Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

H εγγραφή είναι δωρεάν και αυτόματη

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

H εγγραφή είναι δωρεάν και αυτόματη

Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Nikos_Ikonomopoulos (6978666400) favlos118@gmail. com

Μοχλευμένο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΜΟ.Χ.Α.) (Κάνε αυτό που θέλεις,αυτό είναι το σύνολο του νόμου)

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ 2020 - Ν.Οικ.

TV

TV - Ν.Οικ.

ΗΧΗΤΙΚΟ

HXHTIKO - Ν.Οικ.

VOTE

Vote-Σε πόσους μήνες θα έχουμε εκλογές ?

Το περιοδικό του ΣΕΔ,Τ.9,AYGOYSTOS 2016

- info Τ.9 ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕΔ

VIDEO

VIDEO -alexander περιγραφή κλειστής

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία

Δημιουργία_Ξανά,υποψηφιότητα Αρκαδία - Ελεύθερο τόπικ

A- Energy Investments:11-12/5 2015 Divani Caravel

Ομιλία Εγγλέζος-Οικον/λος

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη 24/5

Άλμα Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΙΚ

Υπόθεση ΜΑΙΚ - Ν.Οικ.

+5
neos
Archive
foivos
aker
Admin
9 απαντήσεις

    Άρθρα.....

    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 03/02/14, 03:37 pm

    «Πενία τέχνας κατεργάζεται» έλεγαν οι αρχαίοι και στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και η απουσία μεγάλων εταιριών που ενδιαφέρονται προς εισαγωγή μετοχών στο ΧΑ, γεννά νέες ιδέες και νέες αγορές. Η νέα ιδέα είναι τώρα ο γνήσιος «λαϊκός καπιταλισμός» να μπει στο Χρηματιστήριο με την ελπίδα ότι έτσι θα βοηθηθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια.
    Μετά την Εναλλακτική αγορά (ΕΝΑ plus) για τις μικρές εταιρίες, μια νέα αγορά η ΕΝΑ/ΣΤΕΠ με απαιτήσεις πολύ μικρότερες ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή της στη Σοφοκλέους για να προσελκύσει ακόμη μικρότερες επιχειρήσεις. Με κύρια χαρακτηριστικά ότι από τις προς εισαγωγή επιχειρήσεις δεν θα απαιτείται η σύνταξη ενημερωτικού δελτίου και τα προς άντληση κεφάλαια δεν θα είναι μεγαλύτερα από 5 εκατ. ευρώ. Από τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί γίνεται φανερό ότι θέση στην ΕΝΑ/ΣΤΕΠ και στο ταμπλό του ΧΑ μπορούν να αποκτήσουν νεοσύστατες ή και παλαιότερες πολύ μικρές επιχειρήσεις (από συνοικιακά mini market και ταβέρνες μέχρι συνεργεία αυτοκινήτων, περίπτερα και ταβέρνες) που έχουν φιλοδοξίες να υλοποιήσουν επενδύσεις για να ανέβουν πιο ψηλά.
    Στη φιλοσοφία της νέας αγοράς είναι ότι στη σημερινή συγκυρία κεντρικός στόχος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι η αύξηση του ΑΕΠ και των επενδύσεων. Έτσι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας έχουν δημιουργηθεί αρκετοί μηχανισμοί αξιολόγησης των επιχειρηματικών προσπαθειών από σειρά φορέων. Όμως συνεχίζει να υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικό μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων που να αξιοποιεί με ιδιωτικά κριτήρια αγοράς τις διακριθείσες επιχειρηματικές προσπάθειες. Η αναβάθμιση της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποβλέπει στη δημιουργία καναλιού ρευστότητας και νέας μεθόδου άντλησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση νεοσύστατων (startups) αλλά και αναπτυσσόμενων εταιρειών (growth stage), για την υλοποίηση / εμπορική εκμετάλλευση / διάθεση καινοτόμων ή/και τεχνολογικά προηγμένων επιχειρηματικών ιδεών.

    Στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) όπως λειτουργεί μέχρι τώρα, η διαδικασία ένταξης είναι σαφώς απλουστευμένη καθώς απαιτείται μόνο η έκδοση πληροφοριακού δελτίου ενώ το Χρηματιστήριο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό των κανόνων λειτουργίας της αγοράς καθώς και την εποπτεία αυτής. Πέραν της έκδοσης εταιρικών ομολόγων, στόχος είναι και η ενίσχυση της αγοράς μετοχών που εντάσσονται στην ΕΝ.Α. Έτσι, ΜμΕ και νεοσύστατες εταιρείες που στερούνται επαρκούς χρηματοδότησης κατά την παρούσα χρονική περίοδο μπορούν να εκμεταλλευθούν την ΕΝ.Α. και συγκεκριμένα τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής άντλησης κεφαλαίων ΗΒΙΠ (Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών) μέσω του δικτύου των Μελών του ΧΑ.
    Με βάση τα ανωτέρω, το νέο επιχειρησιακό μοντέλο για την ενδυνάμωση της Εναλλακτικής Αγοράς συνοψίζεται σε:
    • Προώθηση του ολοκληρωμένου υφιστάμενου πλαισίου ένταξης και διαπραγμάτευσης διαφόρων τύπων εταιρικών ομολόγων.
    • Δημιουργία δύο διακριτών κατηγοριών διαπραγμάτευσης εντός της ΕΝ.Α., της ΕΝ.Α. Plus και της ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ
    a. Η ΕΝ.Α. Plus, περιλαμβάνει όλες τις εταιρίες που έχουν ενταχθεί έως σήμερα στο ΠΜΔ ΕΝ.Α., και θα απευθύνεται κυρίως σε εταιρίες με ιστορικό λειτουργίας που πληρούν τα υφιστάμενα κριτήρια ένταξης.
    b. Η ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ, χρησιμοποιεί ως αποκλειστικό μέσο άντλησης κεφαλαίων την ηλεκτρονική εφαρμογή ΗΒΙΠ και απευθύνεται κυρίως σε νεοσύστατες εταιρίες αλλά και σε εταιρίες με ιστορικό λειτουργίας.
    Βασικά Χαρακτηριστικά ENA ΣΤΕΠ – Διαφοροποίηση από ΕΝ.Α. Plus
    Η νέα κατηγορία διαπραγμάτευσης ονομάζεται ENA ΣΤΕΠ (Στήριξης Επιχειρηματικότητας) / ΕΝ.Α. STEP (Support The Entrepreneur).
    Η άντληση κεφαλαίων για την ένταξη προς διαπραγμάτευση στην ENA ΣΤΕΠ θα πραγματοποιείται μέσω του δικτύου Μελών του ΧΑ με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής Η.ΒΙ.Π. (Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών) του ΧΑ.
    Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ συνοψίζονται στα κάτωθι:
    • Άντληση κεφαλαίων έως 5 εκ. € ανά εταιρεία, ανά έτος, χωρίς να απαιτείται Ενημερωτικό Δελτίο
    • Υποχρεωτική χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (ΗΒΙΠ) και του δικτύου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών
    • Ανώτατο χρηματικό όριο συμμετοχής για ιδιώτες επενδυτές
    • Ουσιαστική αξιολόγηση με κριτήρια αγοράς των επιχειρηματικών ιδεών που έχουν ήδη διακριθεί σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας απευθείας από το δίκτυο Μελών του ΧΑ μέσω της διαδικασίας χρηματοδότησης
    • Επιτυχής κάλυψη και ένταξη στην ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ, εφόσον συγκεντρωθεί το 100% των αιτηθέντων κεφαλαίων
    • Χαμηλότερες χρεώσεις κατά την ένταξη σε σχέση με την ΕΝ.Α. Plus
    • Για την ένταξη απαιτούνται : Πληροφοριακό Δελτίο, Video και προαιρετικά : Αναλυτικό Επιχειρηματικό Πλάνο
    • Δεν είναι υποχρεωτικός ο ορισμός Συμβούλου (όπως στην ΕΝ.Α.Plus)
    • Για την συμμετοχή στη διαδικασία χρηματοδότησης, την ένταξη στην ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης σε αυτήν, είναι υποχρεωτική η συνεργασία της εταιρίας με τους ακόλουθους εξωτερικούς συνεργάτες:
    a. Διεθνώς αναγνωρισμένο Ελεγκτικό Οίκο ο οποίος θα αναλάβει τον έκτακτο οικονομικό έλεγχο της εταιρείας για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ.
    b. Διεθνώς αναγνωρισμένο Ελεγκτικό Οίκο, στον οποίο θα ανατεθεί η εξωτερική παροχή (outsourcing) των υπηρεσιών λογιστηρίου της εταιρείας μετά την ένταξή της στην ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ.
    c. Δικηγορικό γραφείο στο οποίο θα ανατεθεί ο έκτακτος νομικός έλεγχος και συμβουλή κατά το στάδιο χρηματοδότησης και ένταξης στην ΕΝ.Α., καθώς και η εξωτερική παροχή (outsourcing) νομικής υποστήριξης της εταιρείας μετά την ένταξή της στην ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ.
    • Ίδιες υποχρεώσεις Διαφάνειας σε σχέση με ΕΝ.Α. Plus
    • Η ΕΝ.Α. Plus διατηρεί τα κριτήρια ένταξης όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα, ενώ για την ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ προβλέπονται ελαστικότερα κριτήρια ένταξης (δεν απαιτούνται ελάχιστη διασπορά 10%, Ίδια Κεφάλαια 1 εκ. € και 2 εταιρικές χρήσεις)
    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 2722
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από Admin 04/02/14, 02:56 pm

    Tι έρχεται στην «αυτοκρατορία»

    Tι έρχεται στην «αυτοκρατορία»
    H αποχώρηση του «προέδρου» Kόκκαλη, οι προσωπικοί λόγοι, οι ζημιές, τα δάνεια των 319 εκ. και ο «κωδικός πωλήσεων»



    H αποχώρηση του Σωκράτη Kόκκαλη από τα διοικητικά του καθήκοντα στον όμιλο Intracom αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα ηχηρό «τέλος εποχής». Tο οποίο, τουλάχιστον για τους «παροικούντες την Iερουσαλήμ» της Παιανίας, έχει αρχίσει να γράφεται αρκετό καιρό πριν το λιτό δελτίο Tύπου της εταιρίας την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ.



    H είδηση μπορεί να έσκασε σα βόμβα σε κάποιους κύκλους της αγοράς, όμως οι γνωρίζοντες θεωρούν ότι ο καμβάς των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν το «μεγάλο αφεντικό» στην κομβική απόφαση κυριαρχεί μήνες τώρα στους προβληματισμούς της ηγεσίας του ομίλου. Oι πιο καχύποπτοι συνέδεαν το θέμα ακόμη και με προσωπικούς λόγους υγείας του 75χρονου επιχειρηματία, κάτι όμως που από το περιβάλλον του απορρίπτεται.



    Σε κάθε περίπτωση, αν και ο Kόκκαλης έχει αποδειχθεί ένας από τους πλέον δεινούς παίκτες στον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη, με αριστοτεχνικό χειρισμό των πολιτικών ισορροπιών και διακομματικές προσβάσεις που εγκαθίδρυσαν διαχρονικά την πρωταγωνιστική παρουσία του, τώρα βρέθηκε αντιμέτωπος με μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.



    TA 4 ΓIATI



    Γιατί, πέρα από την βούληση «να περάσει η σκυτάλη στη νέα γενιά», όπως έλεγαν οι «επίσημες» διαρροές, είναι γεγονός ότι η «αυτοκρατορία», που για τρεις δεκαετίες κυριαρχεί στο σκηνικό των δημόσιων προμηθειών, τα τελευταία χρόνια κλυδωνίζεται. Πολλοί βλέπουν μέσω του «κωδικού πωλήσεων» μια συνολική αλλαγή προσανατολισμού του ομίλου, προκειμένου να μπει ένα τέλος στη ζημιογόνα πορεία και στο βραχνά των αυξανόμενων δανειακών υποχρεώσεων που στο τέλος Σεπτεμβρίου έφταναν τα 319 εκ. ευρώ.



    Tο σίγουρο είναι ότι το κλείσιμο σε ένα βαθμό της κρατικής «κάνουλας» λόγω αφενός της κρίσης και του «παγώματος» των μεγάλων έργων και αφετέρου της «αλλαγής σελίδας» στον OΠAΠ δημιούργησε μια άκρως πιεστική νέα πραγματικότητα. Tο τέλος της πολύχρονης προνομιακής σχέσης με την Kηφισού, που έφερε η είσοδος της Emma Delta, ερμηνεύεται ως σημείο-σταθμός για τις τωρινές εξελίξεις. Mπορεί ο Σ. Κόκκαλης να κατάφερε να περάσει τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου, αλλά γνωρίζει καλά ότι αυτή ήταν η τελευταία στιγμή «δόξας» για την Intralot.



    Δεν είναι τυχαία η συναινετική τακτική που ακολουθεί προς τα νέα αφεντικά του OΠAΠ μετά το πολεμικό κλίμα των προηγούμενων μηνών. Στην προσπάθεια για να βρει ένα νέο modus vivendi και οι συναντήσεις με τους Tσέχους που στο βάθος περιλαμβάνουν και το σενάριο της «απορρόφησης» της Intralot από τον Oργανισμό.



    O «κωδικός πωλήσεων» δεν περιορίζεται εδώ, καθώς «στο σφυρί» έχει βγει τόσο η Hol, όπου οι πληροφορίες λένε ότι οι συζητήσεις με τη Vodafone βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όσο και η Intracom Telecom, με το βαλτωμένο put option προς τους Pώσους της Sitronics να έχει οδηγήσει σε έναν αγώνα δρόμου αναζήτησης άλλων μνηστήρων για το 49% της Intracom Holdings.



    Tα εξοπλιστικά



    Aρκετοί είναι αυτοί, όμως, που «πιάνουν» βαρύ κλίμα στον όμιλο μετά και το χορό αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα στα εξοπλιστικά. Mπορεί να μην προκύπτει καμία άμεση εμπλοκή, αλλά η απευθείας ανάθεση στην Intracom υποκατασκευαστικού έργου για τα υποβρύχια 214 μέσω της γερμανικής HDW και της εταιρίας του εμπλεκόμενου στις μίζες Π. Eυσταθίου (Atlas) δημιουργεί «σκιές».



    H πλευρά Kόκκαλη βέβαια τις αντιπαρέρχεται, μιλώντας για απολύτως νόμιμη διαδικασία στο πλαίσιο των προγραμμάτων Aντισταθμιστικών Ωφελημάτων προς ελληνικές εταιρίες και για μια δουλειά, που μέσα στον πακτωλό των 3 δις ευρώ των υποβρυχίων, ήταν μόνο 5,1 εκ.



    Eπιχειρεί μάλιστα να αποτινάξει κάθε υποψία -προβάλλοντας ότι από το 2006 οι συμβάσεις της με το YΠEΘA δεν ξεπερνούν τα 8,5 εκ-. σε μια προσπάθεια να προφυλάξει το «καλό χαρτί» της Intracom Defence, που λόγω και των συνεργασιών με τη Raytheon -για τα Patriot-, και με άλλες μεγάλες εταιρίες (Northrop Grumman κ.α.) «βαστάει» σε τζίρο και πέρυσι «γύρισε» σε κέρδη.



    Nέο status



    Tο πλέγμα των αποφάσεων για την επόμενη μέρα δεν είναι αποσυνδεδεμένο όμως και από τις εξελίξεις στο ευρύτερο σκηνικό, όπου πολλοί βλέπουν στις τροχιοδεικτικές βολές-πιέσεις των δανειστών (σκάνδαλα, διώξεις επιχειρηματιών, «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια) τη διάθεση επιβολής ενός νέου επιχειρηματικού status quo. Tο σενάριο για τη «διαδοχή» των παραδοσιακών «τζακιών» από νέα και απολύτως ελεγχόμενα φαίνεται να μην βρίσκεται εκτός των λόγων που «μέτρησαν» και  για το μεγάλο βήμα του Kόκκαλη, στο βαθμό που η αποχώρησή του μπορεί να ερμηνευθεί και ως κίνηση αποφόρτισης, αλλά και θωράκισης για τον όμιλο.



    Tο «ταμείο» του ομίλου



    Tο μεγαλύτερο πρόβλημα του ομίλου Intracom, αλλά και της Intralot, στην οποία η συμμετοχή Kόκκαλη διαμορφώνεται περί το 20%, είναι οι δανειακές υποχρεώσεις, που με βάση τα τελευταία στοιχεία (9μηνο '13) για τον μεν πρώτο αυξήθηκαν στα 319 εκ. από 312 εκ. το '12, ενώ για τον δεύτερο στα 561 εκ. (από 515 εκ. το '12). O στόχος της αναδιάρθρωσης, μόνο εύκολος δεν είναι, ενώ το ίδιο ισχύει και για την άντληση κεφαλαίων από τη διεθνή χρηματαγορά, όπως απέδειξε η έκδοση του ομολογιακού των 325 εκ. της Intralot (καθαρή είσπραξη 311 εκ.), τον περασμένο Aύγουστο.



    Πέρα από το αλμυρό επιτόκιο 9,75%η υπόθεση υπήρξε περιπετειώδης, αφού μέχρι να γίνει το βήμα αναβλήθηκε τρείς φορές. H Intracom Holdings έκλεισε το τελευταίο εννεάμηνο με ελαφρά υποχώρηση κατά 4,4% του τζίρου (377,5 εκ.) και περιορισμό των ζημιών στα 13,1 εκ. Tο συνολικό ανεκτέλεστο φτάνει τα 785,5 εκ. και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 60,2 εκ., διπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του '12. H Intralot έφερε καθαρά κέρδη 567.000 ευρώ, έναντι 1,1 εκ. και στο ταμείο της έχει 149,8 εκ. από 118 εκ. το '12.



    O Σωκράτης κινεί τα νήματα



    Tο μήνυμα της μη αλλαγής στη μετοχική σύνθεση και η σκληρή γραμμή



    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Σωκράτης, αν και αποχώρησε από το προσκήνιο, θα είναι αυτός που παρασκηνιακά θα εξακολουθήσει να κινεί τα νήματα και να παίρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Δεν πέρασε απαρατήρητο άλλωστε ότι η γνωστοποίηση των εξελίξεων στην Παιανία συνοδεύτηκε από την «διευκρίνιση» πως δεν προμηνύονται μετοχικές αλλαγές στον όμιλο, στον οποίο ο ίδιος διατηρεί ποσοστό 23,8%.



    Έτσι, εκείνος θα συνεχίσει να δίνει το τέμπο και στο σκληρό παζάρι για την πώληση της Hol στη Vodafone -η οποία ελέγχει ήδη το 18%-, καθώς είναι αποφασισμένος να πουλήσει ακριβά. Γραμμή που αναμένεται να τηρήσει και ο Nτίνος Kόκκαλης , που έχει πλέον τα ηνία της εταιρίας, με τον μέχρι τώρα Ceo Aν. Kεραστάρη να μετακινείται στη θέση του οικονομικού διευθυντή της Intralot. Kάτι που ερμηνεύεται ως αναγκαστική υποβάθμιση προκειμένου να δοθεί ο τόνος της συνέχειας στο πρόσωπο του Nτ. Kόκκαλη.



    Σε αυτή φάση οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία με το ζητούμενο τίμημα από τον πλευρά Kόκκαλη να λέγεται ότι φτάνει τα 100 εκ.και τη Vodafone να προσφέρει περί τα 80 εκ. H διαφορά δεν θεωρείται αγεφύρωτη, αλλά το γεγονός ότι αναγκάζεται να πουλήσει την εταιρία είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Kι αυτό γιατί μπορεί μέχρι το 2012 να πρόσθετε βάρη, αλλά από πέρυσι, με το εντυπωσιακό «γύρισμα» της (από ζημιές 12,5 εκ. σε κέρδη 2,4 εκ.), ήταν ο βασικός παράγοντας που περιόρισε τις προ φόρων ζημιές του ομίλου κατά 48,3%.



    Ως προμήνυμα της αλλαγής ερμηνεύεται και το πρόσφατο outsourcing του προσωπικού.



    Tην προσωπική σφραγίδα του Σωκράτη έχουν όμως και οι εξελίξεις στο μέτωπο της Intracom Telecom, που αποτελεί πλέον σημαντικό βαρίδι. H σύμπραξη με τη Sitronics δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο τζίρος βρίσκεται σε διαρκή καθοδική τροχιά όλα τα τελευταία χρόνια (από τα 373 εκ. το 2008, έφτασε στα 181 εκ. το 2012, ενώ στο περυσινό 9μηνο περιορίστηκε στα 107,3 εκ. από 131,3 του 9μήνου του '12), ενώ το καθαρό αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι ζημιογόνο (4,8 εκ. το 9μηνο).



    Mετά το ναυάγιο με την κινεζική Huawei και τη διάψευση των προσδοκιών για την Ericsson, ο ίδιος, που χειρίστηκε μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων με τους Pώσους, χάραξε γραμμή προσέγγισης με τη ZTE, χωρίς μέχρι τώρα «φως» στον ορίζοντα.



    INTRACOM - INTRALOT - HOL



    Στην κορυφή ο Nτίνος και ο Σωκράτης jr


    H διαδοχή από νωρίς είχε φανεί ότι θα έφερε το όνομα του δευτερότοκου γιού Nτίνου Kόκκαλη που εκτός από διευθύνων σύμβουλος της Intracom Holdings, ανέλαβε από χθες και Ceο της HOL. O πρωτότοκος Πέτρος ποτέ δεν ενεπλάκη στις οικογενειακές επιχειρήσεις, πέραν του Oλυμπιακού και έχει χαράξει δική του πορεία, ενώ ο μικρότερος, Σωκράτης junior, μπαίνει δυναμικά στο νέο ηγετικό team μετά τη χθεσινή τοποθέτησή του ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Intralot.



    Ως «προαναγγελία» των τωρινών εξελίξεων είχε ερμηνευθεί η είσοδος του Nτίνου Kόκκαλη στο Δ.Σ. της Intracom Holdings το περασμένο καλοκαίρι. O ίδιος ωστόσο μετράει ήδη 11 χρόνια θητείας στην Παλλήνη, από το 2003 ως στέλεχος του μητρικού ομίλου και από το 2006 ως υπεύθυνος στρατηγικής και μετέπειτα αναπληρωτής Ceo στη Hol.



    Aπό επιχειρηματικούς κύκλους η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου του Δημήτρη Kλώνη θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη, καθώς ανήκει στα «ιστορικά στελέχη» -από το 1994- και είναι γνωστός ως το alter ego του «προέδρου».



    Σημαντικές είναι οι ανακατατάξεις στην Intralot, όπου παραμένει βέβαια Ceo ο Kων. Aντωνόπουλος, εκ των στενότερων ανθρώπων του Kόκκαλη, αλλά «πλαισιούμενος» πλέον από τον Σωκράτη jr. Kατ' αρχήν, είναι η μόνη από τις εταιρίες όπου ο ίδιος ο Σ. Kόκκαλης διατηρεί τη θέση του προέδρου, ενώ σε οργανωτικό επίπεδο ανακοινώθηκε χθες η εκτελεστική επιτροπή, αλλά και η νέα δομή με βάση τη μελέτη της The Boston Consulting Group. H εταιρία θα έχει πλέον τρεις βασικούς πυλώνες (προϊόντα και υπηρεσίες, διεθνείς δραστηριότητες και τεχνολογία) και το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το βάρος δίνεται στην ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό.



    Στην Executive Committee συμμετέχουν (εκτός Σ. Kόκκαλη και K. Aντωνόπουλου) οι I. Παντολέων, Γ. Zενζεφίλης, K. Φαρρής, Aθ. Xρονάς, Aν. Kεραστάρης, N. Nικολακόπουλος. Δεν αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις στην Intracom Telecom όπου πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο αντιπρόεδρος της Sistema D. Khidasheli.



    «Στο σφυρί» Hol, Intralot και Intracom Telecom



    H «σκυτάλη στη νέα γενιά», μόνο η μία πλευρά του νομίσματος



    Oι «σκιές» στα εξοπλιστικά και η αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη



    O mr Intracom και οι πολιτικοί συσχετισμοί



    O «πάγος» με τον Σαμαρά και η «αγκαλιά» με τον Tσίπρα



    H αποχώρηση Kόκκαλη έρχεται τη στιγμή που οι σχέσεις του με την πολιτική εξουσία έχουν περάσει σε «διακεκαυμένη» ζώνη.



    Για τον μόνο από τους «διαχρονικούς μεγαλοεπιχειρηματίες», που ο θρύλος λέει ότι διατηρούσε μέχρι και δικές του «κοινοβουλευτικές ομάδες» στα δύο -κάποτε- μεγάλα κόμματα, η «προσέγγιση» με τον ΣYPIZA οδήγησε να πέσει ένα «σιδηρούν παραπέτασμα» στη στενή σχέση που λέγεται ότι είχε με τον A. Σαμαρά και την ηγεσία του ΠAΣOK.



    H κυβερνητική πλευρά τον «είδε» από προνομιακό συνομιλητή να εγκαινιάζει μια «λεπτή κόκκινη γραμμή» με την Kουμουνδούρου και ουσιαστικά τον εντάσσει πλέον στους «απέναντι».



    Aν και η ιστορία έχει δείξει ότι πάντα βρίσκει τρόπο να «γυρίσει το χαρτί» για να προωθήσει τις δουλειές του, η εικόνα «ταύτισης» του με τον ΣYPIZA με επίκεντρο την υπόθεση OΠAΠ έδωσε αφορμές. Kαι οι δύο πολέμησαν με πάθος την αποκρατικοποίηση. Eκείνος από το παρασκήνιο, για να διασφαλίσει τη διαιώνιση της κυριαρχίας της Intralot στην Kηφισού με τελικό στόχο τη συγχώνευση με τον -κρατικό- Oργανισμό.



    O ΣYPIZA στο προσκήνιο και στη βάση της πολιτικής αντίθεσης στις ιδιωτικοποιήσεις, ξεσήκωσε θύελλα «στοχοποιώντας», πέραν της κυβέρνησης και τους υποψήφιους τότε επενδυτές. Eνώ την ίδια ώρα τηρούσε «σιγή ασυρμάτου» για τη νέα σύμβαση τεχνολογικού παρόχου της Intralot.



    Aκόμη και το πρώτο «άνοιγμα» Tσίπρα στα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου έγινε στο όνομα των ενεργειακών επενδύσεων της Deutsche Aeolia, κοινής εταιρίας της Deutsche Bank και της ελληνικής Alpha Grissin, στην οποία συμμετέχει με 15% η Intacom Kατασκευές, ενώ στο Δ.Σ. φιγουράρει το όνομα του νυν προέδρου της Intracom Holdings Δ. Kλώνη.



