσεις και το κούρεμα των 120 δισ. ευρώ. του 2012, προκύπτει το ιλλιγιώδες ποσό των 1,1 τρισ. ευρώ περίπου. Κάντε τη διαίρεση με τον πληθυσμό: 100.000 ευρώ ανά άτομο που θα μπορούσαν να μας μεταμορφώσουν σε Ελβετία και Δανία μαζί!!!

    Κι όμως: και πτωχεύσαμε και έχουμε καταστρέψει την παραγωγική μας μηχανή. Γιατί;

    Το ξέσπασμα της κρίσης θα περίμενε κανείς να οδηγήσει όλους μας μπροστά στον καθρέφτη. Και να μην φύγουμε μέχρι να προσδιορίσουμε τον δικό μας ρόλο στην εθνική τραγωδία. Διά πράξεων ή παραλείψεων. Διά συμμετοχής ή αποχής. Πράγματι, πήγαμε στον καθρέφτη. Κοιταχτήκαμε φιλάρεσκα, και αποφανθήκαμε: είσαι ωραίος μεγάλε! Οι άλλοι φταίνε!

    Το εγχώριο πολιτικό σύστημα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αυτόν τον σφυγμό τον έπιασε. Και βρήκε τον αποδιοπομπαίο τράγο του: το μνημόνιο. Τι κι αν το μνημόνιο περιείχε ακριβώς αυτά που έλεγαν τα κόμματα εξουσίας στο προεκλογικά τους προγράμματα, αλλά ουδέποτε τα τήρησαν! Τι κι αν κανένας δεν μπήκε στον κόπο να το διαβάσει! Τι κι αν τελικά δεν εφαρμόσαμε τίποτε από όσα προέβλεπε ενώ εφαρμόσαμε αυτά που απαγόρευε: την αύξηση της φορολογίας! (Μεγάλη η ευθύνη της τρόικας που αποδέχθηκε τα “ισοδύναμα” και δεν επέμεινε στην κατά γράμμα τήρηση του μνημονίου). Χρειαζόμασταν κάποιον στον ρόλο του κακού – και τον βρήκαμε. Τον αντιμνημονιακό χορό, που πρώτος έσυρε ο Σαμαράς, συνέχισε, μετά την αλλαγή πλεύσης του, η ακροδεξιοαριστερά. Αφού το παραμύθι πουλούσε, κορόιδο ήταν να χάσει την ευκαιρία!

    Και τώρα, όλοι οι επαναστάτες της επαιτείας, “ενωμένοι σαν μια γροθιά” (πόσο κιτς είναι αυτές οι κοινοτοπίες) πολεμούν με κάτι το οποίο ουδέποτε ήταν εχθρός! Και δεν ήταν διότι οι εταίροι μάς το είπαν καθαρά, από το 2012: ξεχάστε το χρέος, θα το αναχρηματοδοτούμε εμείς! Το χρέος σας θα είναι μια λογιστική εγγραφή. Θα σας δανείζουμε για να το εξυπηρετείτε. (Άλλωστε αυτό κάναμε πάντα. Ουδέποτε ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε, έστω και μία δραχμή, για την αποπληρωμή του χρέους. Κάθε ομόλογο που έληγε το πληρώναμε με έκδοση νέου. Δηλαδή δανειζόμασταν συνεχώς για να εξοφλούμε τα παλιά δανεικά με νέα!) Το ίδιο θα συνεχίσετε να κάνετε, μας είπαν Ε.Ε. και ΔΝΤ. Αλλά, κάντε επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις, που σας κρατάνε καθηλωμένους στην υπανάπτυξη. Εκσυγχρονίστε το Δημόσιο, βάλτε πληροφορική παντού, φτιάξτε κτηματολόγιο, ορίστε χρήσεις γης, καταργήστε τους φόρους υπέρ τρίτων, απελευθερώστε τα επαγγέλματα, απλοποιήστε τη νομοθεσία, επιταχύνετε τη Δικαιοσύνη, εξορθολογίστε το ασφαλιστικό, σταματήστε να βγαίνετε στη σύνταξη στα 50, διευκολύνετε την ίδρυση εταιρειών, καταργήστε τις 500 άδειες που χρειάζεστε για το παραμικρό, ψηφιοποιήστε τα Δημόσια Αρχεία, καθιερώστε την ηλεκτρονική υπογραφή! Και πιάστε τα μεγάλα τουλάχιστον λαβράκια της φοροδιαφυγής – να κι η λίστα Λαγκάρντ, στο πιάτο σάς τους δίνουμε!

    Τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση; Τίποτε από αυτά. Μέχρι και την προαιρετική εγγραφή στα Επιμελητήρια ξαναέκανε υποχρεωτική ο Γιακουμάτος, λίγο πριν εγκαταλείψει το πόστο του. Τι ετοιμάζεται να κάνει η νέα κυβέρνηση; Τα ίδια και τρισχειρότερα. Έχει ξεσηκώσει το σύμπαν ζητώντας διαγραφή, κούρεμα, επιμήκυνση, ό,τι τέλος πάντων έχετε ευχαρίστηση. Κι έχει πείσει τους ψηφοφόρους της ότι αυτό αν γίνει θα φύγει η λιτότητα ως μαγική εικόνα!

    Ας πούμε λοιπόν ότι επαληθεύεται το πιο τρελό τους όνειρο και οι δανειστές αποφασίζουν να μας τα διαγράψουν όλα και να μην ξανασχοληθούν μαζί μας! Τι θα έχει αλλάξει στα δύο πραγματικά προβλήματα της χώρας;

    Θα έχει γίνει η χώρα παραγωγική με τους χιλιάδες άχρηστους δημόσιους οργανισμούς που διατήρησε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και θέλει να τους αυγατέψει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα εξυγιανθεί το ασφαλιστικό με τις συντάξεις των 50άρηδων που διατήρησε (ως ώριμα δικαιώματα…) ο Σαμαράς και θέλει να τις αυξήσει ο Τσίπρας; Είναι δυνατόν 2.500.000 εργαζόμενοι -οι περισσότεροι υποαπασχολούμενοι- να συντηρούν όλους τους υπόλοιπους; Είναι δυνατόν κάθε χρόνο να δίνουμε μόνο για συντάξεις 28 δισ.; Θα διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα όταν όχι μόνο δεν καταργούνται οι υπάρχοντες φόροι αλλά σχεδιάζεται φορολόγηση “επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως (δημοσίων, ιδιωτικών ή συνεταιριστικών) πιστωτικών ιδρυμάτων”, όπως λένε επί λέξει στο πρόγραμμά τους; Θα αναπτυχθεί η περιφέρεια όταν οι συντελεστές στα διπλανά κράτη θα είναι το 1/5 των δικών μας; Θα αποδώσει η περιουσία του Δημοσίου όταν παγώνουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις και ξανάρχεται η εποχή του συνδικαλιστή που κάνει κουμάντο; Θα υπάρξει αξιοκρατία στο Δημόσιο όταν στα πειθαρχικά συμβούλια ξαναμπαίνουν οι συνδικαλιστές; Θα εξυγιανθεί η Παιδεία με την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την επιστροφή των αιωνίων φοιτητών, την παλινόρθωση του πρύτανη-αφέντη, την επαναφορά του ασύλου της παρανομίας και την κυριαρχία των κομματικών στρατών; Θα αξιοποιηθεί η αμεσότητα της ηλεκτρονικής δημοκρατίας από όσους την καταγγέλλουν ως… τεχνοφασισμό;

    Το κράτος εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 65% της επίσημης οικονομίας, ποσοστό που υπήρχε μόνο στα σοβιετικά κράτη. Η κυβέρνηση Σαμαρά, αυτή τη μεταρρύθμιση δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να την κάνει, μολονότι την είχε εξαγγείλει. Ο Τσίπρας την καταγγέλλει! Μπορεί η χώρα να συνεχίσει να “λειτουργεί” ακολουθώντας το σοβιετικό μοντέλο; Μπορούν να διοικήσουν άνθρωποι που δεν ξεχωρίζουν το αίτιο από το αποτέλεσμα; Που πιστεύουν ότι το μνημόνιο έφερε τη χρεοκοπία και όχι η χρεοκοπία το μνημόνιο; Που δεν αντιλαμβάνονται ότι η ανάπτυξη φέρνει τους μεγαλύτερους μισθούς και όχι οι μισθοί την ανάπτυξη;

    Πολεμάμε, λοιπόν, ξοδεύοντας όλα μας τα πυρομαχικά με λάθος εχθρό. Το χρέος, σε 50 χρόνια, λόγω πληθωρισμού θα έχει κουρευτεί από μόνο του. Αν η Ελλάδα πιάσει τις στροφές της, θα έχει καταφέρει τέτοια ανάπτυξη, που το ποσοστό χρέους / ΑΕΠ θα φτάσει γρήγορα κάτω από το 60% και δεν θα είναι απλώς βιώσιμο, θα είναι για πλάκα.