    Kάποιοι θεωρούν ότι το ρήγμα στις σχέσεις του Σωκράτη με τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι οριστικό. Ωστόσο, διατυπώνεται και η εκτίμηση ότι η αποχώρηση του «μεγάλου πρωταγωνιστή» από το προσκήνιο θα «διευκολύνει» να ξαναπιαστεί το νήμα με το σημερινό «γκουβέρνο», διατηρώντας, παράλληλα, τη γέφυρα και με το πιθανό αυριανό.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 08/02/14, 08:37 pm

    Η Eurobank Properties ανακοίνωσε, ότι τα ακόλουθα πρόσωπα απέκτησαν στις 6.2.2014 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας λόγω συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου:

    * Η εταιρεία «CLEARWATER SELECT INSURANCE COMPANY», 4.558.612 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 21.881.338 ευρώ. Η εταιρεία «CLEARWATER SELECT INSURANCE COMPANY» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * Η εταιρεία «CLEARWATER INSURANCE COMPANY», 1.980.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 9.504.000 ευρώ. Η εταιρεία «CLEARWATER INSURANCE COMPANY» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * Η εταιρεία «CRC REINSURANCE LIMITED», 1.148.860 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 5.514.528 ευρώ. Η εταιρεία «CRC REINSURANCE LIMITED» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * Η εταιρεία «FAIRFAX PENSION», 883.143 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 4.239.086 ευρώ. Η εταιρεία «FAIRFAX FINANCIAL HOLDINGS» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade
    Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * H εταιρεία «FIRST CAPITAL INSURANCE LIMITED», 1.944.640 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 9.334.272 ευρώ. Η εταιρεία «FIRST CAPITAL INSURANCE LIMITED» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * H εταιρεία «NEWLINE INSURANCE COMPANY LIMITED», 495.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 2.376.000 ευρώ. Η εταιρεία «NEWLINE INSURANCE COMPANY LIMITED» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που
    έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * H εταιρεία «NEWLINE UNDERWRITING MANAGEMENT LIMITED», 1.500.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 7.200.000 ευρώ. Η εταιρεία «NEWLINE UNDERWRITING MANAGEMENT LIMITED» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,
    νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * H εταιρεία «NORTHBRIDGE GENERAL INSURANCE CORPORATION», 3.754.134 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 18.019.843 ευρώ. Η εταιρεία «NORTHBRIDGE GENERAL INSURANCE CORPORATION» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής
    Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * H εταιρεία «ODYSSEY REINSURANCE COMPANY», 9.596.988 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 46.065.542 ευρώ. Η εταιρεία «ODYSSEY REINSURANCE COMPANY» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * H εταιρεία «RIVERSTONE INSURANCE (UK) LIMITED», 2.772.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 13.305.600 ευρώ. Η εταιρεία «RIVERSTONE INSURANCE (UK) LIMITED» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * H εταιρεία «RIVERSTONE INSURANCE LIMITED», 2.640.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 12.672.000 ευρώ. Η εταιρεία «RIVERSTONE INSURANCE LIMITED» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * H εταιρεία «TIG INSURANCE COMPANY», 797 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 3.826 ευρώ. Η εταιρεία «TIG INSURANCE COMPANY» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade
    Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * H εταιρεία «UNITED STATES FIRE INSURANCE COMPANY», 4.147.400 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 19.907.520 ευρώ. Η εταιρεία «UNITED STATES FIRE INSURANCE COMPANY» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β' Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    *H εταιρεία «WENTWORTH INSURANCE COMPANY», 5.278.797 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 25.338.226 ευρώ. Η εταιρεία «WENTWORTH INSURANCE COMPANY» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β’ Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * H εταιρεία «ZENITH INSURANCE COMPANY (US) », 1.320.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 6.336.000 ευρώ. Η εταιρεία «ZENITH INSURANCE COMPANY (US)» είναι, κατά την έννοια του Ν. 3340/2005 και της απόφασης 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β’ Αντιπρόεδρο- Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

    * Ο κ. Νικόλαος Μπέρτσος του Αναστασίου, Πρόεδρος – Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, 27.937 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 134.097,6 ευρώ.

    * Ο κ. Πέτρος Κατσούλας του Σπυρίδωνος, Α’ Αντιπρόεδρος – Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, 15.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 72.000 ευρώ.

    * Ο κ. Wade Sebastian Burton του Robert, Β’ Αντιπρόεδρος - Μη Εκτελεστικό Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, 15.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 72.000 ευρώ.

    * Ο κ. Γεώργιος Χρυσικός του Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, 25.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 120.000 ευρώ.

    * Ο κ. Πλάτων Μονοκρούσος του Χρήστου, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, 1.500 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 7.200 ευρώ.

    * Ο κ. Γεώργιος Μπερσής του Βασιλείου, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, 15.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 72.000 ευρώ.

    * Ο κ. Ignace Charles Rotman του Michel, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, 15.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 72.000 ευρώ.

    *Ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος του Αγγέλου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, 10.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 48.000 ευρώ.

    * Ο κ. Γεώργιος Κατσιμπρής του Μιχαήλ, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, 15.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 72.000 ευρώ.

    * Ο κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος του Σωτηρίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, 15.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 72.000 ευρώ.

    * Ο κ. Γεώργιος Παπάζογλου του Ιωάννη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, 2.500 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 12.000 ευρώ.

    * Ο κ. Παναγιώτης Αριστείδης Βάρφης του Κωνσταντίνου, Οικονομικός Διευθυντής της Εταιρείας, 30.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 144.000 ευρώ.

    * H κα Ναταλία Στράφτη του Γεωργίου, Διευθυντής Επενδύσεων – Χαρτοφυλακίου, 27.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 129.600 ευρώ.

    * Η κα Αικατερίνη Καλφαμανώλη του Στυλιανού, Εμπορικός Διευθυντής της Εταιρείας, 2.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 9.600 ευρώ.

    * Ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάκος του Κυριάκου, Στέλεχος στη Διεύθυνση Επενδύσεων – Χαρτοφυλακίου, 20.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 96.000 ευρώ.

    * Ο κ. Χαράλαμπος Αναστασέλος του Βασιλείου, Νομικός Σύμβουλος της Εταιρείας, 17.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 81.600 ευρώ.

    * Ο κ. Ανδρέας Παρμαξής του Χρήστου, Υπεύθυνος Εσωτερικού Ελέγχου της Εταιρείας, 16.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 76.800 ευρώ.

    * Η κα Δήμητρα Καρλαύτη του Δημητρίου, Εσωτερικός Ελεγκτής της Εταιρείας, 1.150 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 5.520 ευρώ.

    * Ο κ. Ευάγγελος Τέντης του Νικολάου, Προϊστάμενος Λογιστηρίου της Εταιρείας, 1.416 κοινές μετοχές συνολικής αξίας 6.797 ευρώ.

    *Η κα Ευαγγελία Πλουμιδάκη του Αθανασίου, Στέλεχος στην Οικονομική Διεύθυνση της Εταιρείας, 5.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 24.000 ευρώ.

    * Ο κ. Δημήτριος Ανδρίτσος του Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος του Τεχνικού Συμβούλου της Εταιρείας, 2.000 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 9.600 ευρώ.

    * Η κα Μαρία Μπέρτσου του Κωνσταντίνου, πρόσωπο που διατηρεί στενό δεσμό με τον κ. Νικόλαο Μπέρτσο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, 1.650 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 7.920 ευρώ.

    * Ο κ. Αναστάσιος Μπέρτσος του Νικολάου, πρόσωπο που διατηρεί στενό δεσμό με τον κ. Νικόλαο Μπέρτσο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, 132 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 633,6 ευρώ.

    * Η κα Εριφύλλη Ειρήνη Μπέρτσου του Νικολάου, πρόσωπο που διατηρεί στενό δεσμό με τον κ. Νικόλαο Μπέρτσο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, 132 κοινές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας συνολικής αξίας 633,6 ευρώ.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 13/02/14, 04:27 pm

    ένα ωραίο παραμύθι που όμως έχει δράκο αλλά διαβάστε το :

    ΚΩΝ/ΝΟΣ KAI ΣΩΚΡΑΤΗΣ JUNIOR: Τα «Κοκκαλάκια» αναλαμβάνουν δράση

    Πρώτη Δημοσίευση: Κυριακή, 09. 02. 2014 - 12:50
    μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση του μεγέθους γραμματοσειράς
    Εκτύπωση
    E-mail
    Share on facebook Share on twitter Share on email Share on print More Sharing Services 0
    Σχολιάστε πρώτοι!

    ΚΩΝ/ΝΟΣ KAI ΣΩΚΡΑΤΗΣ JUNIOR: Τα «Κοκκαλάκια» αναλαμβάνουν δράση

    Με «δάσκαλο» τον πατέρα τους Σωκράτη και... αέρα Βοστώνης οι διάδοχοι σε δύσκολες επιχειρηματικές αποστολές



    Κωνσταντίνος και Σωκράτης Junior Κόκκαλης. Τα «Κοκκαλάκια» όπως τους αποκαλεί η αγορά. Οι γόνοι της πανίσχυρης δυναστείας που «έχτισε» ο πατέρας τους Σωκράτης οι οποίοι πλέον καλούνται να κρατήσουν γερά το «πηδάλιο» της Intracom Holdings, μετά την... απόσυρση του τελευταίου από τα διοικητικά δρώμενα. Θα βαδίσουν άραγε στα... χνάρια του ή θα χαράξουν μια νέα πορεία;



    Της Εύης Κατσώλη



    Μέχρι σήμερα ο 31χρονος Ντίνος ή «Τάτι» και ο 30χρονος «Τζούνιορ», όπως τους φωνάζουν οι φίλοι τους... πρωταγωνιστούσαν κυρίως στα λαμπερά πάρτι των ισχυρών γόνων με τους οποίους κάνουν παρέα. Όπως σε εκείνο του γιου του «καπετάνιου» των διεθνών θαλασσών, Γιώργου Οικονόμου, Χρήστου. Τα φλας των φωτογράφων έπαιρναν... φωτιά κάθε φορά που εμφανίζονταν να συνοδεύουν δεσποινίδες εκπάγλου ομορφιάς. Ειδικά στην περίπτωση του «Βενιαμίν» Κόκκαλη του έχουν χρεώσει κατά καιρούς διάφορους εφήμερους δεσμούς με σταρλετίτσες, όπως η Τζούλια Αλεξανδράτου. Οι εξορμήσεις τους στα σαλέ του Γκστάαντ με μεγάλες συντροφιές, όπως και ο «λουλουδοπόλεμος» στα μπουζούκια έχουν γίνει πολλάκις talk of the town. Πλέον καλούνται να γράψουν νέα «κεφάλαια» στην επιχειρηματική ιστορία που ξεκίνησε ο πατέρας τους. Με σπουδές σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στο φημισμένο University of Boston των ΗΠΑ, έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις. Ο Κωνσταντίνος στα Οικονομικά, ο Σωκράτης Junior στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις. Όμως, το μεγαλύτερο «σχολείο» για εκείνους ήταν η ενασχόληση με τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο καλύτερος δάσκαλός τους ο πατέρας τους. Ο άνθρωπος που κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του status quo στο ελληνικό επιχειρείν με την οξύνοια πνεύματος, τον αριστοτεχνικό χειρισμό των πολιτικών ισορροπιών και τις διαχρονικές προσβάσεις στα μεγάλα κόμματα εξουσίας. Θήτευσαν στο πλευρό του, αλλά και στο πλευρό των «ανθρώπων του προέδρου». Εκείνων των... μπαρουτοκαπνισμένων μάνατζερ, όπως ο Δ. Κλώνης, ο Κ. Αντωνόπουλος, ο Π. Σουρέτης, ο Γ. Τρουλινός, που συνεργάζονταν για περισσότερα από 20 χρόνια με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Το «κονκλάβιο» της Παιανίας, όπως το αποκαλεί η αγορά, που ανέλαβαν το training των δύο νεαρών για την στιγμή που θα ερχόταν η ώρα να λάβουν το «δαχτυλίδι» της διαδοχής από τον «πατριάρχη». Ειδικά αφού ο πρωτότοκος Πέτρος από τον πρώτο γάμο του Σωκράτη Κόκκαλη με την Σοφία Σκούρα «αρνήθηκε» να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις του πατέρα του. «Ρουφούσαν» καθημερινά κάθε νέα πληροφορία και δούλευαν σκληρά σα να μην επρόκειτο για τους γιους του μεγάλου αφεντικού, αλλά σαν απλά στελέχη που έπρεπε να διδαχθούν τα πάντα από την αρχή. Αυτή άλλωστε, ήταν και η «εντολή» του προέδρου: καμία διάκριση. Μόνο έτσι, περνώντας από όλα τα στάδια, θα μάθαιναν την δουλειά. Τώρα καλούνται να αποδείξουν αν αφομοίωσαν, όσα διδάχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ο Κωνσταντίνος από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Intracom Holdings και της HOL. Ο Σωκράτης Junior από εκείνη του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην Intralot. Θα προσπαθήσουν να φέρουν «αέρα» ανανέωσης στον όμιλο ή θα συνεχίσουν στα «πατήματα» του πατριάρχη ο οποίος με στρατηγικές κινήσεις «έπαιζε» δυνατά στην... σκακιέρα του οικονομικού- πολιτικού γίγνεσθαι; Ασφαλώς και ο 75χρονος σήμερα Σωκράτης θα βρίσκεται έστω και από το παρασκήνιο δίπλα τους. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από τον ίδιο. Ωστόσο, επιθυμία του είναι οι δύο γιοι του από τον γάμο του με την Ελένη Κόκκαλη να αφήσουν την δική τους «σφραγίδα». Όσο και αν κάτι τέτοιο αποτελεί δύσκολη «αποστολή», όπως λένε επιχειρηματικοί κύκλοι, καθώς το μέγεθος και η φήμη του Σωκράτη Κόκκαλη μοιάζουν αξεπέραστα.



    «ΜΑΖΕΥΑΝ» ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ



    Οι διάδοχοι του Σωκράτη Κόκκαλη μετά το τέλος των σπουδών τους και την επιστροφή τους στην Ελλάδα σχεδόν αμέσως ασχολήθηκαν με την οικογενειακή επιχείρηση, «μαζεύοντας» εμπειρίες στον... δρόμο προς την κορυφή. Ο Κωνσταντίνος τα τελευταία χρόνια έχτιζε σταδιακά θέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών. Μετά την εξαγορά της HOL το 2006 ανέλαβε την θέση του Corporate Strategy Director και τρία χρόνια αργότερα καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στο πλευρό του Αντώνη Κεραστάρη, ο οποίος είχε αναλάβει την «καθοδήγησή» του στο στρατηγείο των Αμπελοκήπων. Η είσοδος του «προπονημένου» πλέον Κωνσταντίνου πέρυσι το καλοκαίρι στο ΔΣ της Intracom Holdings αποτέλεσε και το σημείο- καμπή για την ανέλιξή του προς την κορυφή και την αλλαγή σκυτάλης.



    Από την άλλη, ο Σωκράτης Junior ανδρώθηκε επιχειρηματικά κυρίως στο «διαμάντι του στέμματος», την Intralot, όπου είχε την ευκαιρία να θητεύσει δίπλα στον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο για πολλά χρόνια στενό συνεργάτη του πατέρα του, ενώ και ο ίδιος συνεχίζει την «παράδοση» της φιλίας με τον γιο του CEO της Intralot. Ο «πιτσιρικάς», όπως τον φωνάζουν στην Παιανία, ασχολήθηκε το 2007 με την ανάπτυξη των αγορών, αλλά πήρε και... μαθήματα στον κλάδο των κατασκευών μέσω της ενασχόλησής του με την Intrakat.



    ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ



    Η Βραζιλιάνα Φερνάντα και η «πριγκίπισσα» της ναυτιλίας Αταλάντη



    Ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης έχει τον χαρακτήρα του πατέρα του λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά. Bon viveur, όπως και ο ισχυρός άντρας της Intracom στα νιάτα του, συχνάζει σε κοσμικά στέκια της Αθήνας, της Μυκόνου ή και άλλων δημοφιλών προορισμών, αλλά δεν του αρέσει να προκαλεί. Αν και αρκετές φορές δεν μπορεί να αποφύγει τα φλας των φωτογράφων, οι οποίοι και λόγω του ονόματος, τον ακολουθούν παντού. Σε αντίθεση με τον μικρότερο αδελφό του, Σωκράτη δεν διακρίνεται για «καμώματα» στην προσωπική του ζωή. Είναι πιο «σταθερός» μέχρι σήμερα στις σχέσεις του με το αντίθετο φύλο, όπως ψιθυρίζεται στα κοσμικά σαλόνια της επιχειρηματικής ελίτ.



    Πολλοί είναι εκείνοι που ακόμη θυμούνται τον έξι ετών δεσμό που διατηρούσε με την Βραζιλιάνα καλλονή, Φερνάντα, με την οποία γνωρίστηκαν όσο εκείνος φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και από τότε ήταν αχώριστοι. Μάλιστα, εκείνη αν και προερχόταν από εύπορη οικογένεια και είχε την «ζωή» της στην Αμερική, τον ακολούθησε στην Ελλάδα και έμεναν μαζί, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες στην οικογενειακή έπαυλη στο Κεφαλάρι. Όλα έδειχναν πως θα κατέληγαν στο να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας, αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια για εκείνους και το 2010 έπεσε η αυλαία στον μακροχρόνιο δεσμό τους.



    Σήμερα ο Ντίνος Κόκκαλης βαδίζει σε νέα «ρότα». Εδώ και λίγο καιρό βγαίνει με την «πριγκίπισσα» της ναυτιλίας, την κόρη του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, Αταλάντη Μαρτίνου. Μια σεμνή κοπέλα που διατηρεί χαμηλό προφίλ και η οποία μέχρι πρότινος έμενε στις ΗΠΑ, όπου δούλευε ως στέλεχος σε μία από τις πιο γνωστές γκαλερί, την Skarstedt Gallery. Οι κοινές εμφανίσεις τους σε διάφορα πάρτι έχουν γίνει talk of the town, αν και αποφεύγουν τον φωτογραφικό φακό. Άλλωστε, τέτοια ηχηρά ονόματα δεν συνηθίζουν να κοινοποιούν ειδύλλια και όταν αυτό συμβαίνει, δείχνει σχεδόν πάντοτε ότι είναι σοβαρό. Πλέον ο 31χρονος γιος του Σωκράτη Κόκκαλη καλείται να αφοσιωθεί και στην οικογενειακή επιχείρηση, όπου οι ευθύνες του είναι αυξημένες. Πρέπει να αποδείξει σε όλους ότι δεν βρέθηκε στην κορυφή της «πυραμίδας» της Intracom Holdings... τυχαία, λόγω ονόματος, αλλά επειδή έχει δουλέψει σκληρά.



    Ο Δ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ



    Οι δυνατές φιλίες του «άτακτου πιτσιρικά»



    Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ο «Βενιαμίν» της οικογένειας Κόκκαλη και αδυναμία του πατέρα του, Σωκράτης Junior ακουγόταν περισσότερο μέσα από τα δημοσιεύματα που τον ενέπλεκαν σε εφήμερες σχέσεις ή τον απαθανάτιζαν να παίζει μουσική ως dj σε night clubs κυκλαδίτικων νησιών και να αποτελεί την «ψυχή της παρέας» στα πάρτι που έδιναν φίλοι του. Όπως εκείνο πέρυσι το καλοκαίρι, στο οποίο παραβρέθηκε μαζί με την καλή του φίλη, Κατρίνα Τσάνταλη.



    «Εποχή» έχουν αφήσει και τα γλέντια του στο «θρυλικό» Nammos της Μυκόνου, όπως πέρυσι, όπου παραβρέθηκε με μεγάλη παρέα γόνων άλλων γνωστών οικογενειών για να απολαύσουν τον Αντώνη Ρέμο, με τις σαμπάνιες να ρέουν άφθονες και το κέφι να... χτυπά κόκκινο. Το μόνο που κατάφερνε με αυτό το προκλητικό lifestyle- όπως το χαρακτήριζαν πολλοί εν μέσω οικονομικής κρίσης- ήταν να εκνευρίζει τον πατριάρχη, ο οποίος έδινε... γραμμή για λιγότερο socializing. Όμως, το νεαρό της ηλικίας του δικαιολογεί αυτές τις μικρές «αταξίες» χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει πως αποτυπώνουν τον χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντά του συνολικά.



    Αντίθετα με ό, τι βγάζει προς τα έξω, όσοι τον έχουν παρακολουθήσει πώς δουλεύει, υποστηρίζουν ότι είναι οργανωτικός, ήρεμος και δουλευταράς. Ότι τα παίρνει τα... γράμματα των επιχειρήσεων ο «πιτσιρικάς», όπως τον αποκαλούν χαριτολογώντας. Εκτός από την φυσιογνωμική ομοιότητα με τον πατέρα του τούς δένει και η κοινή αγάπη τους για την υψηλή τεχνολογία, αλλά και για τον Ολυμπιακό.



    Το 2010 μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του από τον πρώτο γάμο της μητέρας του Ελένης με τον Σάββα Θεοδωρίδη, Δημήτρη Θεοδωρίδη αναμείχθηκαν περισσότερο ενεργά με την κόκκινη ΠΑΕ. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι ίσως είχε έρθει η ώρα της ανανέωσης στο τιμόνι του ποδοσφαιρικού club. Μάταια όμως, αφού ο «πρόεδρος» πήρε την απόφαση να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών του στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο 30χρονος Σωκράτης πάντως, είχε ασχοληθεί και με άλλα projects της αγαπημένης του ομάδας, όπως οι δημόσιες σχέσεις με τους χορηγούς και η καλή λειτουργία με τα μέλη του συλλόγου, ενώ είχε στήσει και τις ιστοσελίδες των Πειραιωτών.



    Με τον Δημήτρη Θεοδωρίδη διατηρούν στενούς φιλικούς δεσμούς. Είναι από... μωρά μαζί. Είναι τόσο δεμένοι, όπως λένε όσοι τους γνωρίζουν, που κατά την διάρκεια της κοινής παραμονής τους στην Βοστώνη, όταν σπούδαζαν, είχαν νοικιάσει δύο διαμερίσματα στην ίδια πολυκατοικία για να είναι ο ένας κοντά στον άλλον. Πολύ συχνά σχεδιάζουν εξόδους και πάρτι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς και πιο ξέγνοιαστους μήνες, όπου συμμετέχει και ο άλλος καλός φίλος του Σωκράτη Junior, ο γιος του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. Στις παρέες του δεν συμπεριλαμβάνονται παρόλ' αυτά μόνοι γόνοι γνωστών οικογενειών. Ο νεαρός Κόκκαλης έχει διατηρήσει πολλές φιλίες με λαϊκά παιδιά από την περίοδο της θητείας του στην Πολεμική Αεροπορία, δείγμα της απλότητας του χαρακτήρα του.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 18/02/14, 11:52 am

    Χωρίς φόρο υπεραξίας τα εταιρικά ομόλογα!
    Ποιες εκδόσεις απαλλάσσονται. Κοντά σε συμφωνία Υπουργείο Οικονομικών και φορείς της Κεφαλαιαγοράς. Η προίκα για τη νέα αγορά ΣΤ.ΕΠ. και γιατί ανοίγει παράθυρο παράλληλης διαπραγμάτευσης για τα ομόλογα των ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Intralot, Frigo.
    Σχολιάστε 0 & δείτε τα σχόλια
    4 11 +10 0
    Χωρίς φόρο υπεραξίας τα εταιρικά ομόλογα-Ποιες εκδόσεις απαλλάσσονται

    Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την απαλλαγή των εταιρικών ομολόγων τα οποία διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά του εσωτερικού βρίσκονται υπουργείο Οικονομικών και φορείς της Κεφαλαιαγοράς εν όψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα να δοθούν τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα για να λειτουργήσει και στην Ελλάδα η ειδική αγορά για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, η οποία φιλοδοξεί να δώσει λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Για να «θωρακίσει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να «προικοδοτηθεί» η νέα αγορά ΣΤ.ΕΠ., το ΥΠΟΙΚ συζητά την κατάργηση του φόρου υπεραξίας ύψους 15% που βαρύνει τα εταιρικά ομόλογα, αρκεί όμως να είναι εισηγμένα στην Ελλάδα.

    Αυτή τη στιγμή, εισηγμένες στο Χ.Α. είναι λίγες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, ενδεχόμενη όμως απαλλαγή τους από το φόρο υπεραξίας θα ανοίξει το δρόμο για παράλληλη διαπραγμάτευση και εταιρικών ομολόγων, που έχουν εκδοθεί από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις σε χώρες της Ε.Ε. και καλύφθηκαν με δημόσια τοποθέτηση (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Intralot, Frigo, ΦΑΓΕ, Γιούλα, S&B).

    Όλα αυτά αναμένεται να λάβουν σάρκα και οστά εντός των επόμενων εβδομάδων, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα περιληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο.

    Τα εταιρικά ομόλογα, που τους προηγούμενους μήνες έχουν χαρακτηρισθεί από κορυφαίους παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, ως η «σημαντικότερη επενδυτική επιλογή για το 2014» αναμένεται να αποτελέσουν το «οξυγόνο» για μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων εταιρειών, εισηγμένων και μη, οι οποίες θα στραφούν σε αυτή την πηγή χρηματοδότησης.

    Ετσι κι' αλλιώς, οι πόρτες των τραπεζών παραμένουν ουσιαστικά κλειστές και οι ανάγκες ρευστότητας αυξάνονται γεωμετρικά.

    Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν ακόμα ξεκινήσει επισήμως η λειτουργία της Εναλλακτικής Αγοράς ΣΤ.ΕΠ., πλησιάζουν τις δέκα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν έρθει σε επαφή με τις αρχές του Χρηματιστηρίου προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε έκδοση εταιρικών ομολόγων.

    Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος δημιουργίας αυτής της νέας αγοράς. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, πρόκειται για αγορά η οποία απευθύνεται σε μικρομεσαίες ή σε νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν, μέσω αυτής, τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους μέσω της εισαγωγής μετοχών στην αγορά ή της έκδοσης εταιρικών ομολόγων.

    Οι εταιρείες δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωμένες να εισάγουν τις μετοχές τους σε αυτήν την αγορά, αλλά μόνο τα εταιρικά ομόλογα που θα εκδώσουν. Στόχος είναι να προσελκυστούν και επιχειρήσεις που έχουν ήδη διακριθεί σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης.

    Η νέα αγορά θα αφορά εκδόσεις έως 5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ολοκληρώνονται με διαδικασίες πολύ πιο σύντομες από ό,τι ισχύει σήμερα στην οργανωμένη και Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.
    Συνεχίζεται το παζάρι για το Χρηματιστήριο

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές φορέων της αγοράς με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλισθεί μέρος έστω κινήτρων για όλους τους επενδυτές, μετά την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας.

    Όπως έγραψε το Euro2day.gr η εξασφάλιση κάποιου ποσού αφορολόγητου και οι ελαφρύνσεις έως απαλλαγές για τις ενδοημερήσιες χρηματιστηριακές συναλλαγές είναι τα δύο κύρια σημεία στα οποία εστιάζουν στην παρούσα φάση οι εκπροσωποι της κεφαλαιαγοράς, τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα μετριασθούν οι απώλειες για την εγχώρια αγορά και θα περιοριστεί η απώλεια ρευστότητας.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 22/02/14, 02:15 pm

    Τράπεζες: Ξεκινούν με τα ψάρια, συνεχίζουν με τα ξενοδοχεία
    Πίσω
    22/2/2014
    09:19
    Του Νίκου Χρυσικόπουλου

    «Κλάδοι σαν τις ιχθυοκαλλιέργειες που χρόνια τώρα έχουν αρνητικά αποτελέσματα χρειάζονται επειγόντως αναδιάρθρωση και οι επιχειρήσεις διοικητική, διαχειριστική ή επιχειρησιακή ανασυγκρότηση». Η αναφορά του επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της χώρας προ λίγων εβδομάδων σε εκδήλωση του ΣΕΒ, μικρά περιθώρια παρερμηνειών αφήνει για την απόφαση των τραπεζών να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εξυγίανση προβληματικών κλάδων, αρχής γενομένης όχι μόνο τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και των ξενοδοχείων.

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών αναδιάρθρωσης, αναφέρουν γνώστες των εξελίξεων, θεωρείται βέβαιο πως θα εξεταστούν σοβαρά μέτρα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μετοχοποιήσεις δανείων και, εν κατακλείδι, σε απόκτηση του ελέγχου εταιρειών από τις ίδιες τις τράπεζες. Ως πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες έχουν εδώ και καιρό αναστείλει την χορήγηση νέων κεφαλαίων με τη μορφή δανείων και έχουν καλέσει ήδη τους επικεφαλής των εταιρειών που δεν εξυπηρετούν το δανεισμό τους να πάψουν να αποτελούν μέρος του προβλήματος και με τη στάση τους να διευκολύνουν την επόμενη ημέρα στο κλάδο.

    Τι περιλαμβάνει αυτή; Θεωρείται βέβαιο πως ακόμη και εάν οι εταιρείες περάσουν στον έλεγχο των τραπεζών, οι τελευταίες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να “τρέξουν” τον κλάδο, ούτε να συνδράμουν με σημαντικά νέα κεφάλαια. Υπό την αίρεση αυτή, αναφέρουν παρατηρητές των διεργασιών, συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες η υλοποίηση ενός σεναρίου που θέλει τη δημιουργία δύο ισχυρών πόλων στις ιχθυοκαλλιέργειες (με σημεία αναφοράς, όπως φαίνεται, τον Νηρέα και την Ανδρομέδα), στους οποίους σημαίνοντα ρόλο θα έχουν, πέραν των τραπεζών, και στρατηγικοί εταίροι και επενδυτές που καλύψουν ζητήματα των κεφαλαίων κίνησης που θα χρειασθούν οι εταιρείες.

    Δεν είναι μυστικό πως ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών εξ αντικειμένου και λόγω του ισχυρού εξωστρεφούς του χαρακτήρα έχει “ακτινογραφηθεί” από ξένα funds, εκπρόσωποι των οποίων έχουν καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο με τους τραπεζίτες αλλά και με τους ίδιους τους (μέχρι πρότινος) βασικούς μετόχους. Κατά γενική ομολογία θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικά deals, πλην τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια έθεσαν ζητήματα μάνατζμεντ και διασφάλισης όρων ισότιμου ανταγωνισμού. Τώρα, όμως, οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει πως είναι έτοιμες να αναλάβουν πρωτοβουλίες εξυγίανσης, κινώντας ακόμη και διαδικασίες υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου για όσες επιχειρήσεις έχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Εκτιμάται σήμερα πως το ύψος των δανείων των τριών μεγάλων εισηγμένων (Νηρεύς, Σελόντα, Δίας) αγγίζουν τα 550 εκατ. ευρώ και συνολικά στον κλάδο ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, τα μισά από τα οποία αφορούν μια και μόνο τράπεζα η οποία και έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοβουλιών για την διευθέτηση των κρίσιμων ζητημάτων που χρήζουν επιλύσεως. Δεν αποκλείεται, δε, οι εξελίξεις στις ιχθυοκαλλιέργειες να είναι καταλυτικές στο αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι

    Ξενοδοχεία

    Τα ίδια, εάν όχι σε μεγαλύτερο βαθμό, ισχύουν και για τον ξενοδοχειακό κλάδο που θεωρείται ένας από τους πλέον επιβαρυμένους δανειακά. Υπολογίζεται πως δάνεια συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων – ακόμη και ορισμένων από τις πιο γνωστές - βρίσκονται σήμερα “στο κόκκινο”.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επεξεργάστηκε η Stat Bank, πάνω από το 60% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ήταν ζημιογόνο για τη χρήση του 2012 και συγκεκριμένα από τις 778 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, οι 457 εμφάνισαν ζημιές που ξεπέρασαν τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ενώ όσες επιχειρήσεις προ της οικονομικής κρίσεως κρίνονταν οριακά βιώσιμες, σήμερα σαφώς αντιμετωπίζουν το ερώτημα για την διακοπή της λειτουργίας τους.

    Το παράδοξο, ωστόσο, είναι πως έπειτα από δύο εξαιρετικές χρονιές για τον ελληνικό τουρισμό και με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, υπάρχουν σήμερα όμιλοι που ενώ απαιτούν και νέα χρηματοδότηση με το αιτιολογικό να μη χαθούν θέσεις εργασίας, συνεχίζουν να μην εξυπηρετούν το δανεισμό τους. Σε πολλές, δε, περιπτώσεις, οι οφειλές τους δεν αφορούν μόνο υποχρεώσεις προς τράπεζες αλλά και προς το ελληνικό δημόσιο, κάτι που καθιστά ακόμη πιο σημαντικά τα προβλήματα που πηγάζουν από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

    Nikos.chrissikopoulos@capital.gr
    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 2722
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από Admin 22/02/14, 11:22 pm

    Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
    Γερμανός υφυπουργός ΥΠΕΞ: Αδικία για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ το πλεόνασμα της χώρας
    Την άποψή του πως το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας είναι μια «αδικία» για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης εξέφρασε για πρώτη φορά ανώτατο στέλεχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. Ο υφυπουργός εξωτερικών Μίκαελ Ροθ αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε πως η Γερμανία έχει ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα το οποίο πρέπει να μειώσει μέσω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης ώστε να βοηθήσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και ιδίως όσες πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

    «Όπως ακριβώς οι χώρες με μεγάλα ελλείμματα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση, έτσι και οι λεγόμενες χώρες με πλεονάσματα πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες απέναντι στην Ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ροθ και συνέχισε «μέσα από έναν σύστημα που κρατά χαμηλούς τους μισθούς δημιουργούμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη».

    Τον Νοέμβριο του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια εις βάθος έρευνα για το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας καθώς σύμφωνα με το παράγωγο δίκαιο της Ε.Ε (six pack), αν μια χώρα ξεπερνά το όριο του 6% στο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ποσοστό που έχει τεθεί ως στόχος ώστε να διασφαλίζεται η «εύρυθμη λειτουργία της νομισματικής ένωσης» ενδέχεται να υποστεί τις ίδιες κυρώσεις με μια χώρα με υψηλό έλλειμμα. Ήτοι πρόστιμο από το Δικαστήριο της Ε.Ε που ενδέχεται να φθάνει μέχρι το 0,5% του ΑΕΠ ανά έτος.

    Τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριζαν πως το πλεόνασμα της Γερμανίας δεν αφορά την Ευρωζώνη, αλλά τρίτες χώρες.

    Τώρα και για πρώτη φορά, ανώτατο στέλεχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καλεί τη Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες της, ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. και να τονώσει την εσωτερική ζήτηση, μέσω της αύξησης των μισθών, ώστε να βοηθήσει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. «Η Γερμανία έχει την ευθύνη και πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειωθούν οι ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης» δήλωσε ο υφυπουργός εξωτερικών της Γερμανίας.



    Πηγή: Γερμανός υφυπουργός ΥΠΕΞ: Αδικία για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ το πλεόνασμα της χώρας | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/40800/germanos-yfypoyrgos-ypex-adikia-gia-tis-ypoloipes-hores-tis-ee-pleonasma-tis-horas#ixzz2u5X7HhBG
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 04/03/14, 09:44 am

    Καθημερινή: Στο €0,788 η προσαρμοσμένη τιμή
    Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης της Καθημερινής ορίζεται από 10/3/2014 έως και 24/3/2014 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 10/3/2014 έως και 18/3/2014
    Σχολιάστε 0 & δείτε τα σχόλια
    0 4 +10 0
    Καθημερινή: Στο €0,788 η προσαρμοσμένη τιμή-Από 10/3 η άσκηση δικαιώματος

    Στα 0,788 ευρώ ορίστηκε η προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής της Καθημερινής μετά τη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

    Από 4/3/2014: α) παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των 17.000.000 (ΚΟ) μετοχών της εταιρίας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε.» (GRS365263003), ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,60 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 3.400.000 (ΚΟ) μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης € 3,00 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρίας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίζεται η 10/3/2014, και

    β) οι μετοχές της ιδίας εταιρίας δεν ενσωματώνουν το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 27.200.000 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 8 νέες (ΚO) μετοχές για κάθε 1 παλαιά (ΚO) μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 0,33.

    Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 10/3/2014 έως και 24/3/2014 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 10/3/2014 έως και 18/3/2014.

    Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη συνεδρίαση του Χ.Α. της 10/3/2014, ορίζονται ως εξής: +30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (28/2/2014), προσαρμοσμένη λόγω του Reverse Split: € 4,46 και 30% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει και μετά την αύξηση: € 0,788.

    Προσαρμοσμένη τιμή (μετά την ΑΜΚ με καταβολή μετρητών): € 0,788

    Τιμή κλεισίματος τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης (28/2/2014), προσαρμοσμένη λόγω του Reverse Split: € 4,46
    Ανώτατο όριο +30%: € 5,79

    Κατώτατο όριο -30%: € 0,552

    Με βάση τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη ότι στο υποσύστημα του ΟΑΣΗΣ - βάσει της ισχύουσας απόφασης 26 του Δ.Σ. του Χ.Α. - ως τιμή εκκίνησης λαμβάνεται η προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής, το ανώτατο και κατώτατο όριο τιμής διαμορφώνεται ως εξής:

    Τιμή εκκίνησης: € 0,788

    Ανώτατο όριο Α΄ + 634,78 % : € 5,79

    Κατώτατο όριο Α΄- 30% : € 0,552
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 05/03/14, 12:38 pm


    Κριμαία: Το σταυροδρόμι των ανταγωνιζόμενων αυτοκρατοριών
    March 3, 2014 1:05 am 1 Comment A+ / A-

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Τα τελευταία γεγονότα στην Κριμαία, μια σημαντική πτυχη των οποίων ηταν και η απόφαση να επισπευσθεί το δημοψήφισμα σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς της Χερσονήσου, αποτελούν χωρις αμφιβολια μια καταλυτική εξελιξη για το μέλλον ολόκληρης της Ουκρανιας. Εντείνουν δε τους προβληματισμους των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλα και άλλων χωρών κυριως μελών του ΝΑΤΟ που τελευταια ανησυχουν για τις πολιτικές και τις δραστηριότητες της Ρωσίας.

    Ιστορικά, λογω της γεωγραφικής της θεσης, η χερσόνησος της Κριμαιας υπηρξε πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφεροντος πολλων ανταγωνιζόμενων Αυτοκρατοριων. Ελληνες, Ουνοι, Βυζαντινοι, Οθωμανοι Τουρκοι, Ταταροι και Ρωσοι είναι οι, κατά καιρους, σημαντικότεροι κατακτητές της Χερσονησου, με συνεπεια, περαν άλλων η Κριμαια να ειναι «αντικειμενο» εδαφικών διαφορων, αλλα και να γινει μια πολυπολιτισμική περιοχη στην οποια κατοικουν και σημερα Ρώσοι, Ουκρανοι και Τάταροι.

    Ως σημαντικο γεγονός στην ιστορια της Χερσονησου καταγράφεται ο γνωστος Πολεμος της Κριμαιας, από το 1853 ως το 1856. Φαινομενικα, ο πολεμος ξεκινησε μετα από την διαφορα ανάμεσα στη Ρωσια και την Οθωμανικη Αυτοκρατορια για τα δικαιώματα των Χριστιανών που ζουσαν στους υπο Οθωμανικη κατοχη τοτε Αγιους Τοπους. Στην πορεια όμως ενεπλακησαν η Γαλλια, η Μεγ. Βρετανια και το Ιταλικο Βασιλειο της Σαρδηνιας, διοτι τοσο η πρωτη οσο και η δευτερη κυριως, δεν ηθελαν με κανενα τροπο η Ρωσια να αποκτησει εδαφη και ισχυ σε βαρος της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας, η καταρρευση της οποιας είχε ηδη αρχισει. Αυτη η τότε πραγματική αιτια για την Γαλλο-Βρετανικη εμπλοκή στον πόλεμο θα αποτελεσει στη συνέχεια, τηρουμένων των αναλογιών και των νεων παραγόντων του διεθνους συστηματος, ακομη και σημερα την βάση διαμορφωσης των πολιτικων της Δυσης απεναντι στη Ρωσια.Tο βιβλιο του Συμβουλου Εθνικης Ασφαλειας του πρωην Προεδρου των ΗΠΑ Τζιμι Καρτερ, Zbigniew Brzezinski που κυκλοφορησε το 1997 με τιτλο “The Grand Chessboard” και τα οσα αναφερει και για την Ρωσια και για την Ουκρανια, είναι αποκαλυπτικά στην κατευθυνση αυτή.

    Στο διαστημα από την Επανασταση των Μπολσεβίκων ως την καταρρευση της Σοβιετικης Ενωσης το 1992, καταγραφονται δυο γεγονοτα με ειδικη σημασία. Το πρωτο αφορα στην αναγκαστικη απελαση των Ταταρων της Κριμαιας προς το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν, που διαταχθηκε από τον τοτε πανισχυρο ηγετη της Σοβιετικης Ενωσης Ιωσηφ Στάλιν και τον Αναπληρωτη του και αρχηγο της Μυστικης Αστυνομιας Λαυρεντι Μπέρια, στις 18 Μαιου του 1944. Οι μεθοδοι που ακολουθήθηκαν προκειμενου να πραγματοποιηθεί η αναγκαστική αυτή απελαση, το γεγονος ότι πολλοι Ταταροι που υπηρετουσαν στον Κοκκινο Στρατο εσταλησαν σε στρατοπεδα εργασιας στην Σιβηρια, αλλα και οι θανατοι χιλιαδων από το 1944 ως το 1947 αποτελουν ιστορικη κληρονομια για τους νεοτερους Ταταρους που ζουν στην Κριμαια και εξηγουν την Ταταρική αντιπαθεια προς τους Ρωσους.

    Το δεύτερο αφορά στην αποφαση, το 1954, του τότε ηγέτη της Σοβιετικης Ενωσης Νικητα Κρουτσεφ, να δοθει η Κριμαια ως «δώρο» στην Ουκρανια ώστε να επισφραγιστουν οι «αδελφικοί» δεσμοί ανάμεσα στην Ουκρανια και την Ρωσια. Πολλοί Ρωσοι ειχαν δει αρνητικά την κινηση αυτή του Κρουτσεφ, αφού θεωρούσαν την Κριμαια αναποσπαστο κομματι της ιστορίας του Ρωσικου Εθνους. Όμως τοτε η Ουκρανια ηταν δημοκρατία της Σοβιετικης Ενωσης. Ετσι το «κακό» θεωρηθηκε μικρό. Με την καταρρευση όμως της Σοβιετικης Ενωσης, και στις 22 Μαιου του 1992, η Ρωσικη Βουλή ενεκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποιο η «δωρεα» της Κριμαιας από τον Κρουτσεφ ηταν αντισυνταγματική και ακυρη.

    Λίγες ημερες πριν, στις 6 Μαιου του 1992, το Κοινοβούλιο της Κριμαιας ανακοίνωσε την ανεξαρτησία της Χερσονησου από την Ουκρανια, απόφαση που ενοχλησε πολύ την τοτε κυβέρνηση στο Κιεβο. Η διαφορα που προεκυψε λυθηκε με την υπογραφη μιας συμφωνιας που καθοριζε το πλαίσιο των σχέσεων ανάμεσα στην Ουκρανια και την Δημοκρατια της Κριμαιας ως αποτέλεσμα της οποιας η Κριμαια απεκτησε αυτονομο καθεστως μέσα στην Ουκρανια. Ομως οι εξελιξεις αυτές σε καμμια περιπτωση δεν οδηγησαν σε αλλαγη της διαμετρικά αντίθετης βαθυτερης αποψης, που και η Ρωσια και η Ουκρανια έχουν για την Κριμαια. Και οι δυο, η καθεμια για τους δικους της λογους, την θεωρουν σημαντική και την διεκδικούν.

    Η Ρωσια έχει στην Κριμαία μεγαλη ναυτική βάση και το αρχηγείο του ρωσικου στόλου της Μαυρης Θαλασσας, από το 1783 όταν οργανωσε εκει κατ’ εντολην της Μεγαλης Αικατερινης, ο πριγκηπας Ποτέμκιν. Μετα από την ανανεωση των σχετικων συμφωνιων, το 2010, η βάση αυτή θα παραμεινει εκει ως το 2042. Η Ουκρανια από την πλευρα της φοβαται ότι η πληρης ανεξαρτητοποιηση της Κριμαιας και η αλλαγη των συνορων που θα επελθει, θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρα προβληματα στο εσωτερικό της όπως συνέβη και σε άλλες δημοκρατιες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης.

    Ο δρομος, λοιπον, προς το δημοψηφισμα δεν είναι καθολου ευκολος. Καθολου ευκολη κυριως για την Ουκρανια δεν θα είναι και η επομενη μερα, αφού το αποτέλεσμα θα είναι μαλλον υπέρ της πληρους Ανεξαρτησιας της Κριμαιας. Ορισμενοι αναλυτες στις ΗΠΑ, διατυπωνουν ερωτηματα για το αν αμεσως μετα θα ακολουθησει η προσαρτησή της στην Ρωσια ή θα προκριθεί μια πολιτική στη βάση του μοντέλου ανεξαρτησίας της Νοτιας Οσετιας και της Αμπχαζιας. Τα ιδια ερωτηματα διατυπωνονται και για το ενδεχομενο εκτεταμενης Ρωσικης επεμβασης στην Ουκρανια. Το προηγουμενο των γεγονοτων στην Γεωργια, το 2008 μαλλον ενισχύει αυτους τους προβληματισμους. Βεβαία οι συζητησεις για τήν λήψη μέτρων κατά της Ρωσιας μετά μαλιστα και την σχετικη δηλωση του Προεδρου Ομπαμα ότι μια στρατιωτικη επεμβαση στην Ουκρανια θα έχει κοστος για την Ρωσια, συνεχιζονται με χωρις όμως προς το παρον θεαματικα αποτελεσματα.

    Τοσο ο ιδιος ο Αμερικανος Προεδρος οσο και οι συνεργατες του, παρα την καποια κριτικη που τους ασκειται, είναι προσεκτικοι στις αντιδρασεις τους προφανως εχοντας κατά νου ότι τετοιες καταστασεις αντιμετωπιζονται καλυτερα με συνετη συμπεριφορα και όχι με «εξαλλοσυνες» του παρελθοντος που ειχαν αρκετα μεγαλο κοστος και για την Κυβερνηση αλλα και, κυριως, για τους Αμερικανους πολιτες. Αντιστοιχος σκεπτικισμος διακρινει και την ΕΕ που περά από την σημαντικη ενεργειακη εξαρτηση από την Ρωσια είναι και στην τελικη ευθεια προς τις Ευρωεκλογες, και συνεπως δεν επιθυμει να προβει, υπο την πιεση των γεγονοτων, σε ενεργειες που θα μπορουσαν να επηρεασουν αρνητικα τους Ευρωπαιους πολιτες. Αλλωστε μετα την ανεξαρτητοποιηση του Κοσσυφοπεδιου μια ειτε Αμερικανικη ειτε Ευρωπαικη αντιδραση στην ανεξαρτητοποιηση της Κριμαιας θα φανταζει μαλλον αστεια, αν και δεν είναι λιγες οι περιπτώσεις που και οι ΗΠΑ και η ΕΕ εδειξαν ότι έχουν πολύ κοντη μνημη.

    Οι απαντησεις σε αυτά τα ερωτηματα θα δοθουν συντομα.

    * Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 06/03/14, 10:50 pm

    Του Steen Jacobsen

    Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και η επιθετική αύξηση του επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας είναι μέρος, μόνον, της κατάστασης στη Ρωσία, καθώς ο Δείκτης Τιμών Υπευθύνων Προμηθειών βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες για τέταρτο συνεχή μήνα.

    Επισκέφτηκα τη Ρωσία πριν περίπου ένα μήνα και έφυγα ανήσυχος: Οι επενδυτές, οι πελάτες και τα μέσα ενημέρωσης είχαν να μου κάνουν τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με την «κρίση» από την περίοδο 2007/2008. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το αδύναμο Ρούβλι, την κρίση των Αναδυόμενων Αγορών και την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ρωσία.

    Για εμένα, η Ρωσία είναι πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά περιορισμένη. Δεν πρόκειται να κάνω κάποια βαρυσήμαντη πολιτική δήλωση σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, καθώς πιστεύω πως η κατάσταση μιλά από μόνη της, επιτρέψτε μου όμως να σας θυμίσω τη Γεωργία, καθώς τα σχετικά γεγονότα οδήγησαν στη μεγαλύτερη ρευστοποίηση στην ιστορία της ρωσικής κεφαλαιαγοράς (που συνέπεσε με τη χρηματοοικονομική κρίση), αλλά και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνέπεσαν περίπου την ίδια περίοδο και στις δύο περιπτώσεις.

    Το 2008, ο Πούτιν βρισκόταν εκτός της χώρας για να παρακολουθήσει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Φέτος χρησιμοποίησε τους Αγώνες του Sochi για την κλιμάκωση της κατάστασης. Ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης εστίασαν στη διεξαγωγή των Αγώνων, ώστε να «προσπεραστεί η σκληρή πραγματικότητα»…

    Η οικονομία της Ρωσίας, από ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 6-8% προ κρίσης, αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα αυτή τη χρονιά ή την επόμενη, παρά τις υψηλές τιμές των ενεργειακών πόρων.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2013 ανήλθε σε λιγότερο από 1,3%, παρά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 3% - εάν το μοντέλο μου επαληθευθεί, αυτή τη χρονιά η Ρωσία θα εισέλθει σε καθεστώς ύφεσης, εκτός και αν υλοποιηθούν πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο νέος κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας υπήρξε γενναίος και ηγήθηκε μίας σφιχτής νομισματικής πολιτικής, την οποία και ερμηνεύω ως εξής: «καλύτερα μία μικρή κρίση τώρα, παρά μία μεγαλύτερη αργότερα».

    Οι μη εξασφαλισμένες πιστώσεις άρχισαν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, καθώς οι 83 επαρχίες παρουσιάζουν έλλειμμα 100 δις USD, χωρίς η Μόσχα να μπορεί να επιβάλει τον έλεγχο των δαπανών, τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα κερδίζει.

    Το μοντέλο της ρωσικής οικονομίας δέχεται πιέσεις – η χώρα έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει υπερδύναμη (πλουτοπαραγωγικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό κλπ), αλλά από οικονομικής απόψεως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

    Όπως το 1989, έτσι και τώρα, η Ρωσική Αρκούδα δείχνει καταπονημένη, με αποτέλεσμα να είναι αισθητός ο κίνδυνος η Ουκρανία να μετατραπεί σε ένα νέο Τοίχος του Βερολίνου, με τη διαφορά ότι τώρα το τοίχος υψώνεται αντί να καταρρέει. Ας έχουμε υπόψιν ότι όλοι μας θα είμαστε χαμένοι σε ένα τέτοιο παιχνίδι!

    Η Ευρώπη χρειάζεται τους ενεργειακού πόρους της Ρωσίας, η Ρωσία χρειάζεται τους μηχανικούς και τα στελέχη της Ευρώπης, αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι, όπως και το 1989 – ειρωνικό αν σκεφτείτε ότι φέτος είναι η επέτειος των 25 ετών από την πτώση του Τοίχους.

    Συμπέρασμα:

    Η Ρωσία και η Ουκρανία μετατρέπονται γρήγορα σε ένα «αντίστροφο» Τοίχος του Βερολίνου. Οικονομικά και πολιτικά όλοι θα χάσουμε. Η περεταίρω κλιμάκωση της υφιστάμενης κατάστασης θα οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας και η κεφαλαιαγορά θα δεχθεί έντονες πιέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της υποτίμησης του 1998.

    Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 28/03/14, 01:51 pm

    Οι νέες ρυθμίσεις για warrants και αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών
    του Χρήστου Κίτσιου
    Προτεραιότητα στους ιδιώτες επενδυτές και ρόλο εγγυητή κάλυψης των ΑΜΚ δίνει το νομοσχέδιο. Δύο ανεξάρτητοι οίκοι θα κάνουν αποτίμηση για την τιμή διάθεσης μετοχών. Στο ΤΧΣ η τελική απόφαση. Τι θα ισχύσει για επαναγορά warrants.
    Σχολιάστε 0 & δείτε τα σχόλια
    5 17 +10 0
    Οι νέες ρυθμίσεις για warrants και αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

    Η κοινοτική οδηγία για το bail-in μετόχων και κατόχων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, η δυνατότητα επαναγοράς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των warrants μέσω δημόσιων προτάσεων αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank με όρους αγοράς συνιστούν τις βασικές αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο για τον τραπεζικό κλάδο.

    Όπως προκύπτει από το προσχέδιο, η ευθύνη για τον ορισμό της τιμής στην οποία θα διατίθενται νέες μετοχές ή υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) τραπεζών τις οποίες ελέγχει το Ταμείο (σ.σ. Eurobank) ανήκει στο Γενικό Συμβούλιο. Αυτό θα αποφασίζει βασιζόμενο μεταξύ άλλων σε δύο εκθέσεις αποτίμησης που διενεργούνται από δύο ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, οι οποίοι διαθέτουν κύρος και πείρα σε αντίστοιχα θέματα και ειδικότερα σε αποτιμήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει την τιμή με απαρτία δύο τρίτων και πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών του και καλείται επίσης να λάβει υπ' όψιν του τις επικρατούσες συνθήκες αγοράς και την προστασία των συμφερόντων των φορολογουμένων, βάσει του σκοπού του.

    Η απόφαση του ΤΧΣ θα κοινοποιείται στη διοίκηση της τράπεζας η οποία προχωρά σε ΑΜΚ ή έκδοση CoCos ώστε με τη σειρά της να καθορίσει την τιμή διάθεσης των μετοχών ή ομολογιών.

    Η αύξηση καλύπτεται πρωτίστως από ιδιώτες και αν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές από το ΤΧΣ, εφόσον έχει προηγηθεί η υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης, μια και το προσχέδιο νόμου ενσωματώνει και την κοινοτική οδηγία για το bail-in.

    Το προσχέδιο δεν προβλέπει αυτόματα υποχρεωτική μετατροπή των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης σε μετοχές αν η τράπεζα δεχθεί κρατική βοήθεια, σημειώνοντας ότι μπορεί να αποφευχθεί εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος είναι μικρό ή αν ο ιδιωτικός τομέας έχει καλύψει σημαντικό μέρος της αύξησης κεφαλαίου. Μπαίνουν δε και πρόσθετες δικλίδες καθώς μπορεί η πολιτεία και ο επόπτης να εκτιμήσουν ότι ενδεχόμενο bail-in θα θέσει σε κίνδυνο τη συστημική ευστάθεια.

    Το Ταμείο έχει το δικαίωμα να ασκεί, να διαθέτει ή να παραιτείται των δικαιωμάτων προτίμησής του σε περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοσης CoCos, ενώ έχει την υποχρέωση να συμμορφώνεται με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις της DG Comp, όταν προχωρά σε κεφαλαιακή ενίσχυση.

    Η τιμή διάθεσης των μετοχών μπορεί να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενης κάλυψης μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Πρόκειται για ρύθμιση που καλύπτει το Ταμείο εν όψει της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.