    Αβίωτο θα συνεχίσει να είναι το ελληνικό δημόσιο. Αβίωτη θα συνεχίσει να είναι η ζωή οποιουδήποτε αναλαμβάνει μια επιχειρηματική πρωτοβουλία. Αβίωτη θα συνεχίσει να είναι η ζωή του άνεργου γιατί όταν πυροβολείς το επιχειρείν σκοτώνεις κάθε ελπίδα του να βρει δουλειά. Αβίωτη θα συνεχίσει να είναι η ζωή του νέου γιατί θα τον υποχρεώνεις να δουλεύει για πενταροδεκάρες (και τα 751, αν τα βρει, πενταροδεκάρες είναι) για να συνεχίσει να πληρώνει με τις εισφορές του τις συντάξεις των 2000 ευρώ των ευνοημένων συντεχνιών. Αβίωτη θα συνεχίσει να είναι η ζωή της νοικοκυράς γιατί οι στρεβλώσεις στην οικονομία και οι προσοδοθηρικοί φόροι κρατούν τις τιμές των προϊόντων ψηλά ενώ τα εισοδήματα μειώνονται. Αβίωτη θα συνεχίσει να είναι η ζωή κάθε πολίτη, κάθε φορολογούμενου. Ο Σαμαράς τον εξουθένωσε. Ο Τσίπρας τον εξοντώνει. Σ΄ αυτό υπήρξαν σύμμαχοι, κι ας μην το παραδέχονται.

    Ένας είναι ο εχθρός, που λένε και οι σύντροφοι: ο κρατισμός. Με όλα τα παρακλάδια του: τον κομματισμό, τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, τον λαϊκισμό, τον πελατειακό μηχανισμό. Αυτόν τον πόλεμο ποιος θα τον κηρύξει;

    Ο Θάνος Τζήμερος είναι Πρόεδρος στη “Δημιουργία, ξανά” και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής.
    ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 09/02/15, 10:54 pm

    09.02.2015 19:16

    ΕLTON: Τα οικονομικά μεγέθη στο 9μηνο ήταν οριακά μειωμένα, αλλά σε τέτοιες περιόδους αποτελεί ξεχωριστό επίτευγμα το να τα διατηρείς… Συγκεκριμένα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε 2,04% στα 75,57 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν σε 5,66 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 4,49% ενώ τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,40 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 4,68%. Η άμεση ρευστότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα [ 205% για τον όμιλο ] ενώ η επίδραση της διεθνούς τάσης στον κύκλο εργασιών είχε τελικώς αρκετά περιορισμένη επίδραση στα μεγέθη των κερδών. Αποτιμάται σε 25,66 εκατ. ευρώ στη τιμή του 0,9600 ευρώ με χαμ-υψ. 12μήνου 0,8020 – 1,4000 ευρώ και στο +1,48% από την τιμή της στις 31.12.2014 στα 0,9460 ευρώ. Στο +1,48% εφέτος.

    ΚLΕEMAN Hellas: Θα επιστρέψει 0,1700 ευρώ ανά μετοχή που στη τρέχουσα τιμή της ισοδυναμεί με απόδοση 10%. Ο όμιλος πάντως αξίζει ούτως ή άλλως πολύ περισσότερα, με την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει και συνεχίζει να διατηρεί. Ξέχωρα από όλα τα άλλα ο δείκτης συνολικών ιδίων κεφαλαίων του προς υποχρεώσεις είναι πολύ υψηλός και ανέρχεται σε 2,04. Ο δε καθαρός δανεισμός του ανέρχεται σε -8,6 εκ. ευρώ. Δηλ. στα ταμεία υπάρχουν περισσότερα από όσα οφείλει. (σ.σ.:… και τρέχουν στις τράπεζες… με -99% και 99,9% στο… πάμπλουτο ενεργητικό τους)… Απέχει 100% και πλέον από την Book Value… Στο +28,91% εφέτος…