    Η τιμή στην οποία θα μπει το ΤΧΣ, εφόσον χρειασθεί να καλύψει αδιάθετες μετοχές, θα είναι ίδια με αυτήν των ιδιωτών. Όσοι επιλεγούν ως βασικοί επενδυτές θα πρέπει να δεσμευτούν για τον χρόνο διακράτησης των μετοχών τους. Οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του κ.ν. 2190/1920.
    Δημόσια προσφορά μετοχών με αντάλλαγμα warrants

    Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το Ταμείο θα μπορεί να αποφασίζει τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσης μέρους ή του συνόλου του ποσοστού που κατέχει στις τράπεζες μετά την παρέλευση το αργότερο πενταετίας από την αύξηση κεφαλαίου στην οποία έβαλε για πρώτη φορά κεφάλαια. Η διάθεση μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου, με τους εξής τρόπους:

    - πώληση μετοχών στο κοινό ή σε συγκεκριμένους επενδυτές ή ομάδα επενδυτών
    - μέσω ανοικτού διαγωνισμού ή μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιλεγμένους επενδυτές
    - με χρηματιστηριακές εντολές
    - με δημόσια προσφορά μετοχών με αντάλλαγμα μετρητών ή με ανταλλαγή άλλων κινητών αξιών
    - με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών

    Η δυνατότητα που παρέχεται στο ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προσφορές μετοχών με αντάλλαγμα μετρητά ή άλλες κινητές αξίες επιτρέπει και την επαναγορά και ακύρωση των warrants. Το Ταμείο δηλαδή μπορεί να απευθύνει δημόσια προσφορά στους κατόχους warrants προτείνοντάς να τους δώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό μετοχών για κάθε παραστατικό τίτλο.

    Η τιμή στην οποία θα διενεργείται η προσφορά θα προκύπτει μέσω έκθεσης αποτίμησης που θα διενεργεί και σε αυτήν την περίπτωση ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός οίκος.

    Το Ταμείο δύναται να μειώνει τη συμμετοχή του στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου, διά της παραίτησης από την άσκηση ή με διάθεση των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν.

    Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν για τον υπολογισμό της τιμής διάθεσης (σ.σ. προσδιορισμός της εύλογης αξίας από δύο ανεξάρτητους οίκους κ.ά.) και τη δυνατότητα να είναι χαμηλότερη της τιμής κτήσης του ΤΧΣ και της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

    Οι διατάξεις της παρούσης παραγράφου εφαρμόζονται και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του κ.ν. 2190/1920 ( σ.σ. Alpha, Πειραιώς).
    Οι παράμετροι για τις εκθέσεις αποτίμησης

    Το Ταμείο ζητά από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να λάβουν υπόψη όλες τις σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κάθε διαθέσιμης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού του πιστωτικού ιδρύματος, των αποτελεσμάτων ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων καθώς και των συνθηκών της αγοράς, και θα τους παρέχει κάθε σχετική πληροφορία.

    Σύνοψη των όρων επιλογής των χρηματοοικονομικών συμβούλων καθώς και των στοιχείων και της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε αναρτάται και δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου μέσα σε δέκα ημέρες από την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

    Με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ή άλλα μετατρέψιμα χρηματοοικονομικά μέσα μπορούν να εκδοθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα και να καλυφθούν από το Ταμείο, οι όροι μετατροπής των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών και των άλλων μετατρέψιμων χρηματοοικονομικών μέσων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, εφόσον απαιτηθεί, για την εφαρμογή του άρθρου.
    Σύντμηση χρόνου σύγκλησης γενικών συνελεύσεων

    Το προσχέδιο αναφέρει ότι η προθεσμία για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης καθώς και των επαναληπτικών της όταν πρόκειται για αύξηση κεφαλαίου συντέμνεται στο ένα τρίτο των προθεσμιών που προβλέπει ο ν. 2190, δηλαδή σε 7 ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για την υποβολή εγγράφων στις εποπτικές αρχές.
    Πήχης το 50% συν μία μετοχή για τα δικαιώματα ψήφου του ΤΧΣ

    Το προσχέδιο προβλέπει ότι το Ταμείο διατηρεί πλήρη δικαιώματα ψήφου σε τράπεζες που ήδη ελέγχει όπως η Eurobank εκτός και αν οι ιδιώτες καλύψουν το 50% συν μία μετοχή της αύξησης κεφαλαίου. Σε αυτήν τη περίπτωση ασκεί το δικαίωμα ψήφου μόνο για στρατηγικής σημασίας θέματα όπως συγχωνεύσεις, εξαγορές, διασπάσεις κ.ά.
    Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι επενδυτές

    Το Ταμείο δύναται να προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές, καθορίζοντας στη σχετική πρόσκληση τη διαδικασία, τις προθεσμίες, το περιεχόμενο των προσφορών και τους λοιπούς όρους υποβολής αυτών, μεταξύ των οποίων και την παροχή από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας κρίνεται αυτό σκόπιμο, απόδειξης ύπαρξης κεφαλαίων και εγγυητικών επιστολών.

    Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνία μετόχων, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, στην οποία θα καθορίζονται οι σχέσεις μεταξύ του Ταμείου και του επενδυτή ή της ομάδας επενδυτών, καθώς και να προβαίνει σε αλλαγές στη συμφωνία - πλαίσιο που πιθανόν έχει συνάψει με το πιστωτικό ίδρυμα. Στο πλαίσιο αυτό, δύναται να προβλέπεται η υποχρέωση των επενδυτών ή και του Ταμείου να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους για ορισμένο χρονικό διάστημα.

    Το προσχέδιο δίνει στο ΤΧΣ τη δυνατότητα να παρέχει δικαιώματα πρώτης προσφοράς και δικαίωμα πρώτης άρνησης σε επενδυτές που πληρούν τα εξής κριτήρια:
    - πείρα του επενδυτή στο αντικείμενο της επιχείρησης και στην αναδιάρθρωση πιστωτικών ιδρυμάτων,
    - φερεγγυότητα
    - δυνατότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής
    - προσφερόμενο τίμημα.

    Τα κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται σε κάθε διαδικασία κοινοποιούνται στους υποψήφιους επενδυτές πριν από την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς εκ μέρους τους.
    Προσαρμογές τιμών και warrants εξαιτίας εταιρικών πράξεων

    Τέλος με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζεται η μεθοδολογία για τις προσαρμογές που επέρχονται στoυς όρους των warrants σε περίπτωση reverse split, split καθώς και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

    Στην περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης η προσαρμογή μπορεί να γίνει μόνο στην τιμή άσκησης των δικαιωμάτων που ενσωματώνονται στους παραστατικούς τίτλους.

    Η προσαρμογή μπορεί να γίνει μέχρι του ποσού που αναλογεί στα έσοδα του Ταμείου από την πώληση των δικαιωμάτων προτίμησης και πραγματοποιείται μετά την πώληση. Η ως άνω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζει και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 29/03/14, 11:52 am

    Τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για «γρήγορες» ιδιωτικοποιήσεις
    του Χρήστου Κίτσιου
    Οι δημόσιες προσφορές για warrants και η δυνατότητα πώλησης μετοχών από ΤΧΣ κάτω της τιμής κτήσης. Η έκθεση από ανεξάρτητο ορκωτό και πως θα επαναγοράζει warrants το Ταμείο. Τι αλλάζει στο νομοθετικό πλαίσιο για τα CoCos.
    Σχολιάστε 0 & δείτε τα σχόλια 2 3 +10 0

    Τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για «γρήγορες» ιδιωτικοποιήσεις
    Το δρόμο για ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών με ταυτόχρονη προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου ανοίγει η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που κλείνει τα προαπαιτούμενα.
    Παρ ότι στο σκέλος των τραπεζών, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν μπορούν να αποκλειστούν κάποιες τροποποιήσεις μέχρι την Κυριακή που ψηφίζεται στη Βουλή, η κεντρική στόχευση του νομοθέτη δεν πρόκειται να αλλάξει.

    Στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο θα μπορεί να προχωρά από την επόμενη της ψήφισης του νομοσχεδίου σε πώληση μετοχών συστημικών τραπεζών που δεν συνδέονται από warrants (π.χ. μετοχές Πειραιώς που πήρε το Ταμείο έναντι της κεφαλαιοποίησης των εν Ελλάδι κυπριακών δραστηριοτήτων σε τιμές μάλιστα χαμηλότερες από τις τιμές κτήσης ή τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.

    Προϋπόθεση για να προχωρήσει σε πώληση μετοχών αποτελεί η έκθεση από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, η οποία θα προσδιορίζει την εύλογη αξία της τράπεζας.

    Με δεδομένο ότι σε Εθνική, Alpha και Πειραιώς, το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο είναι «κλειδωμένο» καθώς αντικρίζεται με warrants μέχρι τουλάχιστον να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα της άτακτης άσκησης, για να προχωρήσει το ΤΧΣ σε πώληση πακέτου μετοχών θα πρέπει πρώτα να επαναγοράσει και να ακυρώσει μέρος ή και το σύνολο των warrants.

    Το προσχέδιο δίνει λύση και σε αυτό το θέμα, επιτρέποντας στο Ταμείο να διενεργεί δημόσιες προσφορές μετοχών, με αντάλλαγμα μετρητά ή άλλες κινητές αξίες. Στις άλλες κινητές αξίες συμπεριλαμβάνονται και τα warrants.

    Το Ταμείο, δηλαδή, μπορεί να απευθύνει δημόσια προσφορά στους κατόχους warrants, προτείνοντας να τους δώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό μετοχών για κάθε παραστατικό τίτλο.

    Για παράδειγμα θα μπορούσε να προτείνει την ανταλλαγή 1 warrant με 2,4 μετοχές της κυριότητάς του. Εφόσον η προσφορά γίνει αποδεκτή αποδεσμεύεται x αριθμός μετοχών, που αντιστοιχεί σήμερα σε κάθε warrant Εθνικής, Alpha και Πειραιώς, ο οποίος εν συνεχεία μπορεί να πωληθεί από το Ταμείο.

    Και στην περίπτωση υποβολής δημόσιας προσφοράς στους κατόχους των warrants το Ταμείο θα πρέπει να λαμβάνει από δύο ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους εκθέσεις εύλογης αξίας. Οι λεπτομέρειες της επαναγοράς αναμένεται να ρυθμιστούν με πράξη υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα ακολουθήσει την ψήφιση του νόμου.

    Τι αλλάζει για τα CoCos

    Στο σκέλος των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών, των γνωστών CoCos (Contingent Convertibles), δεν επέρχονται θεμελιώδεις αλλαγές αλλά καθίσταται περισσότερο λεπτομερές και εξειδικευμένο το θεσμικό πλαίσιο.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για την έκδοση CoCos και την τιμολόγησή τους ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις με την έκδοση νέων μετοχών εφόσον οι ομολογίες καλυφθούν από το Ταμείο. Δηλαδή ζητούνται εκθέσεις αποτίμησης της εύλογης αξίας από δύο ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους και το Ταμείο αποφασίζει, με βάση και τις συνθήκες της αγοράς, το εύρος των προς διάθεση μετοχών.

    Οι τράπεζες έχουν βέβαια τη δυνατότητα της έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή άλλων συναφών χρηματοοικονομικών μέσων με βάση το νόμο 2190 οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν από ιδιώτες. Σε αυτή την περίπτωση το νομοσχέδιο δίνει στο ΤΧΣ την κάλυψη να μπορεί να παραιτείται των δικαιωμάτων προτίμησης εφόσον η τιμή έκδοσης είναι εντός του εύρους της εύλογης αξίας όπως την έχουν προσδιορίσει οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι.

    Τέλος δεν αλλάζει κάτι ως προς το επιτόκιο των CoCos που καλύπτονται από το ΤΧΣ. Το επιτόκιο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, γεγονός που καθιστά δύσκολη την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών όπως αποδείχθηκε στην περσινή ανακεφαλαιοποίηση.

    Και στην περίπτωση της έκδοσης CoCos που θα καλύπτονται από το Ταμείο θα υπάρξει πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα ορίζει τις λεπτομέρειες για τον καθορισμό του εύρους εύλογης αξίας.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 31/03/14, 10:06 am

    Pasal: Περιορισμός ζημιών το 2013
    Ζημίες 15,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 25,4 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο σύνολο της χρήσης 2013 η Pasal Development. Τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν στα 4,8 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ το 2012.
    Σχολιάστε # & δείτε τα σχόλια
    0 0 +10 0
    Pasal: Περιορισμός ζημιών το 2013 -Μείωση λειτουργικών εσόδων
    Η Pasal Development Α.Ε. ανακοινώνει ότι τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα της χρήσης 2013 (προ αποτελεσμάτων αναπροσαρμογής των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογες αξίες) ανήλθαν σε κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,8 εκατ. ευρώ της χρήσης 2012.

    Τα λειτουργικά έσοδα (ενοίκια και παροχή υπηρεσιών) ανήλθαν σε 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 6,6 εκατ. ευρώ του 2012, ενώ μείωση παρουσίασαν και τα λειτουργικά έξοδα που διαμορφώθηκαν σε 4,4 εκατ. ευρώ σαν αποτέλεσμα της πολιτικής για μείωση των δαπανών και το γεγονός ότι το 2012 ήταν αυξημένα λόγω διαγραφής επισφαλών απαιτήσεων.

    Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 15,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 25,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

    Η καθαρή αξία του ενεργητικού προ αναβαλλόμενης φορολογίας (NAV) την 31.12.2013 διαμορφώθηκε σε 40,2 εκατ. ευρώ (1,84 ευρώ/μετοχή) ενώ αντίστοιχα η καθαρή αξία του ενεργητικού μετά από την αναβαλλόμενη φορολογία (triple net NAV) ανήλθε σε 10,4 εκατ. ευρώ (0,70 ευρώ/μετοχή) έναντι 25,9 εκατ. ευρώ την 31.12.2012 σαν αποτέλεσμα κυρίως της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του ομίλου σε χαμηλότερες εύλογες αξίες και της αναπροσαρμογής της αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 20% σε 26%.

    Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του έτους ανήλθε σε 146,6 εκατ. ευρώ έναντι 139,4 εκατ. ευρώ κατά την 31.12.2012.

    Η αξία των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου στις 31.12.2013 ανήλθε σε 151 εκατ. ευρώ και των συμμετοχών του σε 30,5 εκατ. ευρώ.

    Ο όμιλος, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις τρέχουσες εξελίξεις, έχει σαν προτεραιότητα την επενδυτική αξιοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει,.

    Η Pasal δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του εμπορικού κέντρου Athens Heart, μέσω συνεχούς αξιολόγησης και αναδιάρθρωσης της σύνθεσης των μισθωτών, της βελτίωσης των παρεχομένων προϊόντων και της πραγματοποίησης προωθητικών ενεργειών.

    Σημειώνεται ότι η Pasal είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων και προσφέρει υψηλή μερισματική απόδοση. Η Trastor είναι εταιρεία επενδύσεων με ειδικό φορολογικό καθεστώς που αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον, καθώς οι ΑΕΕΑΠ αποτελούν ελκυστικά οχήματα για επενδύσεις σε ακίνητα.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 31/03/14, 10:08 am

    Μετά από email μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας ΠΑΣΑΛ έστειλα email με τα ερωτήματα των μετόχων μειοψηφίας στην εταιρεία και η απάντηση παρέπεμψε στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις αλλά και σε ειδικη ανακοίνωση σχετικά με τις κινησεις που κάνει η εταιρεία ώστε να εξέλθει της επιτήρησης

    Παραθέτω την αλληλογραφία :

    Nikos Oikonomopoulos favlos118@gmail.com

    23 Μαρ (Πριν από 3 ημέρες)

    προς j.stavrinou

    Είμαι δέκτης,ως αντιπρόεδρος του ΣΕΔ,της αγωνίας μετόχων μειοψηφίας και μελών του Συνδέσμου για την τύχη της εταιρείας που είναι μέτοχοι και τι προοπτικές υπάρχουν ώστε να παραμείνει στο ταμπλό και αν αυτό είναι εφικτό,ποιές είναι οι ενέργειες της εταιρείας ώστε να εξέλθει της επιτήρησης.

    Ευχαριστώ

    Νίκος Χ. Οικονομόπουλος
    Αντιπρόεδρος ΣΕΔ
    6978666400


    Απάντηση


    Jenny Stavrinou

    11:05 π.μ. (Πριν από 12 λεπτά)

    προς Εμένα

    Καλημέρα Κύριε Οικονομόπουλε,



    Σας ευχαριστούμε για το e-mail σας.



    Οι προοπτικές και οι προοπτικές της  εταιρείας θα δημοσιευτούν στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις στις 31/3/2014 ενώ θα εκδοθεί και  ειδική ανακοίνωση για τις ενέργειες για έξοδο από την επιτήρηση.  



    Με εκτίμηση,

    Για την PASAL Development SA



    Τζένη Σταυρινού



    yg

    Αναμένουμε μετά την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων και την ανακοίνωση γα τις ενέργειες εξόδου από την επιτήρηση
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 10/04/14, 03:00 pm

    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 13/04/14, 01:32 pm

    Αυστηρότερο το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες

    Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών

    Στην επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και άλλες διατάξεις» θα προχωρήσει αύριο Δευτέρα η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Το εν λόγω σχέδιο νομού μεταξύ άλλων θέτει αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και συστήματα εσωτερικού ελέγχου στις τράπεζες.

    Συγκεκριμένα προβλέπει πως κάθε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ελλάδα οφείλει να διαθέτει άρτιο και αποτελεσματικό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει σαφή οργανωτική διάρθρωση με ευκρινείς, διαφανείς και συνεπείς γραμμές ευθύνης, αποτελεσματικές διαδικασίες εντοπισμού, διαχείρισης, παρακολούθησης και αναφοράς των κινδύνων τους οποίους αναλαμβάνει ή ενδέχεται να αναλάβει, επαρκείς μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, περιλαμβανομένων των κατάλληλων διοικητικών και λογιστικών διαδικασιών, καθώς και πολιτικές και πρακτικές αποδοχών οι οποίες είναι συνεπείς και προωθούν την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το πλαίσιο, οι διαδικασίες και οι προαναφερθέντες μηχανισμοί πρέπει να είναι επαρκείς και ανάλογοι προς τη φύση, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων του πιστωτικού ιδρύματος και να καλύπτουν, πλην των άλλων, και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις παρεχόμενες από το πιστωτικό ίδρυμα επενδυτικές υπηρεσίες, κατά τα εκάστοτε προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών από πιστωτικά ιδρύματα.

    Ακόμη, το νομοσχέδιο αναφέρει πως τα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα στην Ελλάδα υποχρεούνται να παρέχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος πληροφόρηση για τις αποδοχές προσωπικού, τις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος θα χρησιμοποιεί προκειμένου να προβαίνει σε συγκριτική αξιολόγηση των τάσεων και των πρακτικών των πολιτικών αποδοχών.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδια αρχή του κράτους - μέλους καταγωγής, θα συγκεντρώνει την πληροφόρηση για τον αριθμό των ατόμων ανά πιστωτικό ίδρυμα που ανήκουν σε κατηγορίες αμοιβών ύψους τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αφενός μεν του τομέα απασχόλησης στον οποίο εμπλέκονται, αφετέρου δε των βασικών στοιχείων των αποδοχών, των πρόσθετων, μεταβλητών αμοιβών, των μακροπρόθεσμων επιβραβεύσεων και των συνταξιοδοτικών εισφορών τους.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται να διαβιβάζει την πληροφόρηση την οποία έχει λάβει στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.
    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 2722
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από Admin 19/04/14, 07:16 pm


    «Ξαφνικά είδαμε ομάδες να θυμίζουν… Μπαρτσελόνα»


    Καυστικός, λόγω του υποβιβασμού του Απόλλωνα Σμύρνης εμφανίστηκε ο Σταμάτης Βελλής


    Για τον υποβιβασμό του Απόλλωνα Σμύρνης μίλησε ο Σταμάτης Βελλής, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ξαφνικά είδαμε ομάδες που ήταν νεκρές να θυμίζουν Μπαρτσελόνα και να κατακτούν εξάποντα όταν εμείς χάναμε άδικα βαθμούς».

    Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

    Πιστεύετε ότι ο Απόλλων στοχοποιήθηκε; Κι αν ναι, από ποιον και γιατί;

    «Ο Απόλλων στοχοποιήθηκε κι αυτό φάνηκε μέσα σε 2-3 αγωνιστικές, όταν υπήρξε ένας συνδυασμός «περίεργων» αποτελεσμάτων και κακών διαιτησιών. Οπως αποδείχτηκε, στο τέλος και ο μισός πόντος μετρούσε στο πρωτάθλημα. Ξαφνικά είδαμε ομάδες που ήταν νεκρές να θυμίζουν Μπαρτσελόνα και να κατακτούν εξάποντα όταν εμείς χάναμε άδικα βαθμούς. Εκεί κλείδωσε η δουλειά που λέμε... Από ποιους στοχοποιήθηκε ο Απόλλων δεν μπορώ να το πω εγώ. Προφανώς, απ' αυτούς που έχουν τη δύναμη να το κάνουν. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν οι δυνατότητες να σπρώξεις ομάδες προς τα πάνω και ομάδες προς τα κάτω. Εμάς μας έσπρωξαν προς τα κάτω. Ο λόγος; Ο Απόλλων είναι από τις λίγες ανεξάρτητες οικονομικά και επομένως και ανεξάρτητες φωνές μέσα στη Σούπερ Λίγκα. Δεν είχαμε χρέη, δεν σκύβαμε το κεφάλι και γι' αυτό δεν ήμασταν και αρεστοί».

    Αν είχατε καλή σχέση με τον Ολυμπιακό και ενδεχομένως αν στο ρόστερ σας υπήρχαν 1-2 παίκτες δανεικοί από τους πρωταθλητές, ο Απόλλων θα είχε αυξημένες πιθανότητες παραμονής;

    «Πιθανόν. Ισως να μπορούσε να προστατευθεί η ομάδα Και από την αρχή, όμως αν παιζόταν αυτό το έργο, εγώ δεν θα το έκανα Ελεγαν ότι ο Απόλλων είναι σύμμαχος του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός όμως προς τιμήν του μας νίκησε, ενώ έχασε από την Ξάνθη! Βέβαια, όλη η Ελλάδα είδε ότι έπαιξε για τη νίκη και στο παιχνίδι με την Ξάνθη, αλλά έχασε για διαιτητικούς λόγους. Για μένα ο Παναθηναϊκός είναι παράδειγμα και του λέω μπράβο και δεν έχω καμία πικρία».

    Γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να διοικείται από έναν ισχυρό παράγοντα; Κάποτε ήταν η εποχή Βαρδινογιάννη, του Μελισσανίδη, του Κόκκαλη και τώρα είναι του Μαρινάκη...

    «Είναι φυσιολογικό και θεμιτό, ως ένα σημείο, ο ισχυρός να έχει και πέντε προσβάσεις παραπάνω και να θέλει να προστατεύσει την ομάδα του. Αυτό δεν είναι κακό. Προσωπικά δεν είμαι εναντίον του Ολυμπιακού, σαν ομάδα Είμαι όμως εναντίον του τρόπου που εξασκεί τη δύναμη, την εξουσία του. Το ζητούμενο είναι ο εκάστοτε ισχυρός του ποδοσφαίρου, είτε είναι ο Βαρδινογιάννης, είτε ο Μελισσανίδης είτε είναι ο Μαρινάκης να μην επηρεάζει το σύστημα προκειμένου να επιβάλει ποιες ομάδες Θα βγουν Ευρώπη, ποιες Θα ανέβουν και ποιες θα υποβιβαστούν. Αν αυτό συμβαίνει, είναι ο θάνατος του ποδοσφαίρου».

    Σας προσέγγισε κάποιος παράγοντας για να ενταχθείτε σε ένα άρμα;

    «Οχι, μια επαφή είχα με τον κ. Αλαφούζο για να γνωριστούμε. Του είπα ότι θα υποστηρίξω σε όσα συμφωνώ απ' αυτά που προτείνει. Προσωπικά, δεν πιστεύω στις συμμαχίες και δεν θα έλεγα ποτέ «ναι σε όλα» απλά για να είμαι σε ένα συμπαγές άρμα».

    Ποιος κάνει το κουμάντο στη διαιτησία;

    «Η διαιτησία όταν θέλει είναι 100% κατευθυνόμενη. Εβαλαν τους διαιτητές που ήθελαν ώστε να τους χειραγωγούν. Αυτό δεν αφορά όλους τους διαιτητές. Αυτοί που κάνουν τη «δουλειά» είναι μετρημένοι, τα λεγόμενα «εργαλεία», οι «κομάντος». Πέραν αυτών, όμως, υπάρχει πληθώρα ικανών διαιτητών που έχουν πάθος με τη διαιτησία και που είναι σωστοί και δίκαιοι αλλά δυστυχώς δεν αναδεικνύονται ακριβώς επειδή υπάρχουν από πάνω τους στους πίνακες τα «εργαλεία»».

    Οι διαιτητές είναι για λύπηση, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ή είναι ήρωες, όπως δήλωσε ο Τριτσώνης;

    «Αν οι διαιτητές είναι για λύπηση, τότε να μην σφυρίζουν. Πρέπει να είναι άνδρες με το Α κεφαλαίο, να εμπνέουν σεβασμό μόνο και μόνο με το παράστημά τους και να μην είναι «ανθρωπάκια». Εγώ δεν πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός λέει στους διαιτητές «παίξτε έτσι» ή «δώστε ένα πέναλτι». Οι διαιτητές, όμως, φοβούνται όταν σφυρίζουν παιχνίδια του Ολυμπιακού. Φοβούνται ότι αν τους ξεφύγει κάτι ή τον δυσαρεστήσουν με τις αποφάσεις τους, τότε η καριέρα τους θα τερματιστεί άδοξα «Μαύρη Λίστα».

    Υπάρχει ομερτά στο ποδόσφαιρο;

    «Στο φουλ! Γίνονται χιλιάδες πράγματα και κανένας δεν μιλάει. Προπονητές και παίκτες ξέρουν πολλά, αλλά δεν λένε λέξη γιατί ξέρουν ότι αν μιλήσουν θα μπουν στη μαύρη λίστα και θα μείνουν άνεργοι».

    Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι δυνατός να τα βάλει με το σύστημα;

    «Ο κ. Σαββίδης είναι μία σοβαρή οντότητα και έχει πίσω του μία τεράστια ομάδα. Αν όμως επιδίωξή του είναι απλά να αντικαταστήσει τον Ολυμπιακό που είναι στην ποδοσφαιρική εξουσία για να κάνει τα ίδια απλά υπέρ του ΠΑΟΚ, τότε δεν κάνουμε τίποτα Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι πάνω από την ομάδα σου. Λέμε «όχι» στο περίφημο ρητό του Σπάθα «το Αιγάλεω και ο Ολυμπιακός να κερδάνε και οι υπόλοιποι να πάνε να γαμ...».

    Πώς σας φάνηκε η στάση του ΠΑΟΚ στο τελευταίο δ.σ. της Λίγκας;

    «Με απογοήτευσε. Επιχειρηματικά, πάντως, ήταν έξυπνο αυτό που είπε ο Μαρινάκης για αποχώρηση του Ολυμπιακού από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αν δεν είσαι οικονομικά ισχυρός και ανεξάρτητος, τότε αναγκαστικά κάνεις μόκο διότι σε διαφορετική περίπτωση απλά θα πτωχεύσεις. Και η πλειονότητα των ομάδων, δυστυχώς, πρέπει να κάνει μόκο».

    Εκτιμάτε ότι θα αγριέψουν πιο πολύ τα πράγματα αν ανέβει στη Σούπερ Λίγκα η AEK με τον Μελισσανίδη στο τιμόνι της;

    «Η κόντρα Μαρινάκη-Μελισσανίδη είναι εξωποδοσφαιρκή και δεν περιορίζεται στην μπάλα. Αν αυτό το κλίμα περάσει και στο πρωτάθλημα τότε θα γίνει χαμός».

    Κυκλοφορεί ένα μαύρο ανέκδοτο: Τα Boeing πέφτουν, όχι όμως ο Λεβαδειακός και η Βέροια…

    «Δεν είναι ανέκδοτο. Είναι γεγονός. Αυτές οι ομάδες πρέπει να έχουν συμβόλαιο παραμονής στη Λίγκα ή κάτι άλλο που τις κρατάει ζωντανές. Αυτό ισχύει περισσότερο για τη Βέροια. Ο Λεβαδειακός έχει έναν πανέξυπνο ιδιοκτήτη που κάνει καλά και αθόρυβα τη δουλειά του για την ομάδα του, «πονηρά» ή μη, όπως αυτός κρίνει. Ομως άποψή μου είναι ότι οι αγώνες της Βέροιας είναι τόσο ανόθευτοι όσο και τα απορρυπαντικά στα σούπερ μάρκετ του κ. Αρβανιτίδη. Μακάρι να πέφτω έξω σε αυτή την εκτίμηση, αλλά δεν το νομίζω».

    Ο Γιώργος Σαρρής τι κάνει στην ΕΠΟ;

    «Δεν τον θεωρώ ικανό να διοικήσει το ποδόσφαιρο. Αν δεν κάνεις τίποτα, δεν κάνεις και λάθος. Και ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν κάνει τίποτα...».

    Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με τον Απόλλωνα που δεν είναι εμπορική ομάδα και πόσα χρήματα ξοδέψατε συνολικά;

    «Ημουν οπαδός του Απόλλωνα από μικρό παιδί, πήγαινα στο γήπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του '60. Δεν είχα στο μυαλό μου το παραγοντιλίκι, αλλά όταν η ομάδα έφτασε ένα βήμα από το τοπικό πρωτάθλημα ήρθαν στο γραφείο μου άνθρωποι της ομάδας και τελικά με έπεισαν να μπω στο χορό. Στα έξι χρόνια που ασχολήθηκα ξόδεψα περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ από εισοδήματα που είναι όλα δηλωμένα στην φορολογική μου δήλωση».

    Πηγή: sport-fm.gr
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 05/05/14, 10:12 pm

    Στον πυρετό των deals η αγορά

    H «χαρτογράφηση» όλων των επενδυτικών κινήσεων



    Pιζικές ανακατατάξεις στο επιχειρηματικό status της χώρας



    - Ποιες συμφωνίες έκλεισαν,



    - ποιες ολοκληρώνονται,



    - ποιες ακολουθούν



    Σε διαδικασία ριζικής αναμόρφωσης βρίσκεται ο επιχειρηματικός «χάρτης» της χώρας. Η επέλαση των ξένων επενδυτών διαμορφώνει ένα καινούργιο τοπίο στην αγορά καθώς, πέρα από τις συμφωνίες που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται στα σκαριά και πολλές ακόμα. Kάποιες απ' αυτές μάλιστα αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα.



    Βέβαια τα deals που τελικά καρποφορούν είναι ελάχιστα μπροστά στις συζητήσεις που έχουν γίνει καθώς στην Αθήνα έχουν «στρατοπεδεύσει» για τα καλά εκπρόσωποι ξένων funds και οι κρούσεις που υπάρχουν σε ελληνικές εταιρίες είναι καθημερινές. Όμως τόσο οι διαπραγματεύσεις, όσο και οι στόχοι των δύο πλευρών δεν εκπληρώνονται τουλάχιστον στο σύνολό τους.



    Δεν φταίει μόνο η διστατικότητα των ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία που εξακολουθεί να υπάρχει αλλά και τακτική της αναζήτησης «χρυσών» ευκαιριών από την πλευρά τους. Τα funds προχωρούν μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που διαβλέπουν δυναμική στις εταιρίες για τις οποίες ενδιαφέρονται.



    Αυτό ακριβώς το «δόγμα» της προοπτικής είναι ικανό να ανατρέψει ακόμα και το πρόβλημα του λεγόμενου country risk αλλά και το «αγκάθι» των υπέρογκων χρεών που βαραίνουν πολλές από τις εταιρίες.



    Όλες αυτές οι ζυμώσεις δεν έχουν σχέση με την παλαιότερη «εκστρατεία» των distress funds στην Αθήνα που «χτυπούσαν» έναντι πινακίου φακής υπερχρεωμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο η «ανθρωπογεωγραφία» των ξένων επενδυτών έχει διάφορους χρωματισμούς καθώς πολλοί επενδύουν για να μείνουν και άλλοι τόσοι απλά για να αποκομίσουν υπεραξίες και κέρδη.



    3,8 δισ. από το 2012



    Η "Deal" επιχειρεί σήμερα να χαρτογραφήσει όλες ις κινήσεις που γίνονται σήμερα στην αγορά και να κάνει focus στις συμφωνίες που έρχονται οι οποίες ενδεχομένως θα γεννήσουν νέες επιχειρηματικές δυνάμεις, θα ενισχύσουν ήδη υπάρχουσες ή, αν θέλετε, θα δώσουν ένα στίγμα αφελληνισμού στα επιχειρηματικά πράγματα της χώρας.



    Πίσω απ' αυτές τις συμφωνίες, «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός» αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι από το 2012 έως και σήμερα 3,8 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί από ξένα funds σε ελληνικές επιχειρήσεις.



    Μιλάμε για στρατηγικές συμμετοχές και όχι για τοποθετήσεις μετοχών.



    Σίγουρα κάποιες από τις συμφωνίες που σημάδεψαν τις εξελίξεις είναι η συμμετοχή του Prem Watsa στον Όμιλο Μυτιληναίου με 5% έναντι 25 εκ. ευρώ, η απόκτηση της Eurobank Properties, η εξαγορά του Praktiker Hellas έναντι 22 εκ. ευρώ. Η Fairfax, στρατηγικός επενδυτής πλέον και στη Eurobank, ήλθε στην Ελλάδα για να μείνει.



    Η συμφωνία της ΕΤΕ για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων Πανγαία στην Ισραηλινή Invel Real Estate ήταν σημαντική, έστω κι αν η απόκτηση της εταιρίας ουσιαστικά έγινε με δάνειο που δόθηκε από την Εθνική. Το ίδιο εντυπωσιακή ήταν η είσοδος του York Capital στην ΓΕΚ Τέρνα και της Third Point στην Energean Oil.



    Ακόμα, το Oaktree Capital έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό real estate με την υπογραφή μακροπρόθεσμης συνεργασίας με τη ΣΑΝΗ των αδελφών Ανδρεάδη με σκοπό να δημιουργήσουν μια αλυσίδα πολυτελών resort. Μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ. Μετρ των συμφωνιών ο Μίλτος Καμπουρίδης της Dolphin Capital, μετά την ισχυρή συμμαχία του και με τη Third Point, δεν μπορούσε να λείψει από τις εξελίξεις.



    Με μια συμφωνία εντός συνόρων με τον Ιωάννου της J&P Άβαξ για διάφορα projects με πρώτο το συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων One Athens και εκτός συνόρων με τον αμερικανικό κολοσσό της Colony Capital που έχει υπο διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 20 δισ., για την προώθηση κοινών σχεδίων στον ξενοδοχειακό κλάδο.



    Tάραξαν τα νερά



    Τις μέρες αυτές άλλες τρεις συμφωνίες ήλθαν να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των deals.



    Η απόκτηση από την Vivartia της ΜΕΒΓΑΛ που δημιουργεί ανατροπές στον κλάδο των γαλακτονομικών και δυναμώνει την κινητικότητα και για άλλες επερχόμενες συμφωνίες αφού η γαλλική Lactalis πάντα θέλει να «παίξει» ρόλο στις εξελίξεις, ενώ η ΦΑΓΕ ψάχνει για εξαγορά περιφερειακής γαλακτοβιομηχανίας στην Ήπειρο.



    Σε άλλες σελίδες της "Deal" σήμερα μπορείτε να διαβάσετε ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στις γαλακτοβιομηχανίες όπως και για τη συμφωνία του Κόκκαλη με την Ericsson για την εξαγορά του 49% της Intracom Telecom. Εκεί όπου θα υπάρξει και συνέχεια με όσα ακολουθήσουν στις κουβέντες των Ρώσων της Sitronics με τη σουηδική Ericsson.



    Θέμα ημερών επίσης είναι και η επερχόμενη συμφωνία της Attica Group με την Fortress. Το αμερικανικό fund που θα καλύψει το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρίας και θα μπει στο μετοχικό της κεφάλαιο.



    Και μόνο τούτο είναι ικανό να δημιουργήσει τις προοπτικές εκείνες που θα ανατρέψουν ισορροπίες και θα φέρουν νέα δεδομένα στην ακτοπλοΐα.



    Σ' ένα κλάδο στον οποίο το «αύριο» δεν θα έχει καμιά σχέση με το σήμερα καθώς ο υπερδανεισμός των εταιριών δρομολογεί συγχωνεύσεις και ίσως εξαγορές, με τις τράπεζες να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.



    Το ενδεχόμενο, παρά τις υπάρχουσες σήμερα δυσκολίες, συνένωσης της Attica Group και της ΑΝΕΚ του Βαρδινογιάννη είναι ορατό με τις εταιρίες να συνεργάζονται ήδη αρμονικά στη γραμμή της Αδριατικής.



    Deal για την Chipita



    Θεοδωρόπουλος - Λούλης και Άραβες στην Iνδία



    theodoropoylos_0



    Kοντά στην ανακοίνωση συμφωνίας για το δεύτερο εργοστάσιο που έχει στα σκαριά στην Iνδία η Chipita στην επαρχία Aχμενταμπάντ βρίσκεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία ενός μύλου για την παραγωγή αλεύρων (το εργοστάσιο της Chipita στο Aχμενταμπάντ θα παράγει κρουασάν, ενώ το άλλο που θα λειτουργήσει στη Bομβάη θα παράγει πραλίνα) από τους Mύλους Λούλη (Nίκος και Kώστας Λούλης).



    Πρόκειται δε να συσταθεί κοινή εταιρία στην οποία θα μετάσχουν η Chipita, οι Mύλοι Λούλη και προσωπικά με ένα ποσοστό ο K. Λούλης. Hδη στους Mύλους Λούλη έχουν μπει οι Άραβες της Al Dahra με 20% και πέραν τούτου έχει αποφασιστεί και η σύσταση μιας εταιρίας με διεθνή δραστηριοποίηση (η πλειοψηφία στην Al Dahra, 20% στους Mύλους Λούλη και 10% προσωπικά στον K. Λούλη).



    Στον προγραμματισμό είναι και η κατασκευή δύο κυλινδρόμυλων στην Aιθιοπία και στα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα. Στους Mύλους Λούλη υπάρχει κινητικότητα και με τη συμμετοχή (7,3%) της Good Mils που διαχειρίζεται εκατοντάδες μύλους στην Eυρώπη. Oι Aυστριακοί αντιμετωπίζουν προβλήματα και θέλουν να πουλήσουν.



    Kοντά σε συμφωνία Mπόμπολας και Iωάννου



    Untitled-2



    Oι εξελίξεις στα νοσοκομεία, στη Mig Real Estate και Trastor


    Μια μεγάλη κατηγορία funds εστιάζει το ενδιαφέρον της στα νοσοκομεία, εκεί όπου επικείται και η εξαγορά ή κατ' αρχήν η απόκτηση του management για το Ερρίκος Ντυνάν (οι προτάσεις του Ιασώ, Υγεία, Ιατρικό, Metropolitan, Ευρωκλινική κατατέθηκαν τη Δευτέρα). Πέραν τούτου ένα μεγάλο αμερικανικό fund, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προτείνει στο Ιασώ, την εξαγορά των κτιριακών της εγκαταστάσεων παρέχοντας ρευστότητα με στόχο να τις εκμεταλλευτεί εμπορικά, μισθώνοντας στη συνέχεια στην εταιρία τα ακίνητά της.



    H ίδια πρόταση έχει κατατεθεί και στη MIG του Aνδρέα Bγενόπουλου που, εκ των πραγμάτων, βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στις διεργασίες που γίνονται σε όλους τους κλάδους (ακτοπλοΐα, τρόφιμα, υγεία).



    Eνδιαφέρον και συζητήσεις γίνονται και για την εξαγορά της Mig Real Estate και οι άνθρωποι των funds δίνουν το μήνυμα ότι καταλύτης των εξελίξεων είναι ο κ. Kακαβάς που ζει μόνιμα στην Kαραϊβική. Aναμένεται στην Aθήνα για να προχωρήσουν οι συζητήσεις.



    Στο «πινάκιο» των συζητήσεων βρίσκεται και η Eλλάκτωρ που υφίσταται μια αραβική πολιορκία από την πανίσχυρη Abu Dhabi Investment Authorities, που «βλέπει» τεράστιες προοπτικές στον ενεργιακό βραχίονα του ομίλου. O Λ. Mπόμπολας εξετάζει την πώληση ποσοστού της θυγατρικής Eλληνική Tεχνοδομική Άνεμος που οσονούπω μπαίνει και στο Xρηματιστήριο.



    Kοντά επίσης σε μία συμφωνία βρίσκεται ένας ακόμα κατασκευαστής.



    O Δ. Iωάννου της J&P Άβαξ. Συζητά για το real estate με το αμερικανικό hedge fund Baupost που διαχειρίζεται κεφάλαια 20 εκ. ευρώ. Eπίσης, στο real estate, στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτών, βρίσκεται και η Trastor στην οποία μέτοχος είναι η Pasal Development του Σ. Θεοδωρίδη και η Tράπεζα Πειραιώς. «Kαλό» χαρακτηρίζεται και το «χαρτί» από διάφορα funds και τα «χαρτιά» της Eυρωπαϊκής Πίστης και της Eλινόιλ. Oι προτάσες που κατατέθηκαν πρόσφατα δεν είχαν όμως αποτέλεσμα.



    Mεγάλη κίνηση από τον Δασκαλόπουλο



    pic-0-norm



    «Πάγωσαν» οι ασφαλιστικές



    Tι ψάχνει ο Xήτος



    «Kλείνει» η HOL - Aδιέξοδο σε Forthnet



    Tι συζητά ο Mαρλαφέκας



    Οι τράπεζες με τις θυγατρικές τους, τα τρόφιμα, εκεί όπου η κυβέρνηση περιμένει και τρεις μεγάλες επενδύσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες, αποτελούν, μεταξύ των άλλων, το «τοπίο» της κινητικότητας στο El Donaldo των επενδύσεων στη χώρα.



    Μπορεί το deal της ΑΤΕ Ασφαλιστικής να «πάγωσε», το project για την πώληση της Eurolife να μετατοπίστηκε και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής να βρίσκεται στο δεύτερο κύμα των κινήσεων της Εθνικής Τράπεζας, όμως οι «μηχανές» έχουν ζεσταθεί για τα καλά στον κλάδο των τροφίμων.



    Πέρα από τη γαλακτοβιομηχανία σημαντική εξέλιξη καταγράφεται και στην μπύρα όπου η Fix Ελλάς των αδελφών Χήτου βρίσκεται στο επίκεντρο. Η Μύθος Ζυθοποιΐα του δανέζικου ομίλου Galsberg προβάλλεται ως υποψήφιος αγοραστής αλλά όλα ακόμα είναι ρευστά έστω κι αν η Μύθος επιθυμεί τις εξαγορές και γενικά την εξάπλωση.



    Οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες εδώ και καιρό κουβεντιάζουν το ενδεχόμενο πώλησης. Από τις συζητήσεις με τους Ιρανούς εκείνους, που είχαν ενδιαφερθεί και για την «Πετζετάκις» ως τις συζητήσεις με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλο. Ο τελευταίος, που έχει ήδη εξαγοράσει το 33,9% της Ελληνικής Ζυθοποιΐας Αταλάντης και συνεργάζεται με την οικογένεια Συριανού, είχε ενδιαφερθεί και για την Fix. Επίσης ο ίδιος έχει αποκτήσει το 50% της Sirecled Hellas.



    Κάνει το μπαμ



    Ο Δ. Δασκαλόπουλος αποτελεί το πρόσωπο που θα στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με την θεαματική επιστροφή του στα επιχειρηματικά δρώμενα.



    Πέρα από το fund Damma σύντομα θα ανακοινώσει άλλο ένα το οποίο θα επενδύσει δυναμικά σε εξωστρεφείς-καινοτόμες και επιχειρήσεις ικανές να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης στη χώρα.



    Τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη όπου βρέθηκε είχε επαφές με πολλούς ξένους επενδυτές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο fund, ενώ στο γραφείο του στην Αθήνα έχει παρατηρηθεί «συνωστισμός» Ελλήνων επιχειρηματιών που ήδη κουβεντιάζουν μαζί του.



    Στον κλάδο των τροφίμων, σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με αμερικανικό fund βρίσκεται και η Λουξ Μαρλαφέκα η οποία διαρκώς επεκτείνεται. Αυτή τη φορά στόχος είναι η άμεση λειτουργία του νέου εργοστασίου καινοτόμων προϊόντων στο Αίγιο, συνολικής επένδυσης 33,3 εκατ. ευρώ.



    Η συμφωνία για την Intracom Telecom «αναγκάζει» τη νέα γενιά της οικογένειας Κόκκαλη να στραφεί τώρα αποκλειστικά στην πώληση της Hol.



    Η πρόταση της Vodafone που ήδη ελέγχει το 18% της Hol (η Intracom Holdings έχει το 57,24%) δεν μπορεί να περιμένει για πολύ σ' ένα κλάδο που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο «κάδρο» με το «ανοικτό μέτωπο» της Forthnet. Παρά το μπάσιμο τόσο της Wind (33%) όσο και της Vodafone (7%), η λύση δεν μπορεί να βρεθεί με το «κομμάτι» της αραβικής EIT (44%) γεγονός που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πορεία της εταιρίας.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 12/05/14, 10:28 am

    Πώς «κάηκε» το δημοψήφισμα του Παπανδρέου
    του Peter Spiegel
    Αποκαλύψεις για τη «διάσωση του ευρώ». Πώς στήθηκε στον τοίχο ο ΓΑΠ από τους Ευρωπαίους. Ο ρόλος Βενιζέλου - Μπαρόζο. Το τηλεφώνημα σε Σαμαρά και η επιλογή Παπαδήμου. Η παρ' ολίγον έκρηξη της Ιταλίας, τα… δάκρυα της Μέρκελ και η παρέμβαση Ομπάμα.
    Σχολιάστε 1 & δείτε τα σχόλια
    24 22 +10 0
    Πώς «κάηκε» το δημοψήφισμα του Παπανδρέου

    Το πρώτο μέρος μιας σειράς ρεπορτάζ, που αποκαλύπτουν τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες όταν οι ηγέτες πάσχιζαν να σώσουν το ευρώ, δημοσιεύουν οι Financial Times.


    Προς κατάπληξη σχεδόν όλων στην αίθουσα, η Άγκελα Μέρκελ άρχισε να κλαίει. «Das ist nicht fair». Αυτό δεν είναι δίκαιο, είπε οργισμένη η Γερμανίδα καγκελάριος με τα μάτια της να βουρκώνουν. «Ich bringe mich nicht selbst um». Δεν θα αυτοκτονήσω.

    Για όσους ήταν μάρτυρες αυτού του ξεσπάσματος στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων στο γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο των Καννών, ήταν αρκετά σοκαριστικό να βλέπουν τον πιο ισχυρό ηγέτη της Ευρώπης με το μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο να ξεσπά σε δάκρυα.

    Οι παρευρισκόμενοι όμως μεταφέρουν ότι η σκηνή ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη για τους δύο άνδρες που είχαν προκαλέσει την οργή της: ο ένας καθόταν δίπλα της, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, και ο άλλος στην άλλη άκρη του τραπεζιού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

    Ήταν το χειρότερο σημείο σε μία «βάναυση» νύχτα γεμάτη αλληκοκατηγορίες, την οποία ένας εκ των παρευρισκόμενων θυμάται ως το ναδίρ στην τριετή κρίση της ευρωζώνης.

    Ο Ν. Σαρκοζί ήλπιζε ότι η ηγεσία του στη σύνοδο του G20 θα εδραίωνε την παρουσία του στη διεθνή σκηνή καθώς διεκδικούσε την επανεκλογή του. Αντί αυτού, όμως, όλα κατέρρεαν.

    Η Ελλάδα κατέρρεε πολιτικά. Η Ιταλία, μία χώρα πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, φαινόταν ότι σε λίγες ημέρες θα έχανε κάθε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Και η Α. Μέρκελ, όσο κι αν προσπαθούσε ο Ν. Σαρκοζί και ο Μπ. Ομπάμα, δεν πειθόταν να αυξήσει τις γερμανικές εισφορές για το «τείχος προστασίας» της ευρωζώνης - το «μεγάλο μπαζούκα» που πίστευαν ότι έπρεπε να ενισχυθεί δραστικά για να αποτρέψει τις επιθέσεις των πανικοβλημένων επενδυτών.

    Αντιθέτως, αν και βρισκόταν στη γωνία, η Α. Μέρκελ επέστρεψε την κριτική που δεχόταν στον Ν. Σαρκοζί και τον Μπ. Ομπάμα. Εάν δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόταν την κατάσταση η κυβέρνησή της, τότε έφταιγαν εκείνοι. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ο δικός τους συμμαχικός στρατός που είχε «επιβάλει» το γερμανικό Σύνταγμα στον ηττημένο του πολέμου πριν από έξι δεκαετίες.

    «Στο σημείο αυτό ήταν σαφές ότι θα μπορούσε να εκραγεί η ευρωζώνη», δήλωσε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας στις Κάννες. «Υπήρχε το συναίσθημα ότι με μετάδοση της κρίσης, σε αυτό το χρονικό σημείο, βρισκόμασταν στα πρόθυρα της έκρηξης».

    Τους τελευταίους έξι μήνες, οι Financial Times έκαναν δεκάδες συνεντεύξεις σε ανθρώπους που πήραν μέρος στη λήψη αυτών των αποφάσεων ώστε να πουν όλη την ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η νέα ευρωζώνη. Από μεσαίους γραφειοκράτες μέχρι πρωθυπουργούς, όλοι διηγούνται τη συγκλονιστική ιστορία των ατυχημάτων, των λαθών και της φαινομενικά παράτολμης πολιτικής. Στο τέλος όμως, αυτοί οι ίδιοι οι ηγέτες φαίνεται πως επικράτησαν. Το ευρώ σώθηκε. Η Ευρώπη που δημιούργησαν, καλώς ή κακώς, θα είναι το κληροδότημά τους.
    Η απόφαση Παπανδρέου

    Όπως σχεδόν τα πάντα σε αυτήν την κρίση της ευρωζώνης, έτσι και αυτή η ιστορία ξεκίνησε στην Ελλάδα. Ο ψηλόλιγνος απόγονος της πιο διάσημης πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα επέστρεψε στην Αθήνα αφού είχε ολοκληρωθεί μία από τις πιο κρίσιμες ευρωπαϊκές συνόδους για να διαπιστώσει ότι η χώρα του βρισκόταν σε αναταραχή. Στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, είχε συμφωνήσει στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην Ιστορία. Στο εσωτερικό της χώρας του, όμως, τον κατηγορούσαν.

    Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, η παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών -όπου συμπεριλαμβάνονταν ακροδεξιοί και αναρχικοί- ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας, Κάρολο Παπούλια, να φύγει. Ο Γ. Παπανδρέου είπε αργότερα στους ομότιμους πρωθυπουργούς πως ένιωσε ότι αυτό το περιστατικό ήταν σημάδι πως η χώρα του βρισκόταν στα πρόθυρα ενός νέου πραξικοπήματος.

    «Όλοι έλεγαν πως η κυβέρνηση είναι προδότες» θυμάται ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός και συμπληρώνει: «Συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση έβγαινε εκτός ελέγχου».

    Εκείνο το Σαββατοκύριακο, μάζεψε μία μικρή ομάδα συμβούλων και αποκάλυψε το σχέδιό του: θα ζητούσε εθνικό δημοψήφισμα για το νέο πρόγραμμα στήριξης των 172 δισ. ευρώ. Αυτοί που επέκριναν τη συμφωνία, εκ των οποίων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, αλλά και εσωκομματικοί αντάρτες, θα αναγκάζονταν να διαλέξουν πλευρά και πιθανότατα θα στήριζαν το πακέτο, καθώς η επικρατέστερη εναλλακτική θα ήταν η έξοδος από το ευρώ, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου. Η νίκη θα του έδινε τη λαϊκή εντολή για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι δανειστές.

    Ο Γ. Παπανδρέου, όμως, δεν συμβουλεύτηκε κανέναν άλλο πέρα από τον στενό του κύκλο. Αντιθέτως, εκείνο το βράδυ παρουσίασε το σχέδιό του ως τετελεσμένο γεγονός στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο -εκ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος- σοκαρίστηκαν. «Το βράδυ της Κυριακής, κατά την τελευταία μας κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε μόνο για μία πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης και καθόλου για δημοψήφισμα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ώρες υπέφερε από έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα που τον ανάγκασαν να πάει στο νοσοκομείο. «Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ήταν αποτέλεσμα του στρες».

    «Θυμάμαι πως το πρώτο που σκέφτηκα ήταν: 'Ελπίζω να το έχει πει στη Μέρκελ'» είπε ένας υπουργός.

    Ο Γ. Παπανδρέου αργότερα ισχυρίστηκε ότι είχε αφήσει υπόνοιες στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιοι αναγνωρίζουν αόριστες αναμνήσεις κι άλλοι δεν θυμούνται τίποτα. «Εγώ ποτέ δεν το πήρα στα σοβαρά» δήλωσε ένας εξ αυτών και συμπλήρωσε: «Μου έμοιαζε κάπως απελπισμένο».
    Η αντίδραση Σαρκοζί

    Έτσι, όταν ο Ν. Σαρκοζί έμαθε ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει να θέσει την προσεκτικά σχεδιασμένη συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης σε δημοψήφισμα εξερράγη. «Ήταν οργισμένος», είπε ένας βοηθός του.

    Οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, οι οποίες είχαν προσωρινά μαζευτεί μετά τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, βρέθηκαν σε πανικό πωλήσεων. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 16,2% σε μία μέρα. Πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού για τις ισχυρότερες κυβερνήσεις της ευρωζώνης άρχισε να πλησιάζει σε επίπεδα που ανάγκασαν κι άλλες χώρες σε προγράμματα διάσωσης.

    Ο Ν. Σαρκοζί κάλεσε τους στενότερους συμβούλους του σε μία έκτακτη συνάντηση. Σύμφωνα με άτομο που συμμετείχε σε αυτήν, η αρχική αντίδραση του Γάλλου προέδρου ήταν να εξαναγκάσει τον Γ. Παπανδρέου σε αλλαγή πορείας. Είτε θα αποδεχόταν το νέο πακέτο χωρίς προϋποθέσεις άμεσα ή η Ελλάδα θα οδηγούνταν εκτός ευρώ.

    Ο Ενρί Γκουιάνο, ο έμπιστος του Σαρκοζί, σημείωσε πως ο ίδιος ο Σαρλ ντε Γκολ προτιμούσε τα δημοψηφίσματα από την κοινοβουλευτική πολιτική. Εάν ζητούσε από τον Παπανδρέου να ακυρώσει ένα δημοψήφισμα θα ήταν σαν να αντιτίθεται στις παραδόσεις που τους κληροδότησε ο ντε Γκολ. Έτσι, ο Ν. Σαρκοζί κατέληξε σε έναν συμβιβασμό: ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρούσε με το δημοψήφισμα, αλλά όχι για το πακέτο στήριξης.
    Η πρόσκληση στις Κάννες

    Ο Ν. Σαρκοζί τηλεφώνησε στην Α. Μέρκελ και συμφώνησαν σε μία στρατηγική. Θα καλούσαν τον Παπανδρέου στις Κάννες, όπου σε 48 ώρες θα διεξαγόταν η σύνοδος του G20 και θα τον έπειθαν να κάνει το δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

    Στο Βερολίνο, η Α. Μέρκελ διχάστηκε για το θέμα του «Grexit», και πολλοί σύμβουλοι -ειδικότερα ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- υποστήριξαν ότι θα έδενε περισσότερο τα 16 εναπομείναντα μέλη και θα τους έδινε τη δυνατότητα να βγουν από την κρίση.