    ΚΑΡΑΤΖΗ: Διαθέτει σημαντικής αξίας πάγια και καθαρή θέση 97 εκατ. (πραγματική καθαρή θέση 110 εκατ., λόγω χαμηλότερης αποτίμησης ακινήτων). Η μετοχή είναι ελκυστικότατα αποτιμημένη, τόσο από πλευράς κερδοφορίας (Ρ/Ε 14: κάτω του 6,5), όσο και σαν αξία (P/BV: 0,48). Στο +8,47% εφέτος. Με κεφαλαιοποίηση 47 εκατ. ευρώ (τιμή 3,2000 ευρώ), αγοράζουμε μία αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, κορυφαία στο αντικείμενό της παγκοσμίως, με πολύ καλές προοπτικές κερδοφορίας, υγιέστατη χρηματοοικονομική διάρθρωση…


    ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Με σκορ 18 – 8 στις (26) συνεδριάσεις του 2015 ξαναβρέθηκε στα 1,1000 ευρώ. Και με κομμένο το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου 0,0250 ευρώ. Εξαιρετική η σημερινή εικόνα τους με άνοδο 8,91% και το κυριότερο με 157 χιλ. τμχ. Με τα Ιδια κεφάλαια στα 115,7 εκατ. από 112,24 εκατ. ευρώ στο 2013 και με ΔΔΜ στο 0,31. (Δανεισμός 66,2 εκατ. και ταμείο 29,8 εκατ. ευρώ). Αποτιμάται σε 49,6 εκατ. ευρώ, με την σχέση P/BV να διαμορφώνεται στο 0,43. Η Λογιστική αξία της στα 2,5600 ευρώ. Δηλαδή η τιμή στο ταμπλό απέχει από την book value της μετοχής κατά 132,7%… Ο όμιλος ευνοείται και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και από την σημαντική υποχώρηση του ευρώ…
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 13/02/15, 12:49 am

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη για τη διατήρηση του κρατισμού

    17 71 11+11 6
    Οι κυβερνήσεις από το 2008 και μετά δεν έδωσαν μάχες για την ανάπτυξη, αλλά για τη συντήρηση ενός «κακού» χρέους, που υπήρξε το στήριγμα του πελατειακού κράτους. Η δε σημερινή κυβέρνηση «αγωνίζεται» για την παλινόρθωσή του.
    Σοβαρότατοι αριστερής αποκλίσεως οικονομολόγοι, από τον Ζακ Ατταλί έως τον καθηγητή Γ. Σπράο, έχουν τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι το ελληνικό χρέος είναι κακό και η όποια αντιμετώπισή του δεν είναι νοητή και εφικτή χωρίς ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας, με εφαλτήριο την εξωστρέφεια και την «απογραφειοκρατικοποίησή» της.

    «Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα», υποστηρίζει ο Ζακ Ατταλί, πρώην σύμβουλος του Φρανσουά Μιττεράν, που σίγουρα θα έπεφτε κεραυνόπληκτος αν γνώριζε το βάθος και την υφή κάποιων αριθμών που άπτονται της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

    Από το 1981 έως σήμερα, το ελληνικό παμφάγο κράτος έχει δεχθεί 660 δισ. ευρώ δάνεια, 290 δισ. ευρώ καθαρές επιδοτήσεις και 26 δισ. ευρώ άτοκες επενδυτικές επιχορηγήσεις, του έχουν δε «κουρευτεί» χρέη περίπου 120 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μέσα σε 34 χρόνια το ελληνικό κράτος είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πάνω από 1.000 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 100.000 ευρώ ανά Νεοέλληνα ή σε 335.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

    Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα είναι πτωχευμένη, η παραγωγική της μηχανή είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη, οι υποδομές της είναι απλώς υποφερτές και η διοικητική της μηχανή απέχει αισθητά από τον κοινοτικό μέσον όρο.

    Αντιθέτως, η χώρα πρωτεύει σε διαφθορά και παραοικονομία, γεγονός που αποτρέπει παραγωγικές επενδύσεις και νοθεύει τη δημοσιονομική πολιτική της.