    «Ήθελε πολύ να είναι ένα σαφές ερώτημα εντός ή εκτός ευρώ» δηλώνει Γερμανός αξιωματούχος. «Για εκείνη το σημείο κλειδί ήταν εάν οι ίδιοι οι Έλληνες ήθελαν να είναι εντός ή εκτός και εάν με το δημοψήφισμα αποφάσιζαν ότι θέλουν την έξοδο, τότε ο δρόμος θα ήταν ευκολότερος».

    Πολλοί αξιωματούχοι ακόμη αναρωτιούνται γιατί ο Παπανδρέου συμφώνησε να εμφανιστεί στις Κάννες για να τον επιπλήξουν. Αν και εξεπλάγη με το ξέσπασμα θυμού από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο ίδιος δήλωσε ότι χάρηκε για την ευκαιρία που είχε να αποσπάσει στήριξη για την ιδέα του δημοψηφίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Το «τελεσίγραφο»

    Ο Ν. Σαρκοζί κάλεσε τους ομότιμους ηγέτες στο Παλάτι στις 5:30 μ.μ. την Τετάρτη, μία ώρα πριν συναντηθούν με τον Παπανδρέου, για να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα τον αντιμετωπίσουν.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν η Α. Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και οι δύο πρόεδροι της Ε.Ε., Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Ο Ν. Σαρκοζί έδωσε σε όλους ένα λευκό χαρτί με τίτλο Position commune sur la Grèce – Κοινή θέση για την Ελλάδα. «Η ιδέα ήταν να μπει ο Παπανδρέου στη γωνία» δήλωσε ένας από τους παρευρισκόμενους.

    Το σχέδιο έξι σημείων του Σαρκοζί -που έχουν στη διάθεσή τους οι F.T.- ήταν σαφές και σκληρό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να δεχθεί το πρόγραμμα στήριξης που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη εβδομάδα και δεν θα δινόταν καμία περαιτέρω βοήθεια μέχρις ότου το κοινοβούλιο της χώρας το επικύρωνε με την ψήφο του.

    «Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα παρά τη μονομερή απόφαση να ανακοινωθεί το δημοψήφισμα χωρίς πρότερη ενημέρωση» αναφέρει το δεύτερο σημείο, σε μία σαφή ένδειξη της οργής του κ. Σαρκοζί. Το έκτο σημείο είναι το πιο ξεκάθαρο: «Το δημοψήφισμα θα αφορά μόνο την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ο Γ. Παπανδρέου στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι αυτός που πάλεψε μαζί του για να αλλάξει η διατύπωση του δημοψηφίσματος ήταν κυρίως ο Ν. Σαρκοζί και πως η Α. Μέρκελ ήταν με τη δική του πλευρά. Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα, όμως, αναφέρουν ότι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών -συμπεριλαμβανομένης της Α. Μέρκελ- υπήρχαν ελάχιστες διαφωνίες.

    Έχοντας συμφωνήσει στη γραμμή για την Ελλάδα, ο Ν. Σαρκοζί γύρισε τη συζήτηση σε κάτι που τους απασχολούσε περισσότερο: στην Ιταλία. Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου είχε δημιουργήσει ένα δίλημμα για την Ελλάδα, αλλά επίσης έβγαλε στην επιφάνεια έναν πολύ μεγαλύτερο φόβο: ότι η μετάδοση από την Αθήνα θα διαχεόταν σε όλη την ευρωζώνη. Η χώρα που αντιμετώπιζε τον μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν η Ιταλία.

    Με δημόσιο χρέος σχεδόν 2 τρισ. ευρώ -το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο- οι αξιωματούχοι του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν ότι ένα τριετές πρόγραμμα στήριξης θα άγγιζε περίπου τα 600 δισ. ευρώ. Δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα στην Ε.Ε. ή στο ΔΝΤ γι' αυτό. Η Ιταλία ήταν απλούστατα πολύ μεγάλη για να διασωθεί.

    «Δεν μπορούσαμε να αντέξουμε το κόστος της Ιταλίας» ανέφερε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Κανένας δεν μπορούσε. Θα ήταν κατά συνέπεια πιθανότατα το τέλος της ευρωζώνης».

    Η Κρ. Λαγκάρντ έφτασε στις Κάννες με ένα σχέδιο, να τεθεί η Ιταλία σε ένα «προληπτικό πρόγραμμα» 80 δισ. ευρώ, σε μία γραμμή πίστωσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, αλλά θα οδηγούσε επίσης σε εντατική παρακολούθηση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας που είχε απολέσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ηγετών, θα εφάρμοζε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Υποστήριξε πως μόνο έτσι οι αγορές θα άρχιζαν να δανείζουν και πάλι την Ιταλία με βιώσιμο επιτόκιο. «Η Ιταλία δεν έχει αξιοπιστία» δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ στη συζήτηση.

    Αλλά η απόφαση για την Ιταλία μπορούσε να περιμένει. Ο Γ. Παπανδρέου αναμενόταν από στιγμή σε στιγμή.
    Ο ψυχολογικός πόλεμος

    Στη συνάντηση, πολλοί από τους συμμετέχοντες έμειναν άναυδοι. Στο ημερολόγιό του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπορουάν, έκανε λόγο για ψυχολογικό πόλεμο. Άλλοι, ειδικότερα οι δύο πρόεδροι της Ε.Ε., είπαν στη συνέχεια στους συνεργάτες τους ότι ένιωθαν πολύ άβολα με το γεγονός πως μία μικρή ομάδα Ευρωπαίων ηγετών πίεζαν τον εκλεγμένο πρωθυπουργό μιας χώρας. «Ποτέ δεν είδα μία συνάντηση τόσο έντονη και τόσο δύσκολη» είπε ένας εκ αυτών των συνεργατών.

    Από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου με τον Ε. Βενιζέλο έφτασαν στην αίθουσα, ο Ν. Σαρκοζί ξεκίνησε αυτό που ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε «the full Sarkozy»: μία στοχευμένη, οργισμένη αποκήρυξη της απόφασης του Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

    «Σαφέστατα το συναίσθημα ήταν: κάναμε τα πάντα για να σας βοηθήσουμε, κάναμε τα πάντα για να σας κρατήσουμε στην ευρωζώνη, πήραμε οικονομικό και πολιτικό κίνδυνο» είπε μέλος της γαλλικής αποστολής. «Είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους του κόσμου, στην Ιστορία, και τώρα το μόνο που κάνετε είναι να μας προδίδετε».

    Ο Παπανδρέου αιφνιδιάστηκε. «Έρχεται και αρχίζει να μιλά έξαλλος για το δημοψήφισμα», λέει για τον Σαρκοζί. «Η θέση του Σαρκοζί ήταν πολύ επιθετική. Δεν ήταν ευγενική. Πολύ-πολύ ισχυρή και πολύ επιθετική, ώστε να μπει η Ελλάδα στο δίλημμα: εντός ή εκτός» είπε ο Ε. Βενιζέλος.

    Οι Έλληνες προσπάθησαν να αντεπιτεθούν. Ο Παπανδρέου παρουσίασε το σχέδιό του: το δημοψήφισμα θα γινόταν σε έναν μήνα και θα ανάγκαζε τον Σαμαρά και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να ευθυγραμμιστούν, δεδομένου ότι ακόμη και οι πιο δηλητηριώδεις επικριτές του δεν θα μπορούσαν να αντιταχθούν στη μόνη σωτηρία για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Τότε ο Παπανδρέου διάβασε την προτεινόμενη διατύπωση για το δημοψήφισμα. «Ήταν μία κάπως μεγάλη παράγραφος» παραδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
    «Πρέπει να το λύσουμε εδώ»

    Η Α. Μέρκελ ήταν η πρώτη που αντέδρασε και δεν ήταν χαρούμενη. «Ή θα το λύσουμε αυτό εδώ, μεταξύ μας ή στα μάτια του κόσμου θα έχουμε αποτύχει» είπε. «Wir müssen entscheiden» - πρέπει να αποφασίσουμε. «Ή θέλετε να μείνετε εντός ευρωζώνης ή όχι» είπε.

    Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα είπαν ότι ο Παπανδρέου εμφανώς αποθαρρύνθηκε καθώς συνεχιζόταν η μάχη. Όταν κουράστηκε, ο Ε. Βενιζέλος ανέλαβε τη μάχη, που για πολλούς ήταν σημάδι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι είχε καταστεί εξαντλημένη πολιτική δύναμη και ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος εδώ και καιρό εποφθαλμιούσε την πρωθυπουργία, κινήθηκε για να εκμεταλλευθεί την αλλαγή των συνθηκών.

    Ήταν η αλλαγή στη γλώσσα του σώματος που πρόσεξε ο Μπαρόζο, ο οποίος καθόταν αθόρυβα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε αργότερα στους συνεργάτες του ότι η σκηνή που ξετυλίχτηκε μπροστά του τον έκανε να ανησυχεί περισσότερο. Πέρα από τη γενική συζήτηση περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ, η οποία κατά τους αξιωματούχους της Κομισιόν θα προκαλούσε ανεξέλεγκτο πανικό στις αγορές για τον ευρωπαϊκό Νότο, η προοπτική μηνιαίας καμπάνιας για το δημοψήφισμα σήμαινε εβδομάδες αβεβαιότητας, δηλαδή αυτό ακριβώς που προσπαθούσαν να αποφύγουν καθώς οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων είχαν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
    Το τηλεφώνημα Μπαρόζο σε Σαμαρά

    Εν αγνοία του Ν. Σαρκοζί και της Α. Μέρκελ, τηλεφώνησε στον Α. Σαμαρά, τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ξενοδοχείο του πριν ξεκινήσει η συνάντηση. Γνώριζε ότι εκείνος ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει το δημοψήφισμα.

    Ο Α. Σαμαράς του είπε ότι τώρα ήταν πρόθυμος να συνυπογράψει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - κάτι που επιμελώς απέφευγε επί μήνες, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρωθυπουργία.

    Ο Μπαρόζο κάλεσε το συμβούλιό του και στελέχη της Κομισιόν στη σουίτα του στο Hotel Majestic Barrière για να χαράξει στρατηγική. Αποφάσισε ότι δεν θα έλεγε στον Ν. Σαρκοζί ή στην Α. Μέρελ για εκείνη τη συνομιλία, αλλά σύμφωνα με άτομα που βρέθηκαν σε εκείνη τη σουίτα, ξεκίνησε τη συζήτηση για πιθανά ονόματα τεχνοκρατών που θα μπορούσαν να πάρουν τα ηνία από τον Παπανδρέου σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το πρώτο πρόσωπο που είπε ο Μπαρόζο ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. Σε μία εβδομάδα, ο Λ. Παπαδήμος ανέλαβε καθήκοντα.
    Το τετ α τετ Μπαρόζο - Βενιζέλου

    Παρατηρώντας τον Ε. Βενιζέλο μερικές ώρες αργότερα, ο Μπαρόζο είδε την ευκαιρία. Ο Ν. Σαρκοζί έκλεισε τη συνάντηση διαβάζοντας ξανά το σχέδιο των έξι σημείων, είπε στον Παπανδρέου να επιστρέψει στην Αθήνα και να «πάρει μία απόφαση» και ο Μπαρόζο πήρε τον Βενιζέλο στην άκρη.

    «Πρέπει να σκοτώσουμε αυτό το δημοψήφισμα» του είπε. Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε σχεδόν αμέσως. Το τέλος του δημοψηφίσματος θα ήταν επίσης το τέλος του Παπανδρέου.

    Μετά από κάποια σύντομα σχόλια στον Τύπο όπου είπε ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει την παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ», ο Παπανδρέου πήρε τον δρόμο της επιστροφής προς το αεροδρόμιο της Νίκαιας. Στο αυτοκίνητο, γύρισε στον Ε. Βενιζέλο και του είπε ότι τα πράγματα δεν είχαν πάει τόσο άσχημα όσο φοβόταν. Ο Ε. Βενιζέλος ήταν δύσπιστος. Κατά την πτήση προς Αθήνα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου κοιμόταν, ο Βενιζέλος ενθαρρύνθηκε από την παραίνεση του Μπαρόζο και είπε σε έναν βοηθό του να συντάξει μία δήλωση που θα κοινοποιούσε με την προσγείωση του αεροπλάνου, στις 4:45 π.μ. της Πέμπτης. «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

    Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου είχε πεθάνει. Όπως και η πρωθυπουργία του.
    Το σχέδιο για χρηματοδότηση του Ταμείου μέσω των SDRs

    Για μήνες ο Ομπάμα έβλεπε την κατάσταση στην Ευρώπη να γίνεται όλο και χειρότερη και η ανησυχία μεγάλωνε. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Tim Geithner προσπαθούσε να περάσει μαθήματα από την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, κυρίως ότι μόνο ένα μεγάλο τείχος κρατικού χρήματος μπορεί να καθησυχάσει τους επενδυτές.

    Ωστόσο οι Αμερικανοί καταλάβαιναν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κινούνταν διαφορετικά. Οι ΗΠΑ είχαν μόνο ένα στόχο, λέει Ευρωπαίος που συνάντησε τον Geithner. Η ευρωζώνη έπρεπε να σωθεί γιατί διαφορετικά θα υπήρχε μεγάλη ύφεση (depresson) στην Ευρώπη και αυτό θα επηρέαζε την οικονομία της υπερδύναμης.

    Η αμηχανία όμως ήταν εμφανής και η επιτομή της ήταν οι σχέσεις με τη Μέρκελ που συχνά έβρισκε την αμερικανική παρέμβαση ακατάλληλη και μη επιθυμητή. Το Βερολίνο πίεσε για να εμπλακεί το ΔΝΤ, αλλά η Μέρκελ έλεγε στους συναδέλφους της ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από Ευρωπαίους.

    Ωστόσο πολλοί σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Παρίσι καλωσόρισαν την αμερικανική παρέμβαση ως ένα αντίβαρο στο Βερολίνο.

    Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κλήθηκαν ξανά από τον Σαρκοζί στις 9:30 το βράδυ στις Κάννες είδαν με έκπληξη τον Ομπάμα να προεδρεύει στη συνάντηση. Πολλοί πίστευαν ότι η βραδιά θα αφιερωνόταν στην προσπάθεια να πειστεί ο Μπερλουσκόνι να καταφύγει η Ιταλία στο ΔΝΤ, κάτι που οι Ιταλοί είχαν απορρίψει το πρωί.

    Ωστόσο ο Ομπάμα ξεκίνησε με κάτι διαφορετικό. Ένα σχέδιο να αυξηθεί το τείχος προστασίας της Ευρώπης. Για Γάλλους και Αμερικανούς η περισσότερο προφανής πηγή για να χρηματοδοτηθεί το τείχος ήταν η ΕΚΤ. Αλλά το Βερολίνο για πολύ καιρό στεκόταν ενάντια στη χρηματοδότηση κρατών από την κεντρική τράπεζα. Ήταν θέμα αρχής, το οποίο είχε τις ρίζες του στη γερμανική ιστορία.

    Οι αντιπροσωπείες της Γαλλίας και των ΗΠΑ είχαν δουλέψει σε ένα σχέδιο που θα έπειθε τις αγορές ότι υπάρχει αρκετό χρήμα για να αποφευχθεί ελληνική πτώχευση ή κάποια άλλη χωρίς να προσκρούει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας και ήλπιζαν ότι στις Κάννες αυτό θα γινόταν αποδεκτό. Περιελάμβανε μια μορφή μετρητού που δεν είναι πολύ γνωστή: τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (special drawing rights - SDRs).

    Τυπικά δεν είναι χρήμα. Δημιουργήθηκαν από το ΔΝΤ το 1969 ως αντικατάστατο του χρυσού και του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό λογιστικό. Γνωστά ως «χάρτινος χρυσός» δεν μπορούν να κατέχονται από κανέναν άλλον πλην του ΔΝΤ και πρέπει να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα πριν ξοδευτούν.

    Το 2009 μετά την κρίση που προκάλεσε η Lehman Brothers το G20 αύξησε το ποσό των SDRs κατά 250 δισ. δολάρια. Στις Κάννες οι ΗΠΑ και η Γαλλία ήθελαν κάτι ανάλογο. Αντί όμως για το ΔΝΤ η ευρωζώνη θα διέθετε SDRs αξίας 140 δισ. ευρώ για ένα ταμείο διάσωσης.

    Ακόμα και αυτοί που σχεδίασαν την πρόταση παραδέχονται ότι ήταν βιαστική. Στη συνάντηση ο Ομπάμα είπε ότι «οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να δράσει όπως η Fed, αλλά αυτό δεν δείχνει να είναι εφικτή επιλογή», μια ξεκάθαρη αναφορά στις γερμανικές αντιδράσεις.
    Το «όχι» του Jens Weidmann

    Η Μέρκελ είχε ένα ακόμα πρόβλημα. Ηταν ανοικτή στην πρόταση αλλά τα SDRs δεν ελέγχονται από κυβερνήσεις αλλά από τις κεντρικές τράπεζες. Και ο Jens Weidmann επικεφαλής της Bundesbank διαφώνησε.

    Από πηγές του ΔΝΤ ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είχε μάθει για το σχέδιο και έτσι έγραψε γρήγορα μια επιστολή προς τη καγκελάριο για τη διαφωνία του.

    Η διαφωνία ήταν ιδεολογική αλλά και πρακτική. Εκτίμησε ότι η χρήση ξένων αποθεματικών για τη δημιουργία του Ταμείου θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές και αποτελούσε δείγμα απελπισίας. Το βασικό πρόβλημα όμως ήταν ότι τα SDRs είναι, όπως τα αποθέματα χρυσού μιας χώρας, μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων και είναι αποκλειστικά θέμα της κεντρικής τράπεζας η διαχείρισή τους. Δεν είχε πρόβλημα να αυξηθεί το ποσό που δόθηκε το 2009 στο ΔΝΤ, αλλά η χρήση τους για ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, εκτίμησε.

    Στην επιστολή καλούσε τη Μέρκελ να απορρίψει την πρόταση. Αυτή η επιστολή όμως δεν έφτασε έγκαιρα στη γερμανική αντιπροσωπεία στις Κάννες. Η διαφωνία έγινε γνωστή από το τηλέφωνο. Υπήρξε σειρά τηλεφωνημάτων σε μια προσπάθεια να αλλάξει γνώμη ο κεντρικός τραπεζίτης. Αλλά δεν άλλαξε.

    Τελικά στη συνάντηση όταν έγινε η πρόταση από τον Σαρκοζί και τον Ομπάμα η Μέρκελ είπε τα «κακά» νέα: η Bundesbank διαφωνεί και η ίδια δεν μπορεί να το δεχτεί χωρίς τη Bundesbank. Είπε ότι υποστηρίζει πολιτικά το σχέδιο και πως αν η Ιταλία δεχτεί να λάβει βοήθεια 80 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ η ίδια θα πάει στη γερμανική Βουλή να ζητήσει αύξηση του ποσού για το Ταμείο Διάσωσης. Για τα SDRs όμως, η απάντηση ήταν «όχι».
    Τα δάκρυα της Μέρκελ

    Η Μέρκελ ήταν στη γωνία. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι η ιδέα της προσφυγής της Ιταλίας στο ΔΝΤ ήταν «κακή». Ο Σαρκοζί προσπάθησε να πετύχει ένα συμβιβασμό. Οι ΗΠΑ ήθελαν η Γερμανία να συνεισφέρει με τα SDRs, αλλά η Γερμανία προσέφερε μια «μερική» δέσμευση αν η Ιταλία έμπαινε σε πρόγραμμα του ΔΝΥ. Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Giulio Tremonti ήταν ξεκάθαρος: η Ιταλία δέχεται παρακολούθηση του ΔΝΤ, αλλά όχι πρόγραμμα.

    Θα μπορούσε το ιταλικό σχέδιο για παρακολούθηση της οικονομίας από το ΔΝΤ, συν μια δέσμευση της Γερμανίας να βοηθήσει με διμερή δάνεια να είναι αρκετό; Αναρωτήθηκε το γάλλος πρόεδρος.

    «Όχι. Η Γερμανία έχει το 1/4 από όλες τις τοποθετήσεις της ευρωζώνης σε SDRs», απάντησε ο Ομπάμα. «Αν έχεις όλες τις χώρες της ευρωζώνης αλλά όχι τη Γερμανία αρχίζει να χάνεται η αξιοπιστία».

    Τότε ήρθε το ξέσπασμα δακρύων της Μέρκελ. «Δεν είναι δίκαιο. Δεν μπορώ να αποφασίσω ενάντια στη Bundesbank. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό».

    Το ξέσπασμα μετρίασε τις αμερικανικές και γαλλικές απαιτήσεις για συμφωνία εδώ και τώρα. «Είδε ότι το παρατράβηξε», σχολιάζει ευρωπαίος που ήταν στο δωμάτιο για τη στάση του Ομπάμα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος ρώτησε αν η Μέρκελ μπορούσε να λύσει το θέμα με την Bundesbank ως τη Δευτέρα, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος αναρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει αναφορά την απόφαση της Συνόδου. Αμφότεροι δεν είχαν καταλάβει την καγκελάριο. «Δεν πρόκειται να πάρω τόσο μεγάλο ρίσκο χωρίς να λάβω κάτι από την Ιταλία. Δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω».

    Έτσι, έληξε η συνάντηση.

    Οι ηγέτες βρέθηκαν ξανά το επόμενο πρωί αλλά το momentum είχε χαθεί. «Η καταιγίδα πέρασε», είπε κάποιος που μετείχε και στις δυο συναντήσεις. Το σχέδιο για τα SDRs δεν ξαναείδε το φως της μέρας.

    Αργότερα ο Μπερλουσκόνι αποκάλυψε στη συνέντευξη τύπου αυτό που όλοι ήθελαν να μείνει μυστικό: Ότι το ΔΝΤ του προσέφερε ένα σχέδιο διάσωσης. Η Ιταλία έλαβε έτσι το «στίγμα» ότι χρειάζεται πρόγραμμα στήριξης χωρίς να πάρει χρήματα. Οι αγορές αντέδρασαν.

    Η αποτυχία στις Κάννες τροφοδότησε με οξυγόνο τη φωτιά της κρίσης. Σε μια εβδομάδα τα επιτόκια στα ιταλικά ομόλογα έφτασαν το 7,5%. Της Ελλάδας εκτοξεύτηκαν στο 33%, επίπεδο χωρίς προηγούμενο για αναπτυγμένη χώρα.

    Χωρίς νέο τοίχος προστασίας δεν ήταν ξεκάθαρο τι θα έσωζε το ευρώ...
    ΠΗΓΗ: FT.com
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 14/05/14, 05:15 pm

    Την προεπιλογή της εθνικής ομάδας, η οποία αποτελείται από 30 παίκτες, για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (12/6-13/7) γνωστοποίησε σήμερα η ΕΠΟ.

    Η ανακοίνωση της τελικής 23άδας θα γίνει τη Δευτέρα (11 π.μ., σε συνέντευξη Τύπου του Φερνάντο Σάντος σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων. Η Ελλάδα μετέχει στον 3ο όμιλο του Μουντιάλ, στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπίσει την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ιαπωνία.

    Η προεπιλογή της εθνικής Ελλάδας:

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Αλέξανδρος Τζόρβας (Απόλλων Σμύρνης), Ορέστης Καρνέζης (Γρανάδα), Παναγιώτης Γλύκος (ΠΑΟΚ), Στέφανος Καπίνο (Παναθηναϊκός)

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αβραάμ Παπαδόπουλος, Κώστας Μανωλάς, Χοσέ Χολέμπας (Ολυμπιακός), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ), Γιώργος Τζαβέλλας (ΠΑΟΚ), Λουκάς Βύντρα, Νίκος Καράμπελας (Λεβάντε), Βασίλης Τοροσίδης (Ρόμα), Βαγγέλης Μόρας (Βερόνα)

    ΜΕΣΟΙ: Κώστας Κατσουράνης (ΠΑΟΚ), Αλέξανδρος Τζιόλης (Καϊσερίσπορ), Γιάννης Μανιάτης, Ανδρέας Σάμαρης (Ολυμπιακός), Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Παναγιώτης Κονέ (Μπολόνια), Παναγιώτης Ταχτσίδης (Τορίνο), Κώστας Φορτούνης (Καϊζερσλάουτερν)

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Στέφανος Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ), Φάνης Γκέκας (Κόνιασπορ), Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ), Γιάννης Φετφατζίδης (Τζένοα), Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ), Νίκος Καρέλης (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Ατρόμητος)
    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 2722
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από Admin 14/05/14, 11:51 pm

    14.05.2014 22:02

    -A +A

    Την μελέτη για την «Αποτίμηση διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς στην Ελλάδα για 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οδηγίας» που συντάχθηκε από τον ΟΟΣΑ με τη συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσιάζει την Πέμπτη η ηγεσία του υπουργείου.

    Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να κάνει γνωστά τα επόμενα βήματα για τη μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών και τον περαιτέρω περιορισμό της γραφειοκρατίας, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 15 σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ανάμεσα στις πιο σημαντικές παρεμβάσεις είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση των ΚΕΠ, η απλούστευση και προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος, αλλά και ο περιορισμός συναρμοδιοτήτων των υπουργών.

    Αναλυτικά:

    Ενίσχυση και αναβάθμιση ΚΕΠ, που προσφέρουν νέες υπηρεσίες από τον Μάρτιο, όπως:

    Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ.
    Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ.
    Πιστοποιητικά Δημοτολογίου: Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ.
    Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ.
    Κατάργηση της υποχρέωσης επικυρώσεων αντιγράφων εγγράφων του δημοσίου τομέα.
    Καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους όχι μόνο με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και με τους φορείς που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το κράτος, όταν πρόκειται για έγγραφα τα οποία έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες και τους φορείς αυτούς. Αντί των πρωτοτύπων ή των επικυρωμένων αντιγράφων, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν στις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα και στη συνέχεια, οι υπηρεσίες και οι φορείς αυτοί θα υποχρεούνται να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των φωτοαντιγράφων που έχουν υποβληθεί.
    Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης πράξεων εταιριών σε ΦΕΚ.
    Kαταργείται από την 1η Ιουλίου του 2014 η υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ ΑΕ- ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. Η ανάγκη δημοσιότητας για τις συγκεκριμένες πράξεις των εταιρειών καλύπτεται πλέον μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).
    Κατάργηση του γνησίου της υπογραφής στις υπεύθυνες δηλώσεις που υποβάλλονται κατά την Α' φάση των διαγωνισμών του Δημοσίου.

    Απλούστευση και Προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος

    Το υπουργείο προχώρησε στην κατάργηση συστημάτων αδειοδοτήσεων, ξεκινώντας από 25 διαδικασίες αδειοδότησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις καταργείται πλήρως η απαίτηση υποβολής φακέλου δικαιολογητικών.

    Στις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες ισχύει πλέον το σύστημα γνωστοποίησης, που κατατίθεται από τον ενδιαφερόμενο μετά τη χορήγηση προέγκρισης από τον δήμο:

    Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διάθεσης τροφίμων και ποτών (19 δραστηριότητες αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών όπως παντοπωλείο, ιχθυοπωλείο, κρεοπωλείο, κατάστημα ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών και ζαχαρωδών ειδών κλπ).
    Καταστήματα παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (τέσσερις δραστηριότητες αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας όπως κομμωτήριο, κουρείο, κατάστημα περιποίησης χεριών ποδιών, εργαστήριο δερματοστιξίας).
    Γυμναστήριο ή αθλητική σχολή (αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού).

    Υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών- βεβαιώσεων

    Αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών (ένταξη νέων πιστοποιητικών, επικαιροποίηση παλαιών, κατάργηση της αυτεπάγγελτης αναζήτησης κατόπιν συναίνεσης του πολίτη) στα υπουργεία:

    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    Ναυτιλίας και Αιγαίου.
    Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    Εθνικής Άμυνας.

    Περιορισμός συναρμοδιοτήτων υπουργών

    Υστερα από πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο περιορίζονται ή καταργούνται συναρμοδιότητες υπουργών, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, για την έκδοση ατομικού ή κανονιστικού χαρακτήρα διοικητικών πράξεων (ΚΥΑ ή Π.Δ.). Ο συνολικός αριθμός των υπογραφών που καταργήθηκαν ανέρχεται σε 150.

    Πηγή: Οι 15 διοικητικές αλλαγές που έρχονται για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/154841#ixzz31j1tcb6Y
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 15/05/14, 10:21 am

    του Peter Spiegel
    Το απόρρητο «σχέδιο Ζ» για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τι προέβλεπε και γιατί προκάλεσε τρόμο στις Βρυξέλλες. Ο ρόλος Προβόπουλου, Παπαδήμου και ο φόβος bank run. Η πίεση των γερακιών του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και πώς η Μέρκελ έκανε πίσω.
    Σχολιάστε 3 & δείτε τα σχόλια
    269 175 +12 3
    Το μυστικό σχέδιο για το Grexit - Οι νέες αποκαλύψεις των FT

    Κάθε εργάσιμη ημέρα από τότε που ξέσπασε η κρίση, ο Γιώργος Προβόπουλος, ο γκριζομάλλης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, συγκαλούσε στις 6 μ.μ. στο γραφείο του μια μικρή ομάδα έκτακτης ανάγκης για την επιθεώρηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό που άκουσε στις 15 Ιουνίου 2012 ήταν αρκετό για να τον κάνει να χλομιάσει.

    Ήταν την Παρασκευή πριν από τις βουλευτικές εκλογές -τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα– και η χώρα φαινόταν να βυθίζεται στον πανικό. Εκείνη την ημέρα, οι Έλληνες απέσυραν πάνω από 3 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε τους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα από τις τράπεζες στα στρώματά τους τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ποτέ σε τέτοια κλίμακα.

    «Μέσα σε λίγες ημέρες, θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει μια κανονική τραπεζική κρίση», ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Προβόπουλος. Με τον ρυθμό αυτό η Ελλάδα θα είχε ξεμείνει από χαρτονομίσματα μέσα σε μία ή δύο μέρες.

    Ωστόσο, εν αγνοία σχεδόν ολόκληρου του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, μια μικρή ομάδα αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εργάαζότνα μυστικά για μήνες προετοιμαζόμενη για την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Το μυστικό τους πρόγραμμα δράσης, γνωστό και ως «σχέδιο Ζ», ήταν ένα λεπτομερές κείμενο για το πώς θα αναδομούνταν η οικονομική και η τραπεζική υποδομή της Ελλάδας σε περίπτωση που έφευγε από το ευρώ.

    Το σχέδιο συγκροτήθηκε από είκοσι περίπου αξιωματούχους, σε μικρές ομάδες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη και στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Αξιωματούχοι που εργάστηκαν στο μέχρι πρότινος κρυφό σχέδιο επέμειναν ότι δεν ήταν ένας χάρτης για να αναγκαστεί η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Ήταν ακριβώς το αντίθετο.

    Οι ίδιοι φοβόντουσαν ότι το Grexit θα είχε εκρηκτικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας μαζικές τραπεζικές αναλήψεις σε άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης και δημιουργώντας ερωτήματα για το ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα φύγει από το ευρώ.

    Αλλά από τις αρχές τους 2012, πολλοί εξ αυτών των αξιωματούχων πίστευαν πως ήταν ανεύθυνο να μην είναι προετοιμασμένοι για μια έξοδο της Ελλάδας. «Πάντα λέγαμε: είναι στόχος μας να τους κρατήσουμε μέσα», ανέφερε ένας εκ των μελών της ομάδας. «Είναι μηδενική η πιθανότητα να φύγουν; Όχι. Αν είναι κανείς στο συμβούλιο μιας εταιρείας και έχει πιθανότητα μόλις 10% για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προετοιμάζεται για το χειρότερο», σημείωσε.

    Τους τελευταίους έξι μήνες, οι Financial Times έχουν πάρει συνεντεύξεις από δεκάδες αξιωματούχους που είχαν άμεση εμπλοκή στην καταπολέμηση της κρίσης της ευρωζώνης για να εξετάσουν πώς στο τελευταίο επεισοδιακό της έτος οι ηγέτες αυτοί μεταμόρφωσαν το ευρωπαϊκό σχέδιο σε κάτι εντελώς νέο: σε μια πολύ πιο συγκεντρωτική ευρωζώνη όπου οι θεσμοί της Ε.Ε. έχουν αναλάβει ευρύτατες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξουσίες, που κάποτε ανήκαν στις εθνικές κυβερνήσεις. Οι ψηφοφόροι που τάσσονται κατά αυτής της συγκέντρωσης εξουσιών στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη μπορεί να αποτελέσουν μια σημαντική δύναμη στις ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας.
    Μια νέα αίσθηση επείγοντος

    Ήταν ωστόσο άλλη μία παρ' ολίγον καταστροφή για την Ελλάδα -η οποία ως τα μέσα του 2012 είχε αντιμετωπίσει τις εξεγέρσεις, την εκτίναξη της ανεργίας και τη λιτότητα που είχαν προκαλέσει τα τέσσερα χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης στα πρότυπα της Μεγάλης Ύφεσης-, η οποία θα ανάγκαζε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν άμεση δράση. Από το 2009, η οικονομία της χώρας είχε συρρικνωθεί 20%.

    Σε καμία άλλη στιγμή της κρίσης το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης δεν βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάρρευσης από τις εβδομάδες πριν και μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο σχεδιασμός του Grexit έγινε πιο επιτακτικός όταν άρχισε να φαίνεται ότι το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ -καθοδηγούμενο από τον αντιμνημονιακό «επαναστάτη» Αλέξη Τσίπρα- βρισκόταν μια ανάσα από τη νίκη. «Αυτή ήταν η στιγμή που είπα στον εαυτό μου: Πρέπει να τελειώσουμε αυτήν τη δουλειά», είπε πρόσωπο που συμμετείχε στο «σχέδιο Ζ».
    Η κρίση παίρνει κεφάλια

    Την ώρα που η πλειονότητα των ηγετών του κόσμου πετούσε για το Λος Κάμπος του Μεξικού για το ετήσιο συνέδριο του G20 που γινόταν το ίδιο Σαββατοκύριακο με τις ελληνικές εκλογές, μια μικρή ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων βρισκόταν στα γραφεία τους σε περίπτωση που το «σχέδιο Ζ» έπρεπε να ενεργοποιηθεί.

    Εργάζονταν υπό τις εντολές του Όλι Ρεν, του Ευρωπαίου επιτρόπου για οικονομικά θέματα, ο οποίος είχε ακυρώσει την πτήση του για το Μεξικό για να παραμείνει στις Βρυξέλλες. Ο Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έμεινε στη Φρανκφούρτη και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, ήταν και αυτός σε επιφυλακή.

    Το «σχέδιο Ζ» δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ήρθε δεύτερος, επιτρέποντας στα δύο μεγάλα κόμματα και στη ΔΗΜΑΡ να σχηματίσουν έναν άβολο συνασπισμό και να συμφωνήσουν τελικά να συνεχίσουν το μονοπάτι του προγράμματος διάσωσης.

    Όμως ανώτατοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως το παρ' ολίγον ατύχημα εκείνου του καλοκαιριού και οι συνεχείς συζητήσεις για την παραμονή της Ελλάδας συνέβαλαν στο να ξεκαθαρίσει η στάση των πολιτικών της ευρωζώνης - ειδικά στο Βερολίνο όπου οι διαμάχες για το αν έπρεπε να φύγει η Ελλάδα μαίνονταν για πάνω από τρεις μήνες, προτού αποφασίσει να τις τελειώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
    Μια εντυπωσιακή αναστροφή

    Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι ένα επίμαχο ζήτημα από τη στιγμή που η χώρα υιοθέτησε το κοινό νόμισμα το 2001. Μετά από χρόνια προειδοποιητικών μηνυμάτων, η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., ξεκίνησε έρευνα το 2004 από την οποία βρήκε ότι η Ελλάδα είχε δώσει λανθασμένα στοιχεία, ανακοινώνοντας νούμερα που παρουσίαζαν πιο θετική εικόνα για την κατάσταση των δημοσιονομικών της.

    Παρά την ενδημική κακοδιαχείριση, η Αθήνα κατάφερε να εκμεταλλευτεί τα χαμηλά επιτόκια που έφερε η συμμετοχή στην ευρωζώνη για να συνεχίσει την ξένοιαστη πορεία με δανεικά. Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν έδωσαν σημασία στα προειδοποιητικά μηνύματα των λογιστών των Βρυξελλών.

    Αλλά όταν το 2011 το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας άρχισε να ταλανίζεται, το ζήτημα μεταφέρθηκε από τις σκονισμένες εκθέσεις της Ε.Ε. σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των πιο ισχυρών Ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της Ε.Ε., ο Σόιμπλε, ο πανίσχυρος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έγινε ο πιο ένθερμος συνήγορος του Grexit.

    Mέχρι τις αρχές του 2012 ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης γινόταν σε θεωρητικό επίπεδο, κυρίως από οικονομολόγους και διάφορα υπουργεία Οικονομικών, καθώς και από το οικονομικό διευθυντήριο της Επιτροπής, που προσπάθησε να υπολογίσει τον αντίκτυπο που θα είχε το Grexit στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

    Επί της ουσίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο σχεδιασμός εναλλακτικών σχεδίων ήταν περιορισμένος, ίσως και ανύπαρκτος. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ως τον Νοέμβριο του 2011, απέκλεισε κάθε συζήτηση για Grexit από φόβο πως ακόμα και μια υποψία ότι το σκέφτεται η κεντρική τράπεζα θα οδηγούσε σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ανέφεραν πρώην αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

    Στις Βρυξέλλες, μια ομάδα υπό τις οδηγίες του Μάρκο Μπούτι, επικεφαλής του οικονομικού διευθυντηρίου της Κομισιόν, είχε συγκεντρώσει στα κρυφά δεδομένα, με στόχο να πείσει τη Γερμανία και τους συμμάχους ότι το Grexit θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο χάος από αυτό που υπολόγιζαν. Όμως δεν υπήρξαν πιο συγκροτημένες κινήσεις σχεδιασμού, από φόβο ότι θα υπάρξουν διαρροές.

    Μόνο στο ΔΝΤ, το οποίο είχε τεράστια εμπειρία από κάθε είδους καταστροφές, είχε αρχίσει να γίνεται σοβαρή δουλειά.

    Όταν το θέμα του Grexit θίχτηκε για πρώτη φορά δημοσίως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011-οπότε η Μέρκελ και ο Σαρκοζί πίεζαν για δημοψήφισμα εξόδου ή όχι από το ευρώ- δεν υπήρχε σχέδιο αν η Ελλάδα επέλεγε να αποχωρήσει.

    Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωναν έκπληκτοι που η Μέρκελ και ο Σαρκοζί είχαν προβάλει την ιδέα της εθελοντικής εξόδου από την Ε.Ε., την οποία προηγουμένως αρνούνταν επίμονα. Ακόμη και αξιωματούχοι που εργάζονταν στενά με τους δύο ηγέτες αιφνιδιάστηκαν. «Έπεσα από την καρέκλα μου», δήλωσε ένας από αυτούς που συμμετείχαν στις κλειστές συζητήσεις με τους δύο ηγέτες.

    Η επεξεργασία του σχεδίου Ζ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 υπό την επίβλεψη τεσσάρων ανδρών. Ο Άσμουνσεν, ο Γερμανός που συμμετείχε στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, είχε αναλάβει μετά από εντολή Ντράγκι να είναι επικεφαλής του «project» στο πλαίσιο της ΕΚΤ.

    Ο Τ. Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group ανέλαβε τον συντονισμό με τις Βρυξέλλες και τον κ. Μπούτι. Και ο Π. Τόμσεν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, στην Αθήνα, παρείχε στοιχεία από το ΔΝΤ.

    Οι προσπάθειες να κρατηθούν μυστικές οι πληροφορίες από τα μικρά επιτελεία των τεσσάρων ανδρών ήταν ισχυρές για τον ίδιο λόγο που ο Τρισέ είχε απαγορεύσει έναν τέτοιο σχεδιασμό: η δημόσια αποκάλυψη του θέματος θα προκαλούσε τέτοιο πανικό που θα τους ανάγκαζε να θέσουν το σχέδιο σε λειτουργία.

    Σύμφωνα με έναν παράγοντα των συνομιλιών, δεν συντάχθηκε ποτέ ούτε ένα έγγραφο του σχεδίου και οι συνομιλητές δεν αντάλλαξαν ούτε ένα email σχετικά με το έργο τους. «Ήταν απολύτως προστατευμένο, ακόμη και εντός των θεσμών», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ακόμη και ανάμεσα στις ομάδες υπήρχε τείχος προστασίας». Αποφασίστηκε να μη συμμετέχουν Έλληνες αξιωματούχοι, λόγω του φόβου διαρροών.

    Τα τείχη προστασίας απέδωσαν. Κατά τη διάρκεια δείπνου μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο και της Α. Μέρκελ στην καγκελαρία στο Βερολίνο δύο εβδομάδες σχεδόν πριν από τις ελληνικές εκλογές, η Α. Μέρκελ ζήτησε από τον Μπαρόζο να της επιβεβαιώσει ότι υπάρχει σχέδιο στην περίπτωση που η Ελλάδα απορρίψει τις προϋποθέσεις της διάσωσης και επέλθει το Grexit.

    Ο κ. Μπαρόζο παραδέχτηκε την ύπαρξη του σχεδίου και προσφέρθηκε να της το παρουσιάσει, εκείνη όμως απάντησε ότι της φτάνει ο λόγος του, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Στο γερμανικό σύστημα, η Bundestag έχει δικαίωμα να απαιτήσει να δει τέτοιου είδους έγγραφα και οι ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνταν ότι θα υποχρεωνόταν να αποκαλύψει το σχέδιο αν το είχε σε χαρτί.
    Από τα λόγια στην πράξη

    Αν και οι F.T. δεν απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία του «σχεδίου Ζ», αξιωματούχοι που τα είδαν σχολιάζουν ότι αντιστοιχούσε σε ένα λεπτομερές σενάριο για το πώς θα δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το μηδέν.

    Στην Ουάσιγκτον, παράγοντες του ΔΝΤ ετοίμασαν μια 20σέλιδη προσομοίωση δράσεων. Αντλώντας από την εμπειρία τους σε τραπεζικές καταρρεύσεις και νομισματικές κρίσεις, είπαν ότι το λεπτομερές σχεδιάγραμμα του ΔΝΤ περιελάμβανε δραματικές κινήσεις, όπως κλείσιμο όλων των ΑΤΜ και επιβολή ελέγχων στα σύνορα για την αποτροπή μαζικής εξόδου κεφαλαίων.

    Στην ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι μελέτησαν την εμπειρία της Αργεντινής με την έκδοση IOU (από το αγγλικό «I owe you» που σημαίνει «σου χρωστάω»), ανεπίσημου εγγράφου ανάληψης μιας υποχρέωσης πληρωμής σε αντικατάσταση των χαρτονομισμάτων κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης 2001, αφού τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα που θα κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα δεν θα είχαν πλέον νόμιμη ισχύ. Ανάμεσα στις επιλογές ήταν η έκδοση ελληνικών υποσχετικών χρέους IOU σε αξία περίπου μισή από τα ευρώ που θα υπήρχαν, καθώς η εκτύπωση νέων τραπεζογραμματίων στην Ελλάδα θα ήταν διαδικαστικός εφιάλτης.

    Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μελέτησαν επίσης την εισαγωγή νέων δηναρίων στο Ιράκ από τον αμερικανικό στρατό το 2003, αλλά πάλι φοβήθηκαν την τεχνική πρόκληση. Οι ΗΠΑ έκαναν τρεις μήνες για το έργο, αλλά είχαν πίσω τους τον μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο και τα εργαλεία του. Η Ελλάδα είχε πολύ περιορισμένες δυνατότητες εκτύπωσης και μετά την εισαγωγή του ευρώ τύπωνε σχεδόν μόνο χαρτονομίσματα των 10 ευρώ.

    Αναλόγως περίπλοκο ήταν το βασικό «υδραυλικό σύστημα» της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα, όπως κάθε χώρα της ευρωζώνης, συνδέεται μέσω του δικτύου Target 2, ένα κολοσσιαίο εσωτερικό σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών που λειτουργεί η ΕΚΤ και οι εθνικές τράπεζες και επιτρέπει τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές. Αν αποσυνδεόταν από το Target 2, δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι εκκαθαρίσεις συναλλαγών και η οικονομία θα έμενε παγωμένη. Το δε σύνολο του συστήματος θα έπρεπε να ξαναστηθεί.

    Ανάλογος όγκος εργασίας έπεφτε στις Βρυξέλλες. Κάποια κομμάτια έφταναν σε αδιέξοδο λόγω της νομοθεσίας της Ε.Ε.: Πώς θα μπορέσει μια μαντρωμένη οικονομία να παραμείνει πλήρως ενταγμένο μέλος της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε., που απαιτεί ελεύθερη κίνηση αγαθών; Ποιες νομικές αρχές θα αναλάμβαναν τον έλεγχο κεφαλαίων; Άλλες προετοιμασίες ήταν πολύ πιο πρακτικές, όπως ποιοι αξιωματούχοι θα εμφανιστούν στον κόσμο να ανακοινώσουν το νέο στάτους της Ελλάδας.

    Για πολλούς που εργάστηκαν στο έργο, το «σχέδιο Ζ» ήταν μια άσκηση τόσο επιχειρημάτων, όσο και πράξεων. Ήθελαν να δείξουν στους υπέρμαχους του Grexit ότι ήταν ένας ηράκλειος άθλος, κάτι που δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν, όταν καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι. Αλλά το καλοκαίρι του 2012 οι Έλληνες ψηφοφόροι σχεδόν τους υποχρέωσαν.
    Μια σκληρή χρεοκοπία

    Με την προσοχή της Ευρώπης στραμμένη στη Γαλλία, όπου ο Σαρκοζί διεξήγαγε έναν αποτυχημένο αγώνα επανεκλογής την ίδια ημέρα με τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, λίγοι ήταν εκείνοι εκτός Ελλάδας που περίμεναν την καταιγίδα που πλησίαζε. Ακόμη και εντός αυτής, πολλοί πολιτικοί ηγέτες έμειναν έκπληκτοι όταν άρχισαν να βγαίνουν τα αποτελέσματα το απόγευμα της Κυριακής 6 Μαΐου.

    Στα τελευταία 40 χρόνια περίπου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, στην εκλογική πολιτική της Ελλάδας κυριαρχούσαν δύο κόμματα, το αριστερό ΠΑΣΟΚ και η δεξιά Νέα Δημοκρατία. Αλλά όσο βάθαινε η κρίση, εν μέσω κατηγοριών από τους επιθεωρητές του μνημονίου για κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων και από τα δύο κόμματα, το status quo άρχισε να διαλύεται.

    Αντικυβερνητικές ομάδες της δεξιάς και αριστεράς, που κάποτε θεωρούνταν περιθωριακές, άρχισαν να κερδίζουν τη συμπάθεια του εκλογικού σώματος. Το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής βρήκε δεκτικό κοινό στους αποξενωμένους φτωχούς των πόλεων. Ο χαρισματικός κ. Τσίπρας βρήκε το δικό του εύφορο έδαφος στους υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, που είχε διαπραγματευτεί τα μνημόνια.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ν.Δ. κέρδισε την αναμέτρηση, αλλά με ποσοστό κάτω του 19%, δηλαδή 14,6 μονάδες χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκλογές. Ακόμη πιο δραματική ήταν η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που ήρθε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με μόλις 13% δηλαδή 31 μονάδες χαμηλότερα από το 2009.

    «Δεν διαβάζαμε σωστά όσα συνέβαιναν στην ελληνική κοινωνία», σχολίασε βετεράνος του ΠΑΣΟΚ. «Γνωρίζαμε ότι υπήρχε πολλή οργή, αλλά καθώς ήμασταν δεμένοι με το μνημόνιο και θέλαμε να πετύχει και πιστεύαμε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή, δεν είδαμε -κανένας δεν είδε- την άνοδο της Χ.Α. ούτε τη θεαματική ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τη δική μας κατάρρευση».

    Ένας άνθρωπος που δεν εξεπλάγη ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ελλάδας, που είχε καταφέρει να κρατήσει τν χώρα όρθια κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας του. Σε συνέντευξή του, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι δημοσκοπήσεις τις παραμονές των εκλογών τον έκαναν να ανησυχεί τόσο πολύ για το γεγονός ότι θα αποδειχθούν ατελέσφορές, που έμεινε στο γραφείο του τη νύχτα της Κυριακής ώστε να προετοιμαστεί για το σοκ στις αγορές.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές αρχές φοβούνταν ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα ξέφευγαν αν τα ανταγωνιστικά κόμματα δεν κατάφερναν να σχηματίσουν κυβέρνηση γρήγορα. Φοβούνταν όμως επίσης ότι η νέα κυβέρνηση, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ή και τη Ν.Δ. θα απέρριπτε το πρόγραμμα διάσωσης, υποχρεώνοντας την Ε.Ε. να τραβήξει την πρίζα. Ο κίνδυνος ήταν να μην επιτρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα υποστήριζε το νέο οικονομικό πρόγραμμα, ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.

    Σε τηλεδιάσκεψη, οι επτά Ευρωπαίοι ηγέτες που κατευθύνονταν στο Λος Κάμπος για τη σύνοδο του G20 συμφώνησαν να παραμείνουν σε μια κοινή γραμμή: Θα υπόσχονταν στήριξη στην Ελλάδα, αλλά μόνο εφόσον εκείνη υποτασσόταν στις προϋποθέσεις του προγράμματος διάσωσης. Δεν θα γινόταν επαναδιαπραγμάτευση.

    Χωρίς κεφάλαια διάσωσης, η Αθήνα δεν θα μπορούσε πλέον να πληρώσει τα έξοδά της και υπήρχε κι ένα ομόλογο 3,1 δισ. ευρώ που έληγε τον Αύγουστο, τμήμα του οποίου κατείχε η ΕΚΤ.

    Μια σκληρή χρεοκοπία, με αποτυχία αποπληρωμής ομολόγου, θεωρούνταν επί μακρόν ο πιο πιθανός δρόμος για το Grexit, αφού δεν υπήρχε κανένας να δανείσει στην Αθήνα.

    Δεν θα ήταν μόνο η κυβέρνηση που θα έμενε από ρευστό. Εκείνη την περίοδο, οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνταν από τον έκτακτο δανεισμό της κεντρικής τράπεζας για να παραμένουν ζωντανές γιατί ο ιδιωτικός τομέας είχε σταματήσει να δανείζει. Για να πάρουν αυτά τα δάνεια οι τράπεζες έπρεπε να παράσχουν κάποιο είδος εγγύησης, που για τα περισσότερα κράτη της ευρωζώνης σήμαινε κρατικά ομόλογα. Αυτά τα ομόλογα θα ήταν άχρηστα σε περίπτωση σκληρής χρεοκοπίας, οπότε τα δάνεια θα κόβονταν. Χωρίς έκτακτη ρευστότητα, οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν. Χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία.

    Αυτό δεν θα συνέβαινε σε ένα παραδοσιακό νομισματικό σύστημα. Αλλά η Ελλάδα δεν είχε κεντρική τράπεζα με την παραδοσιακή έννοια. Η κεντρική της τράπεζα βρισκόταν στη Φρανκφούρτη, διοικούμενη από μη Έλληνες και δεν υπήρχε τρόπος να πιεστεί η ΕΚΤ να δανείσει στις ελληνικές τράπεζες. Ο μόνος τρόπος επανεκκίνησης του τραπεζικού συστήματος θα ήταν να στήσει η Αθήνα τη δική της κεντρική τράπεζα και να αρχίσει να τυπώνει δικό της χρήμα.
    «Εξόντωση της χώρας εντός ωρών»

    Όμως ο κ. Παπαδήμος και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν να φοβούνται ένα δεύτερο σύμπτωμα που έδειχνε προς Grexit μετά τις εκλογές του Μαΐου: μαζικές τραπεζικές αναλήψεις.

    Αν άρχιζαν οι αναλήψεις πανικού, η κατάληξη θα ήταν ίδια με τη σκληρή χρεοκοπία. Οι ελληνικές τράπεζες θα ξέμεναν κυριολεκτικά από ρευστό, και η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να τις χρηματοδοτήσει γιατί θα ήταν αναξιόχρεες. «Οι κανόνες απαγορεύουν σαφώς την παροχή ρευστότητας χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, κι αυτό σημαίνει ότι σκοτώνεις τη χώρα μέσα σε ώρες», σχολίασε αξιωματούχος της ΕΚΤ. Για να γίνει η τραπεζική επανεκκίνηση, θα χρειαζόταν νέο νόμισμα.

    Καθώς τα πολιτικά κόμματα τσακώνονταν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Παπαδήμος λάμβανε καθημερινές ενημερώσεις από την κεντρική τράπεζα για τα χρήματα που σήκωναν οι καταθέτες. Τα ποσά γίνονταν τόσο μεγάλα που έγραψε προειδοποιητική επιστολή στον Πρόεδρο της Ελλάδας. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές σύντομα.

    Από τις αρχές του 2009, οι ελληνικές αρχές είχαν καταφέρει να διαχειριστούν με επιτυχία ένα τραπεζικό τροχάδην σε αργή κίνηση, όπου οι καταθέσεις είχαν μειωθεί από 245 δισ. ευρώ σε λιγότερα από 174 δισ. τις παραμονές των εκλογών του 2012. Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, το ένα τρίτο αυτών των κεφαλαίων εξήλθε από τη χώρα, ένα τρίτο δαπανήθηκε για τη συντήρηση του βιοτικού επιπέδου που κατέρρεε και ένα τρίτο είχε κρυφτεί σε στρώματα και μπαούλα, με τον φόβο ότι τα ευρώ θα μετατραπούν σε δραχμές αν μείνουν στις τράπεζες.

    Υπό τον κ. Προβόπουλο, η κεντρική τράπεζα έφτασε μέχρι να φέρνει αεροπορικώς επιπλέον ευρώ από άλλες χώρες της Ε.Ε. για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε ακόμα μεγαλύτερες αναλήψεις. Επιβλήθηκε μια νέα... συνήθεια: Αν ερχόταν ένας Έλληνας καταθέτης και ζητούσε μεγάλη ανάληψη, του έλεγαν να επιστρέψει την επόμενη ημέρα. Για τους Έλληνες κεντρικούς τραπεζίτες, είχε μεγάλη σημασία να υπάρχει ρευστό την επόμενη που θα επέστρεφε. «Τι θα γινόταν αν έμπαινε ένας καταθέτης και ζητούσε τα χρήματά του και του απαντούσαν: Λυπάμαι, δεν έχουμε τόσο ρευστό;» δήλωσε ο κ. Προβόπουλος. Το εκπληκτικό ποσό των 28,5 δισ. ευρώ σε νέα χαρτονομίσματα διοχετεύτηκε στην Ελλάδα στο διάστημα πριν από τις εκλογές του 2012.