    Όσο για τα αίτια της πτώχευσης, οφείλονται αποκλειστικά και μόνον στον κρατισμό, δεδομένου ότι στη χώρα μας το κράτος αντιπροσωπεύει το 65% της επίσημης οικονομίας. Πρόκειται, δηλαδή, για ποσοστό παραπλήσιο με τα αντίστοιχα σε πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι οποίες εξ αυτού του λόγου κατέρρευσαν. Το 2010, λοιπόν, αυτό το κράτος, με συνολικό χρέος κοντά στα 300 δισ. ευρώ, βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τελικά σώθηκε από την άτακτη χρεοκοπία αποκλειστικά και μόνον γιατί συμμετείχε στην ευρωζώνη – τα μέλη της οποίας έσπευσαν να το σώσουν, για να προστατεύσουν το ευρώ και να αποτρέψουν σοβαρότερα προβλήματα στην οικονομική και νομισματική ένωση.

    Στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν, η Ελλάδα, με χίλια βάσανα και με δραστικές οριζόντιες περικοπές, κατάφερε να περιορίσει τα δραματικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό της και στο ισοζύγιο πληρωμών της – πλην όμως, από πλευράς περιορισμού του κρατισμού, οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν ελάχιστες. Έτσι, σήμερα, το κράτος είναι πάντα ζωντανό στη χώρα, όμως η επιβίωσή του οφείλεται στην καταστροφή του ιδιωτικού τομέα. Αυτός είναι που πληρώνει βαρύτατο τίμημα και τα βάσανά του κάθε άλλο παρά τελείωσαν. Διότι, από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο κρατισμός είναι ο μεγάλος θριαμβευτής.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι κρατικοδίαιτες συντεχνίες και οι διαπλεκόμενοι με το πελατειακό σύστημα επιχειρηματίες πέτυχαν όχι μόνον να κερδίσουν μία κρίσιμη πολιτική μάχη αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για την πλήρη εξάρθρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα.

    Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στην προσπάθειά τους αυτή θα πέσουν μέσα στον λάκο που οι ίδιοι άνοιξαν. Στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ο ελληνικός κρατισμός όχι μόνον δεν έχει μέλλον αλλά και είναι καταδικασμένος σε οδυνηρό τέλμα. Σε έναν κόσμο όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες διεκδικούν μερίδια συμμετοχής στον παγκόσμιο πλούτο, παρασιτικές κοινωνίες όπως η ελληνική δεν θα μπορούν πλέον εύκολα να δανείζονται για να καταναλώνουν. Χωρίς επαρκή παραγωγική αυτοχρηματοδότηση -ως μόνη βιώσιμη τεχνική για τη σταθεροποίηση και επιβίωση της εθνικής μας πορείας– η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος, πλην όμως με σοβαρό κοινωνικό πάταγο.

    Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η οργή και η ιδιοτέλεια αποτελούν καταστάσεις που μόνο την παρακμή εγγυώνται. Ο κρατισμός, από την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια έως σήμερα, δίνει σκληρές μάχες για να παραμένει ενεργός και κυρίαρχος – και τα καταφέρνει γιατί οι αρθρώσεις που έχει δημιουργήσει είναι πανίσχυρες. Στην παρούσα φάση, όμως, ο κρατισμός αυτός γίνεται μέρα με την ημέρα και πιο καταστροφικός. Διότι, στο μέτρο που η χώρα δεν θα μπορεί να καταναλώνει με δανεικά, θα πρέπει να παράγει εισόδημα. Αυτό θα επιτρέπει τις εισαγωγές αγαθών και τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

    Όμως, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι, στη σημερινή Ελλάδα εμπόδιο στην παραγωγή και στην ανάπτυξη είναι το υδροκέφαλο κράτος. Αυτό εμποδίζει κάθε πρόοδο, καλλιεργεί δε και την πνευματική κατάπτωση της κοινωνίας.

    Πνευματική κατάπτωση, ωστόσο, σημαίνει και καινοτομική απονεύρωση μίας οικονομίας, η οποία καταδικάζεται έτσι να παραμένει αντιπαραγωγική γιατί είναι αντιδημιουργική. Και τα πλέον δυναμικά κύτταρα των κοινωνιών αυτών ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους, γιατί απλώς δεν μπορούν να δημιουργήσουν ελεύθερα. Όμως, στο μέτρο που μία χώρα χάνει ανθρώπινο κεφάλαιο, όταν μάλιστα υποφέρει και από δημογραφική γήρανση, η κατάστασή της επιδεινώνεται. Κατά συνέπεια, οδηγείται από μόνη της στο περιθώριο – κάτι που ήδη προδιαγράφεται στην χώρα μας.