    Αλλά οι φρενήρεις αναλήψεις μεταξύ των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου –η κεντρική τράπεζα έκανε αποστολές ποσών 24 ώρες την ημέρα- τρόμαξε τους αξιωματούχους και ειδικά εκείνους της ΕΚΤ. Οι μαζικές τραπεζικές αναλήψεις δημιούργησαν ερωτήματα δημοκρατικής νομιμότητας - πώς μια μη εκλεγμένη ομάδα κεντρικών τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη, αποφασίζοντας μόνη της ποιες ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον αξιόχρεες, μπορεί να είναι εκείνη που θα εκδιώξει την Ελλάδα από το ευρώ;

    Εντός της ΕΚΤ, υπήρχε συμφωνία ότι την απόφαση που θα οδηγούσε στο Grexit δεν θα την έπαιρναν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Η απόφαση έπρεπε να περάσει στους πολιτικούς της ευρωζώνης.

    Στη συνάντηση της 25ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες με τους Μπαρόζο, Ρομπέι και τον Γιούνκερ να συμμετέχει διά τηλεφώνου, ο Ντράγκι ενημέρωσε τους ηγέτες ότι θα ζητηθεί από τους πολιτικούς της ευρωζώνης να εγγυηθούν για τα έκτακτα δάνεια προς τις εμπορικές τράπεζες, πριν τραβήξει η ΕΚΤ την πρίζα.

    Η προειδοποίηση του Ντράγκι δεν ήταν ακαδημαϊκή άσκηση. Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ντράγκι είχε πει στους ηγέτες ότι μια περίοδος αβεβαιότητας θα ξεκινήσει 30 ημέρες πριν από τη λήξη του ομολόγου του Αυγούστου στις 20 Ιουλίου. Αν και ο Αντώνης Σαμαράς είχε συστήσει κυβέρνηση συνασπισμού μία εβδομάδα νωρίτερα, η νέα κυβέρνηση συνέχιζε να ζητά αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Και η Μέρκελ δεν είχε ακόμη αποφασίσει αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.
    Το «μολυσμένο πόδι»

    Για τη Γερμανία, η συζήτηση για το Grexit απηχούσε σχεδόν κάθε συζήτηση για το ενιαίο νόμισμα που ακολούθησε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Θα γίνει μια νομισματική ένωση υπό γερμανική καθοδήγηση που θα απαρτίζεται από μικρό αριθμό γειτονικών κρατών με παρόμοιες οικονομίες ή ένα ευρύτερο πολιτικό έργο, που καλωσορίζει ακόμη και όσους είναι οικονομικά λιγότερο ανταγωνιστικοί.

    Η Α. Μέρκελ επιχείρησε να δώσει τις δικές της απαντήσεις πριν από το καλοκαίρι του 2012. Δεν θα ήταν μεγάλη υπερβολή να πούμε ότι ιδιωτικώς συμβουλεύθηκε κάθε μεγάλο οικονομικό και πολιτικό μυαλό στην Ευρώπη εκείνο το διάστημα.

    Σε συνάντηση στο Βερολίνο στις αρχές Ιουνίου με τον Μπαρόζο, «ψάρεψε» την άποψή του, φοβούμενη ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα τους υποχρέωναν να αντιδράσουν, επιλέγοντας μια κυβέρνηση που θα απέρριπτε το μνημόνιο. Όταν ο Μπαρόζο της είπε ότι το Grexit θα ήταν καταστροφή και ότι ο Α. Σαμαράς πιθανότατα θα κέρδιζε, η Μέρκελ απάντησε ότι για τον Σαμαρά ακριβώς ανησυχούσε, αφού συντασσόταν με την εκστρατεία κατάργησης του προγράμματος.

    Δύο ημέρες αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, είχε ανάλογου περιεχομένου συζήτηση με τη Μέρκελ στο Βερολίνο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Αν και ήταν λιγότερο αισιόδοξος από τον Μπαρόζο για τη δυνατότητα της Ελλάδας να κάνει στροφή, η συμβουλή του ήταν η ίδια: Η αντίδραση των αγορών πιθανότατα θα είναι βίαιη και θα είναι δύσκολο να σταματήσουν μαζικές τραπεζικές αναλήψεις, σύμφωνα με τη βρετανική εμπειρία της Northern Rock.

    Οι σύμβουλοι της Μέρκελ ήταν μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα: στο στρατόπεδο του ντόμινο και στο στρατόπεδο του... μολυσμένου ποδιού. Το πρώτο προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα θα προκαλέσει πανικόβλητες πωλήσεις όλων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, που πιθανόν να ακολουθήσουν μαζικές τραπεζικές αναλήψεις σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.

    Το στρατόπεδο του μολυσμένου ποδιού ισχυριζόταν ότι αν αποκοπεί η Ελλάδα η υπόλοιπη ευρωζώνη θα επιστρέψει σε υγιή ζωή. «Ήταν αυτά τα δύο στρατόπεδα και υπήρχαν καλοί οικονομολόγοι και στα δύο», σχολίασε Γερμανός αξιωματούχος.

    Επικεφαλής του μολυσμένου ποδιού ήταν ο Σόιμπλε. Αρκετοί παράγοντες που μίλησαν μαζί του δήλωσαν ότι θεωρούσε την έξοδο της Ελλάδας σχεδόν ιδανική, ως κάτι απαραίτητο που θα έσωζε το ευρωπαϊκό έργο για το οποίο δούλεψε σε όλη την πολιτική του καριέρα.

    «Δεν έχει γίνει κατανοητό ότι αυτό συνέβη επειδή είναι ένθερμος φιλοευρωπαϊστής», σχολίασε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Ο κόσμος νομίζει ότι δεν συμπαθεί τους Έλληνες. Δεν είναι αλήθεια. Είναι επειδή αγαπά την Ευρώπη τόσο πολύ, και όποιον τα χαλάει στην ευρωπαϊκή ιδέα τον θεωρεί αντιευρωπαϊστή, που δεν έχει θέση μέσα στον δικό του κόσμο».
    Ο ηθικός κίνδυνος

    Αυτή η πορεία ορισμένες φορές οδήγησε σε σύγκρουση με την κυρία Μέρκελ, λένε αξιωματούχοι. Αν και ο Σόιμπλε ήταν πολύ περισσότερο έτοιμος από την καγκελάριο να αφήσει την Ελλάδα, ήταν επίσης περισσότερο πρόθυμος να αυξήσει τη γερμανική συμμετοχή στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης προκειμένου να βοηθήσει ώστε να διαμορφωθεί ένα αδιαπέραστο τοίχος προστασίας ώστε να προστατεύσει άλλα κράτη-μέλη

    Μέσα στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υπήρχε μια κεντρική ομάδα που πήρε ακόμα ποιο σκληρή στάση. Κυρίως εστίαζε στον «ηθικό κίνδυνο» ο οποίος έλεγαν ότι αυξάνει στην ευρωζώνη όταν οι χώρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν συνέπειες για την κακή δημοσιονομική πολιτική. Ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη ένιωθαν ότι «θα πρέπει να θυσιάσεις έναν για να τρομάξεις τους υπόλοιπους», υποστήριξε πρόσωπο που ενεπλάκη στις συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

    Η συνδυασμένη ανάλυση των αξιωματούχων του υπουργείου υποστήριζε ότι το Grexit θα κόστιζε λιγότερο βραχυχρόνια από το να προσπαθήσεις να κρατήσεις μια θεμελιωδώς αφερέγγυα χώρα επ’ αόριστον σε υποστήριξη. Εξωτερικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να κάνουν αντίστοιχες μελέτες.

    Στην κυρία Μέρκελ δόθηκαν αντικρουόμενες συμβουλές από τρεις κεντρικούς τραπεζίτες στους οποίους στηρίχθηκε πολύ στις βολιδοσκοπήσεις που είχε πριν τις διακοπές της και τους οποίους εμμέσως εμπιστεύονταν: Ο Ασμουνσεν, ο οποίος ήταν αναπληρωτής του κ. Σόιμπλε πριν μετακομίσει στην ΕΚΤ, ο Βάιντμαν πρώην οικονομικός της σύμβουλος τον οποίο η ίδια όρισε ως επικεφαλή της Bundesbank ένα χρόνο νωρίτερα και ο Χίλντεμπραντ, πρώην επικεφαλής της ελβετικής κεντρικής τράπεζας.

    Ολοι ασπάζονταν τις ανησυχίες για τον ηθικό κίνδυνο και πίστευαν ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να τηρήσει τις υποσχέσεις που ανέλαβε ως μέρος του προγράμματος διάσωσης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ατελείωτη μεταφορά χρήματος των γερμανών φορολογουμένων προς την Αθήνα. Αλλά είπαν επίσης στην καγκελάριο ότι ήταν «τρελό» να προσπαθήσει να προβλέψει το κόστος ενός Grexit.

    Ενας ευρωπαϊος αξιωματούχος που μίλησε τότε με τον Ασμουνσεν λέει ότι η συμβουλή του στην Μέρκελ ήταν: «μπορείς να έχεις κάτι που έχει ήδη τιμολογηθεί και μετά μπορείς να το περιορίσεις ή μπορεί να βρεθείς με μια ευρωζώνη των 10 κρατών».

    Η δουλειά του Μπούτι και της ομάδας του στις Βρυξέλλες επίσης δείχνει να έχει αποδώσει. Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι διαμηνύθηκε στην Μέρκελ πως θα ήταν σχεδόν αδύνατο να πείσει και τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης στο να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο εξόδου και να γίνει αυτό μυστικά, χωρίς οι αγορές να αντιληφθούν την προσπάθεια, ειδικά όταν η Ελλάδα δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον να φύγει.

    Η πολιτική συζήτηση στο Βερολίνο γύρω από το Grexit ήταν η περισσότερο υποκειμενική. Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες που είχαν απευθείας επαφές με την Μέρκελ λένε ότι είχε λιγότερο συναισθηματική προσέγγιση γύρω από το ευρωπαϊκό project από χριστιανοδημοκράτες προκατόχους της όπως ο Χ. Κόλ και ο Κ. Αντενάουερ. Το αποδίδουν αυτό στην ζωή της πριν μπει στην πολιτική, όταν ήταν στην ανατολική Γερμανία, όπου πήγε ως ανήλικη και έζησε μέχρι την ενηλικίωση.

    Την ίδια στιγμή αρκετοί αξιωματούχοι λένε ότι άρχισαν να αισθάνονται το βάρος της ιστορίας που έπεφτε στους ώμους της. Ηθελε να είναι η καγκελάριος που «πολιτικά διέλυσε την Ευρώπη, ακόμα και αν αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο ότι θα συνέβαινε αλλά υπήρχε ως πιθανότητα;», λέει ένας γερμανός αξιωματούχος.

    Στα μέσα Ιουλίου η Μέρκελ έφυγε για τις καλοκαιρινές διακοπές έξι εβδομάδων για να σταθμίσει τις συμβουλές που είχε λάβει. Αν και δεν είχε αποφασίσει η «κακοφωνία» ανώτατων γερμανών πολιτικών που δημοσίως καλούσαν την Ελλάδα να φύγει είχε φτάσει σε «κορύφωση». «Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν νέες πληρωμές» δήλωσε ο Φίλιπ Ρέσλερ επικεφαλής του κόμματος που είχε συνασπιστεί στην κυβέρνηση της Μέρκελ καθώς προετοιμάζονταν για τις δικές του διακοπές. «Για μένα το Grexit έχει πάψει προ πολλού να προκαλεί τρόμο».
    Μια εντυπωσιακή αναστροφή

    Ενας ηγέτης που είχε πλήρη επίγνωση των συζητήσεων εντός της καγκελαρίας ήταν ο Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε σε συνεργάτες ότι πίστευε πως ένα από τα βασικά του καθήκοντα ως ο φρουρός των συνθηκών της Ευρώπης ήταν να αποτρέψει την φυγή ενός μέλους της ευρωζώνης ή της ΕΕ, είτε ήταν η Ελλάδα από το κοινό νόμισμα είτε η Βρετανία από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Με μια επί μακρόν καθυστερούμενη δόση 34,3 δισ. ευρώ να κρέμεται σε μια κλωστή και με τον Σαμαρά να συνεχίζει να πιέζει για μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα, ο Μπαρόζο αποφάσισε να γίνει ο πρώτος από τους «κλειστού κύκλου» ηγέτες που μάχονταν για την κρίση που επισκέφθηκε την Αθήνα από την αρχή της κρίσης.

    Η συζήτηση μεταξύ των δυο ανδρών κράτησε για δυο ώρες. Καθισμένος μπροστά σε ένα σβηστό τζάκι στο γραφείο του Σαμαρά ο Μπαρόζο είπε στο νέο πρωθυπουργό ότι οι απαιτήσεις για μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να σταματήσουν. Σύμφωνα με αξιωματούχους που ήταν στο δωμάτιο κάλεσε τον Σαμαρά να διαθέσει τουλάχιστον ένα χρόνο εκτελώντας τις υφιστάμενες απαιτήσεις. Μετά από αυτό θα μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των αναθεωρήσεων, υποστήριξε ο Μπαρόζο. Αλλά η εκτέλεση του προγράμματος θα πρέπει να προηγηθεί.

    «Μην αρχίσεις να ζητάς νέους όρους. Δεν υπάρχει περίπτωση», ένα πρόσωπο που ήταν στο δωμάτιο θυμάται πως είπε. Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να μεταφέρεις στη Γερμανία είναι πως θα κάνεις αυτά που ζητούνται.

    Το σκληρό μήνυμα από ένα πολιτικό σύμμαχο φαίνεται πως είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αξιωματούχοι που ήταν παρόντες είπαν ότι ο Σαμαράς άρχισε να ξαναγράφει τη δήλωσή του χειρόγραφα λέγοντας αργότερα τους δημοσιογράφους ότι θα ξεκινήσει «την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων» άμεσα.

    «Ο Σαμαράς έκανε την ποιο εντυπωσιακή αναστροφή στην ιστορία», δήλωσε υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
    Απλά δεν ξέρουν

    Εν τέλει πάντως το θέμα κατέληγε στη Μέρκελ, η οποία μετά από έξι εβδομάδες ξεκούρασης γύρισε στο Βερολίνο έχοντας αποφασίσει. Δεν υπήρχε επιστημονική βεβαιότητα. Ως προσεκτική πολιτική εκ φύσεως δεν θα προχωρούσε στο Grexit αν κανείς από τους συμβούλους της δεν μπορούσε να συμφωνήσει για τις συνέπειες.

    «Ολοι λέτε: Συγνώμη αλλά δεν ξέρουμε. Αν δεν ξέρετε, τότε δεν θα πάρω αυτό το ρίσκο», ένας σύμβουλος θυμάται πως είπε. «το νόημα ήταν: όλοι αυτοί μπορεί να είναι όλοι ηλίθιοι. Αλλά δεν ξέρουν».

    Η συζήτηση για το Grexit εντός της ευρωζώνης υποχώρησε. Η Μέρκελ έκανε μια υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στην Αθήνα τον Οκτώβριο. Στις Βρυξέλλες μετά από μια σειρά συναντήσεων των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ένα αναθεωρημένο σχέδιο διάσωσης συμφωνήθηκε, στο οποίο υποσχέθηκαν στην Αθήνα περισσότερη ανακούφιση χρέους αμέσως μόλις πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έγινε το 2013.

    Η συμφωνία για την αποδέσμευση των 34,3 δισ. ευρώ της δόσης είχε κλείσει ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου του 2012. Καθώς προσέρχονταν ο Σαμαράς έκανε μια σύντομη δήλωση. «Η αλληλεγγύη στην ένωση είναι ζωντανή. Το Grexit πέθανε». Ποτέ ξανά η Ελλάδα δεν θα απειλούνταν με έξοδο από το ευρώ.



    Το παραπάνω κείμενο αποτελεί το δεύτερο μέρος της έρευνας των Financial Times για την κρίση και τη σωτηρία του Ευρώ. Δείτε εδώ το πρώτο μέρος της έρευνας με το παρασκήνιο από τη σύνοδο των Καννών.
    ΠΗΓΗ: FT.com
    Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 15/05/14, 10:44 pm


    Κακλαμάνης: Γιατί δεν έγινα εγώ πρωθυπουργός και έγινε ο Παπαδήμος
    15.05.2014 17:52

    -A +A

    Τη δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν την 8η Νοεμβρίου 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να παραιτηθεί από το αξίωμά του, δίνει ο Απόστολος Κακλαμάνης.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση στην προσωπική του ιστοσελίδα περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις συζητήσεις που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας μετά την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού.

    Αναλυτικά τι αναφέρει στην επιστολή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής:

    Διάφορα δημοσιεύματα δηλώσεων ή ρεπορτάζ, αναφερόμενα στην παραίτηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τις διεργασίες που κατέληξαν στη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ανακριβολογούν. Η αλήθεια έχει ως εξής:

    Το πρωί της 8ης Νοεμβρίου 2011, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με κάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή και μου ανακοίνωσε την απόφασή του όπως, για λόγους εθνικού συμφέροντος παραιτηθεί, ότι θα παραμείνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ότι πρότεινε στον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, που συμφώνησε αμέσως, να αναλάβω ως πρωθυπουργός το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετείχαν και θα στήριζαν στη Βουλή οι Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αφού συζητήσαμε για τα προηγηθέντα γεγονότα, υποσχέθηκα να απαντήσω σε μισή με μια ώρα, όπερ και έπραξα, επανερχόμενος και αποδεχόμενος την πρόταση, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναντηθώ για τα περαιτέρω με τον κ. Σαμαρά και ότι θα ενημερωθώ και θα συμφωνήσω επί της έγγραφης συμφωνίας για την αποστολή της νέας κυβέρνησης, που είχαν καταρτίσει προ διημέρου αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων υπό τους κυρίους Ευ. Βενιζέλο και Χ. Λαζαρίδη.

    Η συνάντηση και οι διαπραγματεύσεις με Σαμαρά στην Μουρούζη

    Με τον κ. Σαμαρά συναντηθήκαμε και συζητήσαμε, επί μία και πλέον ώρα, λεπτομερώς, στο σπίτι του επί της οδού Μουρούζη. Αμφότεροι οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς ανταποκρίθηκαν στην παράκλησή μου να μην ανακοινωθεί ή διαρρεύσει οτιδήποτε, θεωρώντας βέβαιη την αντίδραση συγκεκριμένων τραπεζιτών και εκδοτών. Άλλωστε, πλείστα όσα ΜΜΕ, καθ' όλη την ημέρα, προεξοφλούσαν «κυβέρνηση Παπαδήμου» παρά το γεγονός ότι, όπως με διαβεβαίωσαν εντίμως και οι δύο, πλην του κ. Ρουμελιώτη που δεν απεδέχθη ο κ. Σαμαράς, ουδείς εξ' αυτών είχε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επικοινωνία με τον κ. Παπαδήμο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

    Γιατί χρεώνει στον νυν πρωθυπουργό την αποτυχία των συζητήσεων

    Ο κ. Σαμαράς, ενώ ήταν έκδηλη η ικανοποίησή του και η εμπιστοσύνη του ότι θα σεβαστώ την αποστολή μου και θα οδηγήσω τη χώρα το συντομότερο δυνατό στις εκλογές, δεν είχε, ως φαίνεται, κατανοήσει ότι το κόμμα του και αυτός θα έπρεπε να αποδεχθούν χωρίς «αστερίσκους» τις ευθύνες από την πλήρη συμμετοχή και στήριξη αυτής της κυβέρνησης. Πέραν της επιθυμίας του – ίσως και για εσωκομματικούς λόγους – για τη συμμετοχή ή τον αποκλεισμό κάποιων από τα μικρότερα κόμματα ή προσώπων του δεξιού φάσματος ή συνδεομένων με γνωστό εκδοτικό συγκρότημα, αδυνατούσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συγκεκριμένων νέων, κυρίως, βουλευτών του που ζητούσα, επικαλούμενος αρχικώς ότι αυτοί αρνούνταν, φοβούμενοι ότι δεν θα επανεκλεγούν ως βουλευτές, για να καταλήξει τελικώς πως ο ίδιος θεωρούσε αναγκαίο ότι όποιοι βουλευτές της ΝΔ συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθούν από τη Βουλή, γιατί αλλιώς αντί του ιδίου, θα εθεωρείτο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η κυρία ...Παπαρήγα (ΚΚΕ).

    Αφού «δώσαμε τα χέρια» με τον κ. Σαμαρά, επέστρεψα στη Βουλή και κάλεσα τον κ. Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο σκόπευα να διατηρήσω στη θέση του υπουργού Οικονομικών και ο οποίος με ενημέρωσε λεπτομερώς και σε αντιπαραβολή των δύο πρωτοτύπων εγγράφων της επί της συμφωνίας των δύο κομμάτων. Στη συνέχεια κάλεσα τον κ. Ν. Αθανασάκη ως νέο Γενικό Γραμματέα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, για την κατάρτιση του πίνακα των μελών του.

    Μέχρι τα μεσάνυχτα της ημέρας εκείνης αναλωθήκαμε με τον κ. Σαμαρά σε αλλεπάλληλες από τηλεφώνου συζητήσεις, επιμένοντας εκείνος μεν να προτείνει διάφορα αξιόλογα πρόσωπα, εγώ δε για να τον πείσω πρωτίστως ότι δεν γίνεται να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και να είναι ταυτοχρόνως αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν επεκτείνομαι, για ευνόητους λόγους, σε άλλα συναφή θέματα ή λεπτομέρειες.

    Η τελική άρνηση

    Αργά, περί τα μεσάνυχτα, σε μια ακόμα επικοινωνία μας με τον κ. Σαμαρά, επανέλαβα την άρνησή μου, υπό τις συνθήκες αυτές, να αποδεχθώ την τιμητική πρότασή τους και, αφού ευχαρίστησα πρώτα τον ίδιο και αμέσως μετά τον κ. Παπανδρέου, εισηγήθηκα στον κ. Παπανδρέου που μου το ζήτησε, ορισμένα εκ των αναφερομένων στα δημοσιεύματα προσώπων πλην του κ. Παπαδήμου, παρά την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του, απλώς διότι γνώριζα ότι είχε ταχθεί δημοσίως διά των "FT" κατά του κουρέματος του χρέους, σύμφωνα με τη θέση του κ. Ντράγκι και της ΕΚΤ.

    Πηγή: Κακλαμάνης: Γιατί δεν έγινα εγώ πρωθυπουργός και έγινε ο Παπαδήμος | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/154988#ixzz31obr1qdD
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 19/05/14, 12:10 pm

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
    Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς - MIG
    Σε συνέχεια δημοσιευμάτων του κυριακάτικου Τύπου αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας της Τράπεζας Πειραιώς με την Marfin Investment Group (MIG), η Τράπεζα διευκρινίζει τα ακόλουθα:
    1. Η ουσία της συναλλαγής είναι ένα corporate restructuring, “debt to debt” και “debt to equity”. Συνιστά δηλαδή μια κλασική μορφή αναδιάρθρωσης δανειακής απαίτησης, στο πλαίσιο του Τομέα Recovery Banking Unit/Task Force της Τράπεζας Πειραιώς.
    2. Η συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της διαχείρισης των υφισταμένων δανειακών συμβάσεων του Ομίλου MIG, με στόχο τον εξορθολογισμό του δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου, γεγονός που του προσδίδει περαιτέρω στρατηγική ευελιξία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των πιστωτριών τραπεζών που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του Ομίλου MIG, μεταξύ αυτών και της Τράπεζας Πειραιώς.
    3. Μετά από σχετική συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου, μεταβιβάστηκαν τελικώς στην Τράπεζα Πειραιώς δυο δανειακές συμβάσεις της θυγατρικής της MIG, Robne Kuce Beograd (RKB) ύψους €75 εκατ. και €250 αντίστοιχα έναντι τιμήματος €165 εκατ., για τις οποίες υπήρξε σχετική εκκρεμότητα αναφορικά με το κατά πόσον περιλαμβάνονταν στην αρχική περίμετρο της εξαγοράς των καταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα.
    4. Ως αποτέλεσμα της σχετικής συμφωνίας, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά έναντι συνολικού τιμήματος €165 εκατ. και χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση:
    (i) δάνειο ύψους €75 εκατ. προς την RKB το οποίο καλύπτεται με πολλαπλάσιας αξίας εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις.
    (ii) ομολογίες ύψους €250 εκατ. από την σειρά Α μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG, με τιμή μετατροπής €0,54 ανά μετοχή και απόδοση 7% ετησίως.
    5. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύθηκε να προβεί σε μερική μετατροπή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, όπως άλλωστε προβλέπεται στους όρους του δανείου, για το ποσό των €90 εκατ. τουλάχιστον, ποσό πoυ αντιστοιχεί στο 17,7% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.
    Συνοψίζοντας, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά έναντι €165 εκατ. δάνεια και τίτλους αξίας €325 εκατ., καταγράφοντας σημαντικές υπεραξίες, ενισχύοντας ταυτοχρόνως τη χρηματοοικονομική διάρθρωση του Ομίλου MIG. Η συμφωνία αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την ευρύτερη στρατηγική κατεύθυνση των κινήσεων ενίσχυσης της βιωσιμότητας των προβληματικών απαιτήσεων έναντι σημαντικών εξασφαλίσεων, με γνώμονα την προσθήκη αξίας για τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς
    favlos
    favlos
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 5050
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/05/2013

    Άρθρα..... - Σελίδα 7 Empty Απ: Άρθρα.....

    Δημοσίευση από favlos 29/05/14, 12:10 pm

    Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014 - 11:59
    Κινδυνεύουν με ισόβια για το δομημένο ομόλογο

    Εκτύπωση σελίδαςΑποθήκευση σελίδαςΑποστολή με e-mailΠροσθήκη στο αρχείοΜέγεθος κειμένου
    Επτά χρόνια μετά την έναρξη της ποινικής διερεύνησης για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκοστολογημένο φέρεται να κατέληξε σε ασφαλιστικά ταμεία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ενόχους τους 13 από τους 14 κατηγορούμενους που ενεπλάκησαν στη διαδρομή του ομολόγου.

    Η απόφαση του δικαστηρίου που δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους κατηγορουμένους για βαρύτατα αδικήματα όπως εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην επιβολή ισοβίων αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα για χορήγηση ελαφρυντικών.

    Μετά από πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ Αγάπιο Σημαιοφορίδη και τη διευθύντρια του Ταμείου Παναγιώτα Καραδήμα, τους πρώην υπεύθυνους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γερ. Κονιδάρη, καθώς και τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνο Χρηστίδη όπως και τους εκπρόσωπους της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» (Γιώργο Αποστολίδη, και Θεόδωρο Πρινιωτάκη- ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης έχει αποβιώσει), τον υπεύθυνο της ΝΑΜ Γιώργο Παπαμαρκάκη και τα στελέχη της JP Morgan Χ. Αδαμόπουλο και Αβραάμ Σαββίδη, όπως και το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγο κατά περίσταση για τα εξής αδικήματα:

    - απάτη από κοινού, απιστία στην υπηρεσία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και εγκληματική οργάνωση.

    Αντίθετα αποφάσισε πλήρη αθώωση του άλλοτε ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιου Παπαδόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία.



    Πηγή:www.capital.gr

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 19/03/24, 11:18 am