    Τα δέκα τελευταία χρόνια, στον τομέα της ανανέωσης της παραγωγικής μηχανής δεν έγινε τίποτε απολύτως στην Ελλάδα γιατί έτσι ήθελαν οι δυνάμεις της γραφειοκρατίας και του ζόφου. Παράλληλα, η χώρα απείχε από τις παγκόσμιες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και ενδιαφερόταν να καταναλώνει με δανεικά, ενισχύοντας το διεφθαρμένο και αντιπαραγωγικό κράτος.

    Έτσι, βρέθηκε άοπλη και ευάλωτη στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, με υπέρογκο χρέος στην πλάτη της και τεράστια ελλείμματα. Και αντί να προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια της με μεταρρυθμίσεις, τελικά αποφάσισε να επαναφέρει στην εξουσία τους ανθρώπους της χρεοκοπίας της.

    Αν αυτή είναι επιλογή αλλαγής, τότε τον λόγο πρέπει να έχουν οι ψυχαναλυτές.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 20/02/15, 10:46 am

    20.02.2015 08:57
    Τον προσεχή Αύγουστο, η Fairfax Financial Holdings Limited θα συμπληρώσει τρία χρόνια “επίσημης” δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά. Ήταν Αύγουστος του 2012 όταν ο καναδικός όμιλος απέκτησε μέσω του Χ.Α το 14,78% των μετοχών της Grivalia Properties (τότε Eurobank Properties), πωλητής του οποίου ήταν η Lamda Development, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της συμμετοχής της στην εισηγμένη στο 19,1%.

    Ήταν από τις πρώτες μεγάλες τοποθετήσεις ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για την ελληνική οικονομία. Η Fairfax, βέβαια, και ο επικεφαλής της Prem Watsa, είχαν ξεκινήσει τη χαρτογράφηση της αγοράς αρκετά νωρίτερα, όταν Ελλάδα ήταν συνυφασμένη με τη λέξη ρίσκο, κάτι που καταδεικνύει και την ικανότητά της να διαβλέπει ευκαιρίες εκί όπου οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται κίνδυνο.

    Τυπικά, οι επενδυτικές της κινήσεις στην Ελλάδα ξεκινούν τον Αύγουστο του 2012. Ακολουθεί η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση μετοχών της Grivalia, με τη Fairfax να προσφέρει ως αντάλλαγμα 6,86 ευρώ ανά μετοχή, να ανεβάζει το ποσοστό της στο 41,65%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 ολοκληρώνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Grivalia κατά 193 εκατ.ευρώ.

    Με τη Fairfax να έχει τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στην εισηγμένη, για τη χρήση του 2013 η Grivalia προχώρησε στη διανομή μερίσματος 0,18 ευρώ ανά μετοχή (το 2012 δεν είχε γίνει διανομή μερίσματος), το οποίο για την απελθούσα χρήση θα ανέβει ακόμη περισσότερο, στα 0,30 ευρώ (καθαρό), όπως αναμένεται να προτείνει η διοίκηση στη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων (στις 17/3/15) Ήση έχει δοθεί προμέρισμα (0,10 ευρώ) τον περασμένο Ιανουάριο και υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 0,20 ευρώ. Για τη Fairfax που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας με ποσοστό 41,50% (στις 31/12/14), το μέρισμα για τη χρήση του 2014 αντιστοιχεί περίπου σε 12,6 εκατ.ευρώ (το μέρισμα που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές της εταιρείας, θα προσαυξήσει αναλογικά το μέρισμα των λοιπών μετοχών), ενώ με την τιμή της μετοχής πάνω από τα 8 ευρώ (8,15 ευρώ χθεσινό κλείσιμο), ο καναδικός όμιλος «γράφει» ήδη υπεραξίες.

    Υπολογίζεται ότι η Fairfax Financial Holdings Limited αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές σε ελληνικά assets και, λόγω των συνθηκών, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου αρχίζει να καταγράφει υπεραξίες από όλες τις επενδύσεις της στη χώρα, κάτι που ωστόσο είναι συνηφασμένο με τη στρατηγική της ως μακροπρόθεσμο επενδυτή. Πέραν της Grivalia, αποτελεί έναν από τους cornerstone investors που κάλυψαν, με το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ, την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, και πέρα αυτού έχει υλοποιήσει σημαντικές τοποθετήσεις στον όμιλο Μυτιληναίου και την Praktiker Hellas. Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης (http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2216610) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τον επικεφαλής του ομίλου Prem Watsa, ο τελευταίος δεσμεύτηκε για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, ενδεχομένως στον ενεργειακό κλάδο, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

    Σήμερα, η Fairfax Holdings, η ονομασία της οποίας προέρχεται από τη φράση Fair and Friendly Acquisitions, είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους, με πάγια 31,7 δισ. δολάρια και καθαρά έσοδα 469 εκατ. δολάρια. Ο Watsa κέρδισε τη φήμη του προχωρώντας σε επιτυχημένες προβλέψεις, όπως με την ιαπωνική κρίση του 1990 ή τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά έχει και στο ενεργητικό του κάποιες περισσότερο αμφιλεγόμενες κινήσεις, όπως την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Blackberry. Προ ημερών η Fairfax κατέληξε σε συμφωνία εξαγοράς της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Brit PLC, μια συναλλαγή αξίας 1,88 δισ. δολαρίων.

    Ν. Χρυσικόπουλος

    Πηγή:www.capital.gr
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 10 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 21/02/15, 12:48 pm


    Νέο deal Κυριακόπουλου με πολυεθνική
    Πίσω
    21/2/2015
    10:15

    Του Νίκου Χρυσικόπουλου

    Σε συμφωνία για την πώληση των δραστηριοτήτων στον κλάδο του βωξίτη της S&B στη γαλλική πολυεθνική εταιρεία Kerneos κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Κυριακόπουλου, τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την ανακοίνωση πώλησης της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, στον καναδο-βελγικών συμφερόντων όμιλο Imerys.

    Η δραστηριότητα του ομίλου S&B στους βωξίτες (υπό την “Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.”) είχε εξαιρεθεί από το deal με την Imerys, καθώς το συγκεκριμένο πέτρωμα (συνδυασμός ορυκτών με κυριότερο το μετάλλευμα αργιλίου) απευθύνεται σε μια αγορά με πολύ περιορισμένους πελάτες, μεταξύ των οποίων τις τσιμεντοβιομηχανίες.
    /> Ο κλάδος βωξίτη της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά είχε αποσχιστεί από τον όμιλο στα τέλη 2013 και είχε εισφερθεί στην “Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε”, κατά 100% θυγατρική εταιρεία της S&B.

    Αρχικά πρόθεση ήταν να παραμείνει υπό το πρότερο καθεστώς, στην πορεία, ωστόσο, εκδηλώθηκε εκ νέου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, έμπρακτο ενδιαφέρον για την απόκτηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας από το γαλλικό βιομηχανικό συγκρότημα Kerneos, καθώς το συγκεκριμένο μετάλλευμα αποτελεί απαραίτητο συστατικό στα ειδικευμένα προϊόντα που παράγει.

    H Kerneos αποτελεί έναν πολυσχιδή βιομηχανικό όμιλο με δραστηριότητα στους κλάδους των πυρίμαχων υλικών, στις εξορύξεις, τους εξειδικευμένου σκυροδέματος και τη μεταλλουργία. Διαθέτει 11 παραγωγικές μονάδες, παρουσία σε 120 χώρες και το 2013 εμφάνισε πωλήσεις 366 εκατ. ευρώ.

    Τον Μάρτιο του 2014 το Materis Group στον οποίο μέχρι τότε ανήκε η Kerneos αποφάσισε να πουλήσει την εταιρεία στο γαλλικό επενδυτικό σχήμα Astorg Partners. Στην Ελλάδα η Kerneos από το 2012 ελέγχει το 53% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας εξόρυξης βωξίτη ΕΛΜΙΝ - Ελληνικές Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2011 είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα της S&B στον βωξίτη από τον όμιλο Μυτιληναίος (Αλουμίνιον), αλλά η διαδικασία δεν κατέληξε σε συμφωνία.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν επί μακρόν και η συμφωνία κατέστη δυνατή μόλις πριν από λίγα 24ωρα.

    Ο σχεδιασμός του γαλλικού ομίλου προβλέπει την ενοποίηση των ΕΛΜΙΝ και Ευρωπαικοί Βωξίτες, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σχήμα που θα αξιοποιήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη της δραστηριότητας στην εξόρυξη και εμπορία βωξίτη στην Ελλάδα.

    nikos.chrissikopoulos@capital.gr

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 29/03/24, 03:22 